Noua politică europeană antitero
Publicat de Monica Slavici, 16 octombrie 2014, 10:10
3000 de luptători provenind din Uniunea Europeană sunt activi în teritoriile controlate de Statul Islamic, în Siria și Irak
Cifra a apărut în această lună pe fondul discuțiilor de la Luxemburg, unde, miniștrii de interne și de justiți din Uniunea Europeană s-au întîlnit în formulă oficială pentru a discuta chestiunea migrației căte spațiul comunitar, dar și despre pericolele pe care le aduce conflictul din Orient.
Printre țările ce au luat poziției au fost Franţa şi Germania care au susținut ideea adoptării normelor spaţiului Schengen ca urmare a numărului semnificativ al cetăţenilor europeni care se alătură jihadiştilor. Aceiași miniștri de interne, german și francez au readus în discuţie propunerea creării unei baze de date europene care să cuprindă informaţii despre pasagerii companiilor aeriene, acest lucru nefiind posibil la momentul de față. Motivele blocajului se regăsesc în cele precizate de coordonatorul politicilor europene antitero, Gilles de Kerchove
Important este angajamentul de a începe o muncă de conștientizare a legislativului comunitar, ca să explicăm de ce avem nevoie să punem la un punct un nou sitem de înregistrare a numelor călătorilor. Probabil știți că această cerere este blocată în Parlament de doi ani, iar specailiștii care operează știu că este unul dintre puținele mecanisme care permite identificarea călătorilor suspecți din suma celor pe care nu îi cunoaștem și care plănuiesc să ajungă în Siria și Irak. S-ar putea să ne confruntăm în curând cu întoarceri masive din cele două state. Loviturile aeriene ar putea avea un impact în a oferi motive pentru mai multe întoarceri, de aceea trebuie să fim pregătiți acum ca să identificăm persoanele. Sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăți sistemele existente cum este Sistemul Informatic Schengen, verificarea sistematică a validității documentelor de călătorie și o modalitatea armonizată de a controla dacă un cetățean european se află în bazele de date ale poliției și, mai precis, în sistemul informatic Schengen. Documentele pe care președinția italiană le-a înaintat spre discuție acoperă mai mult de douăsprezece aspecte pentru a formula un răspuns, cum ar fi folosirea Europol, folosirea Interpol. De asemenea, ce putem face cu marii jucători din zona internetului pentru a putea folosi în mod pozitiv internetul pentru a contracara ideologia Statului Islamic, dar și pentru a fi mult mai eficienți în îndepărta website-urilor ilegale.
Trebuie spus că subiectul cu privire la amenințarea care vine din partea europenilor ce s-au alăturat statului islamic a intrat pe agenda UE după un incident armat, soldat cu morţi, petrecut la Muzeul Evreiesc din Bruxelles şi în urma căruia a fost pus sub acuzare un bărbat francez de origine algeriană care ar fi luptat alături de grupări jihadiste din Siria.