3.777 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 267 mai puţine faţă de ziua anterioară, a informat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.
În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 4.490 de teste RT-PCR (2.506 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.984 la cerere) şi 13.962 de teste rapide antigenice.
Conform Ministerului Sănătăţii, 763 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti – 982 şi în judeţele Ilfov – 224, Braşov – 197, Prahova – 190, Cluj – 185, Constanţa – 148, Timiş – 145, Dolj – 128 şi Iaşi – 119.
Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 0,71 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti – 3,21, urmată de judeţele Ilfov – 2,07, Cluj – 1,6 şi Braşov – 1,57.
În total, până miercuri, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.949.951 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Distinct de cazurile noi, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 144 de persoane au fost reconfirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2.
Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.236.737 teste RT-PCR şi 10.439.097 teste rapide antigenice.
Publicat de prosavioleta,
13 iulie 2022, 07:44 / actualizat: 13 iulie 2022, 9:51
Cristian Dumitrașcu: Domnule doctor, bună ziua și bine ați venit la ”Jurnal militar”.
Bogdan Cârciumaru: Bună ziua, vă mulțumesc că m-ați solicitat.
Cristian Dumitrașcu: Se pare că subiectul săptămânii este chiar o posibilă revenire a unui val semnificativ al pandemiei.
Bogdan Cârciumaru: Din ceea ce constatăm la nivel spitalicesc rezultă că a început să crească numărul de îmbolnăviri în mod semnificativ și acest lucru este probabil datorat faptului că au început concediile, vacanțele și, deci, aglomerațiile umane. După cum s-a văzut și la televiziune, și cum s-a arătat și în mass-media, aeroporturile sunt pline și traficul internațional de călători acționează în sensul creșterii interacțiunii între oameni.
Cristian Dumitrașcu: Și, în, același timp, renunțarea la măsurile de distanțare, la mască în avion, au și asta importanța lor.
Bogdan Cârciumaru: Sigur că da, fără discuție, mai ales că avem de-a face și cu o problemă legată de traficul acesta internațional de călători, care este disrupt în multe aeroporturi din lume din cauzele pe care le cunoaștem. Și atunci sigur că au loc aglomerații nedorite. Aș dori să remarc, acest virus, după cum se vede, nu are o sezonalitate evidentă, ci mai degrabă ține de apariția aglomerațiilor mari umane. Prin urmare, aici e diferența față de virusul gripal. Virusul SARS-CoV-2 mutagen produce subvariante care cresc numărul de îmbolnăviri odată ce crește interacțiunea apropiată interumană, așa cum ați remarcat foarte bine, mai ales fără purtarea de echipamente de protecție necesare, măștile fiind cele mai importante.
Cristian Dumitrașcu: Recomandarea dumneavoastră, așadar, este întoarcerea la un minimum de măsuri care să ne distanțeze, care să ne apere de acest virus, în așa fel. Acesta al câtelea val este, domnule doctor?
Bogdan Cârciumaru: La noi se pare că este al șaselea val, și aici sigur că ar fi bine să rămână la nivel de recomandare, deoarece viziunea actuală este în Europa, cel puțin, și în zona vestică a continentului de a învăța să trăim cu acest virus. Prin urmare, purtarea măștii, care devine o recomandare, nu o obligativitate, igiena personală, aș aminti aici spălarea mâinilor este foarte importantă, distanțarea socială, aerisirea încăperilor, un lucru foarte, foarte important și, bineînțeles, evitarea spațiilor închise și aglomerate.
Cristian Dumitrașcu: Iar o ultimă estimare, astăzi, la „Jurnal militar”, când credeți că va fi vârful și când credeți că vom fi scăpat din nou de acest pericol?
Bogdan Cârciumaru: Vârful care corespunde cu perioada concediilor ar putea fi în august-septembrie, după aceea, datorită scăderii interacțiunilor și terminării concediilor, s-ar putea să avem o revenire a numărului mic de infectări. Oricum, acest virus va rămâne prezent și va circula în populație.
Cristian Dumitrașcu: Invitat la subiectul săptămânii a fost colonelul doctor Bogdan Cârciumaru, medic primar în secția boli infecțioase din Spitalul Clinic de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București. Domnule doctor, vă mulțumesc.
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în ultima săptămână, s-au prezentat 8 pacienți ucraineni. 6 pacienți aveau simptomele unei infecții cu virusul SARS-CoV-2 și alți doi pacienți erau infectați cu virusul HIV.
Pacienți infectați cu virusul HIV nu au putut proba, în fața autorităților ieșene, tratamentele pe care le urmau.
„În ultimele 3 zile, 8 refugiați ucraineni s-au adresat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași pentru evaluarea stării de sănătate. 6 dintre aceștia prezentau tablou sugestiv pentru patologia COVID-19.
În urma consultului clinic și paraclinic, 3 pacienți au fost confirmați COVID pozitiv, din care 2 au refuzat internare, iar cea de-a treia persoană, a necesitat îngrijire în cadrul spitalului.
În triajul spitalului, s-a prezentat o pacientă, împreună cu copilul acesteia, declarativ fiind HIV pozitiv. Nu a putut preciza cu exactitate schema terapeutică pe care o urmează și nici nu deținea vreun document medical.
