La rubrica Inedit vorbim despre cât de important este primul ajutor atunci când știm și putem să-l oferim unei persoane ce necesită, de urgență, îngriji medicale.
Caporalul Cristina Miia a intervenit imediat într-un accident, alegând să se implice în loc să treacă neobservată pe lângă el, într-un moment în care spiritul civic a contat mai mult decât orice altceva.
Cunoștințele și experiența acumulate atât ca voluntar SMURD, cât și ca sanitar în Cadrul Forțelor Terestre Române, au ajutat-o pe Cristina să acționeze prompt și eficient.
Despre această experiență trăită, dar și despre câteva mituri medicale ne va povesti în cele ce urmează chiar ea, în interviul următor realizat de Gabriel Stan de la Jurnal Militar, Radio România Actualități.
Caporal Cristina Miia:Îmi doresc ca oamenii să conștientizeze cât de important este să ne însușim aceste cunoștințe privind măsurile de prim-ajutor înainte de a experimenta diverse situații nefericite pentru că aplicarea corectă și la timp a măsurilor de prim-ajutor pot să facă diferența între viață și moarte.
Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, într-un mall din municipiul Arad, înainte de ora deschiderii, focul fiind stins repede datorită instalaţiei speciale cu apă care s-a declanşat automat şi intervenţiei pompierilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, George Pleşca, a declarat că incendiul a izbucnit într-un magazin de haine din Atrium Mall. S-au deplasat două autospeciale de stingere, una de descarcerare şi o autospeciala SMURD.
„În momentul sosirii echipajului de intervenţie, incendiul se manifesta la un panou publicitar prevăzut cu instalaţie electrică, din interiorul magazinului, cu posibilitatea de propagare, interiorul magazinului fiind inundat cu fum. Datorită instalaţiilor speciale de stingere din interiorul magazinului care au pornit automat şi intervenţiei rapide şi punctuale a echipajelor de intervenţie, incendiul a fost stins în aproximativ 10 minute, fără a se extinde”, a declarat Pleşca.
El a precizat că în complexul comercial se afla doar personalul care asigură paza, neexistând persoane rănite sau evacuate.
Pompierii spun că incendiul a izbucnit de la un scurtcircuit produs la instalaţia electrică a panoului publicitar.
În urmă cu o lună, în acelaşi mall a mai izbucnit un incendiu, în vestiarul firmei de curăţenie, cauza fiind tot un scurtcircuit, produs la instalaţia de aer condiţionat care funcţiona pe modul de încălzire. Focul a fost stins înainte de sosirea pompierilor şi nu a fost necesară evacuarea.
Un elev de 14 ani, de la o școală gimnazială din municipiul Constanța, a fost atacat, miercuri, cu un cuțit, fiind înțepat în coapsă, de către un coleg de clasă, în timpul pauzei.
„Astăzi, în jurul orei 10:15, poliţiştii Secţiei 1 au fost sesizaţi cu privire la faptul că doi elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 5 au fost implicaţi într-un conflict. Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au constatat faptul că un minor, de 14 ani, în urma unui conflict mai vechi, a fost agresat, fiind înţepat cu un obiect tăietor înţepător, în coapsa piciorului drept, de către un alt coleg de clasă, în vârstă de 14 ani, în timp ce se aflau în pauză, pe holul şcolii”, a transmis IPJ.
Minorul rănit a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la spital, iar în urma controalelor medicale care au arătat că nu i-a fost pusă viaţa în pericol, acesta nu a fost internat.
A fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
„Cuţitul respectiv era de mici dimensiuni, era ascuns în buzunarul hainei, iar legea nu permite să percheziţionăm elevii. Nu avea nimeni cum să realizeze, cum să preîntâmpine …, mai ales că în cursul zilei de ieri nu a existat nicio altercaţie între cei doi, elevul agresor a fost la primele două ore, a stat liniştit şi pe urmă, pur şi simplu, l-a aşteptat la intrarea în şcoală. E un antreu, exact unde se află uşa de acces, acolo s-a întâmplat evenimentul”, a afirmat reprezentantul ISJ Constanţa.
Şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a demarat o anchetă în acest caz la Şcoala Gimnazială nr. 5 „Nicolae Iorga”.
