Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat marți Baza 95 Aeriană Bacău și două companii cu care ministerul colaborează pentru dezvoltarea unor programe de modernizare a Armatei. La Aerostar Bacău funcționează centrele de mentenanță pentru aeronavele F16 și pentru lansatorul multiplu de rachete Himars și este pregătită o linie pentru asamblarea și fabricare a unor elemente mecanice pentru vehiculul aerian fără pilot tactic-operativ, ale cărui componente vor fi produse de mai multe companii din România. Tot aici, Elmet International fabrică piese pentru transportorul Pirania 5. Din delegația condusă de ministrul Tîlvăr au mai făcut parte șeful Direcției Generale pentru Armamente, generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Ciprian Marin, și locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Leonard Baraboi.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Joi, 10 august, a avut loc ceremonia militară de înființare a Batalionului 24 Infanterie Târgu Jiu, din subordinea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, de la Craiova. La eveniment au fost prezenți șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, precum și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Ciprian Marin. Cu această ocazie, a fost organizată și o expoziție de tehnică militară și armament cu transportoare blindate de tip Piranha III și Piranha V.
Comandantul de brigadă multinațională, generalul Constantin Nicolaescu:Contextul actual solicită la mai multe unități de manevre. În al doilea rând, majoritatea marilor unităţi de nivel brigadă au în compunere patru unități de manevră, și nu trei, așa cum avem noi.
Pe de altă parte, activitățile Brigăzii multinaționale, care are în control operațional structuri multinaționale din Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord și cooperează îndeaproape cu grupul de luptă aflat pe teritoriul României, cel condus de Franța. Ne cere nouă ca la un moment dat să ridicăm presiunea de pe unitățile de manevră actuale, cele trei batalioane pe care le avem în subordine și pe undeva să o creăm pe a patra, care ne va ajuta nu doar pe timpul procesului de instruire, dar și pe timpul producerii acțiunilor de luptă, în cazul în care situația o cere.
Vizita în România a șefului Forțelor Terestre din Regatul Țărilor de Jos
Publicat de Gabriel Stan,
5 septembrie 2022, 14:56
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu și Academia Forţelor Terestre de la Sibiu au fost vizitate de șeful Forțelor Terestre ale Regat Țărilor de Jos, generalul-locotenent Martin Wijnen, aflat în România la invitaţia șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă.
Cei doi oficiali au discutat în principal despre dezvoltarea cooperării și oportunitățile de colaborare în cadrul structurilor multinaționale dislocate în țara noastră.
Un subiect aparte a fost participarea militarilor din ce două țări la exercițiile bilaterale și multinaționale organizate în România.
În unitățile și marile unități din armată a fost sărbătorită în această săptămână Ziua Forțelor Terestre. Cu acest prilej au fost organizate ceremonii militare, competiții sportive, expoziții de carte și concerte ale muzicilor militare.
Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior, Iulian Berdilă: Manifestările pe care le-am organizat cu colegii mei au creat acest cadru de aniversare și de recunoștință pentru tot ce înseamnă Forțele Terestre. Rămânem cei mai mulți și împreună cu toți ceilalți parteneri și colegi reprezentăm armata României.
Venim după efortul național la care Forțele Terestre și-au adus contribuiția. Ne aliniem cu întregul efort militar de sprijin referitor la consecințele agresiunii ilegale asupra națiunii ucrainene. Continuăm elementele de instruire împreună cu aliații și partenerii noștri… activități destinate realizării capabilităților Forțelor Terestre.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Simona Cojocaru şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, luni, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu cu o delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii.
Discuţiile dintre părţi s-au axat pe analiza situaţiei regionale de securitate şi pe relaţiile de cooperare politico-militară, atât din perspectiva parteneriatului strategic, cât şi în format aliat.
Tot în această săptămână, generalul Petrescu s-a întâlnit la sediul Ministerului Apărării Naţionale cu omologul ungar, generalul locotenent Romulusz Ruszin-Szendi.
Oficialii militari au discutat despre măsurile aliate de consolidarea postului de descurajare şi apărare în flancul estic al NATO şi despre colaborarea dintre forţele armate ale celor două ţări în cadrul iniţiativelor regionale, cum sunt Batalionului mixt româno-ungar de menţinere a păcii şi Batalionul Multinaţional de Geniu “Tisa”, iar şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă a participat la Strasbourg la cea de-a VIII-a ediţie a Forumului Comandanţilor Forţelor Terestre din Europa, un cadru de identificare a soluţiilor comune pentru gestionarea eficientă a provocărilor la adresa securităţii cu care se confruntă partenerii NATO şi ai Uniunii Europene.
Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): Tot săptămâna aceasta s-a inaugurat secţia de medicină internă a Spitalului Militar de Urgenţă Aristide Serfioti din Galaţi. În cadrul unei ceremonii la care au participat şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, şeful direcţiei medicale, generalul-maior Dragoş Popescu, dar şi alţi oficiali ai armatei, ai Casei de sănătate OPSNAJ, dar şi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Colonel medic Constantin Vlase-Comandatul Spitalului Militar de Urgenţă Aristide Serfioti: Este vorba despre o investiție de aproximativ 23 de milioane de lei prin care noi oferim posibilitatea pacienților noștri să beneficieze de condiții de cazare decente, să putem să oferim un act medical de înaltă calitate, un număr de 72 de paturi, care sunt situate câte trei în saloane cu grup sanitar propriu și cu toate facilitățile, mobilier modern, paturi, tot ceea ce trebuie pacientului ca să se simtă în siguranță. Trebuie într-adevăr să mulțumim atât direcției medicale, cât și Ministerului Apărării, care ne-au susținut în totalitate și au asigurat finanțarea necesară. Spitalul Militar tratează în condițiile legii atât personal militar activ, cât și cadre militare în rezervă sau în retragere, veterani de război, membrii de familie ai acestora și celelalte categorii de asigurați, care nu au o legătură cu sistemul militar.
Vizita inspectorului pentru Forțele Terestre al Armatei Republicii Federale Germane în România
Publicat de prosavioleta,
21 septembrie 2021, 17:05 / actualizat: 22 septembrie 2021, 10:39
Cristian Dumitrașcu (realizator): Generalul maior Iulian Berdilă, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, l-a primit joi, 16 septembrie, la București, pe omologul său din Republica Federală Germania, generalul locotenent Alfons Mais, cu care a dezbătut elementele referitoare la cooperarea militară la nivelul Forțelor Terestre, atât în context aliat, cât și bilateral. S-a mai discutat şi despre Conceptul Națiunilor Cadru (Framework Nations Concept); acesta un concept lansat de Germania la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, în iunie 2013, și reprezintă instrumentul prin care statele Alianței Nord-Atlantice pot să constituie în mod voluntar grupări care să sprijine menținerea și consolidarea capabilităților existente, precum și să contribuie în comun la dezvoltarea de noi capabilități identificate în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.
Publicat de prosavioleta,
21 septembrie 2021, 16:59 / actualizat: 22 septembrie 2021, 10:40
Cristian Dumitrașcu (realizator): Între 2 și 29 septembrie, în baza militară din Hohenfels, Germania, se desfășoară exercițiul multinaţional Saber Junction 21, condus de Comandamentul Armatei a 7-a a Statelor Unite ale Americii. Participă militari din Marea Britanie, Ucraina, Serbia, Macedonia, Moldova, Lituania, Italia, Ungaria, Franța, Bulgaria, Bosnia, Armenia și Albania. România este reprezentată de militari ai Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”, care au primit marți, 14 septembrie, vizita șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă. Acesta a fost informat cu privire la acțiunile tactice, ce urmează a fi întreprinse de către militarii bistrițeni în cadrul exercițiului, deplasarea în teren, briefingul de informare privind exercițiul, organizarea punctului de comandă fiind doar câteva dintre activitățile cuprinse în programul vizitei.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Şeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă, a participat la Summitul anual pentru securitate cibernetică 2021 care a avut loc în perioada 10 -12 august la Wiesbaden, în Germania, în organizarea Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA pentru Europa și Africa.
În cadrul lucrărilor summitului au fost prezentate problematica și abordările naționale și aliate actuale, precum și perspectivele și evoluțiile din domeniul comunicațiilor și securității cibernetice.
La eveniment au luat parte peste 120 de experți în domeniu, care au dezbătut în noile metode de protejare a rețelelor de comunicații impotriva atacurilor cibernetice, cooperarea și interoperabilitatea în domeniul apărării cibernetice în cadrul NATO atât pe timpul desfășurării activităților militare în diverse medii operaționale, cât și pe timpul exercițiilor, în vederea creșterii rezilienței în domeniul securității cibernetice.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitatul la „Subiectul săptămânii”, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă. Domnule general, bine ați venit!
General-maior Iulian Berdilă: Bine v-am regăsit, ca de fiecare dată!
Cristian Dumitrașcu (realizator): Aș începe interviul acesta ocazionat de Ziua Forțelor Terestre cu dumneavoastră, ca șef al Statului Major al Forțelor Terestre. Vorbim mai întâi despre prgramele de înzestrare.
General-maior Iulian Berdilă: Este un subiect important pentru noi. Militarii din Forțele Terestre, în fiecare an, căutăm elementele principale de acțiune și de responsabilitate pe care ni le asumăm, și lansatoarele Himars, și transportoarele Piranha V.
Avem deja în etapele de recepție și platformele multifuncționale noi, echipamente pe care trebuie să le învățăm de la A la Z, să le putem integra împreună cu pregătirea militarilor pe care îi trimitem la specializare și să putem să asigurăm un cadru operațional pentru a realiza capabilitățile operaționale pe care ni le-am asumat atunci când am demarat fiecare program major în parte.
Lansatoarele Himars sunt o capabilitate operațională pregnantă și relevantă în câmpul modern al operațiilor și este numai un exemplu prin care noi ne-am asumat să transformăm acest angajament de 2% acordat apărării naționale într-o capabilitate, aşa cum spuneam, relevantă.
