Conferință internațională la Palatul Cercului Militar Național
Publicat de prosavioleta,
11 noiembrie 2024, 14:06
Adrian Gîtman (realizator rubrică): La Palatul Cercului Militar Național a avut loc o conferință internațională pe tematica provocărilor de adaptare a organismului militar în vremuri de conflict, în organizarea Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară. La eveniment au participat reprezentanți ai institutelor de istorie militară, ai mediului academic, cercetători și istorici din țările din sud-estul Europei. Conferința a oferit o platformă de dezbatere pentru aprofundarea dialogului științific privind istoria războiului. Secretarul de stat în Ministerul Apărării, Simona Cojocaru, a arătat că acțiunile de promovare și cunoaștere a cercetării istorice contribuie la eforturile de întărire a relațiilor dintre statele din regiune. Generalul locotenent Dragoș Iacob, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, a susținut faptul că înțelegerea războaielor este esențială pentru adaptarea la realitățile militar-strategice actuale. Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Institutul de Istorie Militară Fatih din Turcia.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 28 octombrie, la sediul ministerului, cu președintele Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore al Forțelor Armatei Iordaniene, general-maior Yousef Ahmed Al-Hunaity.
Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat stadiul și perspectivele relațiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării, în contextul evoluțiilor din mediul global de securitate, cu precădere asupra situației actuale din regiunile Mării Negre și Orientului Mijlociu.
Tot la sediul Ministerului Apărării, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit vizita unei delegații a Comitetului NATO pentru Politica de Apărare și Planificare, condusă de Angus Lapsley, asistentul Secretarului General al Alianței Nord-Atlantice.
În cadrul întâlnirii a fost subliniată importanța consolidării solidarității aliate în actualul context de securitate, cu accent pe regiunea Mării Negre și evidențiate prioritățile României în cadrul NATO.
Secretarul de stat Simona Cojocaru a declarat că solidaritatea aliată este exersată în teren, iar unitatea între aliați reprezintă cea mai bună strategie pentru a răspunde la provocările actuale la adresa securității în aria euro-atlantică.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale Simona Cojocaru a reprezentat România la Forumul de Securitate de la Varșovia. Invitată în cadrul a două secțiuni ale conferinței, Simona Cojocaru a subliniat rolul regiunii Mării Negre în arhitectura de securitate europeană și eurotlantică. Oficialul român a arătat că regiunea este ținta acțiunilor agresive ale Rusiei, prin atacuri cibernetice sau campanii de dezinformare și propagandă. În Polonia, Simona Cojocaru s-a întâlnit cu omologii din țara gazdă și Marea Britanie, cu care a discutat despre accelerarea măsurilor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO.
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a condus delegația Ministerului Apărării Naționale la lucrările Reuniunilor Comitetului de coordonare și Comitetului director Politico-Militar ale procesului reuniunilor Miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est. Ședințele au avut loc la Constanța, în contextul exercitării de către România a președinției rotaționale a acestei inițiative regionale de cooperare în domeniul apărării. În cadrul discuțiilor, țara noastră a avansat propuneri pentru conectarea Brigăzii din Europa de Sud-Est la actualul context geostrategic. SEEBRIG este elementul militar al inițiativei, format din unități ale celor șase țări afiliate: Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Turcia.
Publicat de prosavioleta,
10 septembrie 2024, 07:47
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Brigada din Europa de Sud-Est SEEBRIG a marcat pe 3 septembrie 25 de ani de funcționare. La ceremonia desfășurată la Kumanovo, în Macedonia de Nord, acolo unde se află comandamentul brigăzii, a fost prezentă și Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, care a arătat că SEEBRIG a avut o contribuție esențială la stabilitatea și securitatea regională. Țara noastră deține, până anul viitor, președinția Procesului Reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, inițiativă care are ca element operațional SEEBRIG. În cei 25 de ani, brigada din Europa de Sud-Est a participat la operațiuni de sprijin pentru pace, asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre. În prezent, toate cele șase națiuni contributoare cu forțe la SEEBRIG, Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Turcia, sunt state membre NATO.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, l-a primit luni, 5 august, la sediul Ministerului Apărării Naționale, pe Arnold Kammel, secretarul general al Ministerului Federal al Apărării din Austria și director al Direcției Politici de Apărare.
Discuțiile s-au concentrat pe teme de interes comun, inclusiv situația de securitate din regiunea Mării Negre și din Balcanii de Vest, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au semnat aranjamentul de implementare privind cooperarea în domeniul apărării. S-a subliniat, de asemenea, importanța participării și în viitor a militarilor români și austrieci la misiuni și operații internaționale sub comandă NATO.
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Navele militare din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, au fost în escală timp de 3 zile în Portul Constanța pentru refacerea capacității de luptă.
La ceremonia organizată cu acest prilej a fost prezentă și Simona Cojocaru, Secretar de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale în Ministerul Apărării Naționale. Simona Cojocaru: Doresc să profit de această ocazie pentru a-mi exprima aprecierea față de echipajele navelor din Turcia, Bulgaria și România. Profesionalismul lor este foarte apreciat și a contribuit la succesul acestei misiuni. Efortul nostru comun va asigura libertatea de navigație atât pentru navele comerciale, cât și pentru cele militare în partea de est a zonei euroatlantice și va spori cooperarea și interoperabilitatea între forțele noastre. Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Cele patru nave ale grupării, o navă de sprijin logistic de comandament și un vânător de mine din Turcia, un alt vânător de mine din Bulgaria și Dragorul maritim 30 “Sublocotenent Alexandru Axente” al Forţelor Navale Române au început la 1 iulie misiunile specifice de monitorizare și cercetare împotriva minelor în raioane maritime din Marea Neagră. Până la sfârșitul acestui an, comanda grupului este asigurată de Forțele Navale Turcești. Yusuf Karagulle: Sunt comandantul grupării de combatere a minelor în Marea Neagră. De la activarea grupului, am realizat o integrare robustă a forţelor participante şi am crescut nivelul de cooperare existent între forţele noastre navale. Grupul este acum pregătit să desfăşoare toată gama de misiuni în ceea ce priveşte ameninţările reprezentate de minele marine în derivă. Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Gruparea navală a desfăşurat şi activităţi de menţinere a siguranţei căilor de navigaţiei în cadrul exercițiului multinațional BREEZE 24, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei. Principalul scop al grupului operativ este menținerea în siguranță a traficului maritim în Marea Neagră prin misiuni de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine și prin operații de căutare și salvare pe mare.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, s-a aflat timp de două zile într-o vizită oficială la Oslo, unde a avut consultări cu omologul norvegian, Anne Marie Aanerud. Cei doi demnitari au discutat despre situația de securitate regională pe fondul războiului din Ucraina, stadiul cooperării bilaterale și despre pregătirea Summit-ului NATO de la Washington din luna iulie. S-a convenit continuarea dezvoltării relațiilor în domenii precum instruire, educație și colaborare tehnico-militară. Unul dintre subiectele discuției a vizat derularea contractului de achiziție a aeronavelor F-16 din Norvegia. România a cumpărat de la guvernul norvegian 32 de avioane de luptă de acest tip, primele șase ajungând deja în țara noastră.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Miniștrii de externe și cei ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit în Luxemburg pentru o nouă rundă a Consiliului Afaceri Externe.
Oficialii europeni au discutat pe tema agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, context în care a fost reconfirmată susținerea fermă pentru țara vecină și rolul esențial al facilității europene pentru pace.
În cadrul Consiliului a fost evidențiată și contribuția importantă a misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei.
Ministerul român al Apărării a fost reprezentat de secretarul de stat Simona Cojocaru, care a salutat agrearea fondului de asistență pentru Ucraina și a subliniat susținerea țării noastre pentru Kiev, unul dintre elemente fiind Centrul European de Instruire F16 din România.