Exerciţiu medical multinaţional la București, Cincu și Constanța
Publicat de Andra Radu,
9 aprilie 2019, 11:30 / actualizat: 10 aprilie 2019, 13:03
Cel mai mare exerciţiu medical multinaţional NATO, Vigorous Warrior 19, are loc săptămâna aceasta, la Bucureşti, Cincu și Constanţa și se desfășoară pe cele trei componente – terestră, aeriană şi navală.
Peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari vor sprijini eforturile Ministerului Apărării Naționale și ale celorlalte state implicate în acțiunile de acordare a asistenței medicale de urgență victimelor, în cele trei locații stabilite pentru organizarea lor: București, Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu și Constanța.
În București, un număr mare de evenimente simulate vor avea loc în mai multe locații din București. În baza unor scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălțime se află în imposibilitatea de a se autoevacua, forțe specializate din cadrul IGSU și servicii de urgență din Ungaria vor desfășura acțiuni comune de intervenție pentru căutarea-salvarea victimelor, precum și acordarea asistenței medicale de urgență.
În noaptea de joi spre vineri, va fi organizat și un amplu exercițiu la metrou, stația Romană, menit să testeze capabilitățile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenței medicale de urgență.
Sursa foto: ISU
La acest exercițiu va participa și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ,,Dr. Carol Davilla”, București, cu 70 medici militari și personal auxiliar, 10 ambulanțe, 1 autocamion cu un grup generator.
În baza militară de la Cincu, pompierii vor sprijini măsurile de protecție civilă a populației prin evacuarea și cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate. Totodată, vor fi dislocate și spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate, precum și Caravana „Fii Pregătit” unde pot fi simulate acțiuni militare și de intervenție în situații de urgență, prin intermediul sistemului de realitate virtuală.
La Constanţa, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor acţiona, joi şi vineri, pentru acordarea asistenţei medicale victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.
Scopul exerciţiului VW19 îl reprezintă instruirea în comun în vederea acordării suportului medical multinaţional în operaţiile desfăşurate de NATO – proceduri necesare oferirii îngrijirii medicale continue, evacuarea medicală strategică, creşterea nivelului de pregătire şi răspuns la un posibil incident chimic, biologic, radiologic sau cu dispozitive improvizate. De asemenea, se exersează proceduri necesare dezvoltării conceptelor, experimentelor şi încorporării sistemelor de pregătire avansată pe bază de tehnologie în acest domeniu.
La exerciţiul medical multinaţional al NATO, organizat de Statul Major al Apărării în colaborare cu Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară, participă reprezentanţi din 38 de naţiuni, majoritatea fiind membre ale NATO. De asemenea, VW19 va avea şi o componentă civilă, în cadrul căreia vor participa 10 organizaţii diferite.
În perioada Revelionului, peste 5.000 de pompieri vor fi pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă, iar SMURD va pune la dispoziţie peste 250 de ambulanţe şi autospeciale.
La nivelul întregii ţări, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a eliberat aproximativ 200 de acorduri pentru organizarea spectacolelor cu artificii.
Pompierii reamintesc că legea interzice deţinerea, folosirea şi vânzarea materialelor pirotehnice fără autorizaţii.
În peste 2.200 de situaţii de urgenţă au intervenit echipajele ISU în prima zi de Crăciun şi în ajun.
Aproape două mii de intervenţii au fost făcute de SMURD, în special pentru acordarea primului ajutor. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă precizează că numărul intervenţiilor a scăzut cu aproximativ 5% faţă de perioada Crăciunului din anul 2016.
Şi salvamontiştii au avut de Crăciun o zi plină. În ultimele 24 de ore au efectuat peste 40 de intervenţii, în special în Gorj, Braşov, Predeal şi Buşteni. Peste 500 de salvamonişti sunt la datorie în peste 80 de baze, posturi şi cabinete medicale, precum şi în zonele de practicare a sporturilor de iarnă.
Două motociclete au intrat în dotarea SMURD şi vor fi folosite pentru intervenţii medicale de urgenţă. Cu ajutorul lor, paramedicii vor putea trece mai uşor decât o ambulanţă clasică prin traficul aglomerat din Cluj-Napoca.
Coordonatorul SMURD, Raed Arafat, spune că modelul a fost preluat din marile oraşe din Vest şi a fost testat cu succes la nivelul capitalei, unde există deja 6 asemenea motociclete de intervenţie.
