Dobrogea are în prezent, doar o secție de cardiologie, cea de la Spitalul Județean Constanța, deși numărul pacienților cu boli de inimă este în creștere.
Spitalele din Medgidia și Mangalia au rămas fără cardiologi, iar în celelalte unități sanitare din județele Constanța și Tulcea există doar compartimente de cardiologie.
Insuficiența cardiacă este tot mai frecventă, atrage atenția medicul Andrei Rusalii, șeful secției de Cardiologie de la Spitalul Județean Constanța.
Afecțiunea apare din cauza tratamentului necorespunzător al bolilor cardiovasculare, inclusiv al hipertensiunii arteriale. Un alt fapt îngrijorător este acela că tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă.
Autorităţile clujene au suplimentat numărul de paturi în spitale!
Publicat de Andra Radu,
3 februarie 2022, 16:40 / actualizat: 3 februarie 2022, 19:21
Autorităţile clujene au decis să suplimenteze numărul de paturi în spitale, pentru ca ponderea celor ocupate de pacienţi să nu depăşească 75%, procent la care activitatea şcolilor trebuie să treacă în online, conform normelor în vigoare.
Astfel, dacă în urmă cu o săptămână, joi 27 ianuarie, gradul de ocupare a paturilor era în judeţul Cluj de 67,5%, s-a ajuns ca joi, 3 februarie, gradul de ocupare să scadă la 65,4%, deşi numărul de îmbolnăviri şi de internări a crescut constant.
În 27 ianuarie în judeţul Cluj erau ocupate 430 de paturi, iar în 3 februarie, numărul paturilor ocupate a ajuns la 534.
De asemenea, incidenţa COVID-19 în judeţul Cluj era de 17,85 la mie în 27 ianuarie şi a crescut la 26,23 la mie în 3 februarie.
Luni, 31 ianuarie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara că toate unităţile de învăţământ din judeţul Cluj ar putea să treacă în online începând de săptămâna viitoare.
Cu toate că rata mortalităţii infantile este în uşoară scădere în ceea ce priveşte media pe ţară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuţi vii, în 2020, disparităţile dintre judeţe sunt mari: în judeţul Satu Mare, rata mortalităţii copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti (2,4 la mia de copii născuţi vii).
Mai mult, mortalitatea maternală a cunoscut o creştere exponenţială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. În cifre absolute, am avut 18 mame care au murit la naştere în 2018, 20 în 2019 şi 32 în 2020.
Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru anul 2020, două judeţe, Satu Mare şi Tulcea, depăşesc rata de 10 la mie, în ceea ce priveşte copiii care au murit înainte de a împlini un an.
Top judeţe cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile:
Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuţi vii
Tulcea – 10 la mia de copii născuţi vii
Olt – 9,6 la mia de copii născuţi vii.
Top judeţe cu cea mai mica rată a mortalităţii infantile:
Municipiul Bucureşti – 2,4 la mia de copii născuţi vii
Vaslui – 3 la mia de copii născuţi vii
Buzău – 3,4 la mia de copii născuţi vii.
„Disparităţile dintre judeţe arată că accesul la serviciile publice de sănătate este inegal, iar maternităţile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze şi salveze nou-născuţii prematur sau cu patologii complexe.
Salvaţi Copiii România a extins programul de combatere a mortalităţii infantile şi a demarat lucrări de reabilitare a secţiilor de Terapie Intensivă şi a sălilor de naştere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Organizaţia Salvaţi Copiii România a accelerat în 2021 programul de dotare a unităţilor medicale şi a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) în zone defavorizate la nivel naţional: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale cu aparatură şi echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro.
Au fost achiziţionate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical, rampe de oxigen etc. Numai în Bucureşti, 6 unităţi medicale au primit aparatură şi echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro.
În ultimii 11 ani, Salvaţi Copiii România a investit peste şapte milioane de euro în dotarea a 102 unităţi medicale din toate judeţele ţării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea şi tratarea a peste 140.000 de copii.
O parte din aceste fonduri a fost colectată prin solidaritatea socială, a celor care au înţeles că sprijinirea spitalelor din România este o prioritate socială.
