Grup de lucru România – Statele Unite ale Americii
Publicat de gabrielasaksa,
17 septembrie 2024, 12:05
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): O nouă sesiune a grupului de lucru România – Statele Unite ale Americii pentru probleme de stat major a avut loc marți, la București. Ministerul român al Apărării a fost reprezentat de generalul-maior Liviu-Mihail Iancu, iar partea americană de generalul de brigadă Quaid Quadri. Generalul Iancu, adjunct al șefului Departamentului pentru Politică de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, a arătat, în cadrul întâlnirii, că România găzduiește atât forțe ale Statelor Unite, cât și ale NATO, ca parte a unui efort menit să crească numărul structurilor rotaționale, pentru a descuraja și apăra împotriva agresiunii ruse. Generalul Quadri, director în Comandamentul american din Europa a subliniat că Statele Unite și România sunt parteneri strategici și aliați de lungă durată și împărtășesc un angajament comun în abordarea amenințărilor și provocărilor actuale. Cei doi oficiali au coprezidat în capitală și masa rotundă de asistență pentru securitatea Republicii Moldova, unde a fost prezentă și o delegație moldoveană, dar și reprezentanți ai Marii Britanii. Întâlnirea în acest format este un mentorat în domenii precum politica de apărare, planificarea apărării, dezvoltarea capabilităților și activitățile de instruire ale Armatei Naționale a Republicii Moldova.
Publicat de gabrielasaksa,
17 septembrie 2024, 12:02
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale continuă campania de recrutare pentru posturile de rezervist voluntar în Armata României. Se pot înscrie doar cetăţenii români, cu domiciliul stabil în țară de cel puțin șase luni, fără pregătire militară anterioară sau cetățeni care au o formă de pregătire militară și sunt deja în rezervă. Pentru cei care doresc să devină cadre militare, ofițeri, maiştri militari sau subofițeri, vârsta maximă este de 54 de ani la data depunerii cererii de înscriere și de 49 de ani pentru soldați gradați profesioniști. Sunt peste 3.400 de locuri la nivel național, iar ultima zi de înscriere este 20 septembrie. Mai multe detalii ne-a oferit locotenent-colonelul Viorel Cîțu, șeful Biroului informare recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Brașov. Viorel Cîţu: Pentru cei care doresc să opteze pentru categoria soldați gradaţi rezervişti voluntari, trebuie să aibă minim 10 clase.
Pentru categoria subofițeri trebuie să aibă liceu cu BAC. Pentru maiștri militari trebuie să aibă cel puțin studii de nivel postliceal, ale căror domenii trebuie să fie corespondente cu specialitățile care sunt cuprinse în planul de recrutare, iar pentru cei care doresc să devină ofiţeri rezervişti militari studii superioare cu licență, la fel, cu domenii corespondente pentru specialitățile care sunt scoase la concurs. Selecția candidaților se face în două faze. Prima fază cuprinde selecția aptitudinală, adică probele sportive și probele psihologice, iar următoarea fază o reprezintă examinarea medicală.
Publicat de gabrielasaksa,
17 septembrie 2024, 12:00
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): În județul Sălaș a avut loc în perioada 9-12 septembrie, etapa principală a unui exercițiu de mobilizare – organizat și condus de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în colaborare cu instituțiile din domeniul apărării și securității naționale. Pe timpul exercițiului a fost simulată punerea în aplicare a planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare, a programului cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare și a planului de rechiziții de bunuri și prestări de servicii în interes public județean. Potrivit organizatorilor, exercițiul a urmărit evaluarea potențialului economic și uman la nivelul județului Sălaj, pentru identificarea resurselor necesare susținerii efortului de apărare. Concluziile în urma exercițiului vor fi analizate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Început de an școlar în instituțiile militare de învățământ
Publicat de gabrielasaksa,
17 septembrie 2024, 11:58
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Luni, 9 septembrie, au avut loc festivități de deschidere a noului an școlar în unitățile de învățământ preuniversitar militar din țară. În anul de învățământ 2024-2025 vor fi prezenți la cursuri aproximativ 2.260 de elevi în cadrul celor cinci colegii militare, dintre care în jur de 800 sunt elevi de clasa a 9-a. Peste 2.600 de elevi învață în școlile militare de maiștri militari și sub-ofițeri, dintre care 1.100 de elevi sunt înscriși în anul întâi de studii. Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat la ceremonia de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, unde le-a urat succes elevilor în noul an școlar. Angel Tîlvăr: O zi încărcată de emotie, pe care cred eu că o justificăm prin importanța lucrurilor care se petrec aici. Iată, vorbim despre un colegiu care va aniversa în curând 100 de ani de existență. Vorbim despre un colegiu cu probabilitate la bacalaureat de 100% și un colegiu la care anul acesta au fost 3,4 pe loc. Înseamnă concurență, se traduce prin calitatea actului educațional, ulterior, se traduce prin atractivitate și printr-un nivel de inserție în alte instituții de învățământ superior de aproape 100%.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Statele Unite ale Americii au anunțat luni un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de până la 200 de milioane de dolari. Acesta include echipamente de apărare antiaeriană și arme antitanc, conform declarațiilor lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională. Pachetul conține interceptoare de apărare antiaeriană, muniții pentru Himars, proiectile de artilerie și mortiere, rachete antitanc Javelin și alte arme antitanc. Departamentul american al Apărării anunță și fonduri semnificative pentru sprijinirea capacității de apărare pe termen lung a Ucrainei.