Sonia Raicu (realizator rubrică): Suedia a devenit țară membră NATO, după decenii de neutralitate și la aproape 2 ani de la depunerea cererii de aderare. Pentru admiterea de noi membri în Alianța Nord-Atlantică este necesar sprijinul unanim al tuturor țărilor NATO. Ungaria a fost ultimul dintre cele 31 de state membre ale Alianței care a aprobat acest fapt, după câteva luni de amânare a deciziei. Suedia este pregătită să-și asume responsabilitatea în NATO, a declarat luni prim-ministrul Ulf Kristersson, după ce parlamentul ungar a votat în favoarea ratificării cererii țării nordice pentru aderarea la alianța militară. Odată cu acest nou stat membru, NATO deține acum controlul asupra Mării Baltice, un fapt semnificativ pentru apărarea țărilor din regiune. Alianța Nord-Atlantică va superviza accesul în Marea Baltică prin strâmtoarea Oresund și va avea controlul insulei Gotland, considerat a fi un adevărat portavion ce nu poate fi scufundat.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române și Turce vor desfășura, miercuri, un exercițiu demonstrativ de poliție aeriană întărită. Conform scenariului, aeronavele F-16 vor intercepta o țintă aflată pe traiectul de zbor Baza 90 Transport Aerian Otopeni, Baza 86 Aeriană Fetești și retur. Pe timpul exercițiului, piloții români și turci vor aplica procedurile NATO pentru astfel de situații. În Baza aeriană de la Fetești vor fi organizate o expoziție statică și un exercițiu de alertare a personalului implicat în acest gen de misiuni.
În prezent, un detașament al forțelor aeriene din Turcia se află în țara noastră pentru misiuni comune de poliție aeriană, împreună cu Forțele Aeriene Române, sub comandă NATO.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a prelungit cu o săptămână, până pe data de 8 martie, perioada de înscriere a candidaților pentru posturile de soldați și gradați profesioniști. Probele de selecție vor avea loc până pe 15 martie, iar examinarea medicală în unitățile sanitare militare, până pe 22 martie 2024. Termenul final de întocmire a dosarelor de candidat este 3 aprilie. La nivel național sunt disponibile 5100 de locuri de soldați și gradați profesioniști. Selecția se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, care au absolvit cel puțin primii 2 ani de studiu din învățământul liceal. Înscrierile se fac direct la sediul unităților militare sau la centrele militare județene, zonale sau de sector.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit cu omologul său din Republica Macedonia de Nord, generalul-locotenent Vasko Gjurchinovski, aflat în zilele de 26 și 27 februarie în vizită oficială în țara noastră. Cei doi au discutat despre situația de securitate, accentul fiind pus pe regiunea Balcanilor de Vest și pe flancul estic al c. Programul șefului apărării din Republica Macedonia de Nord a inclus vizite la unități din compunerea Brigăzii Multinaționale de Sud-Est, una dintre ele fiind Batalionul 1 Infanterie Olt, acolo unde este dislocat, la a treia rotație, contingentul macedonean. În cadrul unei ceremonii, generalul Gjurchinovski a mulțumit pentru sprijinul oferit de militarii români în programul de instruire din țara noastră.
Vasko Gjurchinovski: În calitate de comandant nu poți simți o satisfacție mare decât să asiști la progresele făcute încă de la început. Pentru noi, militarii Republicii Macedonia de Nord, să luăm parte la aceste activități înseamnă mult, chiar dacă suntem doar un pluton de 34 de militari. Națiunea noastră trebuie să înceapă de undeva și, mulțumită partenerilor și aliaților noștri, construim o forță mai puternică, bazându-ne pe lecțiile învățate și îmbunătățind doctrinele și conceptele naționale.
Sonia Raicu (realizator rubrică): La rândul său, Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a apreciat contribuția celor trei rotații ale militarilor macedoneni, subliniind că pregătirea în comun și participarea la misiuni NATO și UE consolidează parteneriatul dintre cele două armate.