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit luni, 8 aprilie, vizita secretarului general al Ministerului irlandez al Apărării, Jacqui McCrum. Cei doi oficiali au semnat primul memorandum de cooperare în domeniul apărării între cele două țări. Documentul va oferi cadrul necesar pentru creșterea interoperabilității și capacității de dislocare în misiunile și operațiile internaționale ale Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene. În cadrul întâlnirii au mai fost abordate subiecte de interes comun referitoare la situația de securitate și la eforturile comunității internaționale pentru asigurarea păcii și stabilității la nivel regional și global.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): O nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina a avut loc marți în Baza Aeriană Ramstein din Germania. Reprezentanții celor 50 de state care fac parte din acest format au analizat progresele în ceea ce privește sprijinul pentru țara vecină și posibilele evoluții ale războiului. Constantin Herțanu a urmărit subiectul și are detalii. Constantin Herțanu (reporter): Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, cel care prezidează în mod obișnuit acest format, a avertizat că supraviețuirea Ucrainei este în pericol și a încercat să convingă aliații că Statele Unite ale Americii rămân angajate față de Kiev, chiar dacă la Washington există un blocaj pentru acordarea unui nou pachet de asistență pentru Ucraina. Proiectul de lege, care ar oferi alte 60 de miliarde de dolari ucrainenilor, încă nu a fost supus votului Congresului american. Între timp, Administrația Biden a anunțat că va trimite totuși Ucrainei 300 de milioane de dolari, ca o măsură extraordinară, după ce Pentagonul a făcut economii în urma unor contracte militare. Și cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk au reafirmat sprijinul țărilor lor pentru Ucraina. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți în acest sens un pachet de ajutor în valoare de 500 de milioane de euro. Adrian Gîtman (realizator rubrică): La reuniunea de la Ramstein, România a fost reprezentată de secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale Simona Cojocaru și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad. Simona Cojocaru a arătat în intervenția sa sprijinul țării noastre pentru Ucraina, inclusiv prin participarea la misiunea Uniunii Europene, EUMAM, pentru instruirea militarilor ucraineni și la misiunea Interflex, condusă de Marea Britanie.
Cristian Dumitrașcu (realizator emisiune): Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Robert Breger, s-a aflat în vizită oficială în România în această săptămână. Joi, la sediul Ministerului Apărării, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu oficialul european. Robert Breger: Sunt recunoscător pentru ocazia de a vizita România. Sunt impresionat de angajamentul pe care țara dvs. l-a implementat în diferite eforturi ale Uniunii Europene și voi comunica autorităților că, într-adevăr, putem conta pe acest partener puternic și de încredere.
Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a avut pe 30 ianuarie o întrevedere cu reprezentantul special al prim-ministrului britanic pentru Balcanii de Vest, lordul Stuart Peach.
Cei doi oficiali au discutat pe tema situației de securitate din Balcanii de Vest și din regiunea Mării Negre, menţionând importanța strategică a celor două regiuni, precum și legătura strânsă dintre ele.
Simona Cojocaru a subliniat angajamentul României în ceea ce privește contribuția la menținerea unui mediu sigur și stabil în Balcanii de Vest, prin participarea substanțială în cadrul misiunilor KFOR și EUFOR ALTHEA.
În alt context, s-a adus în discuție nivelul ridicat al cooperării dintre militarii români şi britanici în operația de menținerea păcii în Kosovo, condusă de NATO încă în 1999.
Pe de altă parte, misiunea Uniunii Europene în Bosnia şi Herțegovina, EUFOR ALTHEA, a fost lansată în 2004 și operează în baza unui mandat acordat de Organizația Națiunilor Unite.
Vizita la Cincu a conducerii Apărării din Regatul Belgiei
Publicat de Gabriel Stan,
27 decembrie 2023, 14:32
Trupele belgiene din cadrul Grupului de Luptă NATO staționat în poligonul de la Cincu au fost vizitate de ministrul apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și de șeful Statului Major al Apărării, amiralul Michel Hofman.
Cei doi oficiali s-au întâlnit în acest context cu secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
Dialogul a urmărit analiza situației de securitate în regiunea Mării Negre, stadiul operaționalizării Grupului de Luptă pentru creșterea la nivel brigadă și planificarea exercițiilor, operațiilor și investițiilor pentru anul viitor.
Simona Cojocaru a declarat că țara noastră este angajată în dezvoltarea grupului de luptă, care înseamnă și îmbunătățirea infrastructurii, iar România va continua să ofere sprijinul necesar în calitate de națiune gazdă.
Certificarea detașamentului forțelor aeriene turce dislocat în România
Publicat de prosavioleta,
11 decembrie 2023, 12:46
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Detașamentul forțelor aeriene turce dislocat în țara noastră a fost certificat pentru misiune în cadrul unei ceremonii desfășurate marți, în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Patru aeronave și 80 de militari sunt în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită împreună cu forțele aeriene Române. La eveniment au fost prezenți comandantul Centrului de Operații Aeriene Multinaționale de la Torrejón, generalul-locotnet Juan De Lara și comandantul forțelor aeriene din Turcia, generalul Ziya Kadioglu. Ministerul român al Apărării a fost reprezentat de șeful statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad și de secretarul de stat Simona Cojocaru, care a punctat importanța acestei misiuni.
Secretar de stat Simona Cojocaru: Această misiune NATO este de o importanță vitală pentru postura aliată de descurajare și apărare, pentru protejarea spațiului aerian și pentru menținerea securității și stabilității regiunii noastre. Turcia este un partener strategic și un aliat al României. Cea de-a XII-a aniversare a acestui parteneriat strategic, în acest an, reprezintă un important reper al relațiilor dintre noi.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): O nouă rundă a dialogului strategic în domeniul apărării între România și Bulgaria a avut loc la București, cu participarea secretarului de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, și a ministrului adjunct bulgar al apărării, Atanas Zaprianov. Ambele părți au susținut necesitatea menținerii siguranței și liberei circulații pentru navele comerciale în Marea Neagră, în acord cu principiile dreptului internațional. Cei doi oficiali au evidențiat importanța cooperării dintre cele două state în dezvoltare Comandamentului regional de componentă pentru operații speciale. Simona Cojocaru a participat și la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care a avut loc pe 11 și pe 12 octombrie, la Bruxelles, împreună cu locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenet Gheorghiță Vlad. România, Grecia și Bulgaria au semnat în acest cadru scrisoarea de intenție privind cooperarea pe linia dezvoltării și extinderii lanțului NATO de aprovizionare cu combustibil pe flancul estic. În marja evenimentului au avut loc și o nouă întâlnire a Grupului de Contact pentru Ucraina și reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.
Întâlnire între Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru și directorul pentru Europa Centrală din Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Chip Dean
Publicat de gabrielasaksa,
11 septembrie 2023, 14:10
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, s-a întâlnit, miercuri, la București, cu directorul pentru Europa Centrală din Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Chip Dean. Cei doi oficiali au discutat despre cooperarea militară în cadrul Parteneriatului strategic româno-american și despre programele de modernizare a Armatei Române. Simona Cojocaru a mulțumit părții americane pentru prezența forțelor statelor unite în regiune și în special în România, fapt care contribuie la consolidarea securității în zona Mării Negre. Unul dintre subiectele de discuție a fost și Centrul de pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea, care va deveni un centru regional relevant pentru instruirea piloților români, aliați și parteneri.
Ceremonie pentru preluarea de către România a preşedinţiei Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est – SEDM
Publicat de Gabriel Stan,
4 septembrie 2023, 11:34
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România va deține pentru următorii doi ani președinția inițiativei regionale a procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est. Ceremonia de predare-primire a avut loc joi, în Macedonia de Nord.
Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a participat la eveniment, unde a declarat că rolul esențial al statelor membre este de a menține stabilitate în regiune și de a identifica modalități noi de gestionare a amenințărilor la adresa securității regionale și internaționale.
Inițiativa țărilor din Sud-estul Europei cuprinde 15 state membre, iar Republica Moldova are statut de observator. Este pentru a treia oară când România conduce acest for.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Miniștrii apărării din țările NATO s-au reunit joi și vineri la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuții privitoare la sprijinul pentru Ucraina și la consolidarea postului de apărare și descurajare a Alianței, în preambulul summit-ului de la Vilnius de luna viitoare.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianța va adopta noi planuri, va avea o nouă structură de forțe și va fi nevoie de întărirea angajamentelor de a investi mai mult în apărare.