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române au anunțat desfășurarea unor zboruri de antrenament la înălțimi mici pe întreg teritoriul țării, în perioada 30 iulie – 5 august 2024. Zborul la joasă înălțime poate genera îngrijorări în rândul comunităților locale din proximitatea zonelor de pregătire. Statul Major al Forțelor Aeriene informează cetățenii că aceste exerciții vizează creșterea capacității de reacție a personalului aeronautic în orice situație, se arată într-un comunicat emis de Forțele Aeriene Române. Avioanele militare de tip F-16 din dotarea Armatei Române vor decola și ateriza de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Statul Major al Forțelor Aeriene a subliniat importanța acestor manevre, care contribuie la menținerea și îmbunătățirea abilităților piloților și echipelor de suport.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a predat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar Ministerului Justiției. Ceremonia a avut loc marți, 30 iulie, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide, și a secretarului de stat din Ministerul Justiției, Mircea Pașca. Pe parcursul mandatului său, Ministerul Apărării a realizat aprobarea Documentului Montreux privind obligațiile juridice internaționale relevante și bunele practici pentru state în legătură cu operațiunile societăților militare și de securitate private care acționează în timpul conflictelor armate, semnarea acordurilor între Guvernul României și Comitetul Internațional al Crucii Roșii, respectiv Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, elaborarea raportului referitor la contribuția națională privind implementarea angajamentelor asumate în comun de Uniunea Europeană și de statele sale membre. Președinția Comisiei este rotativă, cu un mandat de un an și implică Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației. Ministerul Apărării Naționale anunță că va susține în continuare activitatea Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar.
Ministerului Apărării Naționale condamnă ferm atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Într-un comunicat publicat pe pagina sa oficială, Ministerul Apărării Naționale anunță că, în ultimele zile, echipele mixte de specialiști din subordinea sa și din alte structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională au continuat acțiunile de cercetare în teren pentru căutarea unor eventuale fragmente de drone căzute săptămâna trecută pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate de forțele ruse asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina. După o identificare prealabilă a unor fragmente de drone în proximitatea localităților Plauru și Periprava, din județul Tulcea, miercuri s-au confirmat alte elemente și în zona localității Ceatalchioi. S-au pus în aplicare procedurile operaționale standard pentru astfel de situații. În același timp, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale condamnă ferm atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Din calendarul aniversărilor militare face parte și Ziua tanchiștilor, sărbătorită pe 1 august, zi în care, în anul 1919, lua ființă primul batalion de care de luptă. România a fost printre primele țări din sud-estul Europei care s-a orientat spre înzestrarea Armatei cu tehnică blindată, din cauza situației politico-strategice a zonei din acea vreme. Tot la 1 august este și Ziua specialiștilor EOD, militari antrenați pentru neutralizarea dispozitivelor explozive. La 1 august 1997 lua ființă Baza de instruire pentru EOD, în subordinea Centrului de Instruire pentru Geniu EOD și Apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ziua Imnului Național al României, Deșteaptă-te, române!, a fost sărbătorită luni, 29 iulie, prin desfășurarea unor ceremonii militare în toate garnizonele din țară. La București, ceremonia dedicată evenimentului a avut loc în Piața Tricolorului și a cuprins un serviciu religios și un concert susținut de muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale. Ziua Imnului Național al României a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 29 iulie. Versurile Imnului Național aparțin lui Andrei Mureșanu, iar muzica a fost compusă de Anton Pann. Imnul de stat al României este alcătuit din 11 strofe, primele două strofe, cea de-a patra și ultima dintre ele fiind cântate la ocazii festive.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Un sondaj Eurobarometru realizat în lunile aprilie și mai arată că 69% dintre români au încredere în armată, în timp ce media europeană este de 74%. Încrederea românilor în instituția militară a crescut cu 7% față de anul trecut. Țările din Uniunea Europeană cu cea mai mare încredere în forțele armate sunt Finlanda – cu un procent de 95%, urmată de Suedia – 88%, Franța și Lituania – cu 81%. La polul opus se află Bulgaria – cu 52%, Ungaria – 61% și Slovacia, în aceeași proporție. Instituțiile în care românii au cea mai mare încredere sunt armata și biserica, fiind urmate de NATO și de Uniunea Europeană.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Promovabilitate de 100% la examenul de bacalaureat pentru elevii colegiilor naționale militare; toți absolvenții celor cinci licee militare înscriși la examen au promovat probele de concurs. Pe primul loc, cu media 9,12 este Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza, urmat de Colegiul Militar „Mihai Viteazul” de la Alba Iulia și de Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” de la Câmpulung Moldovenesc, cu aceeași medie – 8,96. Media la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova a fost 8,84, în timp ce la Colegiul Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța a fost de 8,59. În total, 589 de elevi din cele cinci colegii militare au promovat examenul de bacalaureat.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Concernul sud-corean Hanwha Aerospace a semnat marți contractul pentru furnizarea către România a 54 de obuziere autopropulstate K9 Thunder. Contractul are o valoare de un miliard de dolari și include muniția aferentă și suportul logistic. Potrivit înțelegerii, livrarea sistemelor se va face între începutul anului 2027 și 2029. România devine al zecelea stat care va deține acest tip de obuzier autopropulsat cu șenile de calibru 155 mm. Mentenanța sistemelor se va face în țara noastră, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali, în scopul de a maximiza beneficiile pentru economia și industria românească.