Rata şomajului înregistrată în România, la nivelul lunii iunie, a scăzut cu 0,3 puncte procentuale faţă de luna mai, până la 5,2%, arată datele publicate de INS.
Numărul şomerilor cu vârste între 15 şi 74 de ani, estimat în perioada analizată, a fost de 425.000 de persoane, în scădere de la 449.000 de persoane.
Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,3 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 5,3% în cazul persoanelor de sex masculin şi de 5% în privinţa celor de sex feminin.
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna iunie 2021, din care 4,3% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor.
Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,8% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iunie 2021.
Judeţul Tulcea se confruntă cu o criză a forţei de muncă. Cel mai mare angajator din nordul Dobrogei apelează la muncitori din Vietnam pentru a ocupa unele posturi de pe platforma şantierului naval.
Judeţul Tulcea are o populaţie activă de 100 de mii de persoane iar numărul şomerilor este de aproximativ 800.
„Pentru luna decembrie de exemplu au fost emise până acum 62 de repartiții, dintre care 45 s-au întors cu angajare. Trei nu au corespuns cerințelor locului de muncă, iar 14 sunt fără răspuns“, a precizat directorul AJOFM Tulcea, Cristian Dănuș.
Şi în alte sectoare de activitate, cum ar fi turismul sau alimentaţia publică, se simte criza de personal calificat.
Însă angajatorii primesc şi muncitori necalificaţi care vor să înveţe la locul de muncă:
„Dacă deschidem presa de Tulcea, anunțuri despre angajări nu există decât «angajăm, angajăm, angajăm», nu există nicio cerere pentru locuri de muncă. Noi suntem dispuși să calificăm această forță de muncă, să îi învățăm o meserie, însă doritori nu sunt“, a declarat un angajator tulcean din sectorul turism și alimentație publică.
Potrivit unei statistici, pe primele 10 luni ale acestui an, peste 1.000 de şomeri şi-au găsit de muncă la angajatorii locali, prin repartiţie de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Tulcea.
AJOFM Brașov organizează în această lună 10 noi cursuri.
AJOFM Brașov anunță șomerii brașoveni că în luna noiembrie se pot înscrie gratuit la cursuri de formare profesională pentru următoarele meserii: agent securitate, bucătar, casier, cofetar-patiser, confecționer-asamblor articole din textile, cosmetician, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, manager resurse umane, ospătar şi recepționer hotel. Perioada preconizată pentru începerea acestor 10 cursuri de formare profesională este între 23 – 29 noiembrie.
Cursanţii trebuie să aibă studii superioare pentru cursul de manager resurse umane, liceul cu diplomă de bacalaureat pentru cursurile de cosmetician și recepționer hotel sau studii minime obligatorii pentru cursurile de: agent securitate, bucătar, casier, cofetar-patiser, confecționer-asamblor articole din textile, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze si ospătar. Cele 10 cursuri sunt organizate gratuit, pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă, înregistrate la AJOFM Braşov, şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi.
Informaţii suplimentare despre aceste programe de formare profesională cât și despre actele care trebuie depuse la dosar se pot obţine la sediul AJOFM Brasov, Str. Lungă, Nr.1A.
Blocul Național Sindical solicită Ministerului Finanțelor Publice să-și explice public decizia de a transfera în sarcina salariaților povara asistenței medicale pentru șomeri, pensionari, asistați sociali, personal monahal sau persoane private de libertate.
Într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES, BNS atrage atenția asupra faptului că, prin proiectul de Ordonanță de Urgență de modificarea a Codului Fiscal, lansat joi în consultare publică, Ministerul Finanțelor Publice propune ca, începând de la 1 ianuarie 2018, pensionarii, șomerii, persoanele asistate social, persoanele aflate în concediu medical, persoanele aflate în concediu de creștere a copilului, personalul monahal, străinii aflați în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării să beneficieze cu titlu gratuit de servicii medicale, toți fiind asigurați ai sistemului public de sănătate, fără obligația de plată a contribuției de sănătate.
În contextul în care, de la 1 ianuarie 2018, salariații vor fi singurii contribuitori ai sistemului de asigurări de sănătate, ei vor fi cei care vor trebui să suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, șomeri, asistați sociali, personal monahal, deținuți etc., afirmă BNS.