Gheorghiţă Vlad: Militarii noștri se instruiesc umăr la umăr pe pământ românesc, la granița de est a NATO. Militarii români și cei nord-macedoneni au îndeplinit mai multe misiuni împreună în KFOR EUFOR ALTHEA. În ultimul an, am realizat un parteneriat și o prietenie puternică. Dialogul politico-militar dintre țările noastre este pe un trend ascendent și cred într-o continuă dezvoltare a acestor relații și în viitor.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr s-a aflat, în perioada 27-29 februarie, în vizită oficială în Regatul Maroc, la invitația omologului său Abdeltif Loudyi. Cei doi oficiali au semnat, la Rabat, acordul dintre Guvernele României și Marocului privind cooperarea în domeniul militar și tehnic, o premieră în relațiile dintre cele două țări. Documentul va asigura cadrul juridic al cooperării în domenii de interes reciproc, cum sunt industria de apărare, instruirea personalului în instituții militare și prin exerciții, medicina militară și securitatea cibernetică. Pe timpul întrevederii au fost abordate reperele semnificative ale agendelor de securitate din cele două țări, discuțiile concentrându-se pe situația din zona Mării Negre, din Africa și Orientul Mijlociu, precum și pe eforturile ambelor părți de asigurare a stabilității la nivel regional.
Lansarea cărții „Gânduri împurpurate sub tricolor”-povestea unor biruitori, Gheorghe Arhip și Constantin Popa
Publicat de prosavioleta,
11 decembrie 2023, 13:25
Virgil Pavel: El a trăit în viață mai mult prin tranșee. Momente foarte, foarte grele la care a participat și în momentul de față are o stare fizică foarte bună, dar și o stare mentală foarte bună. Nu i s-au șters din minte multe din episoadele pe care mi le-a povestit dumnealui. Cartea mea a fost scrisă pe viu, este o istorie vie. Este o carte cu totul atipică, în sensul că în plimbările mele cu dumnealui sau în serile lungi când am stat de vorbă, mi-a povestit episod cu episod cum au trecut acești ani. A vrut, de exemplu, domnul Arhip, înainte de a scrie cartea, să-și revadă, dacă mai există, în satul Matca, biserica în care a fost botezat. Am mers cu dumnealui la biserica satului Matca în care a fost creștinat acum 100 de ani. Am fost la școala în care a învățat. Am mers la cimitirul din comună, din satul natal, Matca, unde sunt îngropați moșii-strămoșii. Am mers la Mărășești, unde pătrunzând în aula centrală, a putut găsi cu inscripții, alături de generalul Eremia Grigorescu, și numele bunicului patern, căzut în luptele de la Mărășești în 1916-1917.
Sonia Raicu: Și aici ajungem, domnule profesor, și la o legătură a dumneavoastră cu acești eroi ai neamului. Și bunicul dumneavoastră a luptat pe front? Virgil Pavel: Da. Și ca dedicație, când am pornit să scriu această carte am pus un motto. „Văd mai bine viitorul dacă mă urc pe umerii strămoșilor”, marele Nicolae Iorga. Și așa este. Noi de fapt suntem mai tineri și eu zic că-s mai tânăr, sigur sunt mai tânăr decât domnul Gheorghe Arhip, și dumneavoastră și elevii mei și rudele mele. Noi pe umerii lor ne-am ridicat și trăim și astăzi. Nu pot ca să nu amintesc și ar fi o impolitețe sau eu știu, un semn de uitare și nu vreau să se întâmple al doilea erou prezentat în această carte, „Gânduri împurpurate sub tricolor”. Eu terminasem aproape volumul și cineva, chiar domnul profesor, un francez, dar noi în Tecuci mai avem un veteran care se numește Popa Constantin, chiar mai în vârstă cu un an decât domnul Gheorghe Arhip. Am refăcut întreg scheletul cărții și am introdus și pe domnul maior Popa Constantin care a plecat la Domnul acum 40 de zile. Și domnul Popa Constantin a primit și el destule medalii. L-am tratat cu aceeași reverență, cu aceeași grijă și cu aceeași iubire.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Sonia Raicu ( realizator rubrică ): Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” a aniversat la 1 noiembrie 145 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul de luptă al unității a fost decorat, în cadrul unei ceremonii desfășurată la Constanța, cu emblema de onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite. Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei 9 Infanterie, înființată la Tulcea, la 1 noiembrie 1878, sub denumirea de Divizia activă. Tot la 1 noiembrie, Batalionul 813 Infanterie „Maramureș” din Baia Mare a împlinit 55 de ani de la constituire.
Sonia Raicu ( realizator rubrică ): Ministerul Apărării anunță 105 locuri disponibile pentru cursul de formare a subofițerilor în activitate. Dintre acestea, 35 sunt la Școala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informațiilor și Apărare Cibernetică din Sibiu, iar 70 de locuri sunt la Centrul de perfecționare medico-militară din aceeași localitate, pentru specialitatea sanitar. Candidații pot proveni din rândul soldaților și gradaților profesioniști în activitate sau în rezervă, precum și din rândul civililor din cadrul și din afara Ministerului Apărării Naționale. Informații suplimentare pot fi obținute accesând pagina de internet recrutare mapn.ro.