În primul rând, reduce timpul de sosire, comparativ cu o ambulanță care vine pe un drum aglomerat. Motocicleta ajunge, acordă primul ajutor până ajunge o ambulanță liberă. Dar, deja noi putem salva viața, dacă e stop cardiac, cineva are nevoie de oxigen, sau altă urgență. Are limitările ei, vom funcționa cu ea pe timp de zi, pentru că noaptea orașele sunt mai puțin aglomerate, și, bineințeles, în momentul în care drumul este cu gheață, zăpadă, sunt ploi abundente, atunci motocicletele vor fi limitate la intervenție. (Raed Arafat)
Motocicletele, care pot fi deja văzute în trafic, vor interveni în zonele mai puţin accesibile ale municipiului. Şeful ISU Cluj, colonelul Ion Moldovan, precizează că ele vor fi trimise la intervenţii inclusiv atunci când nu sunt ambulanţe disponibile:
Zilnic va fi câte un om pe fiecare motocicletă, cu rezerva în subunitate. Amplasamentul lor va fi una în Piața Unirii, ipotetic spus amplasament, fiindcă ele se vor mișca în tot Clujul, și cu una o să deservim cartierul Mănăștur. (Ion Moldovan)
Paramedicii care vor lucra pe motociclete au fost selectaţi din rândul personalului cu experienţă în conducerea acestui tip de vehicule. Plutonierul major Zamfir Mariş este unul dintre cei care au preluat o motocicletă de intervenţie, nu înainte de a urma un curs special de conducere:
Inspectoratul ne-a asigurat un curs de conducere defensivă la Academia „Titi Aur”, am făcut cursul acesta pentru a putea folosi mai în siguranță motocicleta. Cred că am vreo 50.000 de km, probabil, experiență de condus motocicleta. Echipajul e format dintr-o singură persoană, paramedic, pregătit să acorde primul ajutor calificat, defribrilări și alte procedee pentru urgență. (Zamfir Mariş)
Motociclete de intervenţie ale SMURD mai există şi la Constanţa, iar anul viitor vor fi achiziţionate şi pentru alte mari oraşe din ţară.
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit, sâmbătă după amiază, în zona localității Tătăruși din județul Iași, a declarat pentru AGERPRES, Diana Cimpoieșu, coordonator SMURD Iași.
Potrivit sursei citate, în avion se aflau două persoane.
„În urma impactului una dintre acestea se află în stop cardio-respirator, cealaltă în stare de inconștiență. Echipaje SMURD și ISU se deplasează acum spre fața locului”, precizează sursa citată.
Potrivit reprezentanților ISU, către locul accidentului se îndreaptă și un elicopter.
UPDATE ora 18:15 A fost declarat decesul pilotului, în cazul căruia se încerca resuscitarea. Acesta era instructor aviatic cu multă experiență și avea 63 de ani. Copilotul este conștient și are mai multe contuzii a spus coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoieșu.
UPDATE ora 19:00 Pilotul avionului se numeste Traian Ungureanu, avea 63 de ani si era din Iasi. Mihai Nechifor, pasagerul care a supravietuit accidentului, are 32 de ani si este din localitatea ieseana Tatarusi.
Salvamontiştii sibieni şi un elicopter SMURD de la Târgu Mureş intervin în Munţii Făgăraş, pentru acordarea primului ajutor şi evacuarea unei femei care şi-a fracturat piciorul.
Potrivit Şefului Serviciului Public Salvamont Sibiu, tânăra participa la o cursă de alergare montană care se desfăşoară astăzi pe creasta Masivului Făgăraş, de la Bâlea Lac până pe cele mai înalte două vârfuri din România: Moldoveanu şi Negoiu.
Pe lângă acestea, aer condiționat mai este instalat în toate sălile de operații, săli de naștere, Anestezie-Terapie Intensivă, în Ambulatoriu, pe anumite holuri și la Unitate de Primiri Urgențe a SMURD.
De asemenea, ultimele etaje ale Spitalului, recent renovate, sunt complet climatizate.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș, Mariana Negoiță:
În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș 80 de saloane sunt dotate cu aer condiționat, mai ales în secțiile de Ortopedie, în cele două Chirurgii, Cardiologie, Neurologie, Neurochirurgie, la Radiologie, pe holurile unde așteaptă pacienții. De asemenea, în secțiile clinice de Obstetrică Ginecologie și Neonatologie în partea renovată, etajele 8, 9 și 10, există un sistem de ventilo-convertoare atât în saloane cât și pe holuri. În UPU SMURD există sistem de climatizare. De asemenea, în Ambulatoriul de specialitate adulți și copii există un sistem nou de climatizare.”
