Ascultă Radio România Regional Live

sat transilvan

Lacul Brăteni, relaxare, pescuit şi saramură de crap

Lacul Brăteni, relaxare, pescuit şi saramură de crap

Publicat de Mihaela Costache, 11 august 2015, 08:40

Brăteniul este un sat transilvan cu numai câteva zeci de case, majoritatea tradiţionale, ascuns între colinele domoale ale zonei de podiş din Bistriţa-Năsăud.

Oamenii de aici se ocupă cu agricultura şi o fac bine, pentru că de cum o coteşti spre sat, de pe DJ 151, eşti înconjurat de lanuri de grâu sau porumb. În fiecare zi, de cum primăvara pune stăpânire pe natură şi până spre vremea ultimelor frunze căzute toamna, zeci de turişti fac acest lucru, cu destinaţia Lacul Brăteni.

O întindere de apă de circa 25 de hectare, amenajată impecabil, atât pentru pescuit, cât şi pentru campare pentru că, mai ales la sfârşit de săptămână, mulţi sunt pescarii care vin aici însoţiţi de familie.

Cei mai comozi dintre turişti aleg una dintre căsuţele camping din zona zero, preferate pentru facilităţile oferite în vederea unui sejur de minimum 48 de ore. Dar şi malurile lacului, cu cele peste 30 de pontoane, oferă loc de campare atât pentru corturi, cât şi pentru cei care vin cu rulote.

Tot mai multă lume alege să îşi petreacă astfel week-endul sau chiar o parte din concediu, pentru că pe malul unui astfel de lac, relaxarea este specială. Luciul apei abundă de lişiţe, stârci şi alte păsări de apă, iar fascinaţia exemplarelor capitale de crap, ten sau somn îi ţine în transă pe pescari.

 

Fiind situat la circa un kilometru de drumul judeţean şi de calea ferată, lacul oferă liniştea căutată de familie.Pentru cei care nu pescuiesc, se pot face plimbări de-a lungul lacului, pe dealurile din împrejurimi sau prin sat, numai că, invariabil, ajungeţi şi la cabana rustică a lacului, unde puteţi servi masa.

Şi ce masă, mai ales dacă alegeţi o saramură de crap, cu mujdei şi mămăliguţă!

Sigur veţi vrea să o cunoaşteţi pe bucătăreasă şi s-o întrebaţi cum face o saramură atât de bună! Doamna Mariana ţine, însă, la secretul reţetei sale.

În primul rând trebuie să pui suflet în mâncarea pe care o faci pentru oaspeţi, indiferent dacă este saramură sau altceva. Sigur că saramura noastră are ceva specific cabanei noastre, dar cum să vă divulgăm secretul? Dacă insistaţi, vă spun că se pune ardei roşu copt, roşii la bullion în borcan şi condimente. Nu lipseşte ardeiul iute, de exemplu. Crapii cei mai buni pentru saramură sunt cei de 1,5 până la 2 kg, pentru că nu au grăsime şi nici oase prea multe. Bucătăria noastră este foarte apreciată şi pentru ciorba de burtă şi fasolea cu ciolan, dar specialitatea casei rămâne peştele. (Câmpean Mariana, bucătăreasă).

Pe lac, poveştile pescăreşti abundă.

Nopţile petrecute la taclale în jurul unui foc sunt colorate din când în când de ţipetele speriate ale păsărilor zburătăcite din pâlcurile de trestie şi papură de pe mal de câte vreunul dintre somnii uriaşi ai lacului.

Într-un sfârşit vine şi somnul, al nostru, cel cu Moş Ene şi cu el dulcea odihnă din miezul naturii…

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului ”Cerbul de Aur” începe în forţă!
Showbiz marți, 20 august 2019, 12:26

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului ”Cerbul de Aur” începe în forţă!

În prima seară, pe 22 august, Ştefan Bănică jr. va ridica publicul în picioare, aşa cum o face la fiecare concert al său. Cu 16 discuri de...

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului ”Cerbul de Aur” începe în forţă!
„Sufrageria lui …” un backstage unic pentru iubitorii de folk
Showbiz luni, 1 aprilie 2019, 13:00

„Sufrageria lui …” un backstage unic pentru iubitorii de folk

Din 27 februarie s-a deschis în București, Centrul Cultural A. Păunescu sub patronajul și îngrijirea permanentă a fiicei poetului, Ana Maria...

„Sufrageria lui …” un backstage unic pentru iubitorii de folk
Distracție de Zilele Bucureștiului
Showbiz vineri, 14 septembrie 2018, 16:23

Distracție de Zilele Bucureștiului

Cu ocazia ”Zilelor Bucurestiului”, vor avea loc doua evenimente dedicate tinerilor si copiilor din Capitală: Kids City, un festival al celor...

Distracție de Zilele Bucureștiului
Să ne (re)amintim de Cerbul de Aur
Showbiz joi, 30 august 2018, 15:55

Să ne (re)amintim de Cerbul de Aur

În exclusivitate, Bucureşti FM După o pauză de 9 ani, festivalul care a marcat istoria muzicii în România si care a schimbat mult din ceea ce a...

Să ne (re)amintim de Cerbul de Aur
Showbiz miercuri, 29 august 2018, 15:11

Festivalul internaţional „Cerbul de Aur”, la a XVIII-a ediţie

La 50 de ani de la prima ediţie, în această seară începe la Braşov, în Piaţa Sfatului, Festivalul „Cerbul de Aur”. „Cerbul...

Festivalul internaţional „Cerbul de Aur”, la a XVIII-a ediţie
Showbiz marți, 28 august 2018, 14:39

Reguli stricte la Festivalul Cerbul de Aur

Publicul nu va avea acces cu umbrele, chiar dacă plouă. Publicul spectator la Festivalul Internațional Cerbul de Aur va trebui să respecte...

Reguli stricte la Festivalul Cerbul de Aur
Showbiz miercuri, 7 februarie 2018, 17:03

Radio Reşiţa: Răzvan Schinteie și Sabin Dorohoi – Discipol și Maestru

Protagoniștii emisiunii România de nota 10 sunt, în acestă ediţie,  Răzvan Schinteie și Sabin Dorohoi. Celebritatea tânărului nostru...

Radio Reşiţa: Răzvan Schinteie și Sabin Dorohoi – Discipol și Maestru
Showbiz vineri, 15 decembrie 2017, 08:30

În România nu a intrat niciun lot de lapte praf contaminat cu salmonella

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a verificat toate loturile de lapte praf de pe piaţă, iar în...

În România nu a intrat niciun lot de lapte praf contaminat cu salmonella