Încurajăm persoanele aflate în dificultate în taberele de refugiați să se prezinte la medic și le îndemnăm să procedeze la fel în continuare.”, a declarat managerul spitalului, Florin Roșu.
Camelia Stroiu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române continuă misiunile de transport umanitar. Una dintre acestea s-a desfăşurat marţi, 2 noiembrie, cu o aeronavă C 130-Hercules configurată pentru misiuni medicale, care a transportat în Germania şase pacienţi infectaţi cu virusul SARS-COV-2, aflaţi în stare gravă.
De asemenea, o aeronavă C 27 J- Spartan configurată pentru stingerea incendiilor a participat, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la misiunea de stingere a incendiului de pădure din zona comunei Oituz, judeţul Bacău. Din anul 2017 şi până în prezent aeronave ale Forţelor Aeriene Române au mai acţionat pentru stingerea incendiilor de pădure atât în ţară, cât şi în misiuni internaţionale din Grecia şi Macedonia de Nord.
Publicat de Gabriel Stan,
28 octombrie 2021, 12:32 / actualizat: 10 noiembrie 2021, 23:53
Edi Nicola (realizator rubrică): Puitorul de mine şi plase 274 Viceamiral Constantin Bălescu a încheiat primele de zile de misiune ca parte a operației „Irini”.
Marinarii militari români au executat, în această perioadă, în zona de sud-vest a bazinului mediteranean, peste 60 de interogări prin radiotelefon, pe frecvenţele internaţionale de telecomunicaţii ale navelor civile de transport, care tranzitau raionul de responsabilitate.
O echipă formată din scafandri de luptă de incursiune a efectuat și două misiuni de promovare a obiectivelor operației IRINI la bordul unor nave civile ce tranzitau zona.
Căpitan Bogdan Oancea, comandantul grupei de boarding:Am avut șansa ca la prima noastră operațiune de acest gen să dăm peste o navă cu echipaj românesc la bord, 18 români, ceea ce ne-a ușurat îndeplinirea obiectivului misiunii de a ne prezenta scopul în apele internaționale ale Mării Mediterane. Sperăm să nu fie probleme până la sfârșit.
Edi Nicola (realizator rubrică): Pandemia a fost o provocare, care a afectat multe aspecte ale operațiunii în ultimul an, atât în ceea ce privește siguranța pentru personalul KFOR, cât și în ceea ce privește oferirea de sprijin instituțiilor locale implicate în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.
În această perioadă, contingentul românesc care sprijină aceste eforturi pe teritoriul Kosovo își rotește efectivele. Detalii ne oferă căpitan Karina Avădanei.
Căpitan Karina Avădanei:Sunt la cea de-a doua misiune în Kosovo, iar experienţa m-a ajutat să trec mai ușor peste perioada de luare în primire a funcției. Începerea activității noastre a coincis şi cu schimbarea comenzii.
În premieră, comanda aparține țării vecine Ungaria, general maior Ferenc Kajári fiind comandantul misiunii.
Edi Nicola (realizator rubrică): Misiunea Detașamentului de Apărare Antiaeriană, rotația a IX-a, se apropie de final. În această săptămână, în baza militară Bemowo Piskie au ajuns primii militari aparținând Batalionului 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană, rotația a X-a.
Fregata „Regina Maria” va părăsi portul Constanța pentru a treia participare în acest an la o misiune a unei grupări NATO în vederea integrării în Gruparea de Luptă Permanentă Navală 2.
Fregata face parte din pachetul de forțe, puse la dispoziția NATO de către Armata României și cele două misiuni executate până acum în cadrul grupărilor navale NATO, precum și deținerea comenzii grupării navale a operației „Sea Guardian” sunt principalele repere ale contribuției Forțelor Navale Române la susținerea unei abordări aliate de tip 360 de grade la apărarea colectivă și gestionarea crizelor prin cooperare.
Comandor Adrian Gobjilă, comandantul fregatei 222 „Regina Maria”: Nava are la bord 240 de militari, un elicopter Puma Naval și un detașament de scafandri de luptă de incursiune.
Va continua să facă misiuni de supraveghere a traficului naval de descurajare a unor potențiale amenințări asupra statelor Alianței din bazinul mediteranean.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la Subiectul săptămânii, comandantul director general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, generalul de brigadă doctor Florin Oancea. Domnule general, bun venit la ”Jurnal militar”!
General de brigadă Florin Oancea: Bine v-am regăsit. Să sperăm că vom mai purta discuții și în viitor, să fim sănătoși.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Suntem într-o perioadă foarte complicată. E mai complicată decât începutul pandemiei de acum un an?
General de brigadă Florin Oancea: Deja purtatul măștii a devenit un act reflex și ar trebui să rămână un act reflex și pentru viitorul apropiat. Nu pot să spun că este mai greu decât la începutul pandemiei. Acum știm practic ce ne așteaptă, avem experiența acestei perioade, un an și jumătate, în curând poate vor fi doi ani de la debutul acestei pandemii. Părerea mea că sistemul medical este mai bine pregătit în acest moment, nemaiexistând elementul surpriză de la începutul pandemiei.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Chiar dacă a fost, iată, cea mai complicată săptămână de la începutul pandemiei, cu cele mai multe cazuri, soluția rămâne în continuare vaccinarea.