Spitalul de Urgență din Tîrgu-Mureș a fost construit între anii 1975-1981 și era considerat cel mai mare spital din Estul Europei la acea dată.
Acesta cuprinde aproximativ 50 de secții și compartimente medicale și cu profil chirurgical, ambulatorii de specialitate pentru adulți și copii și mai multe laboratoare de explorări și analize medicale.
Între 30 august și 3 septembrie municipiul va găzdui Campionatul Mondial de Descarcerare și Acordarea Primului Ajutor.
Ca organizator, România va avea trei echipaje, a declarat comandantul ISU Horea Mureș, gen. Dorin Oltean, care a precizat că la competiția organizată la Tg. Mureș vom fi reprezentați de echipajele ISU București, Ilfov și Mureș:
”Este pentru prima dată când, în cadrul unei competiții mondiale, se înscrie un numnăr maxim de echipe, de 36 la descarcerare și 36 de echipe la traumă. Este îmbucurător pentru noi, ca țară organizatoare și, de ce să nu o spunem, ca oraș, Tg. Mureș, care va fi capitala pompierilor din lume, în această perioadă, să avem, un număr maxim de echipe. România va fi reprezentată de echipele care, la competiția națională de anul trecut, au luat primele trei locuri, ISU Mureș, ISU Dolj și ISU București-Ilfov.”
Competiția, la care vor participa peste 600 de persoane, va fi organizată în Parcul Municipal din Tg. Mureș și va avea două segmente: descarcerare și traumă.
Un producător de autoturisme a pus la dispoziția organizatorilor 140 de mașini noi , care vor fi distruse în simulările intervențiilor SMURD.
Un avion militar s-a prăbușit în apropiere de Mihail Kogălniceanu
Publicat de adinaiftime,
12 iunie 2017, 16:05 / actualizat: 12 iunie 2017, 18:15
Incident aviatic grav, în această dimineață, în județul Constanța. Un avion militar MiG 21 Lancer s-a prăbușit între localitățile Culmea și Nazarcea. Din primele date pilotul este grav rănit.
Două ambulanțe s-au deplasat la fața locului, precum și elicopterul SMURD. Acesta ar urma să preia pilotul rănit și să-l transporte la Urgența Spitalului Județean din Constanța.
Surse medicale susțin că pilotul are fracturi la picioare și la coloana lombară și va fi operat imediat ce ajunge la spital.
Din primele informații, se pare că pilotul a reușit să se catapulteze. Avionul se pare că efectua un zbor de antrenament. Pilotul ar fi anunțat turnul de control că i s-a oprit motorul. La scurt timp, un elicopter militar s-a ridicat de la sol pentru a-i veni în sprijin.
Copilul de doi ani căzut într-un puţ a fost salvat după mai bine de zece ore. El este în viaţă şi va fi preluat de un echipaj SMURD.
Copilul a fost recuperat in viața de salvatori. Echipajele medicale îl evaluează, iar elicopterul este pregatit sa-l transporte la spital, a anunțat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgență.
Peste 40 de pompieri au depus eforturi susținute in misiunea de salvare a micuțului de 1 an și 8 luni din Teleorman, căzut intr-un put.
La fata locului, forțele de intervenție au actionat pe doua fronturi, atat prin manevrarea unui dispozitiv in interiorul locului in care copilul a ramas captiv, cât și prin săpaturi in exteriorul puțului, anunță Inspectoratul General pentru Situatii de Urgență.
Accident rutier in aceasta dimineata pe soseaua de Centura intersectie cu Splaiul Unirii.
Au fost implicate 2 autoturisme, unul dintre ele a parasit partea carosabila si s-a rasturnat in Dambovita cu rotile in sus.
In interior se aflau 5 barbati.
Echipajele ISU i-au gasit pe 3 dintre ei in stare inconstienta, in stop cardio- respirator. Au fost scosi din masina, dusi pe mal si resuscitati si stabilizati.
In al doilea autoturism se afla doar conducatorul auto, un barbat.
