Radio Constanţa: Neonatologia Spitalului Județean renaște din donații
Publicat de Camelia Teodosiu, 26 ianuarie 2018, 14:00
Atunci când statul construiește mai anevoios, societatea civilă demonstrează că se pot găsi soluții.
Un exemplu concludent îl găsim la Constanța, acolo unde ong-urile reușesc să reconstruiască de la zero, o parte a Spitalului Județean.
Este vorba, mai exact, de secția de terapie intensivă a nou născuților unde, până acum, mii de copii au pierit pentru că nu au avut acces la aparatură performantă sau pentru că pur și simplu nu au avut un loc într-o secție prea puțin încăpătoare față de necesarul unui spital în care ajung pacienți din patru județe: Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița.
Grație însă unui proiect desfășurat cu foarte multă implicare de către Asociația Dăruiește Aripi și de către o fundație a unei companii de telefonie mobilă, chiar în această lună s-a încheiat prima etapă a lucrărilor de reconstrucție și modernizare a secției de terapie intensivă.
Alina Pătrăhău de la asociația Dăruiește Aripi ne vorbesște, în emisiunea ”România de nota 10”, despre acest program generos de care vor beneficiu, pe viitor, în mod gratuit, foarte multe familii din comunitatea dobrogeană.
Constanța este județul cu cea mai mare rată a mortalității din România. Secția de terapie intensivă a bebelușilor prematuri nu a mai fost renovată din anul 1968, chiar din momentul construirii unității spitalicești iar nevoia de schimbare este uriașă, este de părere Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociației Dăruiește Aripi .
Proiectul de reconstrucție a secției de terapie intensivă a bebelușilor din Spitalul Județean Constanța are o valoare de peste un milion de euro, finanțarea fiind asigurată din campanii publice de strângere de fonduri și prin sprijinul unei fundații a unei companii de telefonie mobilă care dublează sumele strânse prin aceste campanii de fund raising.
Noua secție de terapie intensivă a nou născuților din Spitalul Județean Constanța va fi gata la sfârșitul anului. Secția va fi dotată cu echipamente medicale de ultimă generație, inclusiv o soluție de telemedicină ce va permite medicilor să monitorizeze copiii chiar și din afara spitalului și să transmită informații medicale vitale sau să organizeze video-conferințe cu medici specialiști din alte spitale din România și din străinătate.
Vă invităm să ascultați ”România de nota 10”, o ediție în care faptele bune și capacitatea de implicare în spațiul public ne stimulează pe toți și ne arată că există speranță pentru rezolvarea unor probleme grave din comunitatea noastră.