Dumitru Dorin Prunariu: Cu gândul și inima inima printre stele, după 40 de ani
Publicat de Camelia Teodosiu, 14 mai 2021, 12:49 / actualizat: 27 mai 2021, 13:07
Se împlinesc 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic
Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a realizat, în perioada 14-22 mai 1981, primul zbor în spaţiul cosmic al unui român. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei cosmice sovietice Soiuz 40 şi al complexului orbital de cercetare ştiinţifică Soiuz-Saliut 6. Alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, a efectuat o serie de cercetări ştiinţifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice şi psihologice.
În anul 2011, Academia Română l-a ales pe Dumitru-Dorin Prunariu membru de onoare, drept recunoaştere a extraordinarei sale performanţe ştiinţifice.
În mai 2016, cu prilejul sărbătoririi a 35 de ani de la performanța sa, la Academia Română, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu declara:
„Eram perfect conştient că mă aflu în faţa unui eveniment istoric, atât pentru România, cât şi pentru mine personal. Pregătirea a fost complexă, cu multe situaţii dificile pe care a trebuit să le depăşesc. Cu toate acestea, cele mai mari emoţii le-am avut cu o zi înainte de lansare. Ai emoţii gândindu-te cum ar urma să decurgă un eveniment major, istoric, pe care urmează să-l trăieşti în premieră. Emoţii, nu pentru că aveam îndoieli în ceea ce priveşte pregătirea mea, ştiam că sunt foarte bine pregătit – cunoşteam foarte bine nava, ştiam teoretic ce mă aşteaptă în cosmos, documentaţia de bord o cunoşteam la perfecţie, parcursesem sute de ore la simulator, dar nu trecusem niciodată live prin toate aceste evenimente.“
Invitat în Biblioteca de Bucurii, Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic este de profesie inginer aeronautic fiind reprezentat al României în diferite structuri – președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE).
Articol integral și podcast pe: http://www.romaniadenota10.ro/category/biblioteca-de-bucurii/
Autor: Camelia Teodosiu