Toate victimele au fost transportate la spital: la Bagdasar, Floreasca, Sf Ioan si Pantelimon.
Au actionat scafandrii si 6 ambulante SMURD.
Seria accidentelor din martea neagra nu se opreste aici.
Inca un accident s-a produs in urma cu putin timp pe podul de la Pipera, sensul spre Directia regim permise si inmatriculare vehicule.
Soferul unui taxi care cobora pe pod avand un pasager in spate, ar fi pierdut controlul directiei de deplasare, a lovit parapetul despartitor al celor doua sensuri de mers, a patruns pe trotuar, si s-a rasturnat.
Pasageră, 37 de ani, a decedat.
Conducator taxi, ranit usor, transportat la spital.
S-a recoltat mostre biologice pt stabilirea alcoolemiei
La Cernavodă va fi inaugurat azi, Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Orăşenesc.
După o perioadă de câteva luni de renovări şi o investiţie de peste 100 de mii de lei din bugetul local, spitalul orăşenesc va avea un nou compartiment cu 6 linii de gardă: chirurgie, ginecologie, medicină internă, pediatrie, medicină de urgenţă şi terapie intensivă.
Camerele noului Compartiment de Primiri Urgenţe au fost dotate cu 5 paturi, 2 monitoare de funcţii vitale şi alte dotări specifice.
Spitalul din Cernavodă este a doua unitate din ţară care deţine un astfel de Compartiment.
Totodată în curtea spitalului a fost amenajat şi un heliport pentru elicopterele SMURD care vor transporta cazurile de maximă urgenţă.
La eveniment sunt aşteptaţi ministrul Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu şi secretarul de stat din M.A.I., Raed Arafat.
Se întâmplă să fim martori ai unor accidente, sau să dăm peste persoane care par să fie în stare de inconştienţă. Primul ajutor poate să fie salvator de viaţă. Medicii de la UPU-SMURD Cluj pot să povestească despre astfel de cazuri, cum a fost, de exemplu, intervenţia eficientă a unui şofer de taximetru care, acordând primul ajutor, a menţinut în viaţă o femeie căzută în stradă, în faţa magazinului BIG, până la sosirea ambulanţei.
Ce ar trebui să facem în cazul în care vedem o persoană căzută pe stradă, întinsă pe o bancă în parc etc? Dr.Adela Golea, medic primar medicină de urgenţă – medic şef UPU-SMURD Cluj explică paşii pe care ar trebui să îi urmăm, de la evaluarea situaţiei, până la sosirea ambulanţei.
Mai întâi, trebuie să evaluăm rapid zona, pentru a vedea dacă persoana în cauză a fost supusă unor pericole şi dacă nu ne supunem şi noi acestor pericole (căderi de corpuri, scurgeri de gaze, fire de curent electric rupte etc).
Trebuie, de asemenea, să vedem dacă terenul pe care se află victima e plan, sau dacă există denivelări sau corpuri de care s-ar fi putut lovi în momentul căderii.
Dacă nu există pericole, trebuie să mergem lângă această persoană şi să încercăm să luăm legătura cu ea. O scuturăm uşor de umeri, întrebând-o dacă i s-a întămplat ceva. Pot să apară mai multe situaţii.
1. Persoana a fost obosită, s-a întins doar şi nu are nevoie de ajutor.
2. Persoana se poate mişca, dar nu vorbeşte. În acest caz, sunăm la 112, spunem cine suntem, unde ne aflăm şi despre ce este vorba. Asigurăm persoana în cauză că am solicitat ajutor. Rămânem lângă ea până când soseşte echipajul medical.
3. Persoana nu se mişcă, nu vorbeşte, dar geme. Faptul că geme înseamnă că respiră. Faptul că nu vorbeşte înseamnă că i s-a întâmplat ceva sever. În acest caz, sunăm la 112 şi spunem despre ce este vorba. Rămânem lângă persoana în cauză şi verificăm din 2 în 2 minute dacă mai răspunde prin gemete la stimularea noastră tactilă (scuturare uşoară de umeri – foto).
4. Dacă persoana nu răspunde în niciun fel, trebuie să o culcăm pe spate şi să deschidem calea aeriană(toate persoanele care sunt inconştiente au calea aeriană închisă). Cum facem acest lucru? Punem mâna pe bărbie şi pe frunte şi dăm capul pe spate (foto). După aceasta, ne apropiem cu obrazul nostru de gura şi nasul victimei. Stăm la 1.5 cm -2 cm distanţă şi numărăm până la zece, timp în care vedem dacă simţim flux de aer (dacă simţim respiraţia victimei) (foto).