„Prin proiectul OUG de modificarea a Codului Fiscal, lansat ieri în consultare publică, Ministerul Finanțelor Publice propune modificarea categoriilor de contribuabili la sistemul de asigurări de sănătate. În prezent, conform art. 153, alin. (1), lit. h) — o), Codul Fiscal, o serie de instituții publice sunt contribuabili ai sistemului public de asigurări de sănătate pentru persoanele ce beneficiază de diverse prestații sau indemnizații asigurate de instituțiile în cauză, respectiv: pentru șomeri — plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANOFM, din fondul de șomaj; pentru pensionari, dar și pentru cei aflați în concediu medical, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională — plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către CNPP, din bugetul asigurărilor sociale; pentru persoanele asistate social — plata contribuției pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANPIS, din bugetul de stat; pentru personalul monahal — plata contribuției de asigurări de sănătate este asigurată de Secretariatul de Stat pentru Culte, din bugetul de stat; pentru persoanele aflate în penitenciare — plata contribuțiilor de asigurări de sănătate este asigurată de Ministerul Justiției, din bugetul de stat. În 2017, pentru 9 luni, suma contribuțiilor plătite de instituțiile publice mai sus menționate, pentru aceste categorii de persoane, a fost de 574 milioane lei. Majorarea pensiilor ar fi ridicat considerabil această sumă”, se menționează într-un comunicat al BNS.
Astfel, de la 1 ianuarie 2018, MFP propune ca niciuna dintre instituțiile menționate să nu mai asigure contribuțiile de sănătate pentru persoanele pe care le asistă.
„Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 salariații vor fi singurii contributori ai sistemului de asigurări de sănătate, ei vor fi cei ce vor trebui să suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, șomeri, asistați sociali, personal monahal, deținuți etc. Nu numai că Guvernul a eliberat angajatorul de toată responsabilitatea finanțării colective a sistemului de securitate socială, acum statul s-a eliberat pe el însuși de obligațiile sociale, a considerat că e prea mult. Și, atunci, le-a transferat cuiva care are prea puțină forță pentru a reacționa față de astfel de decizii. Probabil, în perioada următoare vom primi de la Ministerul Sănătății Publice completarea acestui ‘cadou’, lista prestațiilor medicale ce nu vor mai fi acoperite de asigurarea medicală”, completează BNS.
Contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat, joi, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
„Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat”, informează ministerul, într-un comunicat.
Potrivit acestuia, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.
Ministerul mai arată că acestea din urma vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.
In evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Caras-Severin erau inregistrati la finele lunii septembrie 2017 un numar de 2965 persoane in cautarea unui loc de munca, din care 1291 erau femei . Dintre cele 2965 persoane, 1072 au beneficiat de indemnizatie de somaj, celelalte 1893 persoane fiind someri neindemnizati, marea majoritate beneficiari ai Legii nr 416/2001.
În funcție de mediul de rezidență, la finele lunii septembrie 2017, 1035 şomeri proveneau din mediul urban şi 1930 şomeri din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri aveau varsta cuprinsa între 40–49 de ani (756), urmaţi de cei din grupa de vârstă 50-55 de ani (527) si grupa de varsta 30-35 de ani (492), la polul opus aflându-se persoanele cu varsta sub 25 de ani (377) si peste 55 de ani (353). Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, șomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional aveau cea mai mare pondere în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Caras-Severin (49,54%), urmati de şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal (46,00%), în timp ce şomerii cu studii universitare reprezentau doar 4,45%.
În cursul lunii septembrie 2017 au intrat în evidenţele AJOFM Caras-Severin un număr de 751 persoane şi au iesit din evidentele acesteia 597 persoane.
Ca urmare a serviciilor oferite de catre AJOFM Caras-Severin, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă in luna septembrie 2017 un număr de 428 persoane. Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi.
Rata somajului inregistrata in judetul Caras-Severin la finele lunii septembrie 2017 a fost de 2,53%, in crestere cu 0,14 pp fata de luna anterioara. Rata somajului feminin a inregistrat valoarea de 2,01%, iar rata somajului masculin a inregistrat valoarea de 1,43%.
Informaţii suplimentare se pot obtine la sediul AJOFM Caras-Severin din Resita, str. Traian Lalescu nr 17 , tel 0255/212160 sau la sediile punctelor de lucru ale AJOFM Caras-Severin din Anina, Baile Herculane, Bocsa, Bozovici, Caransebes, Moldova Noua, Oravita, Otelu Rosu.
