Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii Brigăzilor 2 și 61 Vânători de munte de la Brașov, respectiv Miercurea Ciuc, participă până pe 11 octombrie la exercițiul SARMIS-OLT 24. La exercițiu sunt prezenți și militari aliați din Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Cehia, Portugalia, Turcia și Marea Britanie. Exercițiul are și o componentă interinstituțională, prin participarea forțelor din Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul de Telecomunicații Speciale. Antrenamentele au loc în poligoanele Brădet, Grohotiș, Valea Doftanei și Trăisteni.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a organizat în perioada 2-6 octombrie un exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare, în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Rezerviștii cu domiciliul în județele Vrancea și Vaslui cuprinși în planurile de mobilizare au fost chemați la unitățile militare, unde au desfășurat o serie de activități specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare.
Exercițiile de mobilizare se planifică și se organizează periodic în toate județele, în baza unui plan aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora – am aflat de la șeful Direcției personal și mobilizare a Ministerului Apărării Naționale, generalul de brigadă Iulian Daniliuc: Exercițiul e interinstituțional; scopul lui este de a verifica modul de pregătire al populației, teritoriului și economiei pentru apărare.
În baza unei legislații naționale pe care o avem, acest tip de exerciții sunt un tip de exerciții care se execută periodic, pe tot cuprinsul țării.
În general două la patru exerciții pe an, nu mai mult de două județe la fiecare exercițiu. Așa că, la un număr de ani, opt la zece ani, fiecare județ va trece printr-un astfel de exercițiu.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației pentru apărare în județul Timiș.
MOBEX Timiș-Caraș-Severin 23 a fost organizat în această săptămână de Ministerul Apărării Naționale, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Serviciul Român de Informații și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Exercițiul a presupus chemarea în unitățile militare a unui număr de rezerviști domiciliați în județele Timiș și Caraș-Severin, pentru activități de pregătire, conform prevederilor în vigoare.
Exerciții de acest tip se planifică și se organizează periodic în toate județele țării, în baza planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare, prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul premergător desfășurării acestora.
Colonelul Mihai Bălțătescu, directorul exercițiului: Am avut un exercițiu similar anul trecut în două județe, Dolj și Vâlcea. Anul ăsta desfășurăm un exercițiu în Timiș și în Caraș-Severin. Avem un număr de aproximativ 3.000 de rezerviști.
Avem mai multe categorii. Prima este formată din rezerviștii care au activat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, a doua categorie este formată din rezerviști voluntari care execută serviciul militar voluntar în rezervă și a treia categorie rezerviștii care au satisfăcut stagiu militar pe vremea când acesta era obligatoriu în România.
Ceea ce urmărim este închegarea colectivelor de rezerviști cu personal activ, în așa fel încât subunitatea să fie în măsură să-și îndeplinească misiunea specifică.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Peste 1.500 de militari și specialiștii din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și aproximativ 120 de mijloace tehnice, au participat la parada de Ziua Națională a României din acest an desfășurată în Capitală.
Primii care au trecut pe sub Arcul de Triumf au fost parașutiștii, care au purtat steagurile a 25 de structuri militare, cu experiență în misiunile din Afganistan, Irak sau Bosnia-Herțegovina.
Pentru prima dată, în România au fost prezenți și militarii Diviziei 101 Aeropurtate a Armatei Statelor Unite ale Americii, cunoscut sub numele de „Screaming Eagles”, specializați în misiuni contra terorismului.
Din blocul de tehnică militară prezent la paradă au făcut parte transportoare blindate Piranha 5, recent intrate în dotarea Forțelor Terestre, vehicule HUMVEE și lansatoare de rachete Patriot, dar și instalațiile HIMARS, aflate în dotarea Brigăzii 8 Rachete Operative de la Focșani, din 2021.
Partenerii NATO au fost și ei prezenți la paradă. Militarii francezi, polonezi și portughezi au defilat cu tehnica din dotare, iar avioanele și elicopterele nu au mai survolat decât la Timișoara, pentru că în toate celelalte garnizoane în care au fost organizate parade militare, condițiile meteo au fost nefavorabile.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Armata a dat onorul poporului român în toată țara, de Ziua Națională. În capitală, 1500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, militari din alte armate și 130 de mijloace tehnice au defilat la parada militară națională. Mii de persoane au urmărit trecerea detașamentelor pe sub Arcul de Triumf.
Dragoș: Dragoş. Mi s-a părut foarte frumos, mi-a plăcut foarte mult. Am văzut multe mașini și mulți soldați pe care nu i-am mai văzut până acum. Mi-a plăcut mult.
Aida: Aida. Armata mi-a plăcut foarte mult, marşul. Abia acum, la 25 de ani, am devenit patrioată. Am stat un an în Anglia și după aceea am apreciat România.
Toma Ion: Toma Ion. A fost bine organizată, cam scurtă, dar e bine că a fost și ne-a primit. Am participat cu drag. Ne bucurăm, am fost în fiecare an. Mă mândresc că sunt român. La mulți ani, România!