Dacă acest lucru se întâmplă, rămânem lângă persoana în cauză, o menţinem cu capul pe spate, sunăm la 112 şi spunem despre ce este vorba: o persoană inconştientă, care respiră. Dăm adresa exactă şi, de data aceasta, rămânem pe fir, pentru că din dispecerat ne mai pot fi cerute şi alte informaţii, după ce s-a trimis echipajul de urgenţă, şi ni se poate spune, pas cu pas, ce putem face pentru a ajuta la menţinerea în viaţă a persoanei.
Cea mai rea situaţie e aceea în care, după ce am deschis calea aeriană, persoana nu respiră. E absolut necesar atunci ca, în momentul în care sunăm la 112, să spunem că e vorba despre o persoană inconştientă care nu respiră. Trebuie să spunem cât mai repede şi clar adresa unde suntem. Trebuie, de asemenea, să spunem dacă ştim să facem compresiuni toracice (foto), sau dacă avem nevoie de îndumare din partea medicului sau asistentului de la dispecerat.
Dacă ştim, începem să facem compresiuni toracice. Dacă nu, ni se va spune de la dispecerat cum să procedăm.
Trebuie să fim încrezători, nu putem să facem rău! Dacă respectăm ceea ce ne spune dispeceratul de la 112, putem contribui la supravieţuirea acestei persoane.
Împreună cu Unitatea de Primiri Urgenţe Cluj, Radio Cluj derulează o campanie de informare privind apelarea la serviciile de urgenţă şi măsurile de prim ajutor pe care le poate lua fiecare dintre noi.
Nouă persoane au fost rănite, duminică seară, în urma unui accident produs în municipiul Buzău, în care au fost implicate trei autovehicule, între care și un microbuz.
Din primele informații furnizate de polițiști, accidentul a avut loc la intersecția străzilor Unirii cu Patriei din Buzău, după ce un autoturism Audi nu ar fi acordat prioritate unui microbuz, conform Mediafax.
În urma impactului, microbuzul a fost proiectat într-o altă mașină.
La fața locului au ajuns patru salvări de la Serviciul de Ambulanță Buzău și o autospecială SMURD.
Un bărbat de 57 ani, din Galaţi, a ajuns, astăzi, în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din localitate, după ce un proiectil găsit în Dunăre i-a explodat în mână.
Bărbatul se afla la pescuit pe malul Dunării, împreună cu câţiva prieteni. La un moment dat, unii dintre ei, s-au băgat în apă ca să se răcorească şi au găsit muniţia. Au aruncat-o pe mal, iar martorii spun că bărbatul de 57 ani ar fi lovit proiectilul. Muniţia i-a explodat în mâna stânga, iar prietenii pescarului povestesc că bărbatul a rămas fără o parte din membrul superior stâng.
Un echipaj SMURD i-a acordat primul ajutor bărbatului care se afla în stare foarte gravă şi, după ce l-au stabilizat, l-au transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului pentru a identifica despre ce muniţie a fost vorba.
Un accident rutier a avut loc, în această după amiază. pe bulevardul Aurel Vlaicu, la coborârea de pe podul care face legătura cu Şoseaua Mangaliei.
Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni.
Bărbatul accidentat nu este în stare gravă, el fiind preluat de echipajul SMURD în stare de constienţă.
Din primele cercetări a reieşit ca vinovat pentru producerea acestui accident rutier este şoferul maşinii care nu a acordat prioritate pietonului angajat regulamentar în traversarea străzii.
O tânără de 27 de ani, din Ungaria, a fost lovită de fulger, duminică după-amiază, în zona Lacului Bucura, din Masivul Retezat. Tânăra se afla pe munte cu un grup de prieteni în locul de campare ce este amenajat în apropierea refugiului Salvamont.
Salvamontiştii i-au acordat victimei primul ajutor, la locul incidentului fiind solicitată prezenţa unui elicopter SMURD.
‘Turista se afla cu cortul în zona de campare amenajată în apropierea refugiului Salvamont. La un moment dat a fulgerat iar victima a fost atinsă de trăsnet. Femeia este în stare de inconştienţă’, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Lacul Bucura este situat în Parcul Naţional Retezat la o altitudine de 2.040 m şi este cel mai mare lac glaciar din România, cu o suprafaţă de 8,9 hectare.
