Consiliul Local Municipal Tulcea se va întruni în ședință ordinară în ultima zi a acestei luni.
Printre proiectele de hotărâre ce vor fi supuse aprobării se va afla și cel privind modificarea și completarea HCL 358/2021 privind aprobarea numărului de burse și cuantumul acestora în anul școlar 2021-2022.
În semestrul II vor fi acordate 2.934 de burse față, de 3.387 de burse școlare câte au fost acordate în semestrul I.
Pentru semestrul II vor fi acordate 1.541 de burse de merit (cuantum 200 de lei/bursă/lună), 158 de burse de studiu (150 de lei/bursă/lună), 1.235 de burse sociale (200 de lei/bursă/lună) și nicio bursă de performanță.
Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă după ședința CSAT, în care s-a discutat despre războiul din Ucraina.
„Astăzi am decis în CSAT o serie de măsuri după cum urmează:
În primul rând, am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.
În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin.
În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.
Am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.
Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni.
Am definit astfel două obiective strategice:
În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.
În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.
Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.”, a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a avut o şedinţă la Palatul Cotroceni privind măsurile de gestionare a pandemiei cu COVID-19. Au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
În cadrul aceste ședințe s-a decis ca deschiderea școlilor în acest an de învățământ să nu mai aibă loc, iar anul școlar să se încheie pe 12 iunie.
„S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă. Nu se va întoarce elevul, studentul fizic la cursuri”, a spus şeful statului.
De asemenea, persoanele de peste 65 de ani pot, de astăzi, să iasă din casă în două intervale orare: 7:00 – 11:00 şi 19:00 – 22:00.
Rectificarea bugetară se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, de astăzi. Proiectul vizează o majorare a sumelor alocate Ministerelor Finanțelor, Dezvoltării, Muncii și Mediului, dar și Serviciului Român de Informații.
Sunt, însă, și instituții de la care vor fi tăiați bani, Ministerul Educației fiind vizat de cea mai mare reducere a fondurilor alocate, aproape un miliard de lei.
Guvernul va discuta și despre înăsprirea pedepselor pentru cei care folosesc telefonul mobil, în timp ce conduc.
Proiectul interzice total folosirea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul condusului.
Amenzile vor crește de la 290 la 1.300 de lei. În plus, permisul va fi reținut, dacă șoferul folosește telefonul și comite o abatere simultan.
Proiectul de lege are în vedere reducerea numărului de accidente rutiere.
Pe masa Executivului s-ar putea afla, de asemenea, ordonanța privind accizarea băuturilor răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr, creșterea accizelor la țigări și blocarea unor posturi vacante din sectorul bugetar.
Publicaţia germană DIE ZEIT semnalează iniţiativele comune, a nouă state membre UE, din Europa de Est, împotriva standardelor de calitate diferenţiate pentru produsele alimentare importate.
Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bulgaria, România şi Lituania se consideră dezavantajate de firmele internaţionale. Statele reproşează concernelor că vând în Europa de Est mărfuri de calitate mai slabă, în schimbul unor preţuri mai mari.
După cum a afirmat la Bratislava ministrul slovac al agriculturii, Gabriela Matecna, „în UE nu este permisă existenţa unor cetăţeni de categoria a doua”. Conform acesteia, rezultatele testelor au stabilit că există mai puțină carne, mai puțin conținut natural și mai mulți aditivi artificiali în produsele cu același nume furnizate membrilor mai noi ai UE în aproape toate cazurile.
„Prin urmare, vom mări presiunea exercitată atât asupra producătorilor cât și a instituțiilor europene pentru a pune capăt unor asemenea practici. Aceste discuții reprezintă constituirea Coaliției Contra Dublei Calități”, a declarat Matecna.
La Bratislava a avut loc o întâlnire a miniştrilor agriculturii şi a experţilor în alimentaţie din nouă state, care are drept scop compararea rezultatelor în urma unor teste realizate de fiecare dintre ele şi, respectiv, consfătuirea privind stabilirea paşilor următori în această chestiune.
Alimentele cu dublă calitate privesc o treime dintre statele UE – oficial slovac
„Putem declara că dubla calitate a standardelor alimentare privește acum până la o treime dintre țările europene. De asemenea, și lituanienii au descoperit că până la 70% din hrana pe care au testat-o e de o calitate diferită comparativ cu același produs din Europa de Vest, 50% dintre ele având diferențe semnificative. Dubla calitate a standardelor alimentare este un fenomen pe care încercăm să-l stârpim în UE, deoarece avem un singur consumator, deci vrem o singură calitate”, a subliniat Gabriela Matecna.