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Două aeronave C-27 Spartan ale Forțelor Aeriene Române au acționat, începând de marți, pentru stingerea incendiului de pădure declanșat în zona fondului forestier din județul Mehedinți; intervenția s-a desfășurat la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență. Au fost executate mai multe treceri deasupra zonei afectate. În configurația pentru stingerea incendiilor, aeronavele Spartan pot transporta până la 6.000 de litri de apă la fiecare trecere. Aeronavele de acest tip ale Armatei au mai desfășurat astfel de misiuni din anul 2017 și până în prezent la incendii în județele Alba, Hunedoara și Buzău, dar și în Franța, Slovenia, Grecia și Macedonia de Nord.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Serviciul Inforadar al Ministerului Apărării Naționale anunță că recent în spațiul online a fost reluată o temă falsă, potrivit căreia o adresă trimisă de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București către medicii de familie ar fi dovada atragerii României în războiul din Ucraina. Într-un limbaj alarmist, postarea din discuție, care a fost redistribuită semnificativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că autoritățile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviștilor militari care să fie trimiși să lupte în Ucraina. Aceste așa-zise dovezi nu au nicio legătură cu realitatea, iar documentul în cauză este doar o procedură de rutină. Direcțiile de Sănătate Publică transmit centrelor militare în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, situația cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar. Ministerul recomandă verificarea știrilor numai din surse sigure, pe site-urile oficiale ale instituției și pe platforma Inforadar, dedicată combaterii dezinformării.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat, în marja summitului NATO de la Washington, memorandumul de înțelegere privind programul de supraveghere persistentă din spațiu la nivel aliat. Programul urmărește să accelereze cunoașterea situației operaționale și să susțină procesul decizional în cadrul NATO prin creșterea accesului la date, servicii și capabilități spațiale. Ministrul apărării a semnat din partea României și scrisoarea de intenție pentru cooperarea multinațională în vederea dezvoltării și implementării de software aliat pentru servicii de cloud și edge. Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Angel Tîlvăr a participat în Statele Unite ale Americii și la operaționalizarea Centrului de Excelență în domeniul schimbărilor climatice și securității. România este una dintre națiunile sponsor ale acestui centru, alături de alte 11 state, printre care Canada, Franța, Germania, Italia și Marea Britanie. Oficialul român a semnat la Washington și scrisoarea de intenție pentru crearea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Grecia. Proiectul își propune optimizarea coridoarelor de transport prin crearea unor rute de aprovizionare rutiere și feroviare între statele participante.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): . Grupul de Luptă NATO din România, cu Franța în rol de națiune-cadru, are, începând de luni, un nou comandant. Colonelul Louis Marie Levacher a preluat comanda grupului de la colonelul Benoît Chrissement, în cadrul unei ceremonii militare desfășurate în Centrul de Instruire Cincu din județul Brașov. Zona din poligon în care sunt instalați militarii francezi a fost denumită Tabăra General Berthelot, în semn de omagiu adus eroului francez, devenit simbol al relațiilor de prietenie dintre Franța și România. Grupul de Luptă NATO găzduit de țara noastră a fost format acum doi ani, iar detașamentul Armatei Franceze, care are cea mai mare contribuție, a ajuns la a opta rotație. Din grupul de luptă mai fac parte militari belgieni, olandezi și luxemburghezi.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Brigada 9 Mecanizată din Constanța a încheiat Exercițiul ‘Mărășești 24’, desfășurat în Centrul Secundar de Instruire prin Luptă Babadag. La exercițiu au participat și parteneri din Republica Moldova, precum și structuri din Jandarmeria Română, Forțele pentru Operații Speciale, Baza 57 Aeriană, regimentul de infanterie marină și spitalul militar. Detalii avem de la generalul de brigadă Adrian Costaru, locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie, în compunerea căreia funcționează Brigada 9 Mecanizată. Adrian Costaru: Exercițiul este un pic mai complex, tocmai datorită caracterului bilateral, interinstituțional și întrunit. Practic, are toate componentele pe care le puteam aduce acestui exercițiu. Exersăm tehnicile, tacticile și procedurile noastre pe care le-am exersat în anii anteriori, dar prezența militarilor de la unitățile de jandarmi, de la forțele pentru operații speciale, de la regimentul de infanterie marină, schimbul ăsta de experiență cu ei, noi îi spunem ‘un exerciţiu de tip cross-training”, ne ajută foarte mult și ei învață de la noi și noi învățăm de la ei.În cadrul Exercițiului ‘Măreșești 24’ a fost evaluată și subunitatea românească pusă la dispoziția Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, SEEBRIG
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Un detașament al Forțelor Aeriene Române participă până la sfârșitul acestei luni la un stagiu de instruire aplicativ în Baza Aeriană de la Albacete, din Spania. Detașamentul este format din 30 de militari din Bazele 95 și 71 aeriene și o echipă de căutare-salvare prin luptă și a ajuns în Spania cu două elicoptere IAR-330 Puma Socat, după un zbor de 3.500 km. Militarii români se instruiesc pe tot parcursul cursului ca forță de extracție în cadrul misiunilor de recuperare a personalului din mediu ostil și vor zbura la bordul elicopterelor parteneri lor. Este pentru al treilea an consecutiv când Forțele Aeriene Române iau parte la acest stadiu de pregătire.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forțele Navale Române vor asigura, pentru o perioadă de șase luni, comanda Grupării Navale Permanente a NATO de luptă contra minelor în Marea Mediterană. Comandantul grupării va fi comandorul Sebastian Barote, iar Statul Major va fi format din alți nouă militari români și trei ofițeri din forțe navale partenere. Din grupare va face parte și puitorul de mine și plase 274, cu un echipaj de 85 de militari, care a plecat joi din Portul Militar Constanța. Nava este comandată de locotenent-comandorul Bogdan Iosif.