Jens Stoltenberg:Mesajul principal la summit-ul de la Vilnius va fi că toți aliații sunt alături de Ucraina atâta timp cât este nevoie. Trebuie să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă acest război și că Ucraina va triumfa ca națiune suverană și independentă.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministeriala NATO a fost precedată de consultări ale Grupului de Contact pentru Ucraina, condus de Statele Unite.
Aliații NATO intenționează să mărească sprijinul pentru Kiev și să crească producția pentru propriile stocuri de armament.
Secretarul american al apărării, Loyd Austin:Săptămâna trecută, Statele Unite au anunțat un nou pachet în valoare de peste 2 miliarde de dolari în cadrul inițiativei de asistență pentru Ucraina. Ajutorul include muniție suplimentară pentru sistemele de apărare anti-aeriană Patriot și Hawk, proiectile de artilerie de diverse calibre.
Marți, președintele Biden a autorizat o nouă livrare de echipamente militare din stocurile americane, în valoare de 325 milioane de dolari, care conține muniții pentru sistemele ucrainene Nasams și Himars, vehicule de luptă Bradley și transportoare blindate Striker, armament antitanc și alte capabilități critice.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România a fost reprezentată la Bruxelles de secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
România a fost reprezentată la Bruxelles de secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, și de șeful statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, s-a întâlnit, marți, la București, cu vice-ministrul industriei pentru apărare din Azerbaidjan, Vugar Mustafayev.
Cei doi oficiali au evaluat nivelul cooperării româno-azere în domeniul apărării, activitățile din zona educației militare și au stabilit o serie de oportunități de relaționare în alte domenii, precum cooperarea în sectorul industriei de apărare.
Simona Cojocaru a arătat că România este deschisă pentru valorificarea cât mai eficientă a parteneriatului strategic dintre cele două țări.
Ambele părți au apreciat întâlnirea în perspectiva dezvoltării proiectelor comune în domeniul apărării, asumate atât în context bilateral, cât și multinațional.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Joi a avut loc la București, reuniunea trilaterală România – SUA – Republica Moldova, organizată în marja grupului de lucru româno-americane pentru discuții bilaterale de Stat Major.
Prezentă la eveniment, Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, a arătat că, în actualul context de securitate, Republica Moldova este expusă amenințărilor hibride, iar România are ca prioritate strategică sprijinirea țării vecine în consolidarea rezilienței și a capacităților de apărare.
La lucrările reuniunii a participat și generalul de brigadă Edward Vaughan, director adjunct pentru strategii, planuri și capabilități din cadrul Comandamentului European al Statelor Unite.
La București s-au aflat și reprezentanți ai Ministerului britanic al Apărării, cu o expertiză extrem de valoroasă în identificarea celor mai potrivite soluții pentru a răspunde nevoilor de sprijin ale Republicii Moldova.
Interviul Săptămânii a fost realizat de Cristian Dumitrașcu cu Secretarul de stat al Departamentului pentru Politica de Apărare Planificare și Relații Internaționale, Simona Cojocaru.
A fost o discuție despre ziua veteranilor de război, despre importanța acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India, un acord de cooperare în domeniul apărării, semnat în data de 28 martie la New Delhi, dar și despre egalitatea de gen din Armata României.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Bună dimineața! Bine ați venit la radio!
Simona Cojocaru:Bună dimineața!
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Înainte de a vă întreba ceea ce mi-am propus, pentru că este un subiect foarte interesant pentru publicul larg această prezență a politicului într-o instituție de apărare, o chestiune care e legată de democrație de 33 de ani încoace, v-am întâlnit la Cercul Militar, la acțiunea legată de Ziua Veteranilor de Război, știu cât îndrăgiți veteranii și istoria.
Simona Cojocaru:Vă mulțumesc pentru invitație. Da, a fost un moment emoționant, m-am bucurat să fiu acolo, m-am bucurat să-l întâlnesc din nou pe domnul general Leru, la acea vârstă respectabilă, de 102 ani.
Am discutat puțin cu dânsul. Este un moment pe care îl celebrăm într-adevăr la 29 aprilie, dar am spus-o, trebuie să ne gândim la veteranii noștri zi de zi, mai sunt puțini, trebuie să avem grijă de ei, trebuie să le onorăm memoria, să le spunem că suntem alături, să le demonstrăm recunoștința și prețuirea noastră. Sunt foarte multe măsuri, activități pentru veteranii noștri.
Suntem mândri că putem să facem pentru ei o serie de lucruri. Bineînțeles, întotdeauna e loc de mai bine, dar cel mai important cred că e să-i avem alături de noi cât mai mult și de aceea le urăm multă, multă, sănătate.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Să trecem la următorul subiect. Spuneam că funcția dumneavoastră, de secretar de stat, este una absolut necesară, pentru că în politic, deciziile care se iau acolo nu se pot lua de militari, și iată că și aici este un exemplu de modernitate: un secretar de stat femeie, așa cum Armata un ministru n-a avut până acum, un ministru femeie, cum se întâmplă în alte țări, v-ați ocupat de lucruri despre care oamenii nu știu foarte multe.
Aceste întâlniri care au avut loc în ultima lună, ați fost în India, ați fost la întâlnirile NATO, ați vorbit despre războiul de lângă noi și despre deciziile de care se iau împreună cu România.
Simona Cojocaru:Într-adevăr e o muncă densă, e o muncă complicată, foarte complexă, uite, așa cum a fost în cazul acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India, de cooperare în domeniul apărării, pe care l-am semnat la 28 martie la New Delhi.
A fost o vizită în premieră în istoria relațiilor noastre bilaterale și acest lucru a necesitat ani de negociere. De aceea, am fost deosebit de bucuroasă să fiu acolo și să semnez alături de omologul meu indian acest acord. Ne deschide noi oportunități de cooperare cu un stat partener foarte important în Indo-Pacific.
Ne uităm la India, la rolul pe care îl joacă și din punct de vedere economic, al populației, al apărării și securității. Anul acesta deține președinția G20 și, până la urmă, vizita mea la New Delphi este o dovadă, dacă vreți, a importanței pe care România, stat membru NATO și UE, o acordă Regiunii Indo-Pacific și a relației bilaterale cu acest stat și împărtășim cu India aceleași interese bazate pe ordinea internațională și respectarea normelor de drept internațional.
Ce înseamnă semnarea acordului? Înseamnă deschiderea de noi oportunități de cooperare și noi vrem să avem rezultate cuantificabile. Am fost la Ministerul Apărării, am vorbit cu secretarul de stat pentru apărare din acest minister, Giridhar Aramane.
Am fost la Ministerul de Externe indian și vreau să vă spun că am identificat deja o serie de domenii în care putem să cooperăm, vă dau câteva exemple: apărare cibernetică, instruire, comunicații și informatică, medicină militară, cercetare științifică ș.a.m.d.
Am exprimat în toate întâlnirile pe care le-am avut la New Delphi impactul grav al războiului de agresiune inițiat de Rusia în Ucraina asupra securității euroatlantice, cu efecte majore nu doar la nivel regional, ci și global, internațional și le-am vorbit omologilor indieni despre ceea ce face România pentru Ucraina.
Bineînțeles, am exemplificat cu sprijinul pe care l-am acordat refugiaților și, de asemenea, cu facilitarea exportului de cereale din Ucraina către piețele globale.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Aparent neimportant ce se întâmplă în India, ați demonstrat că nu este așa. Chiar scria zilele trecute în presă că vor depăși ca populație China.
Simona Cojocaru:Exact. Cred că deja au depăşit. Vă spuneam, deținerea de către India a președinției G20 propulsează India într-un rol extrem de important pe scena globală. Vreau să vă spun că în acest cadru al întâlnirilor pe care le-am avut acolo am avut, de asemenea, o întrevedere foarte bună cu directorul general al Institutului pentru Studii și Analize de Apărare din New Delhi.
