Un număr de 200 de copii cu nevoi speciale de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare, împreună cu însoţitorii lor, vor fi iniţiaţi în schi de antrenorii şi voluntarii Caiac SMile, informează asociaţia, luni, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, proiectul a demarat în acest weekend când prima grupă, formată din 14 copii de la clasa specială din Negreşti Oaş şi şase însoţitori, a coborât pe pârtia de la Cavnic. Programul se va desfăşura până la finalul sezonului de iarnă 2023.
Beneficiarii acestui proiect, copiii cu cerinţe educaţionale speciale precum tulburări de spectru autist, sindrom Down sau tulburări emoţionale şi comportamentale, au fost însoţiţi pe pârtie de cadre didactice.
Autoritățile de la Bușteni au anunțat, vineri, deschiderea sezonului de schi pe pârtia Kalinderu 1, care a fost amenajată cu zăpadă naturală și artificială, stratul măsurând aproximativ 30 de centimetri.
De asemenea, Fun Park-ul amenajat la baza domeniului schiabil funcţionează cu toate instalațiile.
La Sinaia, domeniul schiabil de altitudine este închis vineri din cauza vremii, în condițiile în care, la Cota 2000, viteza vântului depășeşte 75 km/h, vizibilitatea este zero în şaua Vârful cu Dor, iar pârtiile nu pot fi amenajate.
În această stațiune se poate schia momentan doar pe Pârtia Nouă, care este amenajată și deschisă, fiind deservită de Gondola Sinaia (tronsonul Cota 1000 – Cota 1400).
Actualul sezon de schi în Poiana Braşov se deschide în weekend. Astfel, sâmbătă, 28 ianuarie, se deschid pârtiile din partea superioară a masivului și cele pentru începători, Bradul şi Stadion.
Tot din acest weekend, liniile 60 şi 100 ale operatorului local de transport în comun, care fac legătura dintre municipiul Braşov şi staţiune, vor începe să opereze în regim normal de sezon.
Şeful Serviciului amenajare pârtii – Comprest SA, Adrian Biriboiu, a anunţat, la rândul său, că turiştii vor fi informaţi privind zonele în care se poate schia.
Intervenţiile în caz de incidente sunt asigurate de Serviciul Public Salvamont, care va fi prezent cu 10 oameni pentru a-i sprijini pe cei care vor avea nevoie de ajutor.
În ce priveşte instalaţiile pe cablu, vor fi funcţionale telegondola, cabina mică (Kanzel), telescaunul Ruia şi teleschiurile Bradul şi Stadion. Pentru turişti va funcţiona şi cabina Capra Neagră, în care ultima urcare este la ora 16:00.
Pentru achiziţionarea ski-passurilor, există în total 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel şi de la telecabina Capra Neagră) şi două automate amplasate în parcarea multietajată din Poiana de Jos.
În plus, pentru recuperarea garanţiei de 10 lei plătite pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcţiona şi două automate, la telecabina Capra Neagră şi la telegondolă. La toate casieriile este posibilă şi plata cu cardul. Cei care doresc să îşi încarce cu puncte ski-passurile o pot face şi online, prin intermediul aplicaţiei pe platforma www.skibv.ro.
Valabilitatea punctelor rămase pe ski-passurile din sezonul 2021-2022 nu se prelungeşte în acest sezon de schi.
Tarifele pentru transportul pe cablu sunt cu aproximativ 11% mai mari ca în sezonul trecut şi sunt cuprinse între 55 lei o cartelă de 10 puncte pentru adulţi şi 720 de lei pentru o cartelă cu 240 de puncte.
Există şi posibilitatea achiziţionării unui ski-pass în valoare de 1.250 lei, pentru acces nelimitat timp de zece zile, pentru un adult. Pentru copii, o cartelă cu 10 puncte costă 30 de lei iar una cu 240 de puncte costă 390 de lei. Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate la transportul pe cablu.
Pârtiile din Parâng sunt numai bune de schi sau săniuş. Până acum, peste 1000 de turiști au ales să-și petreacă acest final de săptămână în Stațiunea Parâng, unde au cele mai bune condiții pentru practicarea sporturilor de iarnă.
Numărul lor ar putea crește estimează cei din stațiune, pentru că sunt turiști care vor urca abia astăzi. Conform cabanierillor, în Parâng este suficientă zăpadă, pârtiile sunt amenajate și instalațiile de transport ale administrației locale sunt funcționale. Cabanierii mai spun că sunt deschise pârtiile A, B , Europarâng dar și cea de sub telescaun.
Cel mai mare domeniu schiabil din România, care ar urma să fie amenajat în Munţii Făgăraş, intră ca prioritate în masterplanul de investiţii al Ministerului Turismului.
Peste 150 de kilometri de pârtii, întinse pe ambii versanţi ai Masivului Făgăraş, pe teritoriul a trei judeţe: Sibiu, Argeş şi Braşov – aşa ar urma să arate cel mai mare domeniu schiabil din România.
Proiectul este iniţiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Monte Făgăraş-Bâlea-Capra, formată din autorităţile locale din zonă.
Conform ministrului Mircea Dobre, capacitatea de schi pe care o deţine la ora actuală România s-ar dubla.
Operatorii turistici din zonă consideră că acest domeniu schiabil ar pune cu adevărat în valoare potenţialul imens al celor mai înalţi munţi ai României.
Când ar putea fi realizat acest imens domeniu schiabil din Munţii Făgăraş şi cu ce costuri sunt însă întrebări fără răspuns din partea celor implicaţi.