Consiliul Judeţean Constanta va primi un elicopter nou, identic celui prabuşit anul trecut in lacul Siutghiol, accident soldat cu moartea a patru persoane, a declaraţ joi, vicepreşedintele instituţiei Cristinel Dragomir, care a precizat că aparatul de zbor va fi operat de Inspectoratul General de Aviaţie.
Consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate, în şedinţa de ieri, proiectul de hotârare privind aplicarea convenţiei între judeţul Constanţa, Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi Airbus Helicopters SA.
Vicepresedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a mai precizat că a fost nevoie de acest proiect deoarece elicopterul prăbuşit era în proprietatea CJ, însă poliţa de asigurare fusese încheiată între Inspectoratul General de Aviaţie, cel care utiliza aparatul de zbor şi firma de asigurări.
„Ştiţi ce s-a întamplaţ s-a prăbusit elicopterul, iar acesta avea poliţa de asigurare, care fusese plătită de Inspectoratul General de Aviatie. Raportul de evaluare al poliţiei spune a fost daună totală şi trebuie înlocuiţ.
Noi suntem proprietari, dădusem elicopterul în comodat Inspectoratului General de Aviatie, s-a întamplat nenorocirea, iar poliţa de asigurare era semnată doar de Inspectoratul General de Aviatie si de Omniasig şi ca să poată să se facă această plată ca să
ne vină elicopterul era nevoie să spunem că suntem de acord, că recunoastem polita”, a declarat vicepresedintele CJ Constanta.
El a spus ca nu ştie când va primi Consiliul Judeţean Constanţa noul elicopter de la firma de asigurări, dar că aparatul de zbor va fi operat tot de către Inspectoratul General de Aviatie şi utilizat de SMURD.
O minoră şi-a pierdut viaţa la Cumpăna, în urmă cu puţin timp. Aceasta a fost accidentată de un autoturism în timp ce se angajase în traversarea străzii prin loc nepermis.
Echipajul SMURD ajuns la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru fată întrucât aceasta prezenta leziuni foarte grave.
Traficul rutier a fost blocat complet, joi dimineaţa, pe DN 7 între Pecica şi Nădlac din cauza unui accident în care au fost implicate două tiruri.
Conform primelor informaţii, accidentul s-a produs la ieşirea din localitatea Pecica spre Nădlac, la kilometrul 578, iar cauza principală ar fi neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.
În ultimele ore, în judeţul Arad a plouat puternic iar carosabilul este umed.
O persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte două au fost rănite în urma accidentului.
La faţa locului au sosit echipaje de Poliţie, SMURD şi de descarcerare.
Circulația rutieră pe DN7 Pecica – Nădlac a fost reluată în jurul orei 14:00, după șapte ore de la producerea accidentului.
Două persoane au murit, iar alte patru au fost rănite într-un accident petrecut în judeţul Mehedinţi. Şoferul microbuzului în care se aflau a încercat să evite un biciclist şi a lovit în plin un cap de pod. Două persoane rănite grav, pentru care a fost solicitat un elicopter, au decedat înainte de a putea fi transportate la spital. Elicopterul Smurd a preluat însă o femeie, pentru a o transporta la Spitalul Judeţean Craiova. Celelalte victime au ajuns la unităţi spitaliceşti din Calafat şi Drobeta Turnu Severin.
Accidentul a avut loc pe Drumul Naţional 56A, pe raza localităţii Izimşa. După producerea accidentului şi pe durata desfăşurării operaţiunilor de salvare traficul rutier în sectorul afectat al DN 56 A a fost închis
Aceasta se afla pe munte în Masivul Bucegi, în zona Vârful Omu, împreună cu prietenul ei, când a alunecat şi s-a accidentat la picior. Potrivit şefului Serviciului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, turista a suferit o fractură de genunchi cu deplasare.
Salvatorii montani au plecat pe munte pentru recuperarea acesteia, însă, dată fiind gravitatea fracturii suferite, la faţa locului a fost solicitată şi intervenţia elicopterului SMURD.
Şeful Salvamont Buşteni a precizat că în zona Vârful Omu există un mic platou pe care elicopterul poate ateriza.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.