Acest institut este desemnat ca fiind cel care susține președinția G20 din punct de vedere al analizelor, al studiilor ș.a.m.d., deci, are un rol extraordinar. Am susținut acolo o prelegere dedicată aceleiași teme: securitatea și stabilitatea astăzi la Marea Neagră, impactul războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina.
Şi am discutat despre inițierea unei cooperări cu instituția omoloagă, care este ISPAIM – Institutul pentru Studii Politice în Domeniul Apărării și Istorie Militară.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Și așa venim către întâlnirile mai recente.
Simona Cojocaru:La jumătatea lunii aprilie, România a găzduit, iarăși în premieră, la nivelul Ministerului de Externe și Ministerului Apărării, cu omologii din Ucraina, prima conferință despre securitatea la Marea Neagră, derulată ca parte a Platformei Internaționale Crimeea.
Bineînțeles, subiectul cred că e clar pentru toată lumea: impactul multidimensional al războiului pe scară largă al Rusiei în Ucraina și impactul asupra regiunii Mării Negre, asupra Mării Azov.
Pentru noi a fost o onoare să găzduim această premieră. M-am bucurat să îl primesc pe omologul meu ucrainean, Andrei Şevcenko, ministrul adjunct al apărării din Ucraina.
Am avut și întrevederi bilaterale cu ceilalți miniștri adjuncți prezenți, miniștrii din Macedonia de Nord, Estonia, Germania, Muntenegru și Ungaria.
Deci, a fost o ocazie foarte bună pentru noi să reiterăm încă o dată pozițiile noastre, viziunea noastră și să o împărtășim cu partenerii și aliații noștri.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Pentru că i-ați enumerat pe miniștrii adjuncţi, pe omologii dumneavoastră, revin la subiectul, să zicem, de început, a fost vreunul dintre ei ministru adjunct femeie?
Simona Cojocaru:Da.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Pentru că știu cât de mult țineți la promovarea drepturilor femeilor într-o organizație care până mai ieri era considerată a bărbaților. Ați spus că așteptați să vedeți lideri femei, așa cum este în Statele Unite și nu doar acolo. Cum credeți că stăm noi acum din punctul ăsta de vedere?
Simona Cojocaru:Noi, aici, la Departamentul pentru politica de apărare, ne-am îmbarcat așa într-un efort susținut în ceea ce privește egalitatea de gen, promovarea femeii.
Susținem foarte tare inițiativa, unu, privind femeile, pacea și securitatea și, bineînțeles, rolul femeii ca lider în structurile din sectorul de apărare și securitate. Bineînțeles, și în celelalte sectoare. Credem că este foarte important.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Considerați că nu e de ajuns că avem o femeie, de exemplu, comandant de batalion în Batalionul Patriot, femei comandanți de nave militare.
Totuși, eu îmi amintesc perfect de faptul că ați apreciat că ar fi bine să ajungem să avem lideri înalți femei.
Simona Cojocaru:Exact, exact. De fiecare dată, în toate activitățile pe care le-am organizat sau la care am participat și noi ca invitați, am susținut acest lucru.
Ați menționat comandanți de Patriot femei, am menționat-o și eu de foarte multe ori pe Simona Măierean, femeia comandant al C17 Globemaster. Sunt într-adevăr premiere, dar trebuie să continue.
Trebuie să devină o normalitate, dacă vreți, nu doar niște exemple sporadice. Vrem să avem o normalitate în ceea ce privește femeile comandant, femeile lider din toate domeniile.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Arată mai bine de când ați venit în această funcție, arată mai bine armata din punctul ăsta de vedere al egalității de drepturi și al modernizării și al modernității?
Simona Cojocaru:În mod cert, da. Sunt optimistă. Cred că știți că anul trecut a fost un an dedicat personalități impresionante a Smarandei Brăescu.
Ați fost și dumneavoastră parte la o serie de activități, ați fost martor acolo, foarte multe activități în care am ridicat o serie de probleme, spunem noi, în mod realist, în fața aliaților noștri, în fața partenerilor. Am implicat SUA, Marea Britanie, Canada. Au fost activități foarte, foarte bune, pentru că vrem să ridicăm gradul de conștientizare a acestei probleme.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Îndreptându-ne către finalul interviului, ați avut încă o întâlnire importantă la Bruxelles.
Simona Cojocaru: Am fost săptămâna trecută într-o vizită de lucru la Cartierul General al NATO de la Bruxelles. Am avut o serie de întâlniri importante, în perspectiva summit-ului NATO de la Vilnius.
La jumătatea lunii iulie avem o nouă ediție a celei mai importante reuniuni aliate. Pe noi ne interesează, bineînțeles, în acest construct, dimensiunea de apărare. M-am întâlnit cu secretarul general adjunct al Alianței, domnul Mircea Geoană, de asemenea, cu asistenții secretarului general NATO pentru operații, pentru investiții, pentru politica de apărare și planificare.
Am discutat importanța consolidării capacității de apărare pe Flancul Estic, respectiv, la Marea Neagră, efectele războiul acesta brutal de agresiune al Federației Ruse în Ucraina și sprijinul, bineînțeles, pentru partenerii noștri vulnerabili, precum Republica Moldova și Georgia.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): La finalul interviului există o întrebare. Analiști militari sunt de părere că această agresiune a Rusiei a avut un efect de bumerang.
Este România mai în securitate decât înaintea agresiunii în fața Ucrainei? Pentru că lucrurile s-au coagulat și lucrurile funcționează mult mai bine.
Simona Cojocaru:Noi suntem membri NATO. Doar această propoziție cred că trebuie să ne conducă spre concluzia că securitatea noastră este asigurată de Alianță. 5.000 de trupe aliate și la nivel bilateral sunt astăzi dislocate pe teritoriul României.
Avem un Grup de Luptă condus de Franța în România. Avem aliați care contribuie, dacă vreți, în premieră, în România, vă dau câteva exemple, Portugalia, Macedonia de Nord, Luxemburg, până la urmă, și Olanda și Belgia nu erau aliați care în mod natural dislocau trupe în partea de est, pe flancul estic.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Răspunsul este că suntem mai în siguranță?
Simona Cojocaru:În mod cert, da.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Doamna secretar de stat, vă mulțumesc.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Ziua Veteranilor de Război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.
În toate garnizoanele din țară au loc ceremonii militare și religioase, de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial.
Și în acest an, între 20 și 29 aprilie, s-a desfășurat campania „Recunoștință veteranilor de război”, acțiune ce a inclus și distribuirea unor pachete cadou pentru veterani din România și Republica Moldova.
Miercuri, 26 aprilie, la Palatul Cercului Militar Național din București s-a organizat o acțiune de împachetare a cadourilor pentru aproximativ 600 de veterani de război, acțiune la care au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Nicoleta Pauliuc, secretarul de stat din Ministerul Apărării, Simona Cojocaru, și șeful statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu.
Ministerul Apărării organizează în fiecare an acțiuni de cinstire a veteranilor de război, în 29 aprilie, iar în ultimii ani i s-au alăturat organizației din societatea civilă, așa cum s-a întâmplat anul acesta cu Asociația „Alături de Eroi”.
Directorul Statului Major al Apărării, generalul locotenent Corneliu Postu: E un gest simplu. Dar e un gest despre respect pentru înaintașii noștri.
E un gest, de asemenea, de unitate, pentru că, așa cum spuneați și dumneavoastră, ați văzut, nu doar Ministerul Apărării Naționale sau reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, ci și societatea civilă, nu doar reprezentanții instituțiilor statului, ci și simpli cetățeni, oameni care au simțit nevoia să participe la acest gest, pe care noi îl facem pentru cinstirea veteranilor.
Sonia Raicu (realizator rubrică): În urma celui de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi, iar în total, efortul de război a implicat dislocarea pe front a unui număr de 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.
