Multimodalitate. Alege. Schimbă. Combină.
Publicat de Andrei Cretoiu, 21 septembrie 2015, 08:30
Aceasta este tema ediţiei din acest an al Săptămânii Mobilității Europene, scopul fiind acela de a încuraja municipalitățile europene pentru introducerea și promovarea transportului durabil.
Mai mult de jumătate dintre orașele europene au pus în aplicare măsuri permanente în domeniul transportului urban durabil, concentrându-se în principal pe accesibilitatea și sprijinirea mersului cu bicicleta și mersul pe jos sau pe utilizarea de vehicule electrice.
27 de orașe din România participă la Săptămâna europeană a mobilității (SEM), municipiul Râmnicu Vâlcea aflându-se printre ele. Dna Silvia Pădurariu, de la ANPM Vâlcea.
Silvia Pădurariu:
Așa cum știm cu toții nivelul de poluare din traficul rutier este foarte mare și lucrul cel mai important și mai grav în același timp este acela că acest fel de poluare ne afectează direct și foarte puternic sănătatea. Acest tip de poluare se întâmplă exact la nivelul organismului uman, doamna Margot Wallstrom, în anul 2002 a avut această inițiativă de a lansa conceptual de mobilitate europeană.
Municipalitatea, actorul principal, ne pune la dispoziție un tronson stradal pe care noi desfășurăm un marș ecologic cu ajutorul elevilor, deplasarea pe distanțe scurte cu bicicleta, chiar mergând pe jos.
Așa cum spunea și doamna Silvia Pădurariu, săptămâna europeană a mobilității a fost lansată în 2002, iar în prezent peste 1.500 de orașe participă la campanie în fiecare an. Ea a avut drept rezultat implementarea a peste opt mii de măsuri permanente, ce vizează în principal infrastructura pentru cicliști și pietoni, îmbunătățirea accesibilității transportului în comun și sensibilizarea cu privire la comportamentul sustenabil în materie de transport.
Aplicăm acest conmcept de mobilitate, respectiv încercăm să reducem nivelul de poluare din traffic la nivelul comunității, abordând transportul public, în primul rând, am reușit până în acest moment sș se dezvolte parcul de autobuze la nivelul municipalității astfel încât să reușim să mai decongestionăm, cumva, traficul cu autoturismul personal. Un alt success îl reprezintă realizarea de piste pentru biciclete și de asemenea, ne gândim cum să asigurăm condiții pentru acea navetă inteligentă, astfel încât angajații anumitor întreprinderi să ad opte acest concept pentru a se reduce, pe cât posibil, numărul de autoturisme personale implicate în traffic.
Campania este sprijinită financiar de către Direcția Generală pentru Mobilitate și Transporturi din cadrul Comisiei Europene.