Pe 28 iunie va avea loc în portul Salamis din Grecia o ceremonie militară care va marca în mod oficial preluarea de către România a comenzii grupării de nave.
Îl ascultăm pe comandorul Sebastian Barote. Sebastian Barote: Această misiune reprezintă o provocare și o onoare în aceeași măsură și un semn că profesionalismul militarilor noștri este apreciat în cadrul Alianței. Nava și echipajul sunt pregătite. Nava a parcurs un amplu proces de reparații, echipajul a trecut printr-un proces intensiv de instruire. Suntem cu moralul la semn, cum spunem noi, marinarii, și suntem gata pentru executarea misiunii și asumarea comenzii grupării navei. Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Este pentru a doua oară în ultimii 4 ani când țara noastră exercită comanda acestei structuri NATO, din care mai fac parte, până în luna decembrie, nave militare din Italia, Spania și Turcia.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, la București, cu omologul său coreean, Won-sik Shin. Discuțiile dintre cei doi miniștri au vizat în principal situația de securitate internațională și perspectivele cooperării în domeniul apărării între cele două state ca urmare a semnării, în luna aprilie, a acordului în acest domeniu. Angel Tîlvăr a salutat desemnarea companiei Hanwha Aero Space drept câștigătoarea procedurii pentru achiziționare de către țara noastră a trei sisteme obuzier calibru 155mm de nivel batalion, cu total de 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder.
Şi tot miercuri, ministrul Tîlvăr l-a primit pe ministrul apărării din Bosnia și Herțegovina, Zukan Helez, ocazie cu care s-a evidențiat angajamentul României pentru continuarea prezenței militare în cadrul Operațiunii Uniunii Europene EUFOR Althea, a cărei comandă va fi preluată de țara noastră la începutul anului viitor.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis în ședința de joi ca România să doneze Ucrainei un sistem de rachete Patriot, cu condiția continuării negocierilor cu țările aliate și în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național. Potrivit unui comunicat Administrației Prezidențiale, decizia CSAT s-a axat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În cadrul ședinței au fost aprobate forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025.
Klaus Iohannis a informat CSAT-ul că i-a anunțat pe aliații NATO asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de secretar general al organizației. Președintele a socitat membrilor consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte la șefia Alianței, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au participat pe 20 mai, prin videoconferință, la cea de-a 5-a reuniune din acest an a Grupului de Contact pentru Ucraina. Scopul reuniunii a fost de a analiza, coordona și intensifica eforturile de sprijinire a Ucrainei în contextul ultimelor evoluții ale războiului de agresiune al Federației Ruse. România a reafirmat angajamentul ferm de a susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și de a participa la diferite misiuni de instruire. În cadrul aceleași întâlniri a fost subliniată determinarea de a contribui la inițiativele internaționale de asistență și reconstrucție a Ucrainei și de a continua sprijinul multidimensional oferit.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Aproximativ 1.500 de militari cu peste 360 de mijloace tehnice din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” au participat în perioada 6-24 mai în Centrul Național de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu, județul Brașov, și în poligonul Bogata, Turda, județul Cluj, la exercițiul multinațional WIND SPRING 24. Joi s-a desfășurat faza finală a exercițiului, care a inclus prezentarea unei secvențe de instruire cu trageri de luptă.