Salvaţi Copiii România lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: modernizarea şi dotarea cu echipamente performante a maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din România.
Pentru anul 2022, au solicitat ajutorul:
Botoşani, Spitalul Municipal Dorohoi, Compartimentul Neonatologie
Braşov, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov – secţia ATI
Bucureşti, Secţia Clinică de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’
Galaţi – Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor
Harghita, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc
Hunedoara, Spitalul Judeţean Deva
Hunedoara, Spitalul de Urgenţă Petroşani
Maramureş, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
Mureş, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş
Toţi cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit pe adresa sustinator@salvaticopiii.ro, pentru dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din România cu echipamente medicale performante.
Un total de 5.687 de persoane s-au vaccinat în centrele MApN, participante la maratonul organizat cu prilejul Zilei Armatei României, sub deviza „Împreună pentru viață, Împreună pentru viitor!”.
Reamintim că, din ordinul ministrului apărării naționale, în perioada imediat următoare, sistemul medical militar crește capacitatea de vaccinare împotriva COVID-19 a populației generale.
Începând de astăzi, 27 octombrie, a fost extins programul de funcționare, respectiv de la ora 08:00 până la 20:00, de luni până duminică, al centrelor de vaccinare care funcționează în cele 11 spitale militare din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara, la care se adaugă Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „Gl. Aviator Victor Atanasiu”, și Centrul de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al Armatei (CMDTA) „Acad. Ștefan Milcu” din București.
Suplimentar, Direcția medicală a MApN derulează procedurile de reactivare, în cel mai scurt timp posibil, a altor 23 de centre de vaccinare, care vor funcționa în incinta unor unități militare din 17 județe și din Municipiul București, de luni până vineri, între orele 08.00 -16.00.
În toate centrele organizate de MApN, populația generală care dorește să se vaccineze se poate programa prin platforma unică, ori se poate prezenta, la orice oră, în intervalul de funcționare, fără o programare prealabilă. Toate persoanele imunizate vor fi înregistrate direct în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) și vor primi adeverința de vaccinare, conform procedurilor.
Datele de contact ale celor 23 de centre de vacinare vor fi disponibile pe pagina de internet a MApN, imediat ce acestea vor fi reactivate în Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și vor fi incluse de direcțiile de sănătate publică, pe raza cărora vor fi arondate, în fluxul de distribuție a dozelor de vaccin.
Maratonul organizat cu prilejul Zilei Armatei României s-a desfășurat în zilele de luni, 25 octombrie, și marți, 26 octombrie, în șase spitale militare din țară, care sunt și centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva COVID-19.
Situația persoanelor imunizate în aceste centre se prezintă astfel:
– la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov s-au imunizat 1.603 persoane dintre care 586 cu prima doză, 185 de persoane cu doza rapel, 520 de persoane cu doză unică și 312 persoane cu doza booster;
– la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca s-au imunizat 770 de persoane dintre care 312 cu prima doză, 106 persoane cu doza rapel, 80 de persoane cu doză unică și 272 de persoane cu doza booster;
– la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa s-au imunizat 1.600 de persoane dintre care 534 cu prima doză, 90 de persoane cu doza rapel, 630 de persoane cu doză unică și 346 de persoane cu doza booster;
– la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova s-au imunizat 864 de persoane dintre care 295 cu prima doză, 111 persoane cu doza rapel, 310 persoane cu doză unică și 148 de persoane cu doza booster;
– la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” din Iași s-au imunizat 424 de persoane dintre care 224 cu prima doză, 39 de persoane cu doza rapel, 73 de persoane cu doză unică și 88 de persoane cu doza booster;
– la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” din Timişoara s-au imunizat 426 de persoane dintre care 103 cu prima doză, 25 de persoane cu doza rapel, 161 de persoane cu doză unică și 137 de persoane cu doza booster.
În maratonul vaccinării au fost angrenate 171 de persoane din structuri medicale ale MApN, respectiv 59 de medici, 52 de asistenți medicali, 35 de registratori și 25 de studenți voluntari.
La solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția medicală, a dispus măsurile organizatorice necesare pentru ca, începând de vineri, 15 octombrie, Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” din Craiova să devină spital de suport COVID-19.
Astfel, spitalul militar din Craiova va putea prelua din cazuistica infectărilor cu noul coronavirus prin punerea la dispoziție a unui număr de 10 paturi pentru tratarea cazurilor ușoare și medii și două paturi ATI.
Spitalul Modular de la Lețcani, deservit de o echipă de 35 de persoane detașate de la MApN și personal medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a preluat până astăzi, 14 octombrie ora 10:00, un număr de 23 pacienți pe secția de boli infecțioase și șase pacienți în secția de Terapie Intensivă, aceasta urmând a fi extinsă, gradual, până la un număr de 48 de paturi.
Ministerul Apărării Naționale continuă implementarea și a altor măsuri de creștere a capacității de acțiune în direcția prevenirii și combaterii îmbolnăvirilor cu COVID-19, precum și asigurarea vaccinării populației în cadrul centrelor de vaccinare proprii, astfel:
Toate cele 11 spitale militare și cele trei unități sanitare mobile din București, Constanța și Timișoara sunt în proces de extindere a capacitații operaționale, fiind în stadiul final de autorizare a unor noi paturi pentru tratare a pacienților cu COVID-19 pentru forme ușoare, medii sau severe/critice.
În acest sens, în rețeaua medicală a MApN va fi mărită capacitatea de tratare la un număr de 388 pacienți cu forme ușoare, medii și severe/critice de COVID-19, față de 239 câți reprezenta capacitatea anterioară.
O atenție deosebită este acordată cazurilor severe/critice, pentru care sunt în fază finală de operaționalizare 10 paturi suplientare, ajungând la 86 paturi ATI și a cazurilor medii, pentru care sunt operaționalizate 18 paturi suplimentare cu suport oxigen cu flux normal, numărul total urcând, astfel, la 302. De asemenea, rețeaua medicală a MApN dispune și de un număr de 204 paturi pentru cazurile ușoare COVID-19, cazuri care nu necesită suport oxigen.
În același timp, rețeaua sanitară proprie a MApN continuă să asigure zilnic 34 de fluxuri de vaccinare cu vaccinurile Pfizer și Moderna, în cele 11 spitale militare din țară, și în cadrul Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General Aviator Victor Atanasiu”, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” și Centrului de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al Armatei „Acad. Ștefan Milcu” din București.
Suplimentar, se asigură și vaccinarea cu serul Johnson&Johnson în cadrul centrelor de vaccinare care funcționează în spitalele militare din Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara, iar în București acest vaccin poate fi adminstrat în centrul care funcționează la CMDTA „Acad. Ștefan Milcu”, din strada profesor Grigore Cobălcescu nr. 26, sector 1.
În perioada 7-22 octombrie are loc campania „Echilibrul tău îi dă copilului tău echilibru”, dedicată părinților ai căror copii sunt internați în spital sau au urgențe medicale și au nevoie de sprijin.
Voluntarii vor distribui de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 18:00, kituri cadou (plușuri, măști de protecție, dezinfectant, pleduri călduroase etc) în curțile a 3 spitale de pediatrie: Spitalul Clinic de Copii „Marie Skłodowska Curie” București, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Campania are totodată și o componentă educativă, fiind distribuite flyere informative care includ un articol semnat de Mihaela Svet, psiholog și psihoterapeut de familie. Părinții vor putea afla recomandări utile despre cum își pot păstra echilibrul emoțional în situații dificile.
„Când ești părinte, nu mai există „eu”. Toată atenția, grijile și energia sunt rezervate copiilor. Dar una dintre regulile bine cunoscute atunci când ești „salvator” este că întâi trebuie să ai grijă de tine, să știi cum să îți gestionezi fricile, stresul și emoțiile, să iei o pauză din când în când. Prin această campanie, vrem să susținem părinții aflați în situații dificile cu cei mici, ajutându-i să treacă mai ușor peste orele lungi petrecute în curtea spitalului, în sălile de așteptare sau în saloane, așteptând vești mai bune. Mulțumim Sanofi pentru inițiativă, organizare și mai ales pentru componenta umană – prin implicarea voluntarilor din companie”, a declarat Andreea Furtună, Director Programe Crucea Roșie Română.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că nu este necesar transferul în alte judeţe al pacienţilor evacuaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde a avut loc un incendiu în care au murit şapte oameni.
