Plenul reunit al Parlamentului a aprobat marți, cu 270 de voturi „pentru” și 117 „împotrivă”, numirea lui Sorin Grindeanu în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Nominalizarea lui Grindeanu pentru această funcție a fost transmisă Parlamentului de premierul Mihai Tudose.
Sorin Grindeanu a primit în urmă cu două săptămâni aviz favorabil pentru a ocupa funcția de șef al ANCOM din partea Comisiei economice a Senatului și Comisiei pentru tehnologia informației din Camera Deputaților.
Publicat de adinaiftime,
18 septembrie 2017, 21:00
Fostul premier, Victor Ponta, a ajuns astăzi la DNA.
El s-a prezentat în faţa procurorilor pentru a fi audiat ca martor în acelaşi dosar în care a fost audiat, săptămâna trecută, şi Sorin Grindeanu.
Potrivit unor surse, este vorba despre dosarul TelDrum, în care compania de construcţii din Teleorman este pusă sub acuzare pentru fraudă cu fonduri europene.
TelDrum ar fi fraudat fonduri în septembrie 2015 când compania a cumpărat un utilaj de asfaltare.
Prejudiciul se ridică la aproape patru milioane de lei.
Publicat de adinaiftime,
14 septembrie 2017, 08:10
Fostul premier Sorin Grindeanu s-a prezentat astăzi la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi audiat într-un dosar de corupție.
La intrarea în sediul DNA, Sorin Grindeanu a precizat că a fost chemat în calitate de martor, fără a preciza despre ce dosar este vorba.
Actualizare:
La ieșirea de la DNA, fostul premier a declarat că are calitatea de martor și nu poate da detalii despre dosarul în care a fost chemat. Întrebat dacă a fost surprins de citarea la DNA, Grindeanu a răspuns: „Nu cred că trebuie să surprindă pe niciun om de bună-credință în momentul în care este chemat ca martor să spună ceea ce știe și să spună adevărul. Am spus și ceea ce știam eu”.
Cu privire la dosarul în care procurorii anticorupție investighează posibile retrocedări ilegale de imobile din centrul orașului Timișoara, fiind vehiculată și o eventuală audiere a sa în acel caz, Grindeanu a afirmat că este foarte binevenită ancheta, părând „foarte ciudată această acaparare a centrului Timișoarei de către câteva clanuri”.
„Este foarte binevenită, pentru că în acest moment în Timișoara, și nu doar în acest moment, de foarte mulți ani, eu nu caut vinovați și nici nu vreau să fiu înțeles în acest fel. Există totuși un număr imens de imobile care au intrat în anii de după Revoluție pe mâna câtorva familii, în general în zona centrală a orașului în care trăiesc. (…) Pare foarte ciudată această acaparare a centrului Timișoarei de către câteva clanuri”, a spus Sorin Grindeanu.
Fostul premier Sorin Grindeanu a anunțat că a depus la PSD contestaţia la decizia de excludere a sa din partid. Grindeanu a menționat că această contestație urmează să fie judecată în comisia naţională de etică a formaţiunii.
“Am contestat, conform statutului PSD, acea decizie de excludere a mea din partid. Contestaţia este pe baza statutului şi pe baza deciziilor luate de conducerea partidului în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate. Este o chestiune, nu aş vrea să intru în foarte multe detalii, care se va judeca în forurile interne ale partidului, şi anume la comisia de etică. Contestaţia mea este conform cu prevederile statutului şi, subliniez, este până la urmă şi dorinţa membrilor din organizaţia Timiş de a face acest demers”, a precizat Sorin Grindeanu la Antena 3.
Acesta a precizat că așteaptă judecarea contestației. “Eu sunt un optimist, aşa cum sunt şi colegii mei din Timiş, care m-au îndemnat să fac acest demers şi de sprijinul cărora mă bucur în acest moment”, a adăugat Grindeanu.
El a mai spus că este om de stânga, fiind de 21 de ani în PSD şi că aici vrea să rămână.
UPDATE După ce s-a încheiat plenul, PSD şi ALDE s-au reunit în şedinţa de grup pentru a sărbători, cel mai probabil. Din spatele uşilor s-au auzit ropote de aplauze. La ieşirea din sală, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a fost trimisă deja o scrisoare preşedintelui Iohanniş în care a fost informat de rezultatul votului din plen. La ora 15.00 Liviu Dragnea avea programată o declaraţie de presă, dar a reprogramat-o după conferinţa de presă a lui Sorin Grindeanu, pentru ora 16.00.