Ca urmare, în capitala Slovaciei va avea loc la 13 octombrie un summit cu titlul „Calitatea produselor – egală pentru toţi”. La întâlnire urmează să participe şi comisarul UE pentru protecţia consumatorilor Vera Jourová şi reprezentanţi ai Parlamentului European.
Lunile trecute câteva state est-europene au reclamat în repetate rânduri că primesc produse de alimentare de calitate mai slabă. Testele comparative efectuate în mai multe ţări urmează să constituie o bază pentru justificarea acestor acuzaţii.
Miniştrii se reunesc în şedinţă, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre ordonanţele de urgenţă referitoare la trecerea producătorului de energie termică şi electrică ELCEN, de la Ministerul Economiei la Primăria Capitalei, la plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului până la doi ani, modificarea calculului pensiilor militare şi creşterea salariilor lucrătorilor din Ministerul de Interne.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar putea să prezinte propuneri care să permită publicarea numelor firmelor care practică în România dublul standard şi ar putea să fie definitivat textul legii vaccinării.
CNA a analizat două melodii interpretate de Delia, „Da, mamă” şi „Cum ne noi”, şi una cântată de Corina, Mira şi Skizzo Skillz, „Fete din Balcani”, hotărând că nu se impune nicio măsură în aceste cazuri, fapt pentru care cele trei piese pot fi difuzate în continuare la TV şi radio, informeaza Mediafax.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat aceste melodii după ce a primit mai multe reclamaţii privind cuvintele conţinute de aceste piese.
De exemplu, în cazul melodiei „Da, mamă”, o telespectatoare a transmis CNA o reclamaţie potrivit căreia piesa incită adolescenţii să consume alcool.
În timpul discuţiilor, membrul CNA Valentin Jucan i-a întrebat pe colegii săi ce pot face, de exemplu, în cazul melodiei „Bun e vinul ghiurghiuliu”, a Mariei Tănase, având în vedere că, la rândul său, poate fi considerată că incită la consumul de alcool.
Membrul CNA Dorina Rusu a spus că, din punctul său de vedere, cele trei melodii reclamate ar trebui interzise de la difuzarea la TV şi radio, precizând însă că membrii CNA nu le pot interzice şi pe internet, acolo unde le ascultă adolescenţii.
Consiliul Judeţean Iaşi va organiza o serie de manifestări care vor marca inaugurarea primei porţiuni de 1800 de metri din noua pistă de la Aeroportul Iaşi
În şedinţa de ieri, consilierii PSD, PPDD şi PDL au respins proiectul iniţial al preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi conform căruia pentru evenimente trebuiau alocaţi 10 mii de euro. S-a aprobat suma de 2 mii de euro.
Preşedintele grupului PSD din Consiliul Judeţean Iaşi, Cristi Stanciu a precizat că suma iniţială nu concorda cu ofertele financiare din piaţă.
Preşedintele grupului PNL, Eduard Boz a adăugat că majoritatea social democrată din Consiliu nu s-a informat corect asupra proiectului supus aprobării şi că, de fapt, sumele erau strict orientative.
Pista finală de 2400 de metri va fi definitivată în luna noiembrie a acestui an.
Punctul cel mai important de pe agenda reuniunii îl reprezintă votul pentru alegerea președintelui Comisiei Europene.
Cu cele mai multe șanse de a fi ales este creditat Jean Claude Juncker, candidatul Popularilor Europeni, grupul cel mai numeros din Parlamentul European, numărând 221 de membri.
Fost prim ministru al Luxembourgului, este un susținător al integrării Uniunii Europene, fiind numit deseori un ”federalist”.
Membrii PPE îl susțin în totalitate, a declarat săptămâna trecută Manfred Weber, președintele grupului:
”Cea mai importantă problemă pentru noi este creșterea competitivității, în contextul unor noi locuri de muncă. Ne dorim o stabilitate a politicii fiscale, ne dorim o Comisie Europeană eficientă, mai puțin birocratică, dorim ca vocea Europei să fie una puternică. Acestea sunt prioritățile noastre și am convenit cu Jean Claude Juncker asupra lor.”
Șeful guvernului de la Londra, David Cameron, a făcut un lobby puternic împotriva lui Juncker înaintea nominalizării sale. Prim ministrul britanic este de părere că viziunea fostului premier luxembourghez despre Europa este în defavoarea statelor naționale și a intereselor individuale ale acestora.
Votul pentru desemnarea președintelui Comisiei Europene va avea loc mâine, 15 iulie.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.