Sonia Raicu ( realizator rubrică ): Regimentul 74 Patriot de la Mihai Bravu deplasează personal și tehnică în poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, unde va participa la primul exercițiu tactic cu trupe și trageri reale. Exerciţiul, denumit „PATRIOT SPARK 23”, se va desfășura până pe 17 noiembrie și are ca scop validarea și verificarea funcționării primului sistem de rachete sol-aer Patriot, intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2020. Exercițiul a fost planificat cu un an înainte de execuție și este inclus în planul cu principalele activități al Statului Major al Forțelor Aeriene. România a plătit aproape 4 miliarde de dolari pentru șapte sisteme PATRIOT, în cea mai recentă configurație disponibilă. Patru dintre ele sunt deja recepționate de forțele aeriene, iar celelalte trei vor intra în dotarea Forțelor Terestre Române până în anul 2026.
Marius Bâtcă: Crimeea reprezintă un fel de „portavion” rusesc în Marea Neagră şi o potenţială trambulină pentru lansarea unor atacuri împotriva flancului estic al NATO
Publicat de Gabriel Stan,
23 noiembrie 2021, 13:28
Sonia Raicu, de la Jurnal Militar, Radio România Actualități, l-a avut ca invitat pe jurnalistul Marius Bâtcă de la „Observatorul militar”. El a publicat în ediția de miercuri, 17 noiembrie 2021, a săptămânalului Armatei o analiză complexă având ca temă acest subiect fierbinte. Ascultăm.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Marius, bine ai venit!
Marius Bâtcă: Bună ziua, Sonia! Bună ziua, radioascultătorilor!
Sonia Raicu (realizator rubrică): Vorbim despre situația tensionată de la granița Poloniei cu Belarus, o situație care îngrijorează foarte mulți specialiști militari, pentru că în spatele acelor grupuri foarte mari de migranți îndreptate către granița Poloniei se pare că sunt alte intenții ale Rusiei îndreptate către Ucraina.
Chiar ai publicat săptămâna aceasta, în ultimul număr al „Observatorului militar”, un articol legat de această amenințare.
Marius Bâtcă: Ai pomenit foarte bine că există niște interese mari în spate din partea Federației Ruse. Provocările de la granița dintre Belarus și Polonia sunt strict legate de niște acumulări de forțe substanțiale; vorbim de trupe și tehnică de luptă, pe care Federația Rusă le strânge în ultima perioadă la granița Ucrainei.
Astfel au apărut temeri bine întemeiate în cancelariile europene şi la Washington în privinţa intenţiei Federaţiei Ruse. Dacă ne luăm după ce spune secretarul de stat Anthony Blinken, toată această mişcare de migranţi şi provocările care s-au petrecut recent la graniţa belaruso-polonă au de fapt rolul de a masca ceea ce intenţionează să facă Rusia.
Ştim foarte bine că Rusia a anexat ilegal Crimeea, a intervenit în estul Ucrainei – în momentul de faţă se desfăşoară un război civil pe partea de est a Ucrainei, iar combatanţii pro-ruşi sunt sprijiniţi din plin de Federaţia Rusă.
Faptul că peste 90.000, aproape 100.000 de militari ruşi sunt undeva la 200 de kilometri de graniţa Ucrainei, iar trenuri cu tehnică de luptă se îndreaptă către graniţa Ucrainei reprezintă o mare ameninţare pentru stabilitatea regională şi pentru securitatea din regiunea Mării Negre.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Inclusiv şeful apărării din Marea Britanie, generalul Sir Nicholas Patrick Carter, a afirmat că există un risc de izbucnire occidentală a unui conflict între Occident şi Rusia, dat fiind aceste ameninţări constante şi presiuni constante asupra graniţei Ucrainei.
Marius Bâtcă: Da, şi nu este vorba numai de presiunea pe care Federaţia Rusă o face asupra graniţelor ucrainene, ci este vorba, în general, despre acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse în Bazinul Mării Negre, Georgia este supusă unor presiuni continue, începând cu 2008, de când am avut acea invazie a statului georgian de către Federaţia Rusă, la scurt timp după summitul NATO de la Bucureşti.