În spital erau 125 de pacienţi, din care 120 diagnosticaţi cu COVID, 10 dintre ei fiind internaţi la terapie intensivă.
Aceştia au fost transferaţi la alte unităţi sanitare, iar după discuţiile cu autorităţile locale s-a stabilit că nu sunt pacienţi cu arsuri printre cei care sunt internaţi şi nu este necesar transferul unor pacienţi în alte judeţe.
Raed Arafat a explicat că DSP Constanţa avea identificate 201 paturi, din care mare parte cu oxigen, care urmau să fie activate şi la care s-a apelat în această situaţie.
„La început s-a confirmat cifra de 9 persoane decedate, după care a fost corectată şi actualizată la 7. Când raportăm date în dinamică, astfel de lucruri pot să se întâmple. (…) Informaţiile pot veni în dinamică şi uneori poate să (…) se calculeze de două ori cei doi pacienţi care au fost, din păcate, decedaţi în afara zonei spitalului. (…) Ne cerem scuze pentru situaţia iniţială. (…) Asta înseamnă situaţia în dinamică, datele pot să se schimbe pe parcurs”, a precizat Raed Arafat.
Spitalul Municipal din Turda a fost dotat cu 11 echipamente medicale ultramoderne, în valoare de 90.000 de lei, printr-o investiţie din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Cluj.
„Consiliul Judeţean a achiziţionat 11 noi echipamente medicale ultramoderne pentru Spitalul Municipal Turda. Consiliul Judeţean Cluj a achiziţionat 11 noi echipamente de înaltă tehnologie pentru Spitalul Municipal din Turda. Este vorba despre patru electrocardiografe, trei injectomate şi patru tărgi de consultaţii”, se arată într-un comunicat trimis de CJ Cluj.
Noua aparatură medicală va intra în dotarea Secţiei de Medicină Internă, a Compartimentului Primiri Urgenţe, Compartimentului Boli Infecţioase, Secţiei ATI şi Compartimentului Cardiologie.
„Continuăm programul de dotare a spitalelor clujene cu aparatură ultraperformantă întrucât investiţiile constante în domeniul sanitar contribuie în mod direct la creşterea calităţii actului medical, la salvarea vieţii şi a sănătăţii a numeroşi pacienţi”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, citat în comunicatul de presă.
Patru clădiri de spitale din judeţul Arad nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Printre acestea se află și clădirea principală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Aceasta este cea mai mare unitate medicală din judeţ, a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad.
În judeţ există nouă unităţi sanitare de stat şi private care deţin 11 clădiri în care se asigură spitalizare continuă.
Două dintre acestea nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu, iar din cele nouă rămase, cinci clădiri deţin autorizaţie de securitate la incendiu, autorizaţia vizând întreaga clădire.
Pentru două dintre cele patru imobilele neautorizate, există totuşi aviz de securitate la incendiu, în timp ce două clădiri nu au nici avizul.
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a declarat că autorizaţia pentru SCJU nu poate fi obţinută decât după finalizarea investiţiilor care se derulează de mai mulţi ani în spital.
„Am alocat sumele necesare pentru realizarea avizării clădirilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, realizări care au fost făcute în decembrie anul trecut. Astăzi, din punct de vedere al autorizării, avem probleme pentru că atâta vreme cât vom munci pe secţii şi vom avea investiţii, primim doar aviz. Doar la terminarea lucrărilor Spitalul Judeţean poate solicita autorizarea. Dar, având avize, suntem în regulă din punct de vedere legislativ”, a spus Cionca.
În sediul principal al SCJU funcţionează şi o secţie ATI, pentru pacienţii cu patologie non-COVID-19.
10 din 18 spitale nu au autorizație de securitate la incendiu, în județul Constanța!
