Gheorghe Roșoga sau despre neuitarea satului patriarhal
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 11 ianuarie 2017, 16:41
Personalitate complexă, Gheorghe Roșoga a fost un bun animator cultural, un împătimit iubitor al cântecului popular și, mai ales, un creator de texte, pe care le-a transpus pe melodii, ce au intrat în conștiința publicului, Varietatea tematică a repertoriului, maniera de a transmite emoțiile proprii unui public divers, puterea de a reactiva amintiri celor ce îl ascultă, toate reprezintă ingredientele unei rețete de succes. Vitalitatea timbrului său și prezența scenică fac din orice apariție pe scenă un eveniment. Nu și-a uitat niciodată obârșiile, iar întoarcerea în satul său natal, Gura Motrului, aflat la interferența a trei județe: Gorj, Dolj, Mehedinți este un moment de întparcere în trecut și o privire la ceea ce este astăzi satul cu case părintești părăsite, cu ulițe pustiite de glasul copiilor care altădată ridicau spre cer colindele din vechime.
Din 1971 devine Gheorghe Roșoga devine o voce recunoscută, obținerea Marelui Premiu al Festivalului Național de folclor ”Maria Tănase” fiind argumentul impunerii sale ca valoare.
Este laureat al mai multor festivaluri naţionale şi internaţionale, un reper fiind Trofeul Festivalului Internaţional de Folclor din Anglia 1972.
Dar marea recunoaștere a valorii sale unice este decernarea Premiului Etnos în anul 1995, pentru valoarea creaţiei şi a stilului original de interpretare.
Iar calitatea de membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România îi conferă locul binemeritat în Galeria personalităților culturii tradiționale românești.
A editat discuri, casete și CD-uri, reunind cele mai cunoscute piese ale sale. Recentul CD ”Mi-am pus sufletul în glas” este suportul dialogului următor, în care Gheorghe Roșoga se destăinuie, amintind cele mai semnificative secvențe de viață a satului, secvențe narative care au devenit subiect al textelor sale, texte prin care auditoriul are tentația identificării cu o lume ce a rămas frumoasă amintire în zariștea cosmică.
Realizator Gabriela Rusu-Păsărin,
Departamentul Studiourilor Regionale, SRR