Nu trebuie să uităm că avem un conflict îngheţat foarte aproape de noi, în regiunea transnistreană – avem o bucată a teritoriului Republicii Moldova care se află sub ocupaţia militară a Federaţiei Ruse, care este un cap de pod prin care Federaţia Rusă încearcă să influenţeze politica de la Chişinău. Toate aceste acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse agravează foarte mult tensiunile din Marea Neagră. Există tot timpul riscul izbucnirii unui conflict armat şi riscul este extrem de mare.
Am avut parte de provocări extrem de periculoase ale aviaţiei ruseşti – să ne aducem aminte că au fost câteva incidente cu avioane de luptă care au trecut razant pe deasupra navelor americane sau britanice în Marea Neagră.
Reprezintă această Crimee un fel de ‘portavion’ rusesc în Marea Neagră şi o potenţială trambulină pentru lansarea unor atacuri împotriva flancului estic al NATO.
Aşa că trebuie să fim foarte atenţi să urmărim exact toate mişcările de trupe pe care Federaţia Rusă le face în zonă, pentru că ce ne-a învăţat pe noi ultimul deceniu: Federaţia Rusă este extrem de imprevizibilă, sub conducerea lui Vladimir Putin poate recurge la nişte surprize extrem de neplăcute.
Aceste mii de oameni sau veniţi din zonele respective au ajuns în Belarus fiind aduşi, unii forţaţi şi unii minţiţi. Totul s-a făcut organizat, cu avioane, ceea ce nu s-a mai întâmplat, este o premieră. Au fost aduşi direct din Belarus direct cu avionul, din zonele din care proveneau sau zone de concentrare.
Li s-a promis cel mai probabil că vor fi aduşi în Germania, doar că, dacă ne uităm la cum erau îmbrăcaţi, foarte mulţi erau cu haine călduroase, unele scumpe, pregătire militară – ştiau cum să-şi facă adăposturi din cetină, chiar am văzut nişte adăposturi foarte interesante, pe care le-am mai văzut doar în manualele pentru cercetaşi.
Pericolul este din mai multe puncte de vedere. O dată, se pune presiune asupra graniţei poloneze, care este şi graniţă UE şi graniţă NATO. În al doilea rând, există pericolul generalizării fenomenului, pentru că dacă se va vedea că are succes ne vom trezi cu milioane, la un moment dat, de migranţi, care să forţeze.
Alt pericol care mai există: apărând această agitaţie, aceste provocări la graniţă, toată atenţia Occidentului va fi concentrată pe acea zonă, Polonia şi ţările baltice. Rusia speră că Occidentul nu va mai fi atent la mişcările de trupe de la graniţa cu Ucraina./avladucu/atataru/ Aşa că trebuie să vedem ce se întâmplă, să urmărim, să sperăm că lucrurile nu vor escalada. Să sperăm că Federația Rusă va încerca, până la urmă, să intre în dialog cu NATO, să termine cu provocările.
E greu de spus cum va evolua. Avem de-a face cu această acumulare mare de tehnică de luptă și de trupe; ar indica faptul că urmează o ofensivă. În schimb, au venit foarte multe semnale din partea Occidentului. I s-a transmis Moscovei că ar trece de o linie roșie foarte gravă dacă intră în Ucraina.
Există solidaritate la nivelul NATO. Trebuie să nu uităm că Ucraina este partener NATO, beneficiază de un sprijin destul de mare din partea NATO și SUA, în special, pe partea de apărare, chiar și Turcia contribuie foarte mult la apărarea Ucrainei, prin furnizare de tehnică de luptă modernă.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost jurnalistul militar Marius Bâtcă, de la săptămânalul „Observatorul militar”. Marius, îți mulțumim și te mai așteptăm.
Marius Bâtcă: Și eu îți mulțumesc, numai bine și să ne revedem în situații mult mai liniștite.
Sonia Raicu(realizator rubrică): Aeronave F-16 Fighting Falcon, aparţinând Bazei 86 Aeriene „Lt. Aviator Gheorghe Mociorniţă”, au participat săptămâna aceasta la exerciţiul multinaţional „Thracian Star 2021” din Bulgaria.
Acesta este organizat în comun de România, Bulgaria, Grecia şi SUA de mai mulţi ani şi urmăreşte pregătirea piloţilor de vânătoare într-un mediu multinaţional, în conformitate cu cerinţele NATO.
Comandorul Cătălin Micloş, locţiitor pentru operaţii al Bazei 86 Aeriene:
Cătălin Micloş:Sunt misiuni cu specific aer-aer de apărare a spaţiul aerian, misiuni cu pachete integrate – forţelor americane, române, forţe din Grecia, Bulgaria – în aşa fel încât scopul este de a eficientiza cât mai mult integrarea forţelor NATO.
