Ascultă Radio România Regional Live

simbol

Ziua Mondială a Televiziunii, marcată anual pe 21 noiembrie!

Ziua Mondială a Televiziunii, marcată anual pe 21 noiembrie!
Foto: Sursa foto: bucurestifm

Publicat de Andra Radu, 21 noiembrie 2021, 13:38

În fiecare an, la 21 noiembrie este marcată Ziua mondială a televiziunii (World Television Day).

Data de 21 noiembrie a fost proclamată drept Ziua Mondială a Televiziunii în anul 1996, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în semn de recunoaştere a impactului tot mai mare pe care televiziunea îl are în luare deciziilor, atrăgând atenţia lumii asupra conflictelor şi ameninţărilor la adresa păcii şi a securităţii sau asupra altor subiecte esenţiale, precum problemele economice şi sociale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Cu o istorie ce a început acum aproximativ 100 de ani, la începutul secolului al XX-lea, televiziunea a avut o influenţă considerabilă asupra societăţii. Televiziunea s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului trecut şi este, şi astăzi, unul dintre cele mai populare mijloace de informare în masă. În ţara noastră, prima transmisie a Televiziunii Publice a avut loc la 31 decembrie 1956.

Televiziunea continuă să fie o sursă importantă de consum de conţinut filmat. Deşi dimensiunile ecranului s-au schimbat, iar oamenii creează, postează, difuzează şi consumă conţinut video pe diferite platforme, numărul gospodăriilor cu televizoare din întreaga lume continuă să crească.

Interacţiunea dintre diferitele forme de diseminare reprezintă o oportunitate excelentă de a sensibiliza publicul cu privire la problemele cu care se confruntă comunităţile şi planeta noastră.

Ziua mondială a televiziunii nu este atât o celebrare a instrumentului, ci mai degrabă a filosofiei pe care televiziunea o reprezintă. Conform www.un.org, în lumea contemporană, televiziunea este un simbol al comunicării şi al globalizării.

Comunicarea este una dintre marile probleme internaţionale. Trăim într-o lume în care viaţa de zi cu zi depinde de informaţii şi de comunicare (muncă, recreere, educaţie, sănătate, relaţii, călătorii etc.). Ceea ce vedem şi percepem prin intermediul televiziunii ne influenţează şi ne modelează modul de viaţă. Televiziunea educă, informează, distrează.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Destinaţia zilei: Arcul de Triumf, simbolul Unirii eterne

Destinaţia zilei: Arcul de Triumf, simbolul Unirii eterne

Publicat de Stefania Grigore, 18 septembrie 2014, 20:00

Ideea existentei unui Arc de Triumf in Bucuresti a avut, vreme de 90 de ani, o existenta la fel de efemera ca si ideile politicienilor…

De la revolutionarii pasoptisti pana la 1 decembrie 1936, atunci cand a fost inaugurat acest Arc de triumf, pe care-l cunoastem, in Capitala au mai fost ridicate cinci alte arcuri de triumf, toate cu existenta temporara, toate dedicate punctual cate unui eveniment…
Revolutia de la 1848 a avut Arcul ei, Unirea Principatelor la fel in 1859, a fost de asemenea construit un alt Arc pentru defilarea de dupa obtinerea independentei din 1878…
Autoritatile au mai construit si in 1906 si in 1918 dupa Marea reintregire cate un Arc, dar de-abia dupa primul razboi mondial s-a luat decizia construirii unui monument cu caracter permanent.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Vechiul Arc de triumfAcel monument, proiectat de Petre Antonescu, si care trebuia sa comemoreze pentru totdeauna victoria României în Primul Razboi Mondial, a fost construit între 1918-1922, insa faptul ca a fost facut din materiale care nu rezistau nici macar în fata ploilor…
Arcul de Triumf al romanilor, Arcul de Reintregire, era facut din lemn acoperit cu ipsos…

Vreme de 13 ani Arcul a fost considerat o rusine a Micului Paris…monumentul care celebra existenta acestei tari era mai mult un monument al decaderii…
De-abia in 1935 un grup format din cei mai cunoscuti arhitecti romani si-a asumat sarcina proiectarii si constructiei sale in vreme ce populatia Bucurestiului a finantat cu cateva milioane de lei ridicarea monumentului.

Poate nu stiati, dar o curiozitate, impresionanta de altfel, este ca acest Arc de Triumf, al Unirii, a fost construit cu piatra adusa din toate regiunile istorice ale Romaniei…

Ceremonia inaugurarii a avut loc la 1 decembrie 1936, atunci când se împlineau 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

 

Dupa venirea la putere a comunistilor, Arcul de Triumf a fost „mutilat” prin scoaterea de pe partile laterale a celor doua texte ale proclamatiilor regelui Ferdinand catre tara, precum si efigiile familiei regale, pe care ei, comunistii, le-au inlocuit cu niste flori…

arc (1)

Arcul de Triumf ofera la cei 27 de metri înaltime ai sai o deschidere impresionanta pentru cei ce au norocul sa treaca vreodata, chiar si doar ca turisti, pe sub monumentala structura.

Machetele au fost executate de artisti plastici, iar pentru cioplirea marmurei de Ruschita, pe lânga sculptorii autohtoni, s-a apelat si la un numar de zece sculptori din Italia.