Spectatori: La mulţi ani, România, La mulţi ani, români!
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Tot în București, cu ocazia zilei Naționale a României, s-au depus coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. La Alba Iulia, o ceremonie militară cu 550 de militari și personal din Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne, mijloace tehnice terestre și aeronave militare, a avut loc pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Festivități similare s-au desfășurat la Buzău, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, dar și în alte localități unde Armata Română are unități militare.
Publicat de prosavioleta,
28 septembrie 2021, 22:44
Adrian Gîtman(realizator rubrică): Personalul Bazei Militare 99 Deveselu și al facilității care găzduiește sistemul NATO Aegis Ashore, de apărare împotriva rachetelor balistice, a participat marți și miercuri la exercițiul interinstituțional Scutul 21, împreună cu specialiști din Minsterul Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale. Exercițiul a constituit un antrenament integrat pentru realizarea unor intervenții anti-teroriste, iar scenariul acestuia a fost construit pe baza mediilor operaționale posibile în cazul unui incident de natură teroristă. Potrivit comandantului Bazei Militare de la Deveselu, comandorul Răzvan Brătulescu, exercițiul a adus împreună resurse umane și tehnice din instituții diferite, care, în caz de amenințare reală, vor conclucra pentru combaterea acesteia.
Comandor Răzvan Brătulescu: Anul acesta am încercat să creștem puțin complexitatea exercițiului. Scopul este realizarea, în principal, a coeziunii operaţionale interinstituționale. Încercăm să vedem dacă procedurile pe care le avem în funcțiune sunt bune și pot fi aplicate și, mai ales, să armonizăm reglementările fiecărei instituții în parte, astfel încât să ne conducă, într-o situație reală, la rezolvarea cu succes a acestei situații.
Bogdan Dinu(realizator rubrică): Tot la Universitatea Națională de Apărare Carol I, vineri însă, cu prilejul Zilei Drapelului Național a avut loc conferința științifică internațională “Strategii 21”, cu tema “România și noua dinamică de putere în relațiile internaționale”, desfășurată sub patronajul Colegiului Național de Apărare.
Aceasta este o conferință anuală la care sunt invitate personalități marcante din sfera științifică, politică și militară, din administrația publică, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum și cadre didactice, cercetători științifici și cursanți ai Colegiului Național de Apărare.
Joi 24 iunie, în cele cinci colegii naționale militare au avut loc festivitățile de încheiere a anului școlar 2020-2021 și de absolvire a promoției “Regele Mihai I 100”.
La ceremonia organizată la Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza a participat și șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu.
Șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu: Am vrut să transmit aprecierea mea pentru activitatea didactică, dar și activitatea de însușire a valorilor care se desfășoară în colegiile militare.
Am vrut să-i felicit pe absolvenți pentru tot efortul pe care l-au depus în cei patru ani de zile, să le transmit speranța mea că se vor încadra și se vor adapta foarte ușor în academiile categoriilor de forțe. Felicitări!
Am încredere în viitor. Noi ne străduim să ne facem datoria la nivelul conducerii Statului Major al Apărării, al ministerului, al categoriilor de forțe, astfel încât acești copii să aibă condițiile cele mai bune de instruire.
Bogdan Dinu(realizator rubrică): Îl ascultăm și pe elevul plutonier adjutant Andrei Sebastian Dodoţ, proaspăt absolvent al Colegiului Național Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza.
Adjutant Andrei Sebastian Dodoţ:Eram mic, timid, aveam 14 ani și un singur vis: să îmbrac uniforma militară și să performez.
Pășind în acest mediu al performanței, am reușit să îmi conturez şi să îmi şlefuiesc caracterul, spre a deveni modelul profilului absolventului de Colegiul Național Militar.
Toţi aceşti patru ani și toate momentele s-au cristalizat și s-au concentrat în această zi, de o însemnătate deosebită, care va rămâne în sufletul nostru. Am absolvit cu media 10 atât clasa a XI-a, cât şi clasa a XII, deci ciclul superior al liceului.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Planul de înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017-2026.
Documentul fusese retras de pe ordinea de zi a sedinței CSAT din 4 iulie, pentru că nu respectă acordul politic de alocare a 2% din PIB pentru Apărare.
În luna mai, Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe care depășesc 100 de milioane de euro fiecare.
Pentru realizarea acestor programe cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde de euro, va fi implicată și industria națională de apărare, care trebuie să-și modernizeze și să-și dezvolte capacități militare de producție adecvate.
În privința Serviciului de Telecomunicații Speciale, CSAT a aprobat eliberarea din funcție a generalului Marcel Opriș, directorul serviciului, dar și a adjunctului acestuia.
La propunerea președintelui Klaus Iohannis, CSAT a aprobat numirea generalului-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcția de director.
Acesta a ocupat până acum funcția de adjunct tehnic al directorului STS.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.