Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a verificat toate loturile de lapte praf de pe piaţă, iar în România nu a intrat niciun lot contaminat cu salmonella, a declarat vicepreşedintele ANSVSA, Traian Petcu, în Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.
Vă reamintim, autorităţile franceze au interzis vânzarea şi au cerut retragerea unor formule de lapte praf şi produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, a anunţat duminică Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor.
Un focar al bolii infecto-contagioase la albine, Loca Americană, a fost identificat în zona pădurii Noroieni de pe raza municipiului Satu Mare.
Existenţa focarului a fost luată în evidență de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și de către Serviciul Agricol din cadrul Primăriei Satu Mare, fiind atent monitorizat.
Ca măsură de primă urgenţă, în vederea prevenirii răspândirii focarului de boală, a fost dispusă izolarea stupinei și uciderea famiilor de albine infestate.
Nicolae Dumuţa, directorul DSVSA Satu Mare precizează că au fost afectate zece familii de albine aparţinând unui apicultor amator, din care trei au fost distruse integral.
Apicultorilor li se recomandă să ia măsuri în vederea prevenirii îmbolnăvirii altor familii de albine şi să dezinfecteze cu formol stupii şi inventarul apicol lemnos, echipamentele de protecție prin fierbere și a vetrei stupinei prin împrăștiere de var nestins sau var cloros.
Totodată, este interzisă punerea în locuri accesibile albinelor a oricărui material nedezinfectat în prealabil, precum și accesul persoanelor străine în stupină.
Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş au sechestrat o cantitate de 1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.
Acţiunea a fost realizată conform alertei lansate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje care funcţionează în toată Uniunea Europeană.
Produsul nu a ajuns la comercializare şi urmează să fie incinerat, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.
Toate structurile teritoriale judeţene sunt în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil, precizează reprezentanţii ASVSA.
Autorităţile din opt state europene au comunicat până acum că au descoperit ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid care în cantităţi mari este toxic pentru oameni.
84 de unităţi de alimentaţie publică de pe litoral au fost amendate de inspectorii sanitar veterinari în a doua jumătate a lunii iulie, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 174.000 de lei, iar un restaurant a fost închis.
În urma celor peste 430 de controale făcute în staţiunile de la mare au fost găsite nereguli legate de depozitarea alimentelor şi de vânzarea produselor în spaţii neaprobate sanitar-veterinar.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada 17 – 30 iulie medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, împreună cu inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au făcut controale în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare, fiind verificate 434 de unităţi din Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
“În urma controalelor, s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorifcare a produselor alimentare, etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare”, se arată în comunicat.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, echipale de control au aplicat 84 de amenzi, în valoare de 174.000 de lei, fiind oprită activitatea în cazul unui restaurant.
De asemenea, la solicitarea Poliţiei Judeţene Constanţa, inspectorii au efectuat acţiuni comune de control în staţiunea Eforie, unde în urma verificărilor au amendat un restaurant şi o unitate tip fast-food, sancţiunile fiind de 4.000 de lei.
ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţie numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786.577.007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.
Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior și la o a doua gospodărie, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Focarul a fost înregistrat la porcii din gospodării și nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.
Din primele investigații întreprinse la fața locului de către inspectorii DSVSA Satu Mare reiese că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare, precizează ANSVSA.
„În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie, localizată la periferia municipiului Satu Mare. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar”, se arată în comunicatul ANSVSA remis Agerpres.
Potrivit sursei citate, în urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.
În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.
ANSVSA precizează că în conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale au fost recoltate probe pentru examene de laborator și au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatațiile infectate.
De asemenea, au fost ucise animalele din focar și cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare, efectuându-se și dezinfecția în cele două gospodării a spațiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare și a locului de îngropare.
Nu în ultimul rând, au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii, fiind convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.
„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României”, se arată în comunicat.
Potrivit ANSVSA, urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea informării și adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabilește Programul Național de Control și Planul de Contingență pentru pesta porcină africană.
Totodată, și alte instituții competente ale statului întreprind verificări în acest sens, iar informațiile obținute urmează a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a apărut boala în țara noastră, precizează reprezentanții ANSVSA.
„ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează permanent situația epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii. De asemenea, ANSVSA va actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană, constant, în funcție de evoluția bolii”, afirmă reprezentanții autorității.
Recent, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a afirmat pentru Agerpres că România este în alertă, fiind „strânsă ca într-un clește de pesta porcină africană”, o boală care evoluează extrem de rapid.
„A început în Republica Moldova, s-a extins în Ucraina, focarele sunt foarte agresive și au o creștere numerică exponențială în Ucraina și iată că, aparent surprinzător, a apărut în Cehia. Au fost șapte țări afectate: Polonia, țările Baltice (Estonia, Lituania, Letonia), Belarus, Republica Moldova, Ucraina și mai nou Cehia.(…) din primele estimări vorbim de o tulpină virală extrem de agresivă, mai agresive decât celelalte tulpini care au fost identificate până la acest moment, așa încât, cum vă spuneam, România apare strânsă ca într-un clește, fiind practic înconjurată la Est și Nord-Vest de pesta porcină africană”, a spus șeful ANSVSA.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Specialiștii veterinari precizează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om. (Agerpres/ FOTO libertatea.ro)
România nu se confruntă la ora actuală cu niciun focar de pestă porcină africană, deși este înconjurată de această boală care evoluează în opt state, a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Geronimo Brănescu.
El susține că reprezentanții Comisiei Europene desfășoară foarte des audituri la ANSVSA, tocmai pentru că sunt rezervați în ceea ce privește evoluția acestei boli pe teritoriul țării, însă, în prezent, România poate fi considerată din punct de vedere sanitar-veterinar o insulă de siguranță epidemiologică.
Oficialul român a mai anunţat că săptămâna viitoare vor fi gata rezultatele finale pentru cele 29 de probe prelevate din preparate alimentare din Olanda, Germania și Belgia, susceptibile de calitate mai proastă decât cele occidentale şi distribuite în Europa de Est.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.