Peste 130 de persoane din judeţul Olt, aflate în căutarea unui loc de muncă, vor beneficia în luna noiembrie de cursuri de formare profesională, oferite de Centrul de Formare Profesională din cadrul Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt. Cursurile organizate de AJOFM Olt oferă calificare în şase meserii: îngrijitoare bătrâni, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, comunicare limba germană, frizer, barman şi operator, introducere, prelucrare şi validare date. Cele şase cursuri sunt gratuite pentru şomeri, în scopul recalificării acestora şi obţinerii unui loc de muncă în alt domeniu. Aceste cursuri de recalificare pot fi frecventate şi de către persoanele încadrate în muncă, dar contra cost, cheltuielile fiind suportate de către cursant sau de către agenţii economici la care cei în cauză sunt angajaţi.
Cei mai mulţi dintre şomerii sătmăreni preferă să încaseze lunar indemnizaţia de şomaj în loc să-şi caute un loc de muncă cu prilejul burselor organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. Cu acceptul conducerii AJOFM, ei se prezintă la bursele locurilor de muncă doar pentru ştamplia care le atestă continuitatea şomajului, iar din această cauză, numeroşi investitori nu reuşesc să facă noi angajări, în timp ce alţii, între care şi Draxlmaier, riscă să-şi înceteze activitatea. Semnalul de alarmă a fost tras de viceprimarul Adrian Albu, în cadrul unei conferinţe de presă:
Din cauza penuriei de personal, unii investitori renunţă să mai vină la Satu Mare, iar alţii nu reuşesc să-şi dezvolte afacerile. Avem în satu Mare investitori care ar dori să-şi mărească de patru ori numărul angajaţilor dar nu reuşesc deoarece şomerii nu vor să se angajeze. Situaţia cea mai gravă este înregistrată la Draxlmaier, cel mai mare investitor din Satu Mare care, nu doar că nu reuşeşte să anjajeze 700 de persoane, dar a pierdut anul trecut sute de angajaţi. (Adrian Albu, viceprimar)
Viceprimarul Adrian Albu a solicitat conducerii AJOFM să nu mai permită şomerilor să se prezinte la bursele locurilor de muncă doar pentru ştampilă, ci să-i încurajeze să se angajeze.
Potrivit unui studiu, aproximativ 40 la sută dintre şomerii din România se gândesc să plece din ţară pentru a-şi găsi un loc de muncă.
În ceea ce priveşte românii angajaţi care au fost incluși în acest studiu, o treime ar fi dispuşi să se mute în alt oraş pentru un post mai bun, în timp ce peste 51% dintre ei vor să rămână la actualul loc de muncă.
În ceea ce priveşte o eventuală vacanţă, 45% dintre cei intervievaţi au declarat că nu îşi vor permite o excursie mai scumpă faţă de anii trecuţi.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Camera de Comerţ şi Industrie, din Caraş-Severin vin în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. În 14 septembrie cei interesaţi sunt aşteptaţi la bursa locurilor de muncă, eveniment ce se va desfăşura la sediul Camerei de Comerţ de la ora 11.00. Organizatorii vor pune la dispoziţia şomerilor 34 de locuri de muncă. Se caută instalator apă-canal, mecanic utilaje şi muncitori necalificaţi. Informaţii suplimentare puteţi obţine la numărul de telefon: 0255. 212.160
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mehedinți a fost notificată de către administratorul special al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare asupra deciziei de disponibilizare colectivă a 1.525 de angajați, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al instituției, Sorin Marinescu.
Muncitorii urmează să intre în șomaj începând cu 1 octombrie și tot din această dată vor primi venituri de completare, conform unui act normativ aprobat de Guvernul României. În a doua etapă, la 31 martie 2016 vor mai fi trimiși în șomaj alți 520 de salariați, urmând ca să rămână pentru gestionarea apei grele și golirea instalațiilor de hidrogen sulfurat doar 150 de persoane. Printr-o hotărâre de guvern s-a prevăzut alocarea de către Ministerul Economiei a 3.697.000 de lei pentru plata șomajului și a unor restanțe salariale ale disponibilizaților de la RAAN.
Luna trecută, rata celor fără loc de muncă a ajuns la aproape 5 la suta, comparativ cu iunie.
ANOFM a anunţat că, în prezent, peste 450.000 de persoane nu au job, în întreaga tară.
Cea mai gravă situaţie se semnalează în judeţele Teleorman, Vaslui, Mehedinţi, Galaţi, Buzău si Dolj.
