Ascultă Radio România Regional Live

securitate energetica

CE şi-a prezentat pachetul de măsuri privind securitatea energetică

CE şi-a prezentat pachetul de măsuri privind securitatea energetică

Publicat de Andrei Cretoiu, 19 februarie 2016, 09:30

Comisia Europeană şi-a prezentat în această săptămână pachetul de măsuri privind securitatea energetică, componentă esenţială a strategiei pentru uniune energetică. Propunerile înaintate vizează pe de o parte pregătirea Europei pentru tranziţia energetică mondială dar şi pentru eventualele crize de aprovizionare cu gaz metan din viitor.

Pachetul de măsuri privind securitatea energetică prevede o gamă largă de măsuri menite să întărească rezilienţa Uniunii Europene la întreruperile în aprovizionarea cu gaz metan. Ne amintim cu toţii de crizele de aprovizionare cu gaz din 2006 şi 2009, care au lăsat în frig milioane de cetăţeni europeni. De atunci s-au implementat o serie de măsuri, însă testele de stres din 2014 au arătat că UE este încă mult prea vulnerabilă la întreruperile majore în furnizarea gazelor naturale – spunea comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice şi energie, Miguel Arias Cańete.

Dar să vedem, care sunt capitolele principale ale pachetului de securitate energetică! Primul se referă la asigurarea aprovizionării cu gaz. Uniunea Europeană depinde la ora actuală într-o măsură riscant de mare de surse externe. Pentru a contracara această vulnerabilitate, Comisia propune trecerea de la abordarea naţională la cea regională în elaborarea strategiei de securitate a aprovizionării. Se avansează un principiu extrem de important legat de sectoarele prioritare şi de solidaritatea obligatorie a vecinilor.

Miguel Arias Cańete: Toate ţările vor trebui să asigure cu prioritate aprovizionarea cu energie a gospodăriilor şi a serviciilor sociale esenţiale în cazul unei crize. În practică acest principiu înseamnă că într-o situaţie limită, statele membre vor trebui să acorde întâietate protejării consumatorilor casnici, inclusiv din ţările vecine, faţă de celelalte categorii de consumatori, chiar indigeni!

Pachetul de măsuri are în vedere şi înţelegerile interguvernamentale din domeniul energetic semnate cu terţe ţări. Acestea vor trebui preavizate de Comisia Europeană pentru asigurarea compatibilităţii cu considerentele de securitate energetică ale UE.
Strategia privind gazele naturale lichefiate este un alt capitol important al setului de măsuri anunţate. Aceasta îşi propune construirea infrastructurii strategice necesare eliminării dependenţei anumitor state membre de furnizori unici.

Eficientizarea utilizării resurselor este o latură critică a oricărei strategii de securitate energetică. Iată motivul pentru care pachetul de măsuri cuprinde şi o nouă strategie în domeniul încălzirii, respectiv condiţionării aerului – spunea comisarul Miguel Arias Cańete. Este vorba de un sector în care se consumă jumătate din energia disipată la nivelul Uniunii, cu un aport al combustibililor fosili de 75%. Este responsabil pentru trei sferturi din totalul consumului de gaze naturale şi 13% din consumul de ţiţei. Partea cea mai însemnată a acestei energii este utilizată ineficient!
Din acest motiv, strategia propusă se concentrează în mod primordial asupra îmbunătăţirii performanţelor energetice ale clădirilor.

Pachetul de măsuri privind securitatea energetică va trebui aprobat inclusiv de Parlamentul European şi de Consiliu pentru a fi inclus în legislaţia comunitară.

Generația Z și social media
Actualitate Europeană marți, 31 mai 2022, 14:40

Generația Z și social media

Generaţia Z preferă să interacţioneze pe reţele de socializare, comparativ cu generaţiile precedente care preferă interacţiunea directă....

Generația Z și social media
Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
Actualitate Europeană vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Actualitate Europeană joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 14:59

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European

Marți, 18 ianuarie 2022, eurodeputații au ales-o pe Roberta Metsola (PPE, Malta) în funcția de președinte al Parlamentului European până în...