Sorin Grideanu: ,,Românilor le spun că o să îmi fac datoria până la capăt, până când țara va avea un Guvern funcțional. Aștept până când Parlamentul va aproba un nou Guvern respectând toate procedurile constituționale și legale din țara noastră. Sper ca votul de astăzi să nu fie o mare greșeală, iar PSD să numească viitorul premier”
Sorin Grindeanu i-a oferit un sfat noului premier în cadrul conferinței de presă:
,,Îi transmit să nu aibă încredere în prietenia lui Liviu Dragnea!”
Liviu Dragnea: ,,Am vorbit cu colegii mei că ne vom întâlni săptămâna viitoare și ne vom gândi la posibile variante de premier. Este o discuție foarte serioasă, nu voi începe să joc ping-pong cu posibile nume de premier. Sita CES va fi foarte deasă. După ziua de astăzi, nu sunt nici mai mare nici mai mic, nici mai slab nici mai gras, sunt același om, președinte de partid. Vreau să îmi cer iertare tuturor românilor pentru greșeala pe care am făcut-o, cred că trebuia să discutăm mai mult la alegerea unui prim ministru, am crezut mult în Sorin Grindeanu dar vom discuta mai mult săptămâna viitoare când vom propune un alt premier. Avem 4 propuneri de premier, și femei și bărbați”
Actualizare. Ora 13.39
Moțiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi.
Au votat 248 de parlamentari.
……………………….
Actualizare. Ora 12.45.
Se trece la procesul de vot prin strigarea numelor în ordine alfabetică. Votul este cu bile şi este secret.
……………………………………………
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este dezbătută la această oră în Parlamentul României.
Moțiunea este intitulată „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”.
În sală sunt prezenți 385 de parlamentari.
A luat cuvântul premierul Sorin Grindeanu.
El a amintit că a refuzat prima propunere pe care i-a făcut-o Liviu Dragnea de a deveni premier, după ce preşedintele Iohannis a respins prima nominalizare făcută de PSD, Sevil Shhaideh. Apoi „am spus da, pentru că Liviu Dragnea mi-a spus că e prietenul meu, că mă susţine, că vom avea miniştri competenţi”, a spus el. „Apoi, la nici şase luni, aflu că Guvernul nu-şi prea face treaba, că miniştrii sunt buni, dar nu prea, şi totul se baza pe o analiză despre care tot mai mulţi colegi spun că nu e corectă”, a mai spus premierul.
„Nu înţeleg de ce suntem azi aici. Nu înţeleg de ce atât scandal în PSD, după ce am câştigat alegerile cu un scor orbitor. Îmi dau seama că nici mulţi dintre dvs. nu înţelegeţi”, a spus Grindeanu. El a repetat că nu a demisionat pentru că PSD risca să piardă guvernarea.
La rândul lui, președintele PSD, Liviu Dragnea a declarat:
”Astăzi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe domnul Sorin Grindeanu. Premierul şi Guvernul căruia i-am încredinţat împreună cel mai ambiţios program de după 198, nu a performat aşa cum am sperat”, a adăugat Dragnea.
Premierul Sorin Grindeanu a anunțat că a semnat duminică ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și pentru secretarii adjuncți, în legătură cu lansarea programului PNDL2.
El a subliniat că PNDL 2 este un obiectiv prioritar al său, ca premier.
„Nu accept ca acest program să fie folosit în scopuri politice și nu am de gând să tolerez așa ceva. (…) Pentru a înlătura orice umbră de îndoială, am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat din Ministerul Regionale și Administrației Publice, pentru secretarul general și pentru secretarii generali adjuncți. De azi, doamna Sevil Shhaideh nu mai poate semna — nici dumneaei, nici prin interpuși — niciun fel de act care să aibă legătură cu PNDL. Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri și nu pentru a bloca programul. Acesta trebuie să continue și vă asigur că acest lucru se va întâmpla cât de curând, dar doar cu respectarea legii”, a declarat premierul, la Palatul Victoria.
El a mai spus că o așteaptă la discuții, luni, pe Sevil Shhaiheh, ministrul de resort.
„O invit pe doamna Shhaideh, luni, la o discuție. Să-mi comunice stadiul tuturor programelor aflate în prezent în derulare. Știu că este un om care, în final, va respecta legea”, a adăugat premierul.