În prezent, pe teritoriul României mai sunt în viață aproximativ 1.100 de veterani și veterane de război, 24 de văduve de război, iar în Republica Moldova numărul lor este semnificativ mai mic.
La acțiunea de miercuri de la Cercul Militar Național a participat și generalul în retragere Octavian Leru, veteran de război ajuns la vârsta de 102 ani.
Octavian Leru: Este un gest care nu se va uita de toți veteranii care mai sunt în viață. Au luptat pentru țară și trebuie să le dăm onorurile pe care le merită, cât mai sunt, că sunt foarte puțini.
Dacă au fost cu zecile de mii, acum putem să spunem că abia atingem 3.000 de suflete încă în viață.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Simona Cojocaru, s-a aflat miercuri, la Cartierul General NATO de la Bruxelles, într-o vizită de pregătire a următorului summit aliat ce va avea loc la Vilnius, în luna iulie.
Oficialul român a transmis că este absolut necesară continuarea demersurilor pentru implementarea deciziilor adoptate anul trecut la Madrid, de liderii ţărilor NATO, care asigură cadrul pentru adaptarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare.
Simona Cojocaru i-a asigurat pe oficialii NATO că România va continua să fie un aliat responsabil în procesul de consolidare a securităţii regionale la Marea Neagră şi a evidenţiat importanţa creşterii rezilienţei în vederea stabilizării mediului de securitate european. Secretarul de stat a mai subliniat importanţa alocării unui nivel adecvat de resurse financiare pentru sectorul militar.
România alocă în prezent 2,5% din produsul intern brut pentru apărare.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România are din această săptămână un acord de cooperare în domeniul apărării cu India. Documentul a fost semnat din partea română de Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, pe timpul vizitei oficiale în țara asiatică.
Este pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale dintre cele două state când se stabilește o înțelegere în acest domeniu.
În contextul semnării acordului, a avut loc o sesiune de consultări politico-militare, în cadrul căreia a fost abordată situația de securitate de la Marea Neagră și din regiunea indo-pacifică.
Au fost discutate și perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale pe subiecte de interes precum apărarea cibernetică, instruire și educație, comunicații și informatică, medicina militară și domeniul tehnico-militar.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a participat, joi, la deschiderea celei de-a 10-a ediției a Consiliului de Afaceri româno-american.
Secretarul de stat a făcut referire la evoluțiile recente ale mediului de securitate și a transmis delegației americane că Ministerul român al Apărării se adaptează la cerințele operaționale actuale.
În context, a menționat că planificarea apărării trebuie să aibă în vedere înzestrarea cu tehnică adaptată nevoilor de apărare și securitate ale României.
Simona Cojocaru a reafirmat și în acest cadru angajamentul României pentru apărarea colectivă, prin alocarea a 2,5 procente din PIB pentru apărare, din care cheltuielile pentru echipamente majore în perioada 2023-2026 să fie la o medie de peste 30% din bugetul apărării.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale și Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București au organizat joi, la Palatul Cercului Militar Național, Forumul „Femei în domeniul apărării și securității”.
Peste 150 de reprezentanți din 17 țări au luat parte la acest eveniment multinațional de promovare a egalității de gen.
Secretarul de stat în Ministerul Apărării, Simona Cojocaru, a arătat că tema este una de maxim interes, iar la nivelul conducerii armatei sunt create cele mai adecvate politici pentru a construi un real echilibru de gen și un mediu incluziv pentru a elimina orice formă de discriminare.
La lucrările forumului au participat contraamiralul Jude Terry, femeia cu cel mai înalt rang din marina Marii Britanii, prima femeie care a trecut de antrenamentul de parașutism al forțelor armate britanice și locotenent-comandorul Simona Maierean, prima femeie pilot pe avioane de luptă din România și prima femeie din Europa care a devenit comandant și instructor pe un avion de tip C17.
Publicat de Gabriel Stan,
21 noiembrie 2022, 14:36
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Securitatea Balcanilor Vest și cooperarea în format bilateral și aliat au fost discutate de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, cu omologul său macedonean, generalul-locotenent Vasko Gjurchinovski, aflat într-o vizită în România.
Cei doi oficiali au anunțat că brigada multinațională sud-est de la Craiova va avea curând în compunere și un detașament de militari din Macedonia de Nord.
Militarii români cooperează cu partenerii macedoneni în misiunea Alianței Nord-Atlantice din Kosovo KFOR și în misiunile Uniunii Europene din Bosnia și Herțegovina, EUFOR, Althea și din Republica Centrafricană.
Iar secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, s-a întâlnit, la Haga, cu secretarul olandez al apărării, Christoff Vandermat.
Ambii demnitari au punctat importanța menținerii unității aliate și au agreat continuarea dialogului susținut între cele 2 țări, mai ales în actualul context de securitate.
Start în instituțiile militare de învățământ superior ale Ministerului Apărării Naționale
Publicat de Gabriel Stan,
10 octombrie 2022, 14:24
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Pe 3 octombrie a început anul universitar în instituțiile militare de învățământ superior ale Ministerului Apărării Naționale. Momentul a fost marcat prin ceremonii militare desfășurate la Universitatea Națională de Apărare, Academia Tehnică Militară și Institutul Medico-Militar, toate din București, și la academiile categoriilor de forțe ale Armatei de la Sibiu, Brașov și Constanța.
În toate aceste universități învață peste 4.000 de studenți militari, din care circa 1.100 sunt în primul an de studiu. Prezent la festivitatea de la Academia Forțelor Aeriene de la Brașov, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a scos în evidență importanța învățământului de aviație, mai ales în actualul context de securitate.
Simona Cojocaru:I-am felicitat pe studenții de anul I, le-am urat bun venit și le-am mai spus că trebuie să aibă în continuare curaj și să-și urmeze visurile. E foarte important. Ne bazăm pe ei. Le-am spus și celor din anii II şi III că îi așteptăm ca tineri ofițeri în bazele noastre aeriene.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): La Sibiu, noul an universitar vine cu cea mai mare cifră de școlarizare de după Revoluție, a declarat generalul Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre.
Generalul Ghiţă Bârsan:Anul I a început deja cursurile la Academia Forțelor Terestre. Studenții au avut un modul de pregătire militară în poligon Perii Dăii.
Pentru ceilalți, care au venit după o bine meritată vacanță, este anul confirmărilor, pentru că vorbim despre cei din anul III și anul IV, care în vara viitoare vor deveni ofițeri, dar și o continuitate pentru ceilalți din ceilalți ani de studiu.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a discutat în videoconferință cu miniștri adjuncți ai apărării din Turcia, Bulgaria, Georgia, Polonia și Ucraina despre situația de securitate în regiunea Mării Negre.
Oficialul român a evidențiat acțiunile de sprijin acordate Ucrainei, în special pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiați.
Simona Cojocaru a afirmat că țara noastră susține măsurile de consolidare a posturii de apărare și descurajare în zona Mării Negre, în toate formatele și la toate nivelurile, atât în cadrul NATO și Uniunii Europene, cât și în plan bilateral sau regional.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, s-a întâlnit miercuri la București cu președintele Comitetului de Apărare și Securitate din Parlamentul Georgiei, Irakli Beraia, cu care a discutat despre cooperarea în domeniul apărării, despre relația NATO – Georgia, reconfirmată la summitul NATO de la Madrid și despre efectele războiului din Ucraina în regiunea Mării Negre. Simona Cojocaru a confirmat sprijinul pe care țara noastră îl oferă Georgiei în ceea ce privește aspirațiile euroatlantice și în demersurile de aderare la Uniunea Europeană. Ambele părți au agreat necesitatea menținerii unui dialog constant pentru implementarea cât mai eficientă a proiectelor comune în domeniul apărării, asumate atât în context bilateral, cât și multinațional.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a discutat în această săptămână cu omologul suedez Jan-Olof Lind despre decizia recentă a Suediei de a depune cererea de aderare la NATO.
Oficialul român a subliniat faptul că politica ușilor deschise rămâne esențială pentru alianță, mai ales în actualul context de securitate, iar aderarea Suediei la NATO va contribui la consolidarea integrată a flancului estic aliat.