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 12:52

Alegeri pentru președinția Parlamentului European

Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski și Sira Rego candidează pentru poziția de președinte al Parlamentului pentru a doua jumătate...

Alegeri pentru președinția Parlamentului European
Actualitate Europeană luni, 17 ianuarie 2022, 18:40

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”

Eurodeputații l-au omagiat pe fostul președinte al Parlamentului, David Maria Sassoli, într-o ceremonie care a avut loc luni, 17 ianuarie 2022,...

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”

Securitatea energetică a Uniunii Europene

Securitatea energetică a Uniunii Europene

Publicat de Monica Slavici, 2 octombrie 2014, 09:50

18 state membre își iau gazele în proporție mai mică sau mai mare de la Gazprom, iar șase sunt complet dependente de gazele de la partenerul rus. Numai cu astfel de repere în față, autoritățile europene pot gândi la necesitatea unei strategii energetice a Uniunii.

Securitatea energetică a Uniunii Europene, aceasta însemnând o umbrelă pentru toate statele membre la intemperiile geopolitice, este subiectul de actualitate pentru specialiști, pentru politicienii de la Luxemburg și Bruxelles ce se întâlnesc pe culoarele insituțiilor comunitare, dar este o chestiune viu dezbătută și în cadru formal. Un exemplu este dezbatarea ce s-a consumat la sfîrșitul lunii septembrie în Comisia pentru industrie a legislativului. Eurodeputați, dar și comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, și-au făcut cunoscute pozițiile și viziunile cu privire la tema de dialog.

Ca o idee generală desprinsă din luările de poziții se poate menționa multititudinea de domenii ce se intersectează atunci când se vorbește despre securitatea energetică. Schimbările climatice, dar și eficiența energetică, în sensul consumului cât mai redus de energie cu rezultate cât mai bune, ar putea fi repere. Într-o astfel de ecuație mai pot fi adăugate și turbulențele geopolitice de la granița Uniunii Europene. O explicație a oferit chiar comisarul Oettinger.

În ceea ce privește criza din Ucraina, de la începutul acesteia, securitatea energetică primește din nou o importanță mai mare. Sigur că așa crește și relevanța eficienței energetice. Un prim element în strategia noastră europeană de securitate energetică se referă la eficiența energetică. Mai puțin consum primar și, prin urmare, și mai puțin import de energie primară. Noi suntem cea mai mare piață de import din lume. Așadar, eficiența are o relevanță mult mai pronunțată.

Dincolo de aceste afirmații ale comisarului pentru energie, Günther Oettinger, la aceeași dezbatere, Martina Werner, din partea socialiștilor și democraților și-a manifestat nemulțumirea cu privire la faptul că obiectivele de combatere a schimbărilor climatice au fost aplicate parțial, aceast însemnând o critică asupra directivei privind eficiența energetică.

Dincolo de aceasta, Günther Oettinger a scos în evidență problema numărul unu a Uniunii Europene la capitolul energie.

Miezul problemei îl reprezintă până la urmă gazele. Și trebuie să ne punem întrebarea cum reușim să menținem siguranța în aprovizionarea statelor noastre membre. Am analizat intenționat un scenariu extrem de negativ, worse case scenario.
18 state membre își iau gazele în proporție mai mică sau mai mare de la Gazprom, iar șase sunt complet dependente de gazele de la partenerul rus. Avem depozite de înmagazinare de circa 81 de miliarde de metri cubi în condițiile în care consumul total UE – 27 estede 450 de miliarde de metri cubi; producția internă Regatul Unit, Olanda, România, un pic în Germania, iar depozitele de înmagazinare sunt pline în proporție de 90% din capacitate. Niciodată, depozitele nu au fost atât de pline. Iată că directiva care a fost adoptată și în Parlament acum trei ani ce privește capacitățile de stocare care să fie suficiente pentru 30 de zile, pentru consumul populației are efecte.