Publicat de Andra Radu,
17 noiembrie 2020, 16:30 / actualizat: 17 noiembrie 2020, 19:22
Zece unităţi sanitare cu spitalizare continuă din judeţul Constanţa, dintr-un total de 18 astfel de unităţi, nu au autorizaţie de securitate la incendiu.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” a informat că în anul în curs cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul instituţiei au efectuat 21 de controale la unităţile spitaliceşti din judeţul Constanţa, precum şi exerciţii de evacuare.
„În urma controalelor au fost aplicate 277 sancţiuni, 259 de avertismente şi 18 amenzi în valoare totală de 91.000 lei. În evidenţele inspectoratului funcţionează 18 unităţi sanitare cu spitalizare continuă, din care 10 construcţii nu au autorizaţie de securitate la incendiu, 7 sunt autorizate şi una nu necesită”, a transmis ISU „Dobrogea”.
Conform sursei citate, autorizaţia de securitate la incendiu reprezintă „actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări”.
Prin aviz de securitate la incendiu se înţelege „actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – a construcţiilor, instalaţiilor şi altor amenajări”.
Spitalul suport (TBC) şi Spitalul de Psihiatrie şi Boli Infecţioase, ambele din municipiul Baia Mare, sunt pregătite pentru a prelua potenţiali pacienţi copii sau tineri în cazul unei infecţii COVID- 19, a informat, miercuri, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, Rareş Pop.
„Avem, deocamdată, deja pregătite zece paturi la Spitalul de Boli Infecţioase, cinci paturi la spitalul suport şi respectiv încă două pe secţia de ATI, tot la spitalul suport din Baia Mare. Legea prevede următorul lucru, copiii de până la 3 ani pot avea însoţitor”, a spus Rareş Pop.
Potrivit acestuia, urmează a fi amenajată o secţie de pediatrie în cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, ca şi zonă tampon în eventualitatea unui transfer către una din cele două spitale din Baia Mare.
Directorul DSP Maramureş a menţionat că în situaţia unui copil care prezintă potenţiale simptome, părintele trebuie să îl prezinte la UPU sau medicul de familie.
„Dacă un copil are simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios – febră, tuse, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie coroborate cu tulburări gastro-intestinale, diaree, părintele poate apela la medicul de familie sau la UPU”, a precizat Rareş Pop.
Peste 2.000 de flacoane de imunoglobulină au fost trimise, duminică noaptea, 3 decembrie, spre toate spitalele din ţară, după ce au fost verificate, a anunţat, pe contul său de socializare, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
El a mai spus că în următoarele două săptămâni vor mai fi distribuite încă 11.000 de flacoane, care vor acoperi nevoile pacienţilor din România.
Florian Bodog sfătuieşte spitalele, care se confruntă cu cazuri urgente şi nu dispun de doze de imunoglobulină, să apeleze la alte unităţi medicale din ţară, unde ministerul a identificat existenţa a 1.700 de fiole de imunoglobulină.
Reamintim că o femeie de 69 de ani a murit, săptămâna trecută, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia din cauza lipsei acestui medicament.
Următorii paşi înspre construirea spitalelor regionale de urgenţă de la Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova au fost stabiliţi miercuri, 6 septembrie, de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi ministrul sănătăţii, Florian Bodog.
Unităţile spitaliceşti urmează să fie realizate cu expertiza Băncii Europene de Investiţii şi a Băncii Mondiale, avându-se în vedere finalizarea studiului de fezabilitate până în martie 2018 şi depunerea proiectelor până în luna aprilie a aceluiaşi an.
În acelaşi timp, sunt vizate investiţii în centre comunitare integrate, unităţi ambulatorii, de primiri urgenţe şi telemedicină.
Este criză de sânge la spitalele din ţară, iar centrele de transfuzii fac apel la populaţie să vină să doneze şi să ajute la salvarea vieţii celor bolnavi.
Ieri, Centrul Regional de Transfuzii Constanţa a organizat o acţiune de donare la spitalul din Cernavodă.
