Cum explică meteorologii fenomenul devastator de duminică, 17 septembrie
Publicat de adinaiftime, 19 septembrie 2017, 10:00
Fenomenul extrem de duminică, 17 septembrie a fost explicat de meteorologul Narcis Maier, care a precizat că, în zilele următoare, în România nu mai este posibilă o astfel de situație.
A fost un front atmosferic foarte rece care a pătruns foarte rapid într-o zonă cu temperaturile foarte ridicate, iar această situaţie a dus la schimbarea bruscă a vremii. De data aceasta, elementul principal a fost vântul, care a afectat Banat-ul şi nordul Transilvaniei. (Narcis Maier)
Norii s-au dezvoltat foarte mult pe verticală, atingând înalțimi de 12-13 km și au degajat o energie extrem de puternică.
Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență oferă câteva reguli de comportare în caz de vânt puternic, furtună.
Pentru evitarea producerii unor evenimente generate de intensificări puternice ale vântului care vă pot afecta viața și bunurile adăpostiți-vă în locuințe sau alte spații care vă asigură protecția, deconectați aparatura casnică din locuință, parcați autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Dacă ați fost surprins afară în timpul unei furtuni, întrerupeţi orice activitate, feriţi-vă de situaţiile în urma cărora puteţi fi afectați de fulger, nu vă ascundeţi sub copaci, nu vă apropiaţi de stâlpii liniilor electrice şi de firele căzute la pământ, de obiectele metalice, de paratrăsnete și refugiați-vă în interiorul unei clădiri.
Nu intraţi în panică şi calmaţii pe cei din jur. Luciditatea vă aduce şanse mai mari să scăpaţi nevătămat.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin aplicația DSU.
Aceasta poate fi descărcată din Google Play Store aici: http://bit.ly/26rF2w4 și din App Store aici: http://apple.co/1rfuPTa.
Cunoaşterea măsurilor de protecţie vă pot salva viaţa şi pe cei dragi!