General de brigadă Florin Oancea: Din fericire în acest moment avem această soluție. Să ne amintim că la începutul pandemiei încă nu știam foarte multe despre acest virus, nu luasem în calcul varianta vaccinării. Acum avem această soluție, posibilitate de a scădea numărul îmbolnăvirilor, de a scădea numărul bolilor grave și a scădea numărul pacienților care ar putea să se îmbolnăvească sau chiar să, să spunem să moară în urma acestei infecții.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Sunteţi directorul institutului unde a venit prima oară vaccinul în România. La dumneavoastră s-a centralizat, la Cantacuzino, a plecat în toată țara. Lucrurile nu au funcționat chiar așa cum am sperat cu toții, dar iată că cei care s-au vaccinat cu primele două doze sau cu o doză după caz, în funcție de vaccin, pot merge și ați început deja să vaccinați cu a treia doză.
General de brigadă Florin Oancea: Da. Pot spune cu puterea exemplului că probabil că sunt printre primii oameni care s-au vaccinat cu doza a treia. Putem spune că începând cu luna a opta de la rapel anticorpii au scăzut și astfel că protecția pentru infecția cu acest virus am considerat-o minimă și am luat în calcul acest de risc și am ales să mai fac o doză pentru a fi sigur că organismul meu are încă o armă de atac împotriva acestui virus. Ce am observat pe parcursul campaniei de vaccinare este că oamenii nu au înțeles practic ceea ce presupune acest vaccin, probabil că nici noi, personalul medical nu le-am explicat foarte mult ce înseamnă acest vaccin. Oamenii nu au înțeles diferența între infecție cu virusul SARS-CoV-2 și ce presupune boala COVID-19. Au apărut atâtea discuții, că oamenii vaccinaţi s-au infectat, că de ce să ne vaccinăm. Trebuie să înțelegem foarte bine că acest vaccin nu te protejează de infecție, însă îți asigură o armă împotriva luptei cu COVID-19, boala nu va fi la fel de gravă ca pentru persoanele nevaccinate. Asta este marea problemă și cu ce ne-am întâlnit, cel puțin oamenii cu care am intrat eu în contact și am discutat, nu au înțeles foarte bine diferența între infecție și boală. Să sperăm că vom reuși până la urmă să îi facem să înțeleagă, oamenii să poată să prelucreze acest bombardament de informații pe care îl primesc și să înțeleagă că vaccinarea nu te ferește de infecție, însă te ferește de boală.
Cristian Dumitrașcu (realizator): A fost un an şi jumătate foarte greu pentru oamenii din medicină și acum, iată s-a redeschis și aceste spitale suport, cum este ROL 2 de la București și la Cluj și la Constanța. Cum sunt oamenii pe care îi aveţi în subordine, sunt în continuare motivaţi sau sunt și ei cumva dezamăgiţi pe alocuri pentru lipsa de răspuns în multe cazuri a oamenilor față de rigori, față de vaccin?
General de brigadă Florin Oancea: Putem spune că da, sistemul medical militar a răspuns foarte bine la această provocare, la solicitarea mediului civil. În definitiv, noi avem o oarecare rigoare, anumite regulamente, anumite standarde. Pot spune că a fost foarte greu și rămâne să fie foarte greu. Gândiți-vă că sistemul medical militar nu este dimensionat pentru a suplini întreg sistemul medical din România. Aș putea spune ca un sentiment general, cred că este frustrare, că indiferent cât de mult încerci să îi faci pe oameni să înțeleagă că acest vaccin poate să le salveze viața sunt totuși reticenți. Mă întorc la aceeași problemă. Nu cred că avem capacitatea să gestionăm atâtea informaţii. Am întâlnit-o și cred că sunt mulți colegi sunt în asentimentul meu.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Mesajul dumneavoastră de final, pentru oamenii care ascultă la radio, în plină pandemie, în revenire de pandemie cu foarte multe cazuri, care ar fi?
General de brigadă Florin Oancea: Să menţinem aceste măsuri de protecție, să o numim protecție fizică, acea distanțare socială, portul măștii, măsurile de igienă individuală și colectivă și fiecare om care nu s-a vaccinat să ia în calcul această oportunitate de a-şi salva viața, să spunem să ne îndreptăm către o viață normală.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost comandantul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-militară Cantacuzino, generalul de brigadă doctor Florin Oancea. Domnule general, vă mulțumesc și vă mai aşteptăm la Radio!
General de brigadă Florin Oancea: Şi eu vă mulțumesc! Oricând cu plăcere.
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...
Municipiul Timişoara va intra sub incidenţa unor restricţii suplimentare. Magazinele o să fie închise la ora 18:00 în toate zilele săptămânii, în baza unei hotărâri a CJSU, convocat, joi, de subprefectul Ovidiu Drăgănescu, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a ajuns la 8,5 la mie în municipiu şi la 6,34 pe judeţ.
Municipiul Timişoara, alături de localităţile Giroc, Parţa, Remetea Mare şi Sânmihaiu Român, au fost trecute pe anexa 1, cu rata de infectare mai mare de 7,5 la mia de locuitori.
Măsurile adoptate joi de CJSU se vor aplica începând de vineri, 1 octombrie
„Totodată, în baza unei hotărâri a CJSU s-a aprobat suspendarea, până la 10 octombrie, a activităţii Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 22 din Timişoara şi, respectiv, suspendarea până la 11 octombrie a activităţii Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 33 din Timişoara, din cauza unor îmbolnăviri determinate de virusul SARS-CoV-2”, transmite Prefectura Timiş.