Numărul donatorilor a scăzut, în unele zone ale ţării, aproape la jumătate faţă de alte perioade ale anului, în special din cauza caniculei şi a perioadei de concedii.
Primăria Capitalei a lansat ieri o campanie de stimulare a donării de sânge.
Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că donatorii ar putea primi, în plus faţă de stimulentele actuale, tichete de masă de 150 de lei.
Veste bună pentru bolnavii de cancer! Spitalul Judeţean din Reşiţa va investi 3 milioane de euro în aparatură pentru investigarea şi tratarea bolilor oncologice.
Unitatea medicală a accesat aceste fonduri printr-un proiect transfrontalier în parteneriat cu Spitalul Pozarevac din Serbia şi cu Centrul Oncogen din Timişoara. Aceasta este cea mai mare realizare a unităţii medicale din ultimii ani, suţine managerul Dumitru Secăşan.
După realizarea acestei investiţii bolnavii de cancer din Caraş-Severin nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze în marile centre universitare pentru că vor beneficia în cadrul unităţii din municipiul Reşiţa de tratament şi investigaţii de înaltă clasă.
„Deşi am ajuns la finalul mandatului, în aceste zile am avut marea bucurie de a câştiga împreună cu Spitalul Pozarevac din Serbia şi cu Centrul Oncogen din Timişoara unul dintre cele mai mari proiecte pe care le-a avut până acum judeţul Caraş-Severin, în valoare totală de 12 milioane de euro, din care Spitalului Judeţean din Reşiţa îi revin 3 milioane de euro pentru achiziţia de aparatură pentru investigarea şi tratarea bolnavilor care suferă de cancer”, a declarat în exclusivitate managerul Dumitru Secăşan pentru Radio Reşiţa.
Vă reamintim că în cei 8 ani de zile, perioada în care medicul Dumitru Secăşan a ocupat funcţia de manager s-au făcut şi alte investiţii importante în cadrul celui mai mare spital din Caraş-Severin. A fost înfiinţat serviciul de reabilitare neurologică, serviciu de bronhologie şi somnologie, la ORL a fost dotată o sală pentru intervenţii chirurgicale, şi unitatea medicală a fost dotată cu aparatură de ultimă generaţie.
150 de studenţi la Medicină vor fi consiliaţi, în perioada vacanţei de vară 2015, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.
În realizarea acestui program de practică s-a plecat de la premisa că toţi studenţii de la Medicină au obligaţia să efectueze în fiecare vacanţă de vară un stagiu de practică obligatoriu, cu durata de 3 săptămâni, într-un spital universitar, fiecare student având posibilitatea să îşi aleagă secţia sau unitatea unde va desfăşura această pregătire.
Pentru creşterea motivaţiei studenţilor de a se implica şi de a învăţa cât mai mult în timpul stagiilor de practică profesională, se vor oferi subvenţii, iar la absolvirea practicii, cei mai buni studenţi vor primi ca premiu un stagiu de pregătire de 5 zile în Spania -Barcelona.
Proiectul este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Procurorii DNA fac percheziţii şi la firme şi distribuitori de medicamente, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu „recompensarea” doctorilor.
Descinderile se fac la 61 de adrese din București și din județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș. Din primele informatii, se pare că sunt implicați medici și companii farmaceutice suspectați că au săvârșit fapte de corupție comise în perioada 2012 – 2015. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
După afişarea noilor preţuri, la 1 iulie, distribuitorii au anunţat că nu mai livrează produsele nerentabile.
Managerii spitalelor susţin că au probleme cu 25 până la 40 la sută dintre contractele semnate cu distribuitorii de medicamente.
Cele mai mari probleme sunt la oncologie, cardiologie şi terapie intensivă.
In schimb, purtătorul de cuvant al Ministerului Sănătăţii Oana Grigore susţine că spitalele nu se confruntă cu o criză a medicamentelor citostatice aşa cum s-a vehiculat în presă astăzi.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că această criză a medicamentelor se observă la mai multe medicamente, nu doar la cele citostatice.
Criza medicamentelor are loc atât în farmacii cât şi în spitale, mai explică acesta.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.