Europenii consumă 17 tone de materii prime și produc 5 tone de deșeuri pe an
Publicat de Andrei Cretoiu, 14 august 2015, 09:00
Fiecare european consumă în medie 17 tone de materii prime și produce cinci tone de deșeuri pe an. Cifre alarmante, dacă ne gândim că resursele sunt limitate, dar ar putea exista o soluție. Multe produse și materiale pot fi refolosite sau reciclate, reducând deșeurile. Parlamentul a votat recent, în plen, un raport care cere obiective obligatorii pentru creșterea eficienței resurselor în UE cu 30% până în 2030 – prin comparație cu anul trecut.
Economia tradițională se axează pe a lua, a produce și a arunca, dar în economia circulară ciclul de viață al produselor este extins. Aceasta din urmă, ar putea fi un exemplu grație durabilității ameliorate, gestionării mai eficiente a deșeurilor și design-ului mai bun care face ca repararea, refolosirea și recilcarea produselor vechi să fie mai simple. Ar putea implica și noi modele de afaceri, bazate pe împrumutarea, oferirea și vânzarea produselor folosite.
Aplicarea prevederilor votate de Parlamentul Europeana ar stimula PIB-ul UE cu aproape 1% și ar crea două milioane de locuri de muncă – arată estimări ale Comisiei.
Raportoarea Sirpa Pietikäinen a spus că pentru tranziția către o economie durabilă sunt necesare mai multe schimbări fundamentale.
Noi, acum, falimentăm planeta. În fiecare an, folosim o planetă și jumătate, și această cifră este în creștere, deoarece există mai mulți oameni, mai multe nevoi, mai multe produse și o viață mai scurtă a acestora.
Nu este o întrebare dacă schimbarea se va întâmpla sau nu – este o chestiune de cum se va întâmpla.
Dar pentru a face acest lucru, este nevoie de acțiuni comune de ordin legislativ, economic, dar și de informații. În primul rând avem nevoie de un set adecvat de indicatori și obiective.
Avem nevoie de o revizuire a legislației existente, inclusiv a legislației financiare și asta pentru că istoria noastră a dovedit că legislația noastră nu reușește să încorporeze valoarea serviciilor ce țin de ecosistem. Există o mulțime de puncte care de fapt împiedică noile modele de afaceri ale economiei circulare.
Avem nevoie de o politică a designul produselor fără deșeuri, și așa avem nevoie de o lărgire ambițioasă a domeniului de aplicare și revizuire a directivei privind proiectarea ecologică.
Peste 30 de ani, vom trăi în anul 2050, și fie vom avea nevoie de patru planete sau vom reduce utilizarea resurselor de la 1,5 la limitele unei planete. Alegerea este pentru acest moment, și este alegerea noastră. Avem informațiile și avem nevoie de securitate și reglementarea juridică pentru a face acest lucru.