Studiu pentru evaluarea stării de sepsis matern în județul Mureș
Publicat de adinaiftime, 25 noiembrie 2017, 19:00
Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii a anunțat că România se alătură Inițiativei Globale a Organizației Mondiale a Sănătății împotriva Sepsisului Matern și Neonatal.
Campania urmărește să accelereze reducerea deceselor materne și neonatale care pot fi prevenite.
Sepsisul ucide mai mult de 1 milion de nou-născuți, dar acesta poate fi oprit dacă este identificat devreme și tratat prompt.
Ca un prim pas, OMS a elaborat o definiție standardizată a sepsisului matern și se va realiza un studiu care va testa și valida această nouă definiție.
Studiul se va derula în 54 de țări din întreaga lume, identificând femeile cu infecție pe parcursul a 7 zile, între 28 noiembrie și 4 decembrie 2017.
În România, datele vor fi înregistrate pentru județele din Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).
Directorul Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii, Ionela Horga:
”Coordonăm toate centrele, toate spitalele, în colectarea acestor date privind sepsisul matern. Toate datele vor fi colectate într-un singur loc, la Institutul Est European, noi le agregăm și le trimitem mai departe la Organizația Mondială a Sănătății. Din partea Institutului există o echipă de medici ginecologi, care se ocupă și de coordonare și de partea de colectare a datelor din Tîrgu-Mureș și, bineînțeles, ei coordonează și medicii ginecologi implicați în proiect din celelalte spitale, din celelalte județe.”
Orice femeie gravidă sau lăuză și nou-născut prezintă riscul unei infecții care ar putea declanșa sepsis.
Sepsisul matern continuă să fie o cauză principală de deces pentru femei și nou-născuți.
Infecțiile sunt cauza principală a aproximativ 35.000 de decese materne, iar sepsisul poate contribui la până la 100.000 de decese materne.