Grindeanu a explicat că în ultimele luni a avut foarte multe întâlniri cu președinți de Consilii județene, primari de orașe, comune, municipii pentru a găsi soluțiile pentru ca PNDL 2 să fie un succes, dar și că a avertizat-o pe Sevil Shhaideh să accelereze implementarea programului.
„Din păcate, doamna ministru Sevil Shhaideh, în coordonarea căreia se află acest program extrem, extrem de important a avut la dispoziție cinci luni să facă ceva și nu a făcut nimic. Acum o lună și jumătate am avertizat-o că sunt întârzieri și că primarii încep să-și piardă răbdarea. Nu m-a ascultat. Acum două zile am avertizat-o și public că sunt întârzieri nepermise. A doua zi după avertismentul meu public și-a amintit brusc de PNDL și a dat comunicat că îi va da drumul. Trăim o perioadă în care nu-mi doresc ca un program de o asemenea importanță să fie folosit în scopuri politice”, a conchis premierul.
Premierul Sorin Grindeanu a trimis Administraţiei Prezidenţiale propunerile de vacantare a posturilor de ministru de interne şi de viceprim-ministru – ministru al dezvoltării regionale.
Au fost trimise, totodată, şi propunerile de numire, ca interimari, a lui Augustin Jianu în funcţia de vicepremier – ministru al dezvoltării regionale şi a lui Sorin Grindeanu în cea de ministru de interne. Anterior, premierul l-a demis pe Mihai Busuioc din funcţia de Secretar General al Guvernului şi l-a numit în acest post pe Victor Ponta.
Presa internaţională scrie pe larg despre criza guvernamentală din România provocată de PSD, care miercuri, 14 iunie, a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, care a refuzat să demisioneze.
Agenţia France Presse scrie că dacă Grindeanu se cramponează de acestă funcţie, PSD pare condamnat să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.
Deutsche Welle notează că, în pofida celei mai rapide creşteri economice în Uniunea Europeană, România rămâne a doua cea mai săracă ţară din uniune şi are nevoie urgentă de investiţii în domeniile sănătăţii şi infrastructurii de transport, care probabil vor fi întârziate de această criză.
Refuzul premierului de a demisiona semnalează începutul unei lupte în vederea preluării controlului partidului, comentează DPA, agenţia germană de ştiri, care adaugă că Dragnea i-a ameninţat cu expulzarea pe ”toţi membrii PSD” care-i iau partea lui Grindeanu.
Liderul PSD, care îşi ţine strâns în frâu partidul, a anunţat că formaţiunea este pregătită să nominalizeze alt premier şi un nou guvern, împreună cu ALDE, scrie Reuters.
Potrivit legislaţiei române, preşedintele susţine un premier în urma unor consultări cu partidele politice, după care persoana nominalizată se prezintă să obţină un vot de încredere în Parlament, în care PSD şi ALDE deţin o majoritate confortabilă.
Sergiu Miscoiu, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babes-Bolyai, a declarat pentru Reuters că PSD nu are de câştigat din această decizie, ”partidul va fi afectat de o pierdere uriaşă de imagine, atât cât a mai rămas din ea”.
Preşedintele social democraţilor s-ar fi întâlnit, aseară, la sediul PSD din Băneasa, cu primul ministru, după ce acesta s-a întors în ţară din Croaţia, şi i-a solicitat să renunţe la funcţie, invocând nerealizarea Fondului suveran de investiţii. Premierul ar fi respins cererea, potrivit unor surse politice.
Liviu Dragnea a convocat pentru mâine Comitetul Executiv Naţional al PSD, unde se vor lua o serie de decizii ca urmare a finalizării Raportului de evaluare a activităţii Guvernului.
Surse politice au arătat că Dragnea ia în calcul schimbarea întregului Cabinet Grindeanu, prin retragerea sprijinului politic.
Aflat în vizită oficială în țara noastră, Prințul Charles va avea astăzi o întrevedere cu premierul Sorin Grindeanu şi se va întâlni cu Familia Regală a României.
Alteța Sa a început ieri ce-a de-a doua vizită oficială în România din ultimii 19 de ani, informează Rador.
La Palatul Cotroceni a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în semn de preţuire pentru promovarea imaginii României în lume.
Vizita oficială a fiului cel mare al reginei Elisabeta a II-a a început chiar în ziua în care guvernul de la Londra a declanşat oficial despărţirea de Uniunea Europeană.
După întâlnirile politice avute săptămâna trecută la Tulcea, președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a relaxat împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o partidă de pescuit știucă.