La rata de incidenţă de peste 7,5 la mie, între orele 20:00 şi 5:00 se instituie restricţii de circulaţie în fiecare zi a săptămânii, pentru persoanele nevaccinate, cu excepţia cazurilor bine întemeiate de deplasare. Activităţile de comerţ şi prestări servicii sunt permise între orele 5:00 şi 18:00.
La rata de infectare de peste 6 la mie se opreşte desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor activităţile în baruri, cluburi şi discoteci.
Publicat de Andra Radu,
15 septembrie 2021, 17:23 / actualizat: 15 septembrie 2021, 18:23
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis că municipiul Timişoara va intra, de joi, pe anexa 4 privind unele restricţii anti-pandemice, ca urmare a creşterii indicelui de infectare cu SARS-CoV-2, care a ajuns la 2,23 la mia de locuitori.
Competiţiile sportive îşi pot desfăşura activitatea în spaţii deschise/închise, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane.
Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale vor fi permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie.
Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate cu schemă completă, persoanele care deţin test negativ sau persoanele care se află între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterior trecerii prin boală. Dacă incidenţa de infectare cu SARS-CoV-2 va atinge şi depăşi 3 la mia de locuitori, aceste activităţi vor fi interzise.
La nunţi, botezuri, mese festive este permisă participarea a maximum 150 de persoane în spaţii deschise sau maximum 100 de persoane în spaţii închise. Se permite un număr maxim la 300 de persoane în interior şi până la capacitate maximă în exterior doar pentru persoanele vaccinate cu schemă completă, persoanele care deţin test negativ sau persoanele care se află între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterior trecerii prin boală. La depăşirea unei incidenţe de 3 la mia de locuitori, aceste activităţi vor fi interzise.
Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toate persoanele sunt vaccinate. La depăşirea unei incidenţe de 3 la mie, aceste activităţi vor fi interzise.
Acelaşi tip de restricţii au fost decise şi pentru unităţile administrative-teritoriale Giera, Bara, Moraviţa şi Sacoşu Turcesc, care au rate de infectare între 2 şi 3 la mia de locuitori.
A XXVII- a ediţie a Festivalului „Sighişoara Medievală”, care va avea loc în perioada 30 iulie-1 august, a fost organizată în timp record de către administraţia publică locală, după ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului, Ioan-Iulian Sîrbu.
Festivalul se va desfăşura în Cetatea Medievală – Piaţa Cetăţii, Piaţa Muzeului, între Biserica Mănăstirii, Muzeul de arme şi Turnul cu Ceas, Strada Şcolii, „Piaţa Răţuştelor”, parcul din zona Turnul Cizmarilor şi strada Zidul Cetăţii, precum şi la Sala Sander, Piaţa Octavian Goga, Str. Morii, Str. Octavian Goga şi Piaţa Hermann Oberth.
Evenimentul se va desfăşura cu respectarea măsurilor legale aflate în vigoare pentru prevenirea răspândirii cu virusul SARS-CoV-2. Regulamentul de desfăşurare a festivalului este foarte strict, comercianţii vor avea două zone, iar în Cetatea medievală se vor comercializa exclusiv produse de artizanat specifice epocii medievale.
În a doua zonă în care va fi permis comerţul – în Oraşul de Jos, situat în afara cetăţii, vor fi puse la vânzare şi alte obiecte, fără specific medieval.
De asemenea, pe domeniul public din cetate nu se vor comercializa băuturi alcoolice şi nu vor fi permise produse precum vata de zahăr, seminţe, porumb fiert sau mere glazurate.
Drept noutate pentru încurajarea meşteşugarilor locali autentici, Primăria Sighişoara va pune la dispoziţia acestora spaţii gratuite.
Pe perioada festivalului, accesul auto va fi restricţionat în Cetatea Medievală, riveranilor le va fi permis accesul, cu condiţia parcării acestora în curţi, iar aprovizionarea se va face doar la primele ore ale dimineţii.
Rezultatele la Evaluarea Naţională au fost publicate pe site-ul evaluare.edu.ro. Contestaţiile pot fi depuse astăzi, în intervalul orar 16:00 – 19:00, şi miercuri, în intervalul orar 8:00 – 12:00, acestea putând fi transmise şi prin mijloace electronice.
Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.
Elevii care au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen, pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie.
Bogdan Dinu (realizator rubrică): Seminarul online pe tema activităților desfășurate de Ministerul Apărării Naționale pentru limitarea și prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 a avut loc miercuri 19 mai, fiind organizat de Direcția Informare și Relații Publice.
Webminarul se înscrie în suita de manifestări organizate în perioada 17-21 mai 2021 sub genericul ”Săptămâna Guvernării Deschise”, coordonate de Secretariatul General al Guvernului României, fiind o acțiune anuală ce are loc la nivel global, inițiată și promovată de parteneriatul pentru guvernare deschisă.
Acțiunea reprezintă un apel pentru transformarea modului în care guvernele interacționează cu cetățenii și le deservesc interesele. În sesiunea de deschidere au webminarului, transmis în direct pe canalul de YouTube și pe pagina de internet a Ministerului Apărării Naționale, au susținut prezentări ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, secretarul de stat Raed Arafat și decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice al SNSPA, prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, dar și reprezentanți ai Statului Major al Apărării, ai Direcției Medicale și colonelul medic Valeriu Gheorghiță.