Programele majore se leagă de un al doilea cadru de acțiune pe care îl considerăm prioritar acum, în întâmpinarea Zilei Forțelor Terestre, și anume, exercițiile – exercițiile naționale și multinaționale.
Știm cu toții, complexul de exerciții „Dacia 21” a început deja cu angajări din partea Forțelor Terestre în tot spectrul de capabilități pe care Forțele Terestre le aduc la scenariile pe care ni le-am propus în exercițiile naționale și multinaționale.
Acest complex pe care noi îl desfășurăm împreună cu partenerii și colegii din celelalte categorii de forțe, dar și cu cei din Comandamentul Forțelor Întrunite este unul dedicat, așa cum spuneam, și obiectivelor de integrare a noilor echipamente.
De fiecare dată, exercițiile ne oferă, atât în cadru național, cât și aliat, aceeași recunoaștere a principiului că echipamentul principal al Forțelor Terestre rămâne omul. Și, de aceea, participarea celei mai numeroase categorii de forțe a Armatei României este și una responsabilă într-un mod adecvat.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Această latură umană, care este foarte importantă, dincolo de satisfacția oamenilor care operează noile echipamente, presupunem că acest program de instruire nu este unul ușor. Cred că lumea ar trebui să știe că este o responsabilitate mare, că oamenii care le operează și care se intruiesc sunt puși în fața unei situații noi.
General-maior Iulian Berdilă: Da, cei care au intrat în primii ani ai carierei militare, atât soldați gradați profesioniști, subofițeri, ofițeri, să știți că au o componentă mult mai dezvoltată, pe care noi o urmărim în a combina echipamente cu tehnologie ridicată, cu nevoi digitale, să le spunem, destul de mari. Și acesta a fost un lucru îmbucurător.
În schimb, pregătirea și dezvoltarea competențelor pe întreaga durată a carierei devine una costisitoare, pe care noi ne-o asumăm, şi de aceea nu este ieftin să combini o tehnologie cu o altă tehnologie prezentă pe echipamentele majore ale Forțelor Terestre, cu o resursă umană adecvat pregătită și instruită pentru realizarea capacității operaționale.
Mai ales în cadrul multinațional, ea reconfirmă responsabilitatea pe care Armata României și Forțele Terestre și-au asumat-o în a demonstrat partenerilor că putem fi un participant și un contributor modern, dar și cu responsabilitatea de a cheltuit cu cap, aş spune eu, atunci când vine vorba de dezvoltările pe termen mediu și lung ale capabilităților Forțelor Terestre.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Aș vrea să ne spuneți despre această misiune importantă, este în desfășurarea de un an de zile, în această luptă cu pandemia, și nu doar forțele terestre, toată armata este concentrată, este organizată pentru a învinge acest inamic altfel, neprevăzut până acum un an, și aici și oamenii dumneavoastră sunt implicați în foarte multe misiuni.
General-maior Iulian Berdilă: Da, suntem la peste un an de când pandemia a început să ne creeze aceste implicații majore asupra modului în care trăim, suntem cu peste 30 de centre de vaccinare prezenți la efortul Armatei României, cu personalul care participă în aceste centre, cu dotarea materială și aș spune eu că acum și în viitorul apropiat aceasta reprezintă încă operația principală pe care forțele terestre o desfășoară în acest moment.
Ne-am pregătit și în cadrul exercițiilor naționale și multinaționale. Să știți că de nenumărate ori scenariile nu au presupus doar prezența unui inamic, dar și a unor elemente de criză, chiar în contextul războiului hibrid pe care cu toții îl auzim astăzi promovat din ce în ce mai mult, și spuneam că elementul de scenariu iată că s-a transformat în realitate.
Noi militarii din forțele terestre o anume parte a capabilităților pe care le avem a fost imediat dedicată unui asemenea efort național. Mă bucură faptul că din peste 30.000 de militari și personal civil al Forțelor Terestre suntem la peste 50% din cei care urmează să intre în procesul de vaccinare, avem deja peste 40% din personalul Forțelor Terestre vaccinat şi iată că această responsabilitate crește și sper eu să continue până când vom putea să avem ceea ce noi numim în limbajul militar câștigarea inițiativei.
Cristian Dumitrașcu (realizator): În acest caz mesajul dumneavoastră pentru toți oamenii care ascultă la radio poate fi acela pe care îl au militarii, nu lăsăm pe nimeni în urmă, adică, oamenii pot simții acest mesaj că este unul real din partea armatei?
General-maior Iulian Berdilă: Nu numai că nu îi lăsăm în urmă, ci vrem să mergem împreună în acest demers și în acest efort pe care noi cu toții ni l-am propus. Putem realiza un asemenea obiectiv. Până la urmă, fiecare dintre noi are o părticică de contribuit în acest demers.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la „Subiectul săptămânii”, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă. Domnule general, vă mulţumesc şi vă mai așteptăm.
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.