Repartizarea spectrelor de frecvenţă UHF operatorilor europeni
Publicat de Monica Slavici, 12 septembrie 2014, 09:00
Difuzarea de programe ca şi serviciile mobile de internet în bandă largă reprezintă sectoare cheie pentru prosperitatea şi viitorul Europei. În acelaşi timp ambele sunt utilizatoare din ce în ce mai nesăţioase ale frecvenţelor radio. Un spectru mult disputat al acestora îl reprezintă frecvenţele ultra înalte, folosite atât pentru difuzarea de programe cât şi pentru serviciile de internet mobil. O reglementare de perspectivă, comună, europeană a devenit indispensabilă pentru ca agenţii economici implicaţi să-şi poată trasa strategiile de dezvoltare în cunoştinţă de cauză.
Fostul comisar european pentru comerţ Pascal Lamy a prezentat vicepreşedintelui Neelie Kroes un raport privind utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio ultra înalte în deceniile care urmează. Este vorba în primul în rând de recomandări privind alocarea pe viitor a benzii de 700 Mhz.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes:
„Este vorba de o resursă extrem de importantă în domeniul frecvenţelor radio, frecvenţe care susţin funcţionarea televizoarelor, radiourilor şi telefoanelor noastre mobile. 2012 a fost un an important, anul în care la Conferinţa Mondială de Radiocomunicaţii s-a decis alocarea benzii de 700 de Mhz telefoniei mobile şi difuzării de programe, moment în care mi-a fost clar că vom avea nevoie de o abordare strategică europeană şi de o decizie politică pentru a asigura frecvenţe suficiente serviciilor de bandă largă concomitent cu protejarea serviciilor audiovizuale.”
Raportul întocmit de fostul comisar Pascal Lamy propune o soluţie denumită pe scurt formula „20-30-25”.
Cifrele corespund unor termene de alocare pentru diverşii actori de pe piaţă.
Pascal Lamy:
„20 – adică 2020- pentru că până la această dată (plus/minus 2 ani) ar urma să alocăm banda de 700 de Mhz în întregime serviciilor de bandă largă mobilă. Dată fiind tranziţia necesară, cred că este un orizont de timp corespunzător. Acest lucru implică bineînţeles ca difuzorii de programe să elibereze frecvenţele din domeniu. Pentru ca şi ei la rândul lor să beneficieze de suficientă securitate şi perspectivă, am propus ca până în 2030 frecvenţele cuprinse între 470 şi 694 Mhz să rămână ale lor. De aici a doua cifră din formulă. Acest lucru presupune ca Uniunea Europeană să nu mai accepte la următoarea Conferinţă Mondială de Radiocomunicaţii utilizarea comună a acestui domeniu de frecvenţe mai joase de către difuzorii de programe şi furnizorii de servicii în bandă largă mobilă.
În ceea ce priveşte a treia cifră, 2025 ar fi momentul în care ar trebui să reconsiderăm dacă are într-adevăr sens să menţinem termenul de 2030 pentru exclusivitatea utilizării spectrului inferior de către difuzorii de programe, având în vedere evoluţiile de pe piaţă şi progresul tehnologic. Mai avem 10 ani până atunci şi ştiţi că în aceste domenii lucrurile se pot schimba rapid.”
Raportul lui Pascal Lamy se bazează pe un dialog de 6 luni întreţinut cu personalităţi cheie din managementul difuzorilor europeni de programe, operatorilor de reţele şi companiilor de telefonie mobilă.