colonelul Cristian Dumitru Colibaba, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Cristian Dumitru Colibaba: Prima parte a exercițiului a fost în sprijinul exercițiului SWIFT RESPONSE 24, exercițiu de amploare care s-a desfășurat în România. După încheierea exercițiului SWIFT RESPONSE, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” a rămas în teren, și-a desfășurat propriile activități, iar ceea ce ați putut viziona astăzi reprezintă apogeul pregătirii militarilor brigăziii. Pentru că Statul Major al brigăzii a reușit să planifice, dar, cel mai important, să integreze focul tuturor categoriile de armament: armament ușor de infanterie, armament greu de infanterie, artilerie și focul platformelor de aviație pe care le-am avut în dotare. Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Alături de militarii români s-au instruit aliați francezi și belgieni din Grupul de luptă al NATO din România, precum și parteneri din Armata Națională a Republicii Moldova. WIND SPRING 24 urmărește creșterea forței de reacție într-un scenariu specific câmpului de luptă modern, precum și a nivelului de interoperabilitate între structuri aliate și partenere.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): În cadrul reuniunii româno-turce a Consiliului de Cooperare Strategică la nivel înalt, desfășurată marți la Ankara, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat importanța proiectelor comune, atât în context bilateral, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în vederea consolidării securității zonei Mării Negre. Angajamentele Ankarei pentru securitatea în regiune și pentru stabilitatea flancului estic al NATO reprezintă un mesaj important de unitate și solidaritate în această zonă, a spus Angel Tîlvăr. Cei doi oficiali au subliniat importanța continuării demersurilor pentru operaționalizarea inițiativei de combatere a minelor navale în derivă din Marea Neagră ca proiect prioritar de cooperare, în vederea creșterii siguranței navigației pe mare.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): S-a încheiat exercițiul tactic anual cu trageri de luptă AZUR 24 al Forțelor Aeriene Române, desfășurat în ultimele 2 săptămâni în poligonul complex de trageri al Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia. La exercițiu au participat cinci batalioane de artilerie antiaeriană de la bazele aeriene din toată țara și un detașament din cadrul Brigăzii 76 Cercetare, supraveghere, recunoaștere, care au executat trageri antiaeriene de zi și de noapte cu tunul, plutonul și bateria pentru combaterea țintelor aeriee. Armamentul folosit pentru trageri l-au reprezentat tunurile calibrul 57mm și mitralierele antiaeriene calibrul 14,5mm. Îl ascultăm pe colonelul Viorel-Eugen Bitan, comandantul școlii și directorul exercițiului: Viorel-Eugen Bitan: Exercițiul AZUR este un exercițiu de nivel tactic, cu trageri de luptă, executat în baza unui scenariu fictiv, destinat antrenării unităților de artilerie antiaeriană și mitraliere antiaeriene din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene pentru participarea la operația de apărare a unui obiectiv militar important.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Cea de-a 9-a ediție a expoziției internaționale dedicată industriei aeronautice, apărării, securității naționale și securității private,”Black Sea Defense and Aerospace”, a avut loc în perioada 22-24 mai la complexul expozițional ROMAERO din București. La expoziție au participat peste 400 de producători de echipamente și tehnică militară din 30 de state membre sau partenere ale NATO, iar principala atracție a fost avionul multirol F-35, pe care Forțele Aeriene ale Statelor Unite l-au adus pentru prima dată la o expoziție din Europa. Evenimentul își propune ca, prin schimbul de experiență dintre firmele producătoare de tehnică militară, să se găsească soluții de cooperare atât în producție, cât și în domeniul afacerilor din industria de apărare a României. Prezent la eveniment, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat: Gheorghiță Vlad: Pentru Statul Major al Apărării, „Black Sea Defense and Aerospace” 2024 este un prilej de intensificare a dialogului cu colegii aliați și parteneri, oferă cadrul de evaluare a echipamentelor și tehnologiilor existente în piață şi, totodată, permite corelarea posibilelor investiții în domeniul apărării.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale organizează în perioada 20 mai – 27 iunie o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României. Sunt disponibile aproximativ 5.000 de locuri de rezerviști voluntari, ofițeri, maiştri militari, subofițeri, gradați și soldați în unități militare din întreaga țară. Conform noilor dispoziții ale Legii numărul 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, se prevede, printre altele, și creșterea cuantumului plății acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni de la 10% la 30% din solda de funcție, la care se adaugă solda gradului deținut. În vederea îndeplinirii serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar, cetățenii interesați pot obține detalii suplimentare la sediul centrelor militare zonale, județene sau de sector ori pe pagina de internet www.mapn.ro, secțiunea Recrutare.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire în Republica Centrafricană, în strânsă coordonare cu alte misiuni internaționale, este angajată în reforma sectorului apărării. La mii de kilometri de România, în Baza Militară Moana, din Bangui, militarii români își continuă misiunea de consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate locale.
Maiorul Irina-Alina Stoian (consilier pe probleme de gen în cadrul misiunii EUTM): Nivelul de educație, în ansamblu, în Republica Centrafricană este diferit față de România, față de Europa, față de statele civilizate. În consecință, este nevoie de un efort comun al tuturor organizațiilor și entităților militare, pentru a ne îndeplini misiunea și pentru a-i sprijini pe Host Nation, țara-gazdă, să-și îndeplinească obiectivele.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): În Polonia, pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani” desfășoară activități specifice de predare a misiunii către colegii lor din Detașamentul „Sky Guardians”, generat de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană din Focșani. Aflați la finalul misiunii executate timp de șase luni, „Gheparzii Transilvani” se pregătesc de revenirea în țară, dar timpul capătă o altă dimensiune atunci când urmează reîntâlnirea cu cei dragi. Cum gestionează militarii noștri aceste momente, aflăm de la căpitanul Andrei Robert Gașpar, ofițer de stat major în cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană.
Andrei Robert Gașpar: Având în vedere că avem un colectiv foarte bine închegat și știm să ne susținem unii pe ceilalți, moralul trupelor a fost întotdeauna la nivel ridicat. Tot ce facem în momentul de față este să menținem nivelul la care am ajuns, să le demonstrăm partenerilor noștri că ne putem duce misiunea la îndeplinire până în ultimul moment.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Din Polonia coborâm în Balcanii de Vest, unde România contribuie cu cei mai mulți militari în cadrul misiunii de menținere a păcii EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina, atât cu cei dislocați în teatru, cât și cu cei din cadrul rezervelor operației. Această zonă a Balcanilor este măcinată de tensiuni interetnice, iar principalul obiectiv al trupelor românești prezente acolo este menținerea unui climat de securitate cât mai stabil pentru toți locuitorii din zonă. Pregătirea unei misiuni reprezintă unul din cele mai importante momente de dinaintea dislocării, dar care nu poate acoperi chiar toate aspectele cu care se vor întâlni militarii.
Căpitanul Florentina Bivolan (comandant pluton): Perioada de pregătire ne-a fost stâlp, să zic așa, pentru activitățile pe care le-am desfășurat aici și a fost ceea ce ne așteptam. Cea mai mare problemă de aici e distanța față de casă și suntem fericiți că am avut suportul familiei.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): 12 aliați NATO, printre care și România, au convenit să-și extindă pregătirea aviației militare în cadrul alianței prin inițiativa „NATO Flight Training Europe”. Aceasta include plasarea a circa 50 de piloți elevi în patru locații, începând cu acest an, adăugarea a nouă campusuri noi de formare, precum și înfiinţarea unui organism consultativ dedicat industriei.
Programul își propune să schimbe fundamental modul în care aliații antrenează întreaga gamă de echipaje aeriene, inclusiv piloți pentru avioane, elicoptere și sisteme aeriene, pilotate de la distanță. Odată cu această creștere de facilități de instruire, mai mulți membri ai Alianței sunt așteptați să se alăture inițiativei în prima jumătate a acestui an.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Aeroportul Internațional Brașov urmează să își adauge o nouă facilitate menită să susțină Aeroportul Internațional Brașov . Responsabilii obiectivului, în parteneriat cu Grupul de Luptă Aliat de la Cincu, își propun să dezvolte, înainte de luna mai, a acestui an, un port aerian de debarcare care să permită aterizarea unor aeronave militare de mari dimensiuni. Luni, pe 25 martie, pentru prima dată de la înființarea misiunii Aigle în România, un avion militar de suport logistic a aterizat pe aeroportul în Brașov. Este vorba despre un Boeing CO-130 din dotarea Forțelor Armate franceze. Crearea noului port aerian de debarcare presupune anumite amenajări conforme cu provocările logistice actuale și are rolul de a reduce timpii de livrare. În prezent, militarii Grupului de Luptă desfăşurat la Cincu folosesc Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, aflată la o distanță de 10 ore de mers cu vehiculele militare.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): La Iași s-a desfășurat, timp de două zile, prima reuniune din acest an a Comitetului de Coordonare și a Comitetului Director Politico-Militar al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est. Cele două foruri sunt parte a procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, o inițiativă regională care contribuie la consolidarea relațiilor de colaborare politico-militară și menținerea stabilității și securității în această parte a continentului. România deține timp de doi ani președinția inițiativei la care sunt semnatare 15 state. Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale: Vrem să coagulăm acel consens necesar între statele membre ale inițiativei, astfel încât să fim capabili ca în urma celor doi ani în care noi deținem președinția, să avem niște rezultate tangibile și să mergem până la urmă înainte cu această iniţiativă extrem de importantă.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Pe 29 martie 2004, România împreună cu Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia au devenit membre NATO. A fost cea mai consistentă extindere a Alianței Nord-Atlantice. În act context, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a efectuat pe 27 și 28 martie o vizită oficială în Slovenia, unde s-a întâlnit cu omologul său Marjan Šarec și a participat la o dezbatere cu tema „Înapoi la origini și apărarea colectivă, 75 de ani ai NATO”. Delegația Ministerului Apărării Naționale, din care a făcut parte și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a asistat și la ceremonia oficială organizată cu ocazia împlinirii a 20 de ani când Slovenia este stat membru al Alianței Nord-Atlantice. Programul a mai inclus o vizită la Centrul NATO de Excelență pentru Vânători de Munte din această țară.
Publicat de prosavioleta,
12 februarie 2024, 20:18
Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire în Republica Centrafricană, în strânsă coordonare cu alte misiuni internaționale, este angajată în reforma sectorului apărării.
Instituită în aprilie 2016, misiunea a suferit mai multe modificări ale mandatului, cauzate de cerințe locale, situația de securitate, dar și de exigența Uniunii Europene de implementare a politicilor în această zonă și se află în acest an la al treilea mandat. Cum reușesc militarii să-și execute sarcinile, aflăm de la comandantul misiunii, generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan.
Gl. bg. Cornel Tonea-Bălan: Practic noi ne-am adaptat aici, am luat contact cu populația, cu realitățile de aici și încercăm să facem lucrurile astfel încât să nu ne gândim foarte mult la cum ar trebui să fie și cum este în realitate. Ținem cont de provocările din punct de vedere material pe care le întâlnim de fiecare dată, încercăm să ajutăm cât putem și să se treacă peste dificultățile materiale care sunt extrem de mari, sunt importante, pot fi relevante, dar misiunea trebuie să continue.