Sonia Raicu(realizator rubrică): Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, gen.lt. Daniel Petrescu, s-au întâlnit joi, 22 iulie, la Bucureşti, cu viceamiralul Keith Blount, comandantul Comandamentului Maritim Aliat, iar discuţiile s-au centrat pe evoluţiile recente din mediul regional şi internaţional de securitate şi pe demersurile de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic.
Viceamiralul Keith Blount s-a mai întâlnit cu secretarul de stat pentru Politica de Apărare Planificare şi Relaţii Internaţionale, Simona Cojocaru, cu şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, dar şi cu alţi comandanţi din Forţele Navale.
Sonia Raicu(realizator rubrică): Finalul misiunii Armatei Române în Afganistan a fost marcat, miercuri, 21 iulie, printr-o ceremonie miltară în piaţa Arcului de Triumf din capitală.
La eveniment au participat preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministru Florin Cîţu, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul de interne, Lucian Bode.
Defilarea a fost deschisă de un detaşament format din militari răniţi în misiunile din Afganistan, iar pe lângă batalioanele care au participat la misiuni în cei 19 ani, a defilat şi un detaşament al Jandarmeriei Române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.
În cele aproape două decenii de prezentă româneacă în misiunea din Afganistan au participat peste 32.000 de militari, dintre care 277 au fost răniţi, iar 27 au căzut la datorie.
A fost păstrat un moment de reculegere după desfăşurarea unui apel solemn în care au fost rostite numele eroilor.
România a fost prima ţară care a condus prin reprezentanţi militari Aeroportul internaţional Kabul pentru un an de zile, între 2011 şi 2012, iar cea mai numeroasă participare, cu aproximativ 2.000 de militari, a fost între 2010 şi 2013.
Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova a fost primul detaşament dislocat în Afganistan, în 2002, iar Batalionul 634 Infanterie din Piatra Neamţ a încheiat misiunea anul acesta, la sfărşitul lui iunie.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a depus o coroană de flori şi a subliniat, la ceremonia de miercuri, că participarea militarilor noştri la misiunea din Afganistan va rămâne în manualele de istorie.
Klaus Iohannis:Misiunea forţelor armate ale României în Afganistan va rămane în cărţile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de al Doilea Război Mondial.
Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acţiunile desfăşurate. Sunt mii de femei şi bărbaţi care au lăsat în ţară părinţi, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu. Au lăsat oameni dragi de care s-au despărţit o vreme pentru a lua parte la o misiune, care le-a pus viaţa în pericol.
Este un efort susţinut, pe care doar oamenii devotaţi şi curajoşi sunt capabili să-l facă şi pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care aţi fost implicaţi.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Începutul lunii iunie a însemnat pentru cei implicați în exercițiul Argedava 21 o serie de provocări date de manevrele de forțare a cursului Dunării. În raionul de la Frecăței, județul Brăila blindatele au trebuit strunite într-un ritm alert dat de numeroasele secvențe ale scenariului.
Am întâlnit aici foarte mulți militari tineri, aflați la prima experiență de acest gen. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei și am aflat că nu este deloc ușor să reușești să îndeplinești cerințele unei astfel de instrucții.
Locotenentul Andreea Jurj este comandant pluton în cadrul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni și ne spune cât de riscantă este o traversare a unui curs de apă.
Locotenent Andreea Jurj: Transportoarele amfibii blindate desfășoara rar forțarea unui curs de apă, activitate cu un grad ridicat de risc, pe care încercăm să o facem măcar o dată pe an, astfel în cât toți militarii să-și mențină deprinderile și abilitățile pentru a defășura astfel de activități. Lucrurile de calitate se capătă în timp și cu foarte multă muncă.
Pentru mine a fost un moment foarte emoționant acela în care am trecut de la specialitatea mea de bază cercetare la Batalionul de infanterie și am fost plăcut surprinsă de colegialitatea de care au dat dovadă.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Pe sublocotenentul Adam Năstase l-am găsit împreună cu plutonul pe care îl comandă. Ne-a mărturisit că peste câteva zile își va serba ziua de naștere. Nu este însă pentru prima dată când în această perioadă se află într-un câmp de instrucție, dar acest exercițiu a fost diferit.