Arcul de Triumf este in acelasi timp si o destinatie turistica dar si un punct din care poti sa calatoresti foarte usor catre alte locuri interesante ale Bucurestiului, dupa cum ne explica si istoricul Adrian Majuru:

arc (5)In aceasta perioada Arcul de Triumf este suspus unei interventii complexe, reparatie menita sa ii asigure stralucirea in urmatoarea suta de ani, dupa cum declara chiar cei ce lucreaza la monument.
Restaurarea si consolidarea Arcului de Triumf vizeaza reparatia capitala a terasei, a fatadei, si , ce este cel mai important desi nu se va vedea, Arcul de Triumf este consolidat seismic.

Echipa BucurestiFM a asistat la un episod special atunci cand a fost realizat acest material, momentul taierii unei parti a unuia dintre pilonii pe care se sprijina Arcul.
Cei ce lucreaza la Arc au lucrat sub nivelul pietei Arcului de Triumf, au dezgolit fundatia monumentului, au taiat pe rand cate un segment din pilonii de suport ai Arcului, operatiune urmata de betonarea si asigurarea astfel a unei rezistente seismice crescute.
arc (4)

Tricolor Arc

 

Alaturi de Catedrala Încoronarii de la Alba Iulia, de Mausoleul de la Marasesti, de Crucea de pe muntele Caraiman si de Mausoleul din Parcul Carol, Arcul de Triumf este simbolul existentei acestei tari.

 

Arcul de Triumf spune o poveste inceputa acum o suta de ani…este povestea Romaniei noastre…

 

 

Referent științific:
Adrian Majuru, Istoric, Director al Muzeului Municipiului București
Foto:
Anca Chițoran
Vicențiu Andrei
Voice-over:
Andrei Purcărea
Reporter:
Cristina Toma

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța
EU aleg ROmania miercuri, 19 decembrie 2018, 11:50

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța

Radio Constanța în colaborare cu City Park Mall, a sărbătorit Centenarul Marii Uniri prin expoziția „România 100 – Eu aleg România“...

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța
Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”
EU aleg ROmania marți, 11 decembrie 2018, 09:52

Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”

Radio România Regional organizează marți 11 decembrie 2018, ora 18.00, la București Mall – Vitan, lansarea expoziției virtuale „România...

Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”
Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:59

Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României

România 100 – Eu aleg România – este proiectul Radio România care în septembrie a debutat pe platoul Primăriei din Arad. Spectacole,...

Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României
Reconstituiri istorice la Centenarul României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:48

Reconstituiri istorice la Centenarul României

“Timişoara va avea soarta tuturor celor care au avut curajul să determine istoria înaintea altora” Octavian Paler La Timișoara, un spectacol...

Reconstituiri istorice la Centenarul României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:44

România 100 – Eu aleg România, o lecție inedită de istorie la Tg. Mureș

1 decembrie 2018… 100 de ani de la făurirea României Mari. La aniversarea Marii Uniri, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio România prezintă...

România 100 – Eu aleg România, o lecție inedită de istorie la Tg. Mureș
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:40

Expoziția ”Eu Aleg România”, în centrul orașului Sighet

Inaugurarea expoziţiei “România 100 – Eu aleg România” a avut loc în Parcul Central din Sighetu Marmaţiei, iar evenimentul a fost gândit...

Expoziția ”Eu Aleg România”, în centrul orașului Sighet
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:37

Sibiul marchează Centenarul prin spectacole eveniment!

În fiecare oraş unde se află studiouri teritoriale şi staţii locale, începând cu luna septembrie, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio...

Sibiul marchează Centenarul prin spectacole eveniment!
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:33

Milioane de români au spus şi în 2018 Eu aleg România!, împreună cu Radio Reșița.

O lecție de istorie în aer liber și un concert susținut de trupe din Reșița, Timișoara și Serbia au fost evenimentele care i-au făcut pe...

Milioane de români au spus şi în 2018 Eu aleg România!, împreună cu Radio Reșița.

Oul uriaş instalat în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei ar putea fi mutat la Centrul Tradiţiilor Populare

Oul uriaş instalat în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei ar putea fi mutat la Centrul Tradiţiilor Populare

Publicat de Stefania Grigore, 17 iulie 2014, 12:03

Primarul Ion Lungu a spus că piesa este un simbol al oraşului, iar schimbarea locului de amplasare a acesteia a fost cerută de Muzeul Bucovinei.

Oul este construit din fibră de sticlă, are o înălţime de 7,25 metri, un diametru de 4,60 metri şi o greutate de 1.800 de kilograme, iar în primăvara lui 2009 a fost amplasat în centrul Sucevei.
La acea vreme, oul a fost considerat de Academia Recordurilor ca fiind cel mai mare ou de Paşti din lume.

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Social marți, 15 octombrie 2019, 12:13

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!

Ediția a VII-a a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, se va desfășura la Brașov, în perioada 16-20 octombrie....

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
Social vineri, 4 octombrie 2019, 11:38

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc se desfăşoară în perioada 4 – 6 octombrie, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vizitatorii...

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
Social vineri, 13 septembrie 2019, 12:49

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social luni, 9 septembrie 2019, 09:00

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Social joi, 20 iunie 2019, 12:12

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța

Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța
Social vineri, 31 mai 2019, 12:14

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai...

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019
Social luni, 22 aprilie 2019, 15:13

Obiceiuri și tradiții de Paște

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri...

Obiceiuri și tradiții de Paște