Cu detalii, generalul de brigadă Constantin Spânu, șeful Direcției Informare și Relații Publice.
Generalul de Brigadă Constantin Spânu:Am discutat în cadrul acestui seminar despre măsurile concrete pe care Ministerul Apărării Naționale le întreprinde încă din etapele de pregătire a reacției naționale la situația generată de pandemia COVID-19, dar am discutat și despre principiile abordate în informarea publicului larg cu privire la acțiunile desfășurate de instituție, dar și contribuția pe care am avut-o în cadrul comunicării generale a autorităților române cu privire la necesitatea implementării la nivel individual a măsurilor de prevenție și, evident, în cadrul campaniei națională de vaccinare, în care și Ministerul Apărării Naționale este una dintre instituțiile care are rol de sprijin.
Așa cum știți, toate centrele de depozitare atât la nivel central, cât și regional sunt asigurate de Ministerul Apărării Naționale – mă refer la centrele de depozitare pentru dozele de vaccin, precum și contribuția pe care o avem în cadrul comitetului, însă și prin întregul sistem medical militar care a asigurat vaccinarea până acum în cele aproape 60 de centre care funcționează în structurile medico-militare vaccinarea a mai bine de 10% din populația totală vaccinată a României, ceea ce înseamnă un procent semnificativ.
Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Ordinul a fost publicat luni seara în Monitorul Oficial.
Farmaciile pot opta pentru desfăşurarea activităţii de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obţinerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil şase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu şase luni.
Conform Ministerului Sănătății, farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei în cauză.
De asemenea, au obligaţia de a raporta către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti rezultatele tuturor testelor efectuate şi situaţia stocurilor.
În privinţa organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafaţă delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, şi care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilaţie care asigură un schimb de aer interior/exterior şi filtrare,
este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile uşor de curăţat şi dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deşeurilor medicale rezultate din activitatea de testare şi are o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi utili, delimitată de spaţiul oficinei.
Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje şi/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienţii farmaciei.
Farmaciile îşi pot organiza zona destinată activităţii de testare şi prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condiţiile menţionate anterior şi cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce priveşte ocuparea domeniului public.
Personalul implicat în activitatea de testare va purta echipament de protecţie.
Andreea Popescu (realizator rubrică): 20 de centre mobile de vaccinare, aflate în coordonarea Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale, acționează începând de miercuri, 21 aprilie, în sprijinul autorităților locale în localități izolate sau greu accesibile.
Echipele de vaccinare sunt formate din medici și asistenți medicali din Ministerul Apărării Naționale și paramedici din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, în funcție de numărul de beneficiari și capacitatea spațiului de vaccinare amenajat în localitate.
Centrele mobile de vaccinare sunt organizate în containere, iar echipele mobile își desfășoară activitatea în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și asigură la nevoie vaccinarea persoanelor nedeplasabile la domiciliu.
Publicat de Gabriel Stan,
22 aprilie 2021, 12:55 / actualizat: 22 aprilie 2021, 17:16
Andreea Popescu (realizator rubrică): 20 de centre mobile de vaccinare, coordonate de Direcția Medicală a Armatei, vor participa în sprijinul autorităților locale în localități izolate sau greu accesibile.
Personalul care va încadra aceste centre mobile face parte din unități militare și instituții medicale ale Ministerului Apărării Naționale din București, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Pitești, Focșani, Timișoara, Constanța, Galați, Iași și Sibiu.
Ministerul Apărării Naționale a crescut din 16 aprilie capacitatea de vaccinare și va deschide progresiv fluxuri suplimentare de vaccinare la cererea autorităților publice locale. Armata asigură în prezent locuri în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în spitalele militare și în unități militare din capitală și din țară, deservite de aproape 1.000 de angajați ai instituției.
De asemenea, militarii gestionează în totalitate call center-urile destinate programării telefonice la vaccinare, iar Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino este Centrul național de stocare a vaccinului COVID-19.
Forțele Aeriene Române contribuie la rândul lor la eforturile de combatere a pandemiei, executând zboruri pentru transportul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 și a materialelor sanitare.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.231 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Au fost făcute fiind peste 37.000 de teste, a informat, astăzi, Grupul de Comunicare Strategică. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 983.217 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 880.429 au fost declarate vindecate.
La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 6.849.813 de teste RT-PCR şi 661.094 de teste rapide antigenice.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.809 teste RT-PCR (15.422 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 9.387 la cerere) şi 12.721 de teste rapide antigenice.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 1.368 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
14.052 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 1.466 la terapie intensivă. 67.046 de persoane confirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2 sunt în izolare la domiciliu şi 16.724 se află în izolare instituţionalizată pe teritoriul României, a precizat GCS.
De asemenea, 47.882 de persoane se află în carantină la domiciliu şi în carantină instituţionalizată – 122, potrivit GCS.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 5.462 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 774 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.
196 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în ultimele 24 de ore. Este vorba despre 109 bărbaţi şi 87 femei, persoane internate în spitalele din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov şi din Bucureşti.