Simona Cojocaru a reafirmat susținerea României pentru un proces rapid de aderare a Suediei la NATO. Cei doi demnitari și-au exprimat deschiderea privind aprofundarea relațiilor de cooperare la nivel bilateral, apreciind și relațiile excelente de la nivelul Uniunii Europene.
Edi Nicola (realizator rubrică): Zilele trecute, detașamentul românesc dislocat în Polonia a primit vizita secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru.
Cu acest prilej, oficialul român a participat la o prezentare alături de reprezentanți ai Ambasadei României în Polonia, ai Brigăzii 15 Mecanizate din Giżycko și a comandantului grupului de luptă, căpitan Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului.
Liviu Burtică:Programul vizitei delegaţiei române a cuprins vizitarea bazei, a spațiilor de cazare și desfășurare a instrucției, servirea mesei alături de militarii români și participarea la exercițiul cu trageri reale de luptă, de nivel secție, cu sistemele antiaeriene Gepard, executat în Poligonul South Hills.
Edi Nicola (realizator rubrică): De pe continentul european, traversăm Atlanticul şi ne oprim în Statele Unite ale Americii, mai precis în îndepărtatul Texas, unde desăvârșirea ca subofițer de comandă a militarilor americani se face prin absolvirea cursului de sergent major, aceasta reprezentând ultima formă de pregătire din cariera militară.
Doi subofițeri ai Armatei României au urmat aceste cursuri, în cinci domenii de instruire, numărul cursanților internaționali reprezentând 10 procente din numărul subofițerilor americani care urmează această formă de pregătire. Din Texas transmite plutonierul adjutant principal Florin Bănceanu:
Florin Bănceanu:Consider acest curs o oportunitate de învățare într-un mediu multinațional. Este un produs educațional de excepţie, dezvoltat de Forțele Armatei americane, cu recunoaștere internațională.
A fost o perioadă încărcată din punct de vedere al informațiilor acumulate, ce au constat într-o curriculă complexă, dar și cu satisfacția absolvirii unuia dintre cele mai importante cursuri destinat subofițerilor de comandă.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din Statele Unite mergem pe continentul african, unde, încă din anul 2015, țara noastră participă în cadrul misiunii de pregătire a Uniunii Europene la implementarea eforturilor de reconstrucție a Forțelor Armate centrafricane.
Misiunea are drept scop oferirea de asistență autorităților Republicii Centrafricane pentru reconstituirea sectorului național de apărare, grav afectat în ultimul deceniu de instabilitate și de acțiunile grupurilor armate.
Derularea misiunii se face pe trei axe: la nivel strategic, operativ și tactic.
Locotenent-colonelul Olimpiu Golea, seniorul național al contingentului românesc din Bangui, Republica Centrafricană:Să ştiţi că nu diferă de noi decât culoarea pielii. În rest, sunt foarte deschişi. Sigur, asta nu vine de la început.
Ca şi consilier, trebuie să construieşti o relaţie cu partenerii respectivi, să aibă încredere în tine, să poată să se deschidă. Am învățat pe parcurs destul de multe lucruri despre partea astea de consiliere.
Dialogul strategic româno-polonez pe problematică de securitate şi apărare a continuat marți, la Varșovia, cu o nouă rundă de consultări.
Delegația țării noastre a fost condusă de Iulian Fota, din partea Ministerului Afacerilor Externe și de Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale.
Cele două părți au discutat pașii necesari pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO pe Flancul estic, cu obiectivul tranziției de la prezența înaintată la apărare înaintată, inclusiv prezență permanentă.
În marja dialogului strategic, Simona Cojocaru a participat la conferința „Defence24 Day”, unde a subliniat importanța apropiatului summit de la Madrid pentru adoptarea conceptului strategic al NATO, bazat pe o viziune realistă asupra amenințărilor actuale ale mediului de securitate.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Cum poate diplomația să încheie un război? Este întrebarea la care au încercat să răspundă miercuri, la Constanța, participanții la Forumul internațional pe tema evoluției războiului din Ucraina.
La eveniment au fost prezenți şefi ai misiunilor diplomatice și atașați ai apărării din state aliate și partenere, acreditați în țara noastră, dar și oficiali guvernamentali români.
Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a reiterat sprijinul României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, condamnând agresiunea militară nejustificată a Federației Ruse.
Simona Cojocaru:Trebuie să judecăm Rusia după faptele ei, nu după cuvintele ei. Războiul din Ucraina este un șoc al unei întregi generații, iar rolul dumneavoastră ca diplomați sau experţi în apărare și securitate este foarte important.
Drapelului de luptă al Bazei militare 99 Deveselu i-a fost conferit vineri de către președintele Klaus Iohanis ordinul virtutea militară în grad de cavaler cu însemn de pace pentru militari.
Decorarea a fost făcută cu prilejul aniversării a 10 ani de la înființare în semn de apreciere a rezultatelor important obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice și pentru contribuția adusă la promovarea imaginii armatei româniei.
În urmă cu 10 ani în România și Statele Unite ale Americii au semnat acordul în urma căruia Baza 99 de la Deveselu a fost aleasă pentru începerea construirii unui centru de interceptare și distrugere a rachetelor balistice Aegis Ashore.
Sistemul este o componentă importantă a întregului ansamblu de apărare balistică a Alianței Nord-Aatlantice. Capacitatea operațională inițială a scutului a fost anunțată în iulie 2016.
Secretarul de Stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru: Aniversăm o decadă de când această bază funcționează în acest format. Este o reușită, un proiect ambițios, care iată își arată rezultatele pe teren pentru că asta vrem. Deciziile politico-militare pe care le luăm să fie materializate în proiecte concrete pe teren, care să demonstreze soliditate relație cu partenerii noștri. Are o contribuție semnificativă la securitate europeană…un proiect strict defensiv și extrem de important în arhitectura de securitate europeană.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Simona Cojocaru şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, luni, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu cu o delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii.
Discuţiile dintre părţi s-au axat pe analiza situaţiei regionale de securitate şi pe relaţiile de cooperare politico-militară, atât din perspectiva parteneriatului strategic, cât şi în format aliat.
Tot în această săptămână, generalul Petrescu s-a întâlnit la sediul Ministerului Apărării Naţionale cu omologul ungar, generalul locotenent Romulusz Ruszin-Szendi.
Oficialii militari au discutat despre măsurile aliate de consolidarea postului de descurajare şi apărare în flancul estic al NATO şi despre colaborarea dintre forţele armate ale celor două ţări în cadrul iniţiativelor regionale, cum sunt Batalionului mixt româno-ungar de menţinere a păcii şi Batalionul Multinaţional de Geniu “Tisa”, iar şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă a participat la Strasbourg la cea de-a VIII-a ediţie a Forumului Comandanţilor Forţelor Terestre din Europa, un cadru de identificare a soluţiilor comune pentru gestionarea eficientă a provocărilor la adresa securităţii cu care se confruntă partenerii NATO şi ai Uniunii Europene.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Acordul între Guvernul României și Guvernul Regatului Arabiei Saudite privind cooperarea în domeniul apărării a fost semnat la Riad, la începutul săptămânii, de secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, și omologul saudit, Khaled Biyari.
Documentul asigură cadrul juridic al cooperării în domeniile de interes reciproc, precum pregătire militară, schimb de informații, transfer de tehnologie – cercetare și dezvoltare, telecomunicații, servicii medicale și industrie de apărare.
Oficialul român a avut o întâlnire și cu viceministrul afacerilor externe saudit, Waleed Al-Khuraiji, cu care a discutat despre situația de securitate în zona Mării Negre și a Orientului Mijlociu, precum și despre efortul celor două țări pentru asigurarea stabilității la nivel regional.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a primit una din cele mai înalte distincții ale statului francez: Ordinul Național al Meritului în Grad de Cavaler i-a fost conferit oficialului român într-o ceremonie care s-a desfășurat luni la București.
