Misiuni Internaționale
Publicat de gabrielasaksa, 5 august 2024, 12:01
Teodora Mazere (realizator rubrică) – Primul popas al acestei săptămâni îl facem pe Marea Mediterană, acolo unde Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Contra Minelor, sub comandă românească, desfășoară misiuni specifice, în conformitate cu graficul de generare al forțelor stabilite de Comandamentul maritim aliat al NATO. Obiectivele principale ale grupării sunt: asigurarea capacității de reacție imediată a NATO, creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate, precum și promovarea imaginii Alianței Nord-Atlantice. Despre acțiunile din ultimele zile, ne vorbește căpitanul Răzvan Tătăruşanu, ofițer în cadrul grupării navale permanente NATO.
Răzvan Tătăruşanu: Gruparea navală NATO de luptă contra minelor numărul 2 a desfășurat o serie de antrenamente pe mare în comun cu nava italiană tip vânător de mine ITS Gaeta și cu nava turcească tip vânător de mine TCG ENEZ, pentru a spori securitatea maritimă din zona de responsabilitate și nivelul de interoperabilitate între aliații NATO. Navele au efectuat operațiuni specifice de luptă și cercetare contra minelor pe rute prestabilite în apele teritoriale italiene.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Pe valurile Mediteranei, ne îndreptăm spre portul Bodrum, unde Nava-Şcoală Mircea a acostat pentru 4 zile în vederea refacerii capacității operaționale. Perioada escalei a reprezentat o oază de relaxare pentru echipaj și cadeți, după zilele în care marea a fost foarte agitată. Tot în această perioadă, nava a fost deschisă pentru vizitare și a existat și un eveniment de diplomație navală, o recepție organizată la bord împreună cu Ambasada României la Ankara și Consulatul General al României la Izmir. Detalii despre acțiunile din penultima etapă de marş, ne oferă căpitan-comandorul Silviu Marius Moraru, comandantul Navei-Şcoală Mircea.
Silviu Marius Moraru, comandantul Navei-Şcoală Mircea: Ne-am concentrat pe activități atât de instruire cât și partea de bună dispoziție. Am reușit să concentrăm cumva atenția cadeţilor pe partea de utilizare a sextantului. În continuare, i-am folosit ca să facă carturi alături de membrii echipajului, să înțeleagă ce presupune partea de navigație pe timp de zi, pe timp de noapte, în mare, cu condiții puțin mai neprielnice.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Următoarea oprire este în Polonia, unde îi găsim pe artileriștii anti-aerieni focşăneni, membri ai Grupului de Luptă NATO. Zilele acestea au participat la o sesiune trageri de luptă cu complexele antiaeriene Ghepard, fiind primul exercițiu întrunit al grupului de luptă după rotația contingentului american. Locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al contingentului Sky Guardians, cu un mesaj dedicat colegilor tanchiști.
Locotenentul Valentin Alexandru: Le doresc colegilor tanchiști un sincer ‘La mulți ani!’ Ziua dumneavoastră sper să vă aducă multe împliniri atât pe plan personal cât și profesional.
Teodora Mazere (realizator rubrică): O nouă rotație a elementelor naționale de sprijin din Kosovo și Bosnia și Herțegovina a avut loc săptămâna aceasta. După șase luni de misiune, militarii aparținând Brigăzii 122 Sprijin logistic Muntenia au raportat ‘Misiune îndeplinită’ în cadrul ceremoniei de repatriere. Detalii despre misiunea acestui tip de detașament ne oferă locotenent-colonelul Valeriu Pârvan, comandantul Elementului Național de Sprijin(ENS) rotația a 4-a din Bosnia și Herţegovina, aflat la început de mandat.
Valeriu Pârvan: ENS-ul asigură sprijin logistic de linia a treia pentru toate structurile naționale dislocate acolo. Cu militarii din celelalte părți armate cooperăm și colaborăm pentru realizarea diferitelor sarcini încredinţate.