Un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20 – 29 ani, un altul la categoria de vârstă 30 – 39 ani, cinci la categoria de vârstă 40 – 49 ani, 12 la categoria de vârstă 50 – 59 ani, 65 la categoria de vârstă 60 – 69 ani, 64 la categoria de vârstă 70 – 79 ani şi 48 la categoria de peste 80 de ani.
184 dintre decese s-au înregistrat la pacienţi care au prezentat comorbidităţi, şapte pacienţi decedaţi nu au prezentat comorbidităţi, iar pentru cinci nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.
De la începutul pandemiei şi până în prezent, 24.386 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România. Totodată, 189 de cetăţeni români aflaţi în străinătate au murit din cauza COVID-19 de la începutul pandemiei.
3.611 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 14.000 de teste, a informat Grupul de Comunicare Strategică. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până luni, pe teritoriul României, au fost confirmate 977.986 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 875.487 au fost declarate vindecate, a precizat GCS.
La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 6.825.004 de teste RT-PCR şi 648.373 de teste rapide antigenice.
În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 8.452 de teste RT-PCR (6.013 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 2.439 la cerere) şi 5.851 de teste rapide antigenice.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 690 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 24.190 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 04.04.2021 (10:00) – 05.04.2021 (10:00) au fost raportate 120 de decese (64 bărbați și 56 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 7 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 41 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 35 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.
116 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.165. Dintre acestea, 1.478 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.825.004 teste RT-PCR și 648.373 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.452 de teste RT-PCR (6.013 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.439 la cerere) și 5.851 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 65.775 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 16.635 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.144 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 99 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.033 de apeluri la numărul unic de urgență 112.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.497 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2: 2.542 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.118 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia, 137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 46 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 2 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 3 în Singapore, 3 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 189 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Până astăzi, 11 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 845.352 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 774.277 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.236 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 873 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 21.252 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 10.03.2021 (10:00) – 11.03.2021 (10:00) au fost raportate 96 de decese (47 bărbați și 49 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui și București.
Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 8 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 23 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 39 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 decese la categoria de peste 80 de ani.
95 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.425. Dintre acestea, 1.171 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.258.854 de teste RT-PCR și 390.803 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 28.454 de teste RT-PCR (17.822 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.632 la cerere) și 9.801 teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 49.670 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 14.004 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.554 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 137 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.121 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 646 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.480 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2: 2.541 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia, 137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia, 7 în Republica Coreea și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația și Bosnia și Herțegovina.
De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Până astăzi, 5 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 820.931 de cazuri de persoane infectate cu COVID – 19. 752.234 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.342 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 834 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 20.785 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 04.03.2021 (10:00) – 05.03.2021 (10:00) au fost raportate 101 decese (49 bărbați și 52 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 37 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.
97 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.222. Dintre acestea, 1.067 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.133.554 de teste RT-PCR și 342.496 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.868 de teste RT-PCR (16.471 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.397 la cerere) și 8.469 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 45.407 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.212 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 49.963 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 127 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.516 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 630 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.477 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2: 2.539 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia, 137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia, 7 în Republica Coreea și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Până astăzi, 23 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 784.711 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 728.252 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.382 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 858 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 20.013 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 22.02.2021 (10:00) – 23.02.2021 (10:00) au fost raportate 119 decese (68 bărbați și 51 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 38 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 41 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 decese la categoria de peste 80 de ani.
118 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.463. Dintre acestea, 978 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.904.761 de teste RT-PCR și 262.823 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.599 de teste RT-PCR (15.082 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.517 la cerere) și 9.381 teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 38.666 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.623 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.814 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 162 de persoane.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 9.108 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2: 2.501 în Italia, 2.454 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia, 137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 151 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 25 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Bilanțul cetățenilor români infectați cu SARS-CoV-2!
Publicat de Andra Radu,
12 ianuarie 2021, 15:29 / actualizat: 12 ianuarie 2021, 16:36
Până astăzi, 12 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 676.968 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 605.045 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.697 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.044 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 16.881 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 11.01.2021 (10:00) – 12.01.2021 (10:00) au fost raportate 156 de decese (105 bărbați și 51 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și București.
Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 36 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 69 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 37 decese la categoria de peste 80 de ani.
147 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 8 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.783. Dintre acestea, 1.073 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.048.928 de teste. Dintre acestea, 23.667 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.971 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.696 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 569 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 12 ianuarie.
Pe teritoriul României, 31.401 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.799 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.071 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 122 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.193 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.020 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.264 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.939 în Italia, 1.395 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia, 131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 30 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 50 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia și Federația Rusă.
De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 133 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 2 în Irlanda, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Peste 1.200 de poliţişti prahoveni vor fi în teren în perioada 24-27 decembrie, cei de la Serviciul Rutier vor acţiona pentru fluidizarea traficului spre Valea Prahovei, iar în staţiuni, vor acţiona şi jandarmi, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova.
„Poliţiştii prahoveni sunt la datorie în serviciul comunităţii şi în perioada 24-27 decembrie, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, dar şi pentru a asigura respectarea regulilor prevăzute de legislaţia incidentă pe durata stării de alertă. Peste 1.200 poliţişti vor acţiona în teren, în cele patru zile, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti locali. În aceeaşi perioadă, pe drumurile publice, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone, peste 270 poliţişti de la rutieră vor acţiona pentru menţinerea fluenţei şi prevenirea producerii de evenimente rutiere”, a precizat IPJ Prahova.