Dragnea a publicat pe Facebook trei fotografii, însoțite de explicații.
,,În acest sfârșit de săptămână, l-am învățat pe Sorin să pescuiască. Marea ruptură între Parlament și Guvern a avut loc: eu am prins 17 știuci și el. Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă!”
Astăzi, la Piatra Neamț, are loc cea de-a treia ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova. Aceasta va fi condusă de premierul Sorin Grindeanu și de omologul său, Pavel Filip.
Prima ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, 3 martie 2012
Principalele obiective ale reuniunii interguvernamentale vizează continuarea și dezvoltarea cooperării bilaterale, evaluarea stadiului proiectelor comune și identificarea unor noi inițiative de colaborare.
Pe agenda reuniunii, se vor afla, printre altele, acte normative privind stadiul proiectelor comune în derulare, cum ar fi proiectul de asistență tehnică și financiară acordat de partea română Guvernului Republicii Moldova, dar și proiectele sectoriale comune din domeniul energetic, educațional, cultural.
La 3 martie 2012, s-a desfășurat, la Iași, prima ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Evenimentul a fost planificat în urma unor convorbiri telefonice dintre premierul român, Mihai-Răzvan Ungureanu, și omologul său moldovean, Vlad Filat, din 14 și 19 februarie 2012.
În cadrul acestei prime ședințe comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, a fost semnat Planul de Acțiune pentru aplicarea Declarației Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Unul dintre obiectivele asumate prin semnarea acestui document îl reprezintă crearea Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană.
Un alt document semnat se referă la cooperarea și la ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, dar și la cooperarea în domeniul turismului.
De asemenea, a fost semnat un acord privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate în Republica Moldova.
Celelalte documente au vizat securitatea socială sau cooperarea între Ministerele Muncii, ale Educației și Sportului.
La 3 iulie 2012, ministrul Afacerilor externe, Andrei Marga, a condus, la București, alături de ministrul Afacerilor europene, Leonard Orban, și de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, Iurie Leancă, prima reuniune a Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană.
Printre rezultatele primei reuniuni se numără lansarea sistemului de videoconferințe între Ministerul Afacerilor Externe din România și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, în prezența prim-ministrului Victor Ponta, la București, și a premierului moldovean, Vlad Filat, aflat în conexiune directă de la Chișinău.
În ziua de 22 septembrie 2015, a avut loc, la Neptun, a doua ședința comună de guvern dintre cele două state, la care au participat premierul României, Victor Ponta, și premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț.
Temele de discuție s-au purtat în jurul unui împrumut rambursabil acordat de către România Republicii Moldova, a implicării unor companii românești în procesul de privatizare din Republica Moldova și a finanțării nerambursabile a unor proiecte pentru interconectarea sistemelor de transport de energie.
În cadrul ședinței comune de guvern dintre cele două state, premierul român, Victor Ponta, a anunțat că va propune Parlamentului român un proiect de asistență financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cu termen de rambursare de cinci ani și dobândă în jur de 1,5%.
De asemenea, premierul român a anunțat că ministrul român al Economiei, Mihai Tudose, a prezentat scrisori de intenție din partea companiilor Transelectrica și Transgaz de implicare în procesele de privatizare și dezvoltare în Republica Moldova, susținând că aceste companii au resursele necesare pentru a se implica.
Victor Ponta a mai precizat atunci că Executivul român urmează să transfere alte 5 milioane de euro pentru construcția sau modernizarea grădinițelor de peste Prut, din bugetul pe 2015 al Ministerului Dezvoltării Regionale.
Tot în cadrul ședinței comune a fost parafat și un nou protocol adițional la acordul care permite finanțarea nerambursabilă a unor proiecte pentru interconectarea sistemelor de transport de energie.
Ministerul Finanţelor Publice a suspendat temporar concursurile de ocupare a posturilor vacante şi a promovărilor pentru personalul din aparatul central şi din instituţiile subordonate.
Măsura va dura până în momentul în care guvernul va aloca fonduri suplimentare pentru cheltuielile de personal.
Într-un comunicat, Ministerul de Finanţe a explicat ca a luat decizia întrucât trebuia să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul pe acest an.
Premierul Sorin Grindeanu a promis ieri, dupa o întâlnire cu şeful Fiscului, că va readuce de la 5 la 25 la sută sporul de risc şi de suprasolicitare neuropsihică pentru inspectorii Direcţiei Antifraudă din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. (Rador/ FOTO qmagazine.ro)
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.