Informații din teatrele de operații
Publicat de Gabriel Stan, 31 mai 2021, 12:50
Edi Nicola (realizator rubrică): Contingentul românesc format din aproximativ 100 de militari aparținând Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani își continuă misiunea în Baza Bemowo Piskie.
Militarii participă pentru prima dată la acest tip de misiune, fiind și cea de-a doua rotație din Polonia, care are în înzestrare sistemul antiaerian Ghepard.
Anterior, misiunile românești în cadrul grupului de luptă NATO din Polonia au fost îndeplinite timp de trei ani și jumătate cu complexul antiaerian de tunuri Oerlikon.
Locotenent Mădălina Boboc, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Militarii din cadrul detașamentului de apărare antiaeriană rotația a noua au executat şedințe de tragere cu armamentul individual în comun cu partenerii americani, britanici și croați.
Am avut șansa de a ne familiariza cu armamentul celorlalte națiuni. Acest schimb de experiență ne ajută să creștem astfel nivelul de interoperabilitate.
Edi Nicola (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a demarat la începutul lunii mai procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic.
Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forțe.
Planul de retragere este coordonat cu comandanții din teatrul de operații astfel încât procesul să se desfășoare în condiții de siguranță.
Căpitan Andrei Vicol: Duminică 23 mai, un al doilea detașament românesc ajuns în țară la bordul unei aeronave C-17 Globemaster, după ce și-a încheiat misiunea în Afganistan. Batalionul de Protecție a Forței „Jderii” continuă misiunile în Baza Aeriană Baghram conform angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul Misiunii NATO „Resolute Support”.
Planul de retragere a trupelor din Afganistan este sincronizat permanent cu planificările stabilite împreună cu ceilalți membri NATO, însă în acest moment calendarul repatrierii militarilor nu poate fi făcut public.
Edi Nicola (realizator rubrică): În baza rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, NATO desfășoară operația de menținere a păcii KFOR începând cu anul 1999. Obiectivul KFOR este de asigurare a unui mediu de securitate sigur și stabil, precum și a libertății de mișcare în Kosovo.
Odată cu ameliorarea situației din Kosovo, NATO a inițiat un proces de ajustare graduală a KFOR spre o postură de descurajare. Contribuția României la această operație se ridică la 56 de militari, misiunea lor vizând strict menținerea unei situații de securitate stabile.
Căpitanul Alexandra Stroe este ofițerul de protocol în cadrul misiunii și se ocupă, împreună cu partenerii străini, de organizarea vizitelor oficiale.
Căpitan Alexandra Stroe: Mă aflu pentru a doua oară în misiune în Kosovo, motiv pentru care acomodarea a fost una relativ ușoară. Orice misiune are specificul ei – oameni noi, colegi noi, comandați noi -, dar pot spune că după două luni am intrat în ritmul misiunii. Suntem o echipă frumoasă, deja consolidată, timpul parcă trece mai repede.
Ca oricărui militar plecat în misiune, îmi este dor de casă, de prieteni și de colegii din țară, dar și acesta este un aspect asumat.