Poliţiştii recomandă celor care merg pe Valea Prahovei să ia în considerare şi varianta DN1A.
„Vă informăm că dispozitivul constituit din poliţişti rutieri pe principalele artere care duc spre Valea Prahovei, respectiv DN 1 şi DN1 A, este prezent la datorie pentru supravegherea şi fluidizarea traficului. Recomandăm conducătorilor auto care petrec sărbătorile pe Valea Prahovei să ia în considerare şi varianta DN1A: Ploieşti – Vălenii de Munte – Cheia – Săcele. În staţiunile turistice, poliţişti, sprijiniţi de jandarmi şi jandarmii montani sunt la datorie pentru a asigura respectarea regulilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului”, a mai anunţat IPJ Prahova.
Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să îşi păstreze calmul, să respecte regimul legal de viteză, să manifeste atenţie sporită în trafic, să respecte regulile de circulaţie şi semnalele poliţiştilor rutieri.
„Poliţiştii acţionează preventiv, însă faţă de abaterile de la normele în vigoare vor fi luate măsuri ferme. Este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conştientizăm că acţiunile noastre îi pot afecta pe ceilalţi şi să respectăm efortul comun pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2”, se mai arată în comunicatul IPJ Prahova.
Până astăzi, 11 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 545.567 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 443.168 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.460 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.252 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 13.116 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.
În intervalul 10.12.2020 (10:00) – 11.12.2020 (10:00) au fost raportate 168 decese (97 bărbați și 71 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Botoșani, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 de ani, 8 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 44 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 49 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 48 decese la categoria de peste 80 de ani.
155 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, pentru 9 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.319. Dintre acestea, 1.299 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.386.813 teste. Dintre acestea, 30.246 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.287 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.959 la cerere.
Pe teritoriul României, 40.530 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.527 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 66.100 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 116 persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.321 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 729 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 10 decembrie a.c., 5.540 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 873.000 de lei. De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 5 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.950 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu coronavirus: 1.936 în Italia, 1.253 în Spania, 125 în Franța, 3.084 în Germania, 167 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 4 în Suedia, 123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 2 în Muntenegru și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt și Federația Rusă.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, 32 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
Creșterea numărului infectărilor cu COVID-19 îi îngrijorează pe medici
Publicat de Andra Radu,
21 septembrie 2020, 16:15 / actualizat: 21 septembrie 2020, 17:52
Creșterea numărului infectărilor cu SARS-CoV-2 din ultimele zile îi îngrijorează pe medici. Ei spun că nu prea se mai poate vorbi de acel platou care însemană de fapt stabilizarea numărului de cazuri noi.
Epidemiologii evită să mai facă predicții legate de evoluția pandemiei pentru că deschiderea școlilor și apropierea sezonului rece fac ca întregul tablou să fie mult prea volatil.
Managerul Spitalului de boli infecțioase din Timișoara este îngrijorat de deschiderea școlilor, Acesta este de părere că va duce la creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul vârstnicilor care au comorbidități sau boli latente.
Motivul e că nu se respectă regulile sanitare când copiii sunt duși, respectiv aduși de la școală. El este de părere că vom intra direct în valul doi al epidemiei de coronavirus și că nu mai putem discuta despre o stabilizare a numărului de cazuri.
Medicul recunoaște că îi este teamă de apropierea sezonului rece: dacă gripa se va suprapune cu SARS-CoV-2, atunci formele de boală nu vor mai fi ușoare, ci direct severe sau foarte severe, iar rata deceselor va crește exponențial. El face un apel pentru vaccinare antigripală, mai ales pentru cei care sunt în grupele de risc.
Până astăzi, 24 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 42.394 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 25.349 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.918 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.119 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 470 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 2.150 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 23.07.2020 (10:00) – 24.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 24 de decese (13 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 la categoria de vârstă 50-59 ani, 7 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane cu vârsta de peste 80 de ani.
Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.864. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 301 pacienți.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.053.656 de teste. Dintre acestea 22.532 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 12.839 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.693 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 432 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 24 iulie.
Pe teritoriul României, 845 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.420 de persoane se află în izolare instituționalizată.De asemenea, 6.810 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 39 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 760 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.245 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.014 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 172.770 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost constatată, ieri, o infracțiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.
Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.290 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 1.891 în Italia, 561 în Spania, 124 în Franța, 2.363 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 16 în Grecia, 2 în Cipru și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 165 au fost declarați vindecați: 135 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
De la începutul lunii maifuncţionează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu cel de-al doilea aparat de testare moleculară RT-PCR pentru detecţia virusului SARS-COV 2.
„Această dotare ne ajută să creştem capacitatea de testare în judeţul Sibiu, lucru foarte important mai ales în condiţiile reluării activităţii în multe domenii şi în condiţiile unei mobilităţi crescute a populaţiei faţă de perioada stării de urgenţă”, precizează Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.
Capacitatea de testare este influenţată de capacitatea de extracţie a laboratorului precum şi de tipul de extracţie a ARN-ului viral, manual sau automat.
Un extractor automat de 48 de probe va sosi la Spitalul Judeţean săptămâna viitoare. Cu acest extractor şi cu a treia hotă care se va instala peste câteva zile, se poate ajunge la 400 de testări pe zi.