Ambasadoarea Republicii Franceze în România, Laurence Auer, a apreciat implicarea secretarului de stat român în favoarea dialogului bilateral, dar și în cadrul organismelor internaționale. La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Apărării a subliniat excelenta cooperare franco-română din domeniul apărării, declarându-se onorată de distincția care i-a fost oferită.
Simona Cojocaru:Am fost deosebit de onorată. Relația cu Franța, care în februarie 2008 a fost ridicată la nivel de parteneriat strategic, a reprezentat întotdeauna o prioritate pe agendă politico-militară și prețuim spiritul Franței pentru consolidarea relațiilor noastre și susținerea atât la NATO, dar și la UE.
Cu atât mai semnificativ este acest moment pentru mine având în vedere că Franța deţine în acest prim semestru din 2022 președinția Consiliului Uniunii Europene.
Numeroase întâlniri oficiale la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naționale
Publicat de prosavioleta,
21 decembrie 2021, 18:40
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Instruirea în comun și cooperarea militară au fost subiectele întâlnirii dintre șeful statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă, cu omologul său grec generalul locotenent Charalampos Lalousis, aflat în vizită în țara noastră. Oficialul grec a fost primit și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Concluzia discuțiilor fiind că participarea militarilor la exercițiile militare comune rămâne cheia pentru creșterea interoperabilității forțelor celor două state. Tot în această săptămână secretarul de stat, Simona Cojocaru și generalul Daniel Petrescu au reafirmat la întâlnirea cu atașații apărării acreditați la București faptul că relațiile dintre Armata României și armatele străine se bazează pe dialog și colaborare. În cadrul acțiunilor de cooperare militară se înscrie și vizita în România a comandantului zonei maritime mediteraneene, viceamiralul Gilles Boidevezi.
Viceamiral Gilles Boidevezi: Cooperarea cu România nu se limitează la zona Mării Negre, ci continuă şi în zona Mării Mediterane, activitățile fiind planificate la nivel global. Relațiile dintre România și Franța trebuie să fie consolidate, dar, bineînțeles, asociind atât ţările riverane, cât şi cele din NATO și Uniunea Europeană. Adrian Gîtman (realizator rubrică): Vizita oficialului militar în țara noastră a avut loc în contextul în care în Marea Neagră își desfășoară misiunea de prezență fregata franceză Auvergne, care va avea și o serie de exerciții comune cu Forțele Navale Române.
România, 30 de ani de participare la misiuni ONU de menținere a păcii
Publicat de Gabriel Stan,
14 decembrie 2021, 13:33
Anca Făgăraș (realizator rubrică): România împlinește 30 de ani de participare la misiuni ONU de menținere a păcii. În acest context, secretarul de stat Simona Cojocaru și ambasadorul României la Seul, Cezar Manole Armeanu, au participat prin video conferință, în zilele de 7 și 8 decembrie, la întâlnirea ministerială privind operațiile ONU de menținere a păcii „United for Peace, Together for a Better Future”, organizată de Coreea de Sud.
Oficialii României au exprimat disponibilitatea țării noastre atât pentru participarea la eforturile ONU de stabilizare și menținere a păcii, cât și pentru implementarea rezoluțiilor ONU pe problematica „Femeile, pacea şi securitatea”.
Evenimentul a tratat în mod deosebit tehnologia și consolidarea capacităților medicale, a revizuit prioritățile comune și a pus accent pe capabilitățile militare și de poliție, performanța și protecția civililor.
Simona Cojocaru, secretarul de stat pentru politica de apărare:Am subliniat sprijinul nostru activ pentru inițiativa secretarului general ONU, demarată în anul 2018, și anume inițiativa „Action for Peacekeeping”, un moment de referință din perspectiva organizării, pregătirii și evaluării misiunilor de menținere a păcii sub egida organizației mondiale.
Am subliniat că România, în calitate de membru ONU, NATO, UE și OSCE, a făcut pași importanți în direcția implementării politicii de gen; strategia națională și planul național de acțiune ce au ca obiect implementarea Rezoluției 1325 „Femeile, pacea și securitatea”, Ministerul Apărării Naționale preluând coordonarea domeniului la nivel național.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Marți, 30 noiembrie, conducerea Ministerului Apărării Naționale a organizat o videoconferință, la care au participat reprezentanții echipelor de comandă ale structurilor care acționează în mai multe zone de pe glob în misiuni externe. Recent învestit în funcție, ministrul Vasile Dâncu i-a asigurat pe militarii români aflați departe de casă că una dintre prioritățile mandatului său este îmbunătățirea calității vieții personalului Armatei Române.
Vasile Dâncu: Sunteţi cei mai buni ambasadori ai noștri și pentru asta vă mulțumim. Raportați întotdeauna orice nevoi aveți, pentru că noi vom fi alături și vom reacționa prompt. Vă transmit la mulți ani de Ziua Națională, să fiți sănătoși și să vă întoarceți cu bine acasă. Vă așteptăm cu drag!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Primii la raportul de dimineață au fost marinarii de pe Fregata Regina Maria. Din luna octombrie una dintre navele fanion ale forțelor navale române este integrată în gruparea navală permanentă a Nato și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană pentru consolidarea securității aliantei pe flancul sudic. A raportat comandantul navei, comandorul Adrian Gobjilă.
Comandor Adrian Gobjilă: Nava se află în prezent la finalul exerciţiului NIIRIS 2021. Starea moralului şi starea de sănătate sunt foarte bune. Tot echipajul navei este vaccinat. Până în prezent nu am avut simptome, nu am avut cazuri de infectare.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Forțele Navale Române participă cu Puitorul de mine și plase Viceamiral Constantin Bălescu și un detașament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat la operația Irini de respectarea embargoului ONU asupra armelor impus Libiei si de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane. Comandantul puitorului de mine și plase, căpitan comandorul Daniel Gheorma
Căpitan Comandor Daniel Gheorma: Puitorul se află în portul Souda, Grecia, în scopul refacerii capacităţii operaţionale alături de alte 12 nave integrate atât în grupări de luptă permanentă ale NATO, cât şi UE. Tot echipajul navei este vaccinat şi carantinat înainte de dislocarea în teatrul de operaţii în Marea Mediterană. Echipajul navei nu părăseşte bordul navei pe perioada de refacere a capacităţii operaţionale şi nu interacţionează cu alte persoane fără a respecta măsurile de protecţie.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Videoconferința a continuat cu informări legate de situația de securitate din zonele de dislocare. Iată ce le-a transmis șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu:
General Daniel Petrescu: Știți, ca de fiecare dată, că suntem preocupați de ceea ce faceți acolo și știți că urmărim foarte îndeaproape atât situația de securitate, misiunile pe care le executați, ci și modul în care putem să vă sprijinim din țară. Vă rog să vă păstrați în continuare concentrarea în operație și orice nevoie de sprijin aveți, să le raportați la timp.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Aproximativ 600 de militari români se află în prezent în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat în NATO, UE, ONU şi OSCE, iar contingentul dislocat în Kosovo, cu un efectiv de 50 de militari, a transmis echipei de comandă de la București, reprezentată de comandantul Comandamentului forțelor întrunite, generalul maior Dorin Ioniță, situația din ariile de responsabilitate. Îl ascultăm pe locotenent colonelul Alexandru Barbu.
Locotenent Colonel Alexandru Barbu: Activitatea personalului din cadrul Comandamentului KFOR, cât şi a structurilor de informație, se desfășoară normal. În prezent, mai există un singur militar român aflat în izolare în baza militară Villaggio Italia, confirmat pozitiv cu testul PCR.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Atât reprezentantul național din Kosovo, locotenent colonelul Alexandru Barbu, pe care l-am ascultat mai devreme, cât și maiorul Adam Moronescu, comandantul „Gheparzilor de fier”, care acționează în Polonia, i-au informat pe reprezentanții Ministerului Apărării Naționale despre situația cazurilor de COVID apărute în rândul militarilor din subordine. Secretarul de stat Simona Cojocaru i-a felicitat, la rândul său, pe militarii români pentru modul în care își execută misiunile, mulțumindu-le tuturor pentru curajul și dedicarea cu care își fac datoria departe de țară și de cei dragi.
