La sfârșitul săptămânii trecute, Uniunea Europeană a realizat o nouă etapă a sistemului de navigație european Galileo
Publicat de Monica Slavici, 2 aprilie 2015, 09:47
La sfârșitul săptămânii trecute Uniunea Europeană a lansat cu succes alți doi sateliți din programul care are ca punct final realizarea sistemului de navigaţie globală prin satelit Galileo. Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”
Comisarul european pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a declarat că prin această lansare reușită ne găsim cu un pas mai aproape de un sistem european global de navigaţie prin satelit.
Oficialul European a ținut să precizeze, cu acest prilej, că este vorba despre cel mai important proiect prin care Europa demonstrează că are tehnologii de vârf:
„Trebuie să menționăm că Galileo este cel mai mare proiect european de infrastructură .
Valoarea proiectului este de șapte miliarde de euro și este finanțat și deținut sută la sută de Uniunea Europeană.
Desigur, obiectivele mele pentru Galileo sunt foarte simple și clare.
Vreau să mă asigur de lansarea infrastucturii la timp și fără depășiri de buget.
Vreau să livrez cât mai repede posibil, începând cu 2016, datele oferite de sistemul Galileo.”
Potrivit AFP, Sistemul de navigație european Galileo vizează să rupă dependența Europei de GPS-ul american, oferind servicii mai bune.
De remarcat că, în timp ce GPS-ul și Glonas-ul rus se află sub control militar, constelația de sateliți Galileo va fi în întregime în domeniul civil.
Sistemul Galileo este finanțat în întregime de Comisia Europeană și a costat până acum circa 5 miliarde de euro.
Pentru perioada 2014-2020, Europa a prevăzut să cheltuiască un miliard pe an pentru realizarea acestui sistem.
Galileo va permite utilizatorilor să cunoască poziţia exactă, cu o acurateţe remarcabilă și va fi compatibil cu sistemele similare existente, dar va fi autonom.
Galileo acţionează ca un catalizator pentru finanţarea cercetării şi dezvoltării la companii high-tech şi încurajează crearea de locuri de muncă de înaltă calificare.
În plus, programul Galileo asigură competenţa europeană într-un domeniu tehnologic care devine critic, incluzând sectoare precum distribuţia electricităţii şi reţelele de telecomunicaţii.
Sistemul instituit în cadrul programului Galileo este aşteptat să genereze 90 de miliarde EUR de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum şi a avantajelor publice şi sociale.
Cu cei doi noi sateliți, care au fost lansați vineri noaptea din portul spațial al Europei din Guyana Franceză, sistemul de navigație al Uniunii Europene are deja 8 sateliți.
Alți 4 sateliți se află în faza de testare și urmează a fi lansați în cursul acestui an.
Următoarea lansare a sateliţilor este prevăzută să aibă loc în luna septembrie 2015.
Sistemul Galileo va include 24 de sateliți operaționali și alți șase de rezervă.
Se estimează că sistemul va fi pe deplin operațional în anul 2020.