Sublocotenent Adam Năstase:Recunosc că la primele treceri în apă în momentul în care am intrat cu transportoarele am avut puține emoții deoarece trebuia să verficăm entanșeitatea transportoarelor dacă sunt scurgeri de apă, dacă pompele funcționează și dacă puterea motorului transportorului poate să facă față curentului.
Nu am avut probeleme la niciunul dintre transportoare pe timpul antrenamentelor. Senzația este extraordinară. Nu-ți poți imagina că un asemenea transportor de 11 tone neechipat și 13 tone echipat este capabil să plutească și mai mult să forțeze un curs de apă și să urce malurile Dunării.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Ceea ce definește orice structură militară este spiritul de echipă. Poți reuși doar dacă faci parte dintr-un tot. Dintr-un întreg sau dintr-o familie, una la care a revenit și caporalul Cătălin Alexandru Talabă.
După mai mulți ani petrecuți la infanterie și două misiuni în Afganistan în 2011 și 2013, și-a dat demisia. S-a răzgândit după foarte puțin timp.
Caporal Cătălin Alexandru Talabă: Nu mă regăseam. Am tot încercat fel și fel de joburi și m-am reîntors înapoi în sistem. Am dat de oameni minunați, m-au ajutat să mă reintegrez.
Gabriel Stan (reporter): Înainte ați fost în aceeași tabără sau în alta?
Caporal Cătălin Alexandru Talabă: Nu, nu! Am fost la o unitate de logistică din București, după aceea am fost la infanterie, în Arad.
Nu aș da munca de teren pe una de birou niciodată. E altceva!
În armată întotdeauna când am avut nevoie de sprijin, de ajutor, camarazii imediat au sărit și au răspuns prompt.
Gabriel Stan (reporter): Aveți vreo poveste frumoasă din teatre?
Caporal Cătălin Alexandru Talabă: Poveste? Da, ne-am întors sănătoși cu toții. Această estea cea mai frumoasă dintre ele. Revederea cu familia, reintegrarea în societate…După 6 luni de misiune nu prea ești același om și e greu. Cred că cel mai greu e reintegrarea în societate. Poveștile ți le faci tu, alături de colegii tăi!
Sonia Raicu (realizator rubrică): Pentru plutonierul adjutant Doru Crețu, exercițiul Argedava 21 este ultima activitate de acest gen la care participă pentru că anul acesta va trece în rezervă.
Plutonier adjutant Doru Crețu: Am vrut să le transmit ceva din experiența mea de aproape 30 de ani. Ei s-au implicat, au absorbit absolut toate cunoștințele pe care le-am transmis. Sper ca după ce nu voi mai fi printre ei să-și aducă amintea de ce i-am învățat și să pună în practică absolut tot ce le-am transmis.
Gabriel Stan (reporter): Cum vi se par militarii români față de cei străini?
Plutonier adjutant Doru Crețu: Nu suntem cu absolut nimic mai prejos decât militarii din alte armate. Am avut ocazia și am luptat alături de colegi americani, englezi…Nu sutem cu nimic mai prejos, din contră, câteodată i-am ajutat noi pe ei.
O să-mi lipsească. Am avut armata în sânge, de aceea am și rezistat atâția ani. Tot timpul o să mă uit cu drag la ce fac colegii mei.
Plutonier Zăbavă Diana ne-a împărtășit de asemenea experienețele trăite în teatrele de operații, despre dorul de acasă și despre cea momentele petrecute de sărbători, de parte de casă.
Cu un umor teribili ne-a relatat și ce a făcut prima oară când a revenit acasă dintr-o misiune lungă executată în afara țării.
Plutonier Zăbavă Diana:“Atomosfera de acolo nu este ca cea de acasă, acolo e cald și soare, pe când acasă poate că e zăpadă e un pic friguț. Îți e dor de momentele de acasă, de familie, de hrana de acasă, de prieteni…”.
În raionul Frecăței s-a desfășurat „ARGEDAVA 21” un exercițiu în teren/real (LIVEX), conectat la complexul de exerciții „DACIA 21 LIVEX”, planificat de către Divizia 2 Infanterie „Getica” și condus de către Brigada 1 Mecanizată „Argedava”.
În cadrul exercițiului s-a urmărit instruirea întrunită a unităților din subordine, în context multinațional, astfel cadeți ai Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, din Republica Moldova, s-au instruit, alături de militarii români, pentru executarea trecerilor prin plutire pe Fluviului Dunărea, cu tehnica din dotare.
Rerportaj realizat de Gabriel Stan și Sonia Raicu, în cadrul exercițiului „ARGEDAVA 21” din comuna Frecăței, județul Brăila.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.