Destinaţia zilei: Biserica Stavropoleos, lumina de dincolo de betoane
Publicat de Stefania Grigore, 16 septembrie 2014, 20:26
Biserica Stavropoleos este mai mult decat o biserica.
Stavropoleos este o fresca a ultimelor secole din viata Bucurestiului, o imagine a binelui si frumosului, perpetuata de credinta peste timpuri.
Construita în stil brâncovenesc, în centrul orasului si purtand Hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, biserica isi trage numele din grecescul Stauropolis, adica „Orasul Crucii”.
Poate tocmai de aceea orice napasta a lovit acest lacas al crestinismului, de la invaziile turcesti pana la incendii si aberantele demolari din epoca lui Ceausescu, niciun rau n-a izbandit…
Stavropoleos ne-a ramas noua, celor din epoca vitezei, un reper care ne fixeaza foarte clar in constiinta ce inseamna cu adevarat frumosul, binele, valorile crestine.
În prezent din vechea manastire nu a mai ramas decât biserica, alaturi de care exista o constructie de la începutul secolului al XX-lea, care adaposteste o biblioteca, o sala de conferinte, o colectie de icoane vechi (de la începutul sec. al XVIII-lea) si obiecte de cult, precum si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist.
Ca o curiozitate, cladirea cea noua a fost construita dupa planurile celebrului arhitect Ion Mincu.
Istoricul Adrian Majuru ne ofera o imagine completa a efectului pe care Stavropoleos il are asupra Bucurestiului:
Din anul 1991 biserica este pastorita de parintele Iustin Marchis, primul ieromonah al bisericii în ultima suta de ani.
Comunitatea de maici si parinti ce traiesc aici se ocupa alaturi de slujbele zilnice cu restaurarea de carte veche, icoane si haine sacerdotale.
De asemenea iesit din comun, mai ales pentru o biserica bucuresteana, este si corul bisericii, cel ce cânta muzica neobizantina, adica o singura voce sustinuta de un sunet prelungit numit ison (acompaniament), obicei rar întâlnit chiar si daca ne raportam la nivelul bisericilor din intreaga tara.
Aerul magic al bisericii este completat chiar de bucuresteni.
Ei, oamenii, sunt cei care schimba totul prin cum se schimba ei insisi la Stavropoleos. Cu un singur pas totul se rezolva.
Calatorii ies aici din atmosfera dominata de extremele inimii Capitalei.
Ganditi-va un pic…Stavropoleos este inconjurata de sediile celei mai vechi banci romanesti, al celei mai mari banci romanesti si de cel al Bancii Nationale. Si totusi, atunci cand intri in biserica stresul financiar dispare. Problemele cu banii, atat de pregnante in vietile noastre, parca nici n-ar mai fi existat.
Nici terasele, barurile si cluburile, nu mai exista… Aici zgomotul e atenuat de speranta.
Miile de petrecareti chiar au liniste aici. Raman ei insisi, dar altfel.
Lucrarile pentru construirea unui punct de transformare a energiei electrice, initiate în octombrie 1998, au dus la descoperirea unor constructii subterane în mijlocul strazii Stavropoleos, în vecinatatea bisericii.
Sondajele arheologice care au început la acea data au condus la degajarea unor tronsoane fragmentare de ziduri apartinând probabil mai multor etape de edificare a hanului Stavropoleos.
Tocmai de aceea, tu, calatorule, pune-ti intrebarea…oare ce alte secrete mai ascunde aceasta minune atemporala din buricul Capitalei?