Ca elemente concluzive ale întâlnirii trebuie spus UE are deja o bază legală pentru a lucra asupra chestiunilor energetice, dar acum sunt 28 de sisteme fragmentate. De altfel, mai mulți eurodeputați au fost de acord că trebuie intensificate eforturile pentru combaterea acestei fragmentări și interconectarea sectoarelor energetice ale statelor membre.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Siguranta aprovizionarii cu gaze a UE

Siguranta aprovizionarii cu gaze a UE

Publicat de Monica Slavici, 4 septembrie 2014, 09:00

Escaladarea tensiunii legate de conflictul din Ucraina, deteriorarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, aparenta lipsă de progres în găsirea unei soluţii politice la criză a adus din nou în prim plan problema securităţii energetice a Europei. Aproximativ o treime din necesarul de gaz al Uniunii este acoperită de importurile din Rusia, livrările făcându-se în procent de 50% prin Ucraina. Iată de ce declara comisarul european pentru energie Günther Oettinger că UE îşi completează stocurile de gaz şi depune toate eforturile pentru a dezamorsa conflictul înainte de venirea iernii.

Dispute ruso-ucrainiene legate de preţul gazului au dus până acum de două ori la crize de aprovizionare: în iarna anului 2006 şi 2009. Anul acesta, în luna iunie, compania rusească Gazprom a închis din nou robinetul către Ucraina, după ce Kievul a refuzat să accepte noul preţ, substanţial majorat, pretins de partea rusă. Atât partea rusă cât şi cea ucraineană au înaintat plângeri către Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm. Livrările către ceilalţi beneficiari europeni nu au fost până acum perturbate.
La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul rus al energiei, Alexander Novak avertiza însă că există un risc pronunţat ca Ucraina să-şi însuşească o parte din gazul destinat terţilor. Ucraina admite că nu dispune de rezerve suficiente pentru iarna care vine.
Comisarul european pentru energie Günther Oettinger:
„Principala noastră preocupare este legată de gaz. Am avut şi avem contacte bilaterale şi trilaterale, discuţii şi negocieri cu Federaţia Rusă, Gazpromul pe de o parte şi Ucraina, Naftogaz, respectiv Uniunea Europeană. Ne-am înţeles să continuăm aceste întâlniri trilaterale. Ne-am propus să evităm orice probleme de aprovizionare în lunile următoare. Deci gaz pentru toţi în Uniunea noastră cu 28 de membri plus Balcanii de Vest, plus Ucraina şi Moldova este ambiţia noastră. Aşteptăm pe de o parte o rezoluţie de la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, dar acolo este vorba de un proces de durată, care va necesita 12 până la 15 luni. Ori noi nu putem aştepta atât! Avem nevoie de o soluţie pentru iarna care vine. Poate că ar trebui să cădem de acord asupra unei soluţii provizorii şi asupra unui preţ provizoriu…”
Ce soluţii rămân totuşi în cazul unei crize de aprovizionare?
Norvegia s-a oferit deja să suplinească în caz de nevoie o parte din gazul de provenienţă rusească.
Gaz natural lichefiat este importat şi din Algeria, respectiv Qatar, o bună parte din aceste cantităţi fiind la ora actuală reexportate.
UE a tras învăţămintele legate de blocajele de aprovizionare din anii trecuţi. Marlene Holzner, purtătoare de cuvânt a comisarului Günther Oettinger:
„Am lucrat foarte mult şi am implementat măsuri pe termen lung. Una dintre acestea a fost obligativitatea ca fiecare stat membru să acumuleze stocuri de gaz suficiente să-şi aprovizioneze consumatorii vulnerabili timp de o lună. Ne-am dezvoltat şi infrastructura în sensul că în situaţia în care unii membri rămân într-adevăr fără gazul tranzitat în mod normal prin Ucraina, alte state membre să le poată veni în ajutor cu livrări. De altfel noi am chestionat fiecare stat membru referitor la posibilităţile lor de a soluţiona pe termen scurt o criză de aprovizionare cu gaz. Ce posibilităţi de stocare au, dacă există surse alternative de care să poată uza. Vom avea o imagine de ansamblu în octombrie.”

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc