România participă cu o delegaţie de peste 30 sportivi şi 9 antrenori la ediţie 2021 a Campionatelor Mondiale de scrimă pentru cadeţi şi juniori de la Cairo, programate între 3 şi 11 aprilie, informează Federaţia Română de Scrimă.
În competiţia mondială rezervată cadeţilor, România a înscris sportivi la:
Până la urmă anul care se încheie peste câteva zile a adus românilor şi câteva succese notabile. Chiar dacă sportul în România nu mai este o prioritate ca pe vremuri, totuşi câţiva tineri talentaţi antrenaţi de foşti campioni, glorii de odinioară, reuşesc să mai aducă ţara noastră în prim planul sportului mondial.
Tenisul de câmp, canotajul, luptele, tenisul de masă, scrima şi handbalul, au fost sporturile care au menţinut tricolorul pe podium anul acesta.
Simona Halep şi Horia Tecău, au scris din nou istorie pentru tenisul românesc.
Jucătoarea din Constanţa reuşeşte însfârşit să devină Numărul 1 Mondial şi încheie anul cu o frumoasă victorie în turneul demonstrativ din Thailanda, unde le-a învins pe Johanna Konta şi pe Karolina Pliskova.
Horia Tecău alături de Julien Rojer câştigă turneul de Grand Slam de la US Open. Sportivul nostru a mai câştigat două turnee de Grand Slam, Wimbledon în 2015 tot cu olandezul Rojer şi Australian Open în 2012 la dublu mixt, alături de americanca Mattek-Sands.
Luptele o altă ramură sportivă care în trecut ne-a adus atâtea satisfacţii, reuşeşte să revină în top. România câştigă o primă medalie la o ediţie a Campionatelor Mondiale de senori prin argintul Alinei Vuc. Am avut o primă clasare pe podium şi la Cupa Europei pe naţiuni la lupte feminin. De asemenea pentru al treilea an consecutiv, luptătorii români obţin titluri europene la cadete şi junioare prin Roxana Ţif şi Ştefania Priceputu. Luptătorii din România au mai câştigat medalii la Campionatele Mondiale la diferite categorii de vârstă, precum şi la Jocurile Francofoniei.
Tenisul de masă şi-a respectat blazonul şi anul acesta, iar Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro şi Bernadette Szocs au devenit reginele europei.
Echipa naţională feminină de tenis de masă a câştigat medalia de aur la Campionatul European În finală, fetele noastre au învins Germania cu 3-2, selecţionată pentru care au evoluat şi două chinezoaice naturalizate.
Din lotul nostru au mai făcut parte şi Adina Diaconu şi Irina Ciobanu, precum şi reputatul antrenor Viorel Filimon. România a mai cucerit aurul pe echipe la fete de trei ori la Stuttgart în 1992, la Zagreb în 2002 şi la Aarhus în 2005 şi a mai jucat alte patru finale la Ostrava în 2010, la Gdnask în 2011, la Schwechat în 2013 şi la Ekaterinburg în 2015. În palmaresul echipei feminine mai figurează şi un bronz la Europenele de la Sankt Petersburg din 2008.
Un alt sport care în anii trecuţi ne răsfăţa cu foarte multe medalii, reuşeşte să treacă de o perioadă mai grea şi aduce din nou tricolorul românesc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Este vorba canotaj.
Echipajul României, format din Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguş, Laura Oprea şi Daniela Druncea se impug în proba de 8+1 şi câştigă aurul la Campionatul Mondial de la Sarasota. România a mai câştigat tot la Sarasota aurul şi la dublu vâsle feminin categorie uşoară, prin Ionela-Livia Lehaci şi Gianina-Elena Beleagă.
Canotoarele şi canotorii noştrii au mai câştigat anul acesta opt medalii de aur, una de argint şi una de bronz la Campionatele Europene de canotaj Under -23 din Polonia de la Kruszwica.
Chiar dacă 2017 nu a fost unul foarte bun pentru scrima românească, totuşi se pare că tranziţia la schimbul de mâine se face corect, iar rezultatele încep să se arate.
Amalia Tătăran a obţinut bronz cu echipa de spadă la Campionatele Europene de senioare şi argintul la individual la Campionatul European de tineret, în timp ce a masculin, Iulian Teodosiu a câştigat bronz la individual la CE de tineret şi locul 6 cu echipa de sabie la CM.
Surpriza de anul acesta din scrima feminină românească, este Bianca Pascu, cea care a cucerit bronzul la individual la Europenele de la Tbilisi.
Handbalul o altă disciplină sportivă care ne-a obişnuit de-a lungul anilor cu atâtea rezultate prestigioase, se pare că nu mai este ce a fost o dată.
Singura medalie obţinută de handbalul românesc este de argint şi a venit de la echipa feminină care a participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Ungaria. Naţionala de seniori a ratat calificarea la Campionatul European din 2018, iar cea feminină a fost eliminată neaşteptat de Cehia în optimi la Campionatul Mondial, după un parcurs foarte bun în grupă.
La nivel de echipe de club, CSM București cu noua achiziţie Cristina Neagu, ajunge din nou în Final 4 în Liga Campionilor, după ce în 2016 câştigase trofeul, dar anul acesta s-a mulţumit doar cu bronzul.
Ar mai fi de menţionat un rezultat foarte bun din atletism. Singurele medalii aduse de atleţii români, care reprezintă şi o premieră pentru România, sunt cele de la Campionatele Mondiale de alergare montană. A fost o medalie de bronz la individual prin Denisa Dragomir şi alta tot de bronz cu echipa.
Ţinând cont de regresul cluburilor şi a bazelor sportive, putem spune după rezultatele obţinute de sportivii români, că încă mai contăm pe plan european şi mondial. Dacă politicienii vor continua să fie aproape indiferenţi faţă de sportul românesc, atunci cu siguranţă peste câţiva ani totul va fi istorie, iar ocuparea unui loc 10 sau 15 într-o competiţie va fi considerată o performanţă.
Larisa Iordache a câștigat medalia de aur la sol, miercuri, în concursul de gimnastică artistică din cadrul Universiadei de vară de la Taipei (Taiwan).
Iordache s-a impus cu o notă de 13,800, devansându-le în clasamentul final pe japoneza Asuka Teramoto, 13,766 și pe rusoaica Lilia Ahaimova, 13,533.
Larisa Iordache încheie cu un bilanț de trei medalii Universiada de la Taipei, una de aur la individual compus (marți), una de bronz la bârnă și încă una de aur la sol (ambele miercuri).
România are patru medalii în total la Taipei, toate la gimnastică artistică, cealaltă fiind un bronz cucerit de Andrei Muntean, la sărituri (miercuri).
Țara noastră participă la ediția a 29-a a Universiadei de vară cu o delegație formată din 121 de persoane, dintre care 91 de sportivi.
Sportivii români concurează la atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă și judo.
Taberele pentru copii din județul Timiș nu îi mai atrag pe cei mici în vacanța de vară. Prea puțini copii au venit în cele două tabere rămase în Timiș, Poieni Strâmbu şi Chevereş.
Astfel, aproximativ 800 de copii au ales să-şi petreacă vacanţa aici, iar câteva săptămâni din programul estival au rămas neocupate, spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Adrian Tal.
“Avem ocupte la Poieni Stâmbu zece serii de tabără, iar la Chevereș șase serii de tabără plus un cantonament pe care l-au desfășurat copiii de la scrimă. 54 de locuri avem la Poieni Strâmbu și 44 la Chevereș. În extrasezon am avut zece weekend-uri acoperite la Poieni Strâmbu, iar la Chevereș numai patru.