La polul opus se află Timişul.
Cei mai afectaţi sunt adulţii cu vârste cuprinse între 40 si 49 de ani.
Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au avut ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în iulie.
Numărul şomerilor a crescut în luna iunie faţă de mai cu peste 1.200, ajungând la 446.703 de persoane fără ocupaţie, iar rata şomajului a fost 4,94%, informează, marţi, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Potrivit sursei citate, la sfârşitul lunii iunie, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,94%, mai mare cu 0,01 puncte procentuale (pp) faţă de cea din luna mai şi cu 0,06 pp faţă de cea din luna iunie a anului 2014.
„Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în luna iunie 2015, era de 446.703 de persoane, în creştere cu 1.209 persoane faţă de luna precedentă. Ponderea cea mai mare în totalul celor 446.703 de şomeri o reprezintă cei neindemnizaţi, 81,46 la sută, respectiv 363.865 de persoane. Numărul şomerilor indemnizaţi în luna iunie 2015 a fost de 82.838 de persoane”, se arată în comunicatul transmis agenţiei Mediafax.
În ceea ce priveşte şomajul înregistrat pe sexe, rata şomajului masculin a scăzut cu 0,03 pp faţă de luna mai, fiind 5,32 la sută, iar rata şomajului feminin a crescut cu 0,06 pp, ajungând la 4,50 la sută.
„În funcţie de vârstă, cel mai mare număr de şomeri a continuat să fie înregistrat de grupa 40 – 49 de ani, respectiv 126.778 de persoane, urmată de 30 – 39 de ani (97.351 de persoane) şi peste 55 de ani (72.436 de persoane), cei mai puţini şomeri regăsindu-se în grupa de vârstă 25 – 29 de ani (36.011 de persoane)”, precizează ANOFM.
Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (79,17 la sută), iar şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 16,02 la sută din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 4,81 la sută.
Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele: Teleorman (11,06 la sută), Vaslui (10,06 la sută), Buzău (9,59 la sută), Mehedinţi (9,36 la sută), Galaţi (9,29 la sută), Dolj (8,70 la sută), Gorj (8,23 la sută), Olt (7,49 la sută) şi Alba (7,18 la sută).
ANOFM mai precizează că rata şomajului a scăzut în 21 de judeţe, cele mai mari scăderi fiind în: Alba (cu 0.60 pp), Bihor (cu 0,35 pp), Vaslui (cu 0,34 pp), Bistriţa (cu 0,19 pp), Argeş (cu 0,18 pp) şi Constanţa (cu 0,16pp), iar judeţul Timiş a înregistrat cel mai mic nivel al ratei şomajului din luna iunie, respectiv 1,34 la sută.
Peste 19.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivelul întregii ţări, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Prahova, Arad, anunţă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Cea mai bogată ofertă se adresează celor cu studii medii şi profesionale. Pentru cei cu studii superioare sunt aproape 1.300 de locuri de muncă, în special pentru programatori, ingineri sau inspectori în administraţia publică.
Totodată, agenţia pune la dispoziţie, prin intermediul reţelei europene EURES, peste o mie de oferte din partea angajatorilor din afara ţării, din care 800 sunt pentru muncitori sezonieri în Spania.
Statistica arată că numărul de şomeri, înregistraţi la finalul lunii iulie, depăşea 460 de mii, în creştere cu peste 19 mii faţă de luna trecută.
Audio: Un proiect privind facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru peste 2.000 de şomeri din regiunile Centru şi Nord-Vest a fost lansat la Alba Iulia
În prezența Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, la Brașov s-a deschis, ieri, Casa Regională a Tinerilor Activi, în cadrul proiectului „Garanții pentru Tineri”.
Misiunea proiectului este asigurarea de servicii de ocupare și formare profesională tinerilor din regiunea Centru, județele Brașov, Covasna și Harghita și se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, persoane inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri tineri și șomeri de lungă durată, persoane care au părăsit timpuriu școala.
Casa Regională a Tinerilor Activi îndeplinește și rolul de mediator și gazdă a unor dezbateri lunare pe teme legate de problematica tineretului, de ocuparea și formarea profesională, educație, voluntariat, economie locală.
Rezultatele acestor mese rotunde pot contribui și la ajustarea din timp a viitoarei scheme de garanții pentru tineri, care urmează să fie implementată la nivel național în perioada 2014-2020.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.