Numărul total de teste realizate prin metoda RT-PCR la SCJU până în prezent este de 5876. Dintre acestea, 3782 teste au fost realizate pentru pacienţi, 1815 pentru personal medical al spitalului, 130 personal medical din alte unităţi medicale şi 149 pentru alte instituţii cu grad ridicat de risc de infectare.
UNICEF face apel pentru strângerea unei sume de 1,6 miliarde de dolari pentru a-și susține acțiunile umanitare dedicate copiilor afectați de pandemia de COVID-19, în creștere față de suma inițială de 651,6 milioane de dolari solicitați într-un apel similar la finalul lunii martie. Această creștere reflectă consecințele socio-economice devastatoare ale bolii și nevoile crescânde ale familiilor. În timp ce epidemia intră în cea de-a cincea lună, costurile materialelor, transporturilor și a serviciilor de protecție a copiilor a cresc alarmant.
„Pandemia este o criză sanitară care devine rapid o criză a drepturilor copilului”, a afirmat Henrietta Ford, Directorul Executiv UNICEF.
„Școlile sunt închise, părinții nu mai au locuri de muncă, iar familiile se confruntă cu tensiuni sporite. Pe măsură ce începem să ne reimaginăm lumea în urma pandemiei, aceste fonduri ne vor ajuta să intervenim pentru a răspunde crizei, pentru a ne restabili și pentru a proteja copiii împotriva consecințelor sale indirecte”.
Accesul la servicii esențiale precum îngrijirile medicale și imunizarea de rutină a fost deja compromis pentru sute de milioane de copii, lucru care ar putea conduce la o creștere semnificativă a mortalității infantile. De altfel, sănătatea mintală și impactul psihosocial provocat de circulația restricționată, închiderea școlilor și izolarea ulterioară au o probabilitate mare de a intensifica nivelurile de stres deja crescute, în special în rândul copiilor vulnerabili.
Conform unei analize realizată de UNICEF, aproximativ 77% dintre copiii cu vârsta sub 18 ani din întreaga lume sau 1,8 miliarde de copii trăiesc într-una din cele 132 de țări în care s-au introdus diferite forme de restricție din cauza pandemiei de COVID-19.
Factorii de risc privind violența, abuzul și neglijarea sunt în creștere pentru copiii afectați de restricționarea libertății de mișcare și în condiții de declin economic. Fetele și femeile se confruntă cu un risc crescut de violență sexuală și de gen. În multe cazuri, refugiații, migranții și copiii strămutați intern, precum și persoanele repatriate au acces redus la servicii și protecție și se confruntă cu o expunere sporită la xenofobie și discriminare.
„Am văzut efectele pandemiei în țările cu sisteme sanitare avansate și ne temem de ce s-ar putea întâmpla în statele cu sisteme mai slabe și resurse reduse”, a declarat Fore.
UNICEF își concentrează intervențiile destinate combaterii efectelor pandemiei în statele în care există crize umanitare, acționând atât pentru a preveni transmiterea, cât și pentru a reduce efectele colaterale asupra copiilor, femeilor și grupurilor vulnerabile, în special în privința accesului la servicii medicale, apă și salubritate, educație și protecție socială.
De asemenea, a primit până în prezent o finanțare de 215 milioane de dolari pentru a putea răspunde pandemiei.
Fondurile suplimentare vor ajuta UNICEF să pornească de la rezultatele deja atinse printre care se numără:
Peste 1,67 miliarde de persoane au primit mesaje despre spălarea mâinilor și igiena respiratorie ca măsuri de prevenție a infectării cu COVID-19;
Peste 12 milioane de persoane au primit provizii esențiale de apă și materiale sanitare și igienice;
Printre măsurile de contracarare a pandemiei, UNICEF a distribuit peste 6,6 milioane de perechi de mănuși, 1,3 milioane de măști chirurgicale, 428.000 de măști N95, 291.000 de halate, 13.000 de perechi de ochelari de protecție, 63.500 de viziere, 200 de concentratoare de oxigen și 34.500 de teste de diagnosticare COVID-19, ajutând 52 de state;
Aproximativ 80 de milioane de copii au fost sprijiniți pentru a putea învăța la distanță sau la domiciliu;
Peste 10,9 milioane de copii și femei au primit servicii esențiale medicale în unitățile sprijinite de UNICEF; și
Peste 830.000 de copii, părinți și profesioniști au beneficiat de servicii de sănătate mintală comunitară și de asistență psiho-socială.
În România, încă de la debutul epidemiei, UNICEF a acționat împreună cu partenerii săi guvernamentali și neguvernamentali – pentru a înțelege mai bine cum evoluează situația socială și pentru a veni în ajutorul părinților și copiilor cu informații utile pentru a se putea proteja, furnizând și echipamente de protecție specială astfel încât profesioniștii din prima linie care lucrează pentru copii să continue să asigure servicii esențiale de sănătate și protecție socială.
Printre parteneriatele încheiate de UNICEF în România se numără și cel cu Poșta Română, în cadrul căruia la, începutul lunii mai, compania va distribui un total de 1.080.000 de materiale de informare în județele Brașov și Bacău. De asemenea, beneficiind de o finanțare din partea Fundației Botnar, UNICEF a început livrarea a 210.000 de perechi de mănuși, 280.000 de măști faciale, 20 de concentratoare de oxigen și peste 4000 de kituri de testare pentru SARS-COV-2.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.