Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Publicat de Gabriel Stan, 8 martie 2024, 20:58
Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea inteligenței artificiale și combaterea fake news-urilor.
Escrocheriile hackerilor cele mai dese sunt de tip phishing pentru a determina oamenii să instaleze programe malware în rețele. Cele mai cunoscute mărci folosite sunt Facebook, Google, Instagram, PayPal sau Microsoft.
Atacurile sunt în creștere, iar majoritatea utilizatorilor nu sunt încă educați și au moduri de utilizare care pun companiile în pericol.
Aceștia refolosesc parolele vechi sau fraze ușor de ghicit, eroarea umană fiind încă o cauză a breșelor de securitate ce pot fi rezolvate cu o educație adecvată.
51% din procentele alocate bugetelor de securitate cibernetică au crescut în ultima perioadă, însă zilnic au loc aproximativ 2.244 de atacuri, aproape un atac cibernetic la fiecare 39 de secunde.
Când vine vorba de atacuri malware, e-mailul rămâne canalul de distribuție preferat al hackerilor, 94% din programele malware fiind livrate prin e-mail.
Pentru 2024, nu știm cifra exactă a numărului de atacuri cibernetice zilnice, dar se vehiculează a fi semnificativ mai mare față de anul precedent.
Despre toate aceste lucruri, dar și despre cum să ne ferim de pericolele mediului online ne oferă mai multe detalii, specialistul în Securitate informatică, Mircea Scheau, într-un interviu realizat de Gabriel Stan, de la redacția Jurnal Militar, Radio România Actualități.