Ciprian Panga (realizator rubrică): Traversăm continentul african și ajungem în Balcanii de Vest, mai exact în Kosovo, unde Alianța Nord-Atlantică desfășoară operația multinațională de menținere a păcii KFOR din anul 1999, ca urmare a intervenției aliate prin care s-a pus capăt violenței în Kosovo. Operația se desfășoară sub mandatul Consiliului de securitate al ONU și garantează siguranța și libertatea de mișcare pentru toți locuitorii din Kosovo. Momentele de relaxare pe timpul executării misiunii nu sunt foarte multe, iar atunci când pot, militarii din bază aleg să-și petreacă timpul liber participând la diferite competiții sportive.
Cpt. Valentin Rizea: În principiu, această activitate este organizată de către o structură desemnată din cadrul misiuni KFOR. O dată pe lună se întâmplă aceasta, nu este o ocazie anume, dar militarii sunt implicați în astfel de activități pe bază de voluntariat, astfel încât fiecare să resimtă diferit această depărtare sau plecarea de acasă, pentru că da, noi, românii, poate plecăm pentru șase luni, am colegi în birou care pleacă pentru un an, am colegi care au stat și un an și jumătate. Da, asta se încearcă prin aceste activități.
Ciprian Panga (realizator rubrică): Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților au transmis, miercuri, comisiilor reunite de apărare, scrisoarea președintelui Klaus Iohannis prin care șeful statului informează Parlamentul despre participarea Armatei României la inițiativa de securitate și apărare a Uniunii Europene în Golful Guineei, începând cu anul 2024. Șeful statului evidențiază că prin participarea Armatei României la această misiune se urmărește consolidarea profilului de stat membru, asigurarea securității și creșterea rolului global al Uniunii Europene în sprijinul statelor din Golful Guineei, corespunzător nivelului superior de ambiție al țării noastre în raport cu continentul african. Mai multe detalii ne aduce Sorina Vrînceanu.
Sorina Vrînceanu (reporter): Obiectivul strategic al acestei misiuni este dezvoltarea de capabilități adecvate ale forțelor de securitate din Coasta de Fildeș, Ghana, Togo și Benin, care să permită un răspuns eficient al acestora împotriva amenințărilor generate de prezența grupărilor teroriste în regiune, având ca bază o structură cu o amprentă terestră redusă, flexibilă și modulară militar-civilă. Fondurile necesare participării Armatei României la inițiativa de securitate și apărare a Uniunii Europene în Golful Guineei sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale în anul 2024.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Aliații NATO oferă sprijin Sloveniei după ce precipitațiile record de vinerea trecută au provocat inundații grave, care au afectat două treimi din țară. Secretarul general Jens Stoltenberg a vorbit prin telefon cu prim-ministrul Robert Golob, exprimându-și condoleanțele și asigurându-l de solidaritatea puternică a NATO cu Slovenia. Salut faptul că aliații NATO au intervenit cu oferte imediate de sprijin, inclusiv elicoptere, poduri modulare, excavatoare și expertiză tehnică. Aceasta este solidaritatea NATO în acțiune” – a declarat Jens Stoltenberg.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Autoritate contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată întrucât ofertantul declarat câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat marți, 8 august, la ceremonia de repatriere a detașamentului Carpathians Vipers, desfășurată la sediul Bazei 86 Aeriană Borcea. În perioada aprilie-iulie 2023, detașamentul Forțelor aeriene Române, compus din aproximativ 100 de militari români și patru aeronave de luptă F-16 multirol, a fost dislocat în Baza aeriană Šiauliai din Lituania, unde a asigurat serviciul de poliție aeriană întărită în țările baltice.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr:În cele aproximativ 570 de ore de zbor executate pe timpul dislocării, în peste 20 de misiuni reale de poliție aeriană și multiplele zboruri de antrenament și instruire, ați demonstrat nu doar calități impecabile de profesioniști, dar și faptul că România își asumă cu hotărâre partea sa de responsabilitate în ecuația apărării colective NATO. Misiunea din Lituania v-a permis să interacționați și să vă antrenați alături de alte aliații redutabile din NATO, contribuind astfel la creșterea gradului de interoperabilitate al Forțelor Aeriene Române cu structurile similare aliate.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale continuă, în perioada 7-25 august, campania de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României, în anul 2023. Astfel, sunt disponibile 2.187 de locuri de rezerviști voluntari, ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați în unități militare din București și 38 de județe. În urma ultimelor aprobări legislative, a intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cea mai semnificativă este creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30% din solda de funcție, la care se adaugă solda gradului deținut
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): În perioada 29 iulie-12 august Comitetul de Legătură Internațională a Organismelor Militare Sociale desfășoară pentru prima dată în România Tabăra internațională de Tineret. La eveniment sunt înscriși 162 de adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, precum și 16 lideri de grup, cu vârsta peste 21 de ani.
La tabără participă copiii militarilor și personalului civil din armatele înscrise în program și este găzduită anual de către una dintre țările membre ale comitetului, respectiv Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, România, Spania și Ungaria. Prezent la Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu:
Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu: A fost o plăcere să fim la Sibiu, să salutăm pe cei care participă la prima tabără pe care o organizăm în România în cadrul organizației CLIMS. 12 state participante în cadrul organizației, șapte state au trimis reprezentanții aici. Timp de două săptămâni au ocazia să stea în Academia Forțelor Terestre, să vadă câte ceva și din viața de student militar, dar mai ales să se bucure de ospitalitatea românească, să înțeleagă modul nostru de viață, să fie un schimb cultural extraordinar.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Joi, 10 august, a avut loc ceremonia militară de înființare a Batalionului 24 Infanterie Târgu Jiu, din subordinea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, de la Craiova. La eveniment au fost prezenți șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, precum și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Ciprian Marin. Cu această ocazie, a fost organizată și o expoziție de tehnică militară și armament cu transportoare blindate de tip Piranha III și Piranha V.