Simona Cojocaru: Este un prilej extraordinar să ne vedem acum cu toții, în preajma Zilei Naționale. Trupele noastre, dumneavoastră, cei din Kosovo, din Bosnia, din Irini, din Gruparea Permanentă Navală, din Polonia, materializați, practic, deciziile politico-militare pe care noi le luăm aici, la nivel național și o faceți excepțional. Nu evaluăm doar noi acest lucru, ci aliații și partenerii noștri. Eu, cel puțin, în toate formatele în care am participat și la NATO și la UE, am auzit numai cuvinte de laudă. Și pentru acest lucru vă mulțumim!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Chiar dacă observatorii ONU aflați în numeroase țări din Africa, dar și în India și Pakistan nu au participat la videoconferința cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, am reușit să luăm legătura cu locotenent colonelul Adrian Cîrstea. Ofițerul român ne-a împărtășit o parte din secretele specifice care îi ajută pe observatorii ONU să își ducă misiunile la final, în siguranță.
Locotenent Colonel Adrian Cîrstea: Misiunile ONU sunt misiuni individuale. Asta înseamnă că nu prea îți poartă nimeni de grijă. Totul ține, în primul rând, de tine, în al doilea rând, de echipă și, mai departe, inclusiv situația asta de securitate, ține de cât de bine este pregătită echipa, cât de bine planifici, cât de bine te informezi înainte de a pleca într-o patrulă.
Camelia Stroiu (realizator rubrică): România reafirmă ferm sprijinul acordat Republicii Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul celei de a șasea reuniuni a Comisiei militare mixte România – Republica Moldova în domeniul apărării, unde au participat din partea României secretarul de stat Simona Cojocaru și șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenență Daniel Petrescu, iar Republica Moldova a fost reprezentată de secretarul de stat Valeriu Mija. Comisia militară mixtă România – Republica Moldova, constituită dintr-un grup de experţi militari, se ocupă cu procesul de transformare şi reformă a sectorului de apărare, precum şi domeniile învăţământ şi instruire, interoperabilitate, apărare cibernetică, respectiv cooperarea bilaterală. În cadrul reuniunii a fost semnat Planul bilateral de cooperare între Ministreul Apărării Naţionale şi Ministerul Apărării al Republicii Moldova pentru anul 2022.
Participarea secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE
Publicat de Gabriel Stan,
17 noiembrie 2021, 13:29
Anca Făgăraș (realizator rubrică): O delegație a României a participat în această săptămână la cea de-a șaptea rundă a dialogului strategic România-Statele Unite ale Americii, desfășurată peste Atlantic.
Ministerul român al Apărării a fost reprezentat de secretarul de stat Simona Cojocaru. Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, angajamentele de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre și cooperarea Uniunea Europeană-NATO au fost subiecte care s-au regăsit în declarația comună din finalul întâlnirilor.
Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO
Publicat de Gabriel Stan,
28 octombrie 2021, 13:05
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, în 21 și 22 octombrie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, care s-a desfășurat la Cartierul General NATO de la Bruxelles.
Reuniunea reprezintă o bună oportunitate pentru evaluarea implementării deciziilor adoptate la summitul NATO de la Bruxelles din 14 iunie, cât și în perspectiva pregătirii summitului de la Madrid din iunie 2022.
În marja reuniunii, secretarul de stat român a semnat Declarația de intenție privind aderarea României la inițiativa pentru constituirea Fondului Comun pentru Inovare, instrument financiar asociat proiectului „Acceleratorul Nord-Atlantic de Inovare în Domeniul Apărării.
Publicat de prosavioleta,
28 septembrie 2021, 22:26
Adrian Gîtman(realizator rubrică): Între 21 și 23 septembrie a avut loc, la Buzău, Conferința Internațională „O nouă Europă Centrală. 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regional”, în organizarea Institutului pentru Studii Poliitce de Apărare și Istorie Militară, Primăriei Buzău, Diviziei 2 Infanterie și Fundației „Mareșal Alexandru Averescu”. Conferința a marcat împlinirea a 100 de ani de la crearea primului sistem regional de alianțe în Europa Centrală, un proces politic și diplomatic amplu, ce a inclus doi piloni centrali: Alianța militară româno-polonă și Mica Înțelegere. Prezentă la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, a evidențiat relevanța istorică a momentului 1921 și rolul activ jucat de România în promovarea cooperării și în consolidarea apărării regionale.
Certificare NATO-Serviciu de Poliție Aeriană Întărită
Publicat de prosavioleta,
16 septembrie 2021, 00:39
Adrian Gîtman (realizator rubrică):Miercuri, pe 8 septembrie, a avut loc în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” ceremonia de certificare NATO a Detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România în vederea executării Serviciului de Poliție Aeriană Întărită. Detașamentul canadian, format din 140 de militari și 6 aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, în următoarele trei luni, alături de militarii Forțelor Aeriene Române, care operează aeronavele F-16, Fighting Falcon și MIG-21 Lancer.
Prezentă la ceremonie, Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN, a declarat pentru presa militară: Simona Cojocaru: Șase aeronave Hornet sunt prezente la Mihail Kogălniceanu pentru această misiune extrem de importantă. Este o dovadă de solidaritate și de angajament pe care Canada o demonstrează, din nou, României și Alianței. Adrian Gîtman (realizator rubrică): La festivitatea de la Mihail Kogălniceanu a participat și generalul-locotenent Fernando De La Cruz, comandant al Centrului de Operații Aeriene NATO de la Torrejón, Spania, structură responsabilă de coordonarea misiunilor de Poliție Aeriană în sudul Europei.
Generalul-locotenent Fernando De La Cruz: Este o oportunitate minunată de a lucra împreună pentru a îmbunătăți securitatea în zonă, în cazul nostru, a spațiului aerian în această parte a continentului, iar centrul din Torrejón se ocupă de acest aspect în toată partea de sud a Europei. De aceea, pentru mine, în calitate de comandant al Centrului din Torrejón, și în numele NATO, este o ocazie grozavă de a îmbunătăți procedurile și modul în care forțele aeriene interacționează. Totodată, este bine ca aliații să dovedească că pot lucra împreună, că sunt suficient de solidari și să arate că sunt prezenți pentru a se sprijini unii pe alții pe cât este posibil. Adrian Gîtman (realizator rubrică):Forțele Aeriene Regale Canadiene au mai executat misiuni în țara noastră: patru în baza de la Mihail Kogălniceanu și una în cea de la Câmpia Turzii. Misiunile de Poliție Aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române și cele canadiene. Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România face parte din planul de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic și demonstrează unitatea și determinarea Alianței Nord-Atlantice ca răspuns la provocările mediului de securitate.
Lansarea cărții „Al cincilea cavaler al Apocalipsei și noul MAD”
Publicat de prosavioleta,
9 septembrie 2021, 18:54
Andreea Popescu(realizator rubrică): Secretarul de stat Simona Cojocaru și șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, au participat joi, 2 septembrie, la evenimentul de lansare a cărții „Al cincilea cavaler al Apocalipsei și noul Massive Attacks of Disruption”, semnate de profesorul Harlan Ullman, președintele Killowen Group și consilier principal al Consiliului Atlantic, ce a avut loc la Facultatea de Agronomie din București. Totodată, Universitatea Națională de Apărare ‘Carol I’ i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Harlan K. Ullman.
Generalul de brigadă Dorin Pleșcan, rectorul și comandantul Universității de Apărare: Domnul doctor Harlan Ullman a contribuit, ca un adevărat profesionist în strategie, pragmatic și realist scriitor, critic și vizionar în probleme de securitate, la îndeplinirea misiunii Universității Naționale de Apărare. Activitatea de astăzi vine să confirme cele enunțate anterior, prin decizia Senatului Universității Naționale de Apărare de acordare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa domnului dr. Harlan Ullman.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.