Competiţia, care face parte din calendarul Cupei Mondiale de Sărituri cu Schiurile la feminin, se va desfăşura la complexul de trambuline din Valea Cărbunării în perioada 5-7 ianuarie. Este cea mai importanţă competiţie de iarnă organizată în România.
La competiţia care se desfăşoară la Complexul de trambuline din Valea Cărbunării în perioada 5-7 ianuarie vor participa sportive din 14 ţări. Este cea mai importantă competiţie sportivă internaţională nu doar pentru judeţul Braşov, ci pentru ţara noastră, găzduită pentru al patrulea an consecutiv la Râşnov. Consiliul Judeţean Braşov a alocat 100.000 de lei Federaţiei Române de Schi Biatlon.
Frumuseţea şi valoarea bazei de sărituri cu schiurile de la Râşnov este apreciată la nivel mondial. Astfel Râşnovul a fost inclus în elita celor 20 locaţii unde se desfăşoară Cupa Mondială Feminină de Sărituri cu Schiurile. La baza sportivă de pe Valea Cărbunării din Râşnov sunt patru trambuline de sărituri cu schiurile, cea mai mare având dimensiunea de 100 de metri. Investiţia în complexul sportiv de la Râşnov se ridică la 13 milioane de euro. Nouă milioane de euro au fost alocate de Primăria Râşnov, iar restul sumei provine de la un partener privat.
Baza de sărituri cu schiurile de la Râşnov i-a impresionat pe reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS). Trambulinele au fost inscluse într-un album alături de alte 44 de baze sportive, din totalul celor 1460 existente în lume. În albumul, care este editat în patru limbi (engleză, franceză, germană şi rusă) sunt prezentate şi fotografii cu aceste trambuline. Trambulinele de la Râşnov sunt unicat în România.
România a fost, în anul 2016, principalul furnizor de clăpari de ski pentru celelalte state UE: 27 la sută din clăparii de schi exportaţi intracomunitar provin din România, arată datele publicate de Eurostat.
Grupul finlandez Amer, unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente sportive din lume, colaborează cu cinci fabrici din România, care au în total 2.100 de angajaţi, care produc clăpari şi legături pentru schiuri. De exemplu, toţi clăparii comercializaţi sub brandul Salomon sunt produşi în România.
Danemarca a furnizat aproape 70 la sută din brazii de Crăciun pentru statele membre ale Uniunii, în timp ce 36 la sută din lumânările de Crăciun au venit din Polonia.
Germania a fost principalul furnizor de bomboane de ciocolată şi trenuleţe de jucărie, în timp ce Franţa a fost principalul furnizor de vin şi curcani, arată aceleaşi date centralizate de Eurostat.
Amatorii sporturilor de iarnă au motive de bucurie, pentru că, începând de vineri, se poate practica schiul sau snowboardul, din nou, pe pârtiile din Poiana Brașov și Masivul Postăvarul.
După două zile cu temperatură mai ridicată, conditiile meteo au devenit favorabile, înregistrându-se temaperaturi de minus 4 grade, ceea ce permite producerea zăpezii artificiale. În aceste condiții, stratul de zăpadă de pe pârtii măsoară peste 40 de cm, cea mai mare parte pondere având-o zăpada artificială. De vineri se va putea schia pe partea superioara a pârtiilor Lupului şi Drumului Roșu, Kantzel și Doamnei. Pentru a veni în sprijinul amatorilor sporturilor de iarnă și turiștilor, vor fi puse la dispoziția acestora și instalațiile de transport pe cablu. Din cauza unor probleme tehnice cu sistemul informatic, vineri va functiona doar telecabina Kanzel, urmând ca de sâmbătă să fie puse în funcțiune atât telegondola, cât și telescaunul Ruia.
Zăpezile căzute în ultimele zile au creat condiții optime pentru deschiderea pârtiilor din Cavnic.
Orașul dispune de două pârtii, Icoana și Roata, ambele dotate cu instalații pe cablu și nocturne.
În total, orașul Cavnic are un domeniu schiabil care măsoară aproximativ 9 km.
Sezonul de schi a debutat în acest an cu minivacanța de 1 decembrie, unde numeroși turiști din țară au decis să vină la schi în Maramureș.
Sâmbătă, 9 decembrie se deschide sezonul de schi și la Borșa.
Iubitorii sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi vineri, 1 decembrie, la deschiderea sezonului de schi, la complexul Arena Platoş din staţiunea Păltiniş, situată la peste 1400 de metri altitudine, în judeţul Sibiu.
Stratul de omăt măsoară 20 de centimetri, iar administratorii au folosit tunurile de zăpadă pentru ca schiorii şi snowboarderii să aibă condiţii mai bune.
Potrivit tradiţiei, la deschiderea sezonului va fi organizată o petrecere la baza pârtiei, cu muzică şi vin fiert. Cei care nu au echipament îl pot inchiria.
Reamintim că joi, 30 noiembrie, s-au deschis şi pârtiile de schi de la Sinaia şi Predeal, unde zăpada măsoară o jumătate de metru.
Pe Muntele Semenic s-a desfășurat astăzi în premieră Concursul național al monitorilor de schi, pe o vreme superbă și cu o stare optimă a zăpezii.
Au luat parte la întreceri 106 de monitori de schi din toată țara, din diferite zone: Maramureș,Moldova,Valea Prahovei, din centrul și vestul țării. S-a concurat la mai multe categorii, feminin și masculin, de la 18 ani până la +60. Invitații au fost foarte încântați de zona minunată a Banatului Montan, unde se află pentru prima dată.
În această seară va avea loc premierea câștigătorilor, decernarea de cupe, medalii, diplome și diferite cadouri.
Cristina Corocan
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.