Comandantul de brigadă multinațională, generalul Constantin Nicolaescu:Contextul actual solicită la mai multe unități de manevre. În al doilea rând, majoritatea marilor unităţi de nivel brigadă au în compunere patru unități de manevră, și nu trei, așa cum avem noi.
Pe de altă parte, activitățile Brigăzii multinaționale, care are în control operațional structuri multinaționale din Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord și cooperează îndeaproape cu grupul de luptă aflat pe teritoriul României, cel condus de Franța. Ne cere nouă ca la un moment dat să ridicăm presiunea de pe unitățile de manevră actuale, cele trei batalioane pe care le avem în subordine și pe undeva să o creăm pe a patra, care ne va ajuta nu doar pe timpul procesului de instruire, dar și pe timpul producerii acțiunilor de luptă, în cazul în care situația o cere.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a efectuat luni, 7 august, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația omologului său, Anatolie Nosatîi.
Discuțiile dintre cei doi demnitari au vizat aspecte privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării și cooperării în context regional NATO și al Uniunii Europene. Oficialul român a participat la recepționarea celor mai recente donații ale Ministerului Apărării Naționale către Armata Republicii Moldova, constând în echipamente individuale de protecție balistică, respectiv căști de protecție și veste antiglonț, dar și autoturisme de teren.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): În fiecare an, la 1 august, este sărbătorită Ziua Tanchiștilor, zi în care, în anul 1919, lua ființă primul batalion de care de luptă. România a fost printre primele țări din sud-estul Europei care s-a orientat spre înzestrarea armatei cu tehnică blindată, din cauza situației politico-strategice a zonei din acea vreme. Tot la 1 august este și Ziua Specialiștilor EOD, militari antrenați pentru neutralizarea dispozitivelor explozive. La 1 august 1997 lua ființă Baza de Instruire pentru EOD, în subordinea Centrului de Instruire pentru Geniu EOD și Apărare CBRN „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tâlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 1 august, la ceremonia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Brigăzii 1 rachete sol-aer ‘General Nicolae Dăscălescu’. Cu acest prilej, drapelul de luptă al unității a fost decorat cu ordinul Virtutea militară în grad de Ofițer, cu însemn de pace. Prima mare unitate de rachete antiaeriene a Armatei Române a luat ființă în anul 1973. În prezent execută Serviciul de Luptă Poliție Aeriană.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Joi, 3 august, a avut loc în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu ceremonia de încheiere a misiunii forțelor aeriene italiene dislocate în România. Detașamentul italian, format din aproximativ 150 de militari și aeronave Eurofighter Typhoon au executat, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de poliție aeriană întărită sub comandă NATO. Aceasta este cea de-a treia rotație la Mihail Kogălniceanu a forțelor aeriene italiene, după cele executate în anii 2019 și 2021.
Secretarul de stat al Ministerului Apărării Naționale, Simona Cojocaru:Mă bucur că am fost astăzi aici să le urez piloților, personalului navigant italian,mai bine și să le spun clar cât de mult am apreciat faptul că au executat aceste misiuni într-un context extrem, extrem de complex la Marea Neagră, cu războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Și încă o dată le-am spus foarte clar că îi așteptăm să revină. Cred că ce e foarte important pentru personalul din forțe aeriene, pentru piloți, pentru personalul navigant, pentru personalul care asigură mentenanța, este că se instruiesc împreună. E cel mai important câștig al prezenței lor în România. Au avut foarte multe ieșiri, interceptări într-un mediu extrem de complex pe Marea Neagră.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Compania Romtehnica a lansat licitația pentru achiziția de sisteme de artilerie. Achiziția face parte din programul de înzestrare a Armatei Române. Contractul cuprinde obuziere șenilate, mașini de transport și încărcat muniții, precum și mijloace de evacuare a tehnicii avariate. Contractul pe care Ministerul Apărării Naționale intenționează să-l atribuie, se întinde pe o perioadă de 5 ani și este finanțat din
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Patru sisteme de artilerie autopropulsate CAESAR de 155 mm din Franța vor fi dislocate în România. Grupul de luptă francez acționează deja în România cu tancuri Leclerc și sisteme de rachete antiaeriene MAMBA. Opt grupuri de luptă permanente sunt funcționale în prezent în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria. În România, grupul de luptă avansat consolidat al NATO, de nivel batalion, este la Cincu și are în jur de 1000 de militari.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale anunţă aplicarea unor măsuri de vigilență întărită în urma atacurilor din dimineața zilei de 2 august asupra infrastructurii portuare din regiunea Ismail din Ucraina. Acestea sunt stabilite, conform planurilor naționale și aliate, pentru monitorizarea permanentă a spațiului aerian, terestru și maritim. Potrivit ministerului, nu rezultă la acest moment posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.