Șeful Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș a mai declarat că singurele investiții în taberele de la Poieni Strâmbu și Chevereș sunt cât să permită funcționarea spațiilor de cazare. Alte trei tabere, de la Nădrag, Bogda şi Herneacov, sunt închise.
Delegația României va participa cu 91 de sportivi, la cea de-a 29-a ediție a Universiadei de vară.Competiția va avea loc la Taipei (Taiwan) în perioada 19 – 30 august, iar gimnasta Larisa Iordache va fi purtătoarea drapelului țării noastre la ceremonia de deschidere.
Disciplinele sportive din cadrul Universiadei sunt: natație (sărituri în apă, înot), polo, atletism, tir cu arcul, baschet, baseball, badminton, biliard, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, golf, judo, patinaj pe role, tenis de masă, taekwondo, tenis, volei, haltere și wushu.
România va fi reprezentată la unsprezece discipline: atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă și judo.
Sportivii participanți trebuie să fie studenți sau absolvenți ai unor instituții de învățământ superior, cu vârsta maximă de 25 de ani. Singura excepție este pentru baschetbaliști, care pot avea cel mult 28 de ani.
650 de copii din 57 de cluburi sosiţi din 13 oraşe ale ţării, se vor întrece în perioada 17-28 iunie la Sala de Scrimă „Ana Pascu” (fosta Floreasca) din București în cadrul Campionatul Naţional de scrimă pentru copii. Federația Română de Scrimă încearcă să facă din această competiție un eveniment de neuitat atât pentru publicul prezent în sală în cele 12 zile de concurs, dar mai ales pentru micuţii sportivi. Alături de preşedinta federaţiei Laura Badea Cârlescu, alte două campioane s-au implicat în organizarea ediţiei campionatului naţional din acest an, este vorba de Ana Maria Popescu şi de Bianca Pascu.
Peste 20 de VIP-uri din show-bizz-ul românesc, vedete apropiate copiiilor, vor fi prezente la Sala de Scrimă „Ana Pascu” (fosta Floreasca) din București pentru a-i premia pe medaliați și pentru a-i încânta pe cei din public!
Astfel, rând pe rând, Gașca Zurli, Psihotrop, Adi Hădean, Adda, Andrea Esca, Pavel Bartoș, Ciprian Marica, Andrea Marin, Răzvan și Dani, Cornel Ilie, Marius Manole, ASR Principele Radu, Măruță și Andra, CRBL, Liviu Teodorescu, Raluka, Toma Enache, Dan Negru, Virgil Ianțu, Bianca Pascu, Marian Drăgulescu, Dorina Chiriac și Andrie Gîrjob vor fi alături de micii campioni ai scrimei românești.
Programul pentru fiecare zi în parte va fi anunțat din timp pe pagina de Facebook a concursului şi pe pagina de Facebook a Federației Române de Scrimă.
Pe tot parcursul celor 12 zile de concurs, intrarea la Sala de Scrimă ,,Ana Pascu” este gratuită. Acest lucru poate fi un motiv în plus pentru copii să vină, să vadă şi poate să aleagă şi să practice, acest sport frumos şi nobil.
Formația feminină de spadă junioare a României va evolua ,vineri, în concursul pe echipe, din cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă de la Plovdiv, din Bulgaria. Alături de Schlier Zsuzsana, de la Clubul Sportiv Școlar Tg.Mureș, din echipa țării noastre mai fac parte Alexandra Predescu și Denisa Barosanu, ambele de CSA Steaua București și Bianca Benea, de la CSM Oradea. Spadasinele tricolore vor întâlni în ”șaisprezecimi” echipa Finlandei, iar în caz de victorie, în optimi, vor înfrunta Franța.
Va fi cel de-al patrulea concurs de la Mondialele din Bulgaria pentru Schlier Zsuzsi, după cele de la categoria cadeți, unde s-a clasat pe cea de-a 6-a poziție la individual și a terminat pe 4 la echipe mixte, și cel individual, de la categoria junioare, unde a ocupat locul 53.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.