Adrian Gâtman (realizator rubrică): Exercițiu de amploare al NATO în nordul Europei. 20.000 de militari din 13 țări aliate iau parte, până pe 15 martie, la exercițiul „Nordic Response 2024”, condus de Norvegia. Finlanda participă pentru prima dată de la aderarea la NATO la un antrenament de apărare colectivă cu peste 4.000 de militari. Ciprian Panga are detalii.
Ciprian Panga: Potrivit unui comunicat al Alianței Nord-Atlantice, circa 50 de nave, submarine, fregate, corvete și portavioane și peste 100 de avioane de luptă, de transport și de supraveghere, împreună cu elicoptere, vor fi implicate în manevre. Exercițiul demonstrează capacitatea operațională, coeziunea și voința NATO de a apăra întreaga zonă a Alianței, a precizat și armata finlandeză. Exercițiul face parte din seria „Steadfast Defender”, cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii. În aceeași serie se înscrie și „Dragon 2024”, un adevărat test al armatei poloneze de a răspunde unei crize multidimensionale. La exercițiu Polonia participă cu 15.000 de militari, alți 5.000 aparținând altor nouă state membre NATO.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Un detașament din compunerea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice, dislocat în Centrul de Instruire Grafenwöehr din Germania, reprezintă țara noastră la exercițiul multinațional „Dynamic Front 24”. Destinat instruirii trupelor de artilerie, cu accent pe creșterea interoperabilității structurilor multinaționale în vederea asigurării sprijinului prin foc în operațiile militare de intensitate ridicată, „Dynamic Front 24” face parte din prima fază a celui mai mare exercițiu NATO desfășurat în acest an, și anume, „Steadfast Defender”. Locotenent-colonelul Daniel Bornac, comandantul Batalionului 84 Asigurare Date „Mărăști” din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice.
Daniel Bornac:În această activitate majoră de instruire sunt implicați peste 1.000 de militari, aparținându-i un număr de 24 de state aliate și partenere NATO. Literația din acest an include, pentru prima dată, implicarea Comandamentului Corpului de Dislocare Rapidă al NATO din Spania în asigurarea elementului de comandă control, precum și a unui flux informațional coerent și veridic din perspectivatactică.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Germania poposim în Balcani, mai precis în baza Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina, acolo unde acționează un pluton aparținând Batalionului 22 Infanterie „Romanaţi” din Caracal. Începând cu luna ianuarie a anului 2022, România a suplimentat contribuția la misiunea EUFOR ALTHEA cu un pluton care desfășoară misiuni în sprijinul autorităților locale, având ca scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când se desfășoară misiunea Uniunii Europene pe teritoriul Bosniei și Herțegovinei, în baza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite. Căpitanul Marinela Bivolanu, comandantul plutonului românesc din baza Camp Butmir Sarajevo.
Marinela Bivolanu:Ameninţări sunt în fiecare teatru de operaţii. Colegii care au fost înainte și-au dat interesul spre a ne instrui pe noi în misiunile pe care le avem de executat, astfel încât să nu existe probleme, să menținem și chiar să ridicăm imaginea României în cadrul operației.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din baza Camp Butmir ne îndreptăm către Baza Bemowo Piskie din Polonia, unde un detașament de artileriști antiaerieni, aparținând Batalionului Trei „Potaissa” din Turda, continuă pregătirea alături de aliați în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate în sistem rotațional, pe Flancul nord-estic al Alianței. Cu provocările acestei săptămâni ne ține la curent locotenentul Maria Dohotar, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentul „Gheparzii Transilvani”.
Maria Dohotar:Exercițiile de rezolvare a unei situații tactice, precum și cele de antrenament în teren au fost cele care au dominat programul de înscrire al materiei de artilerie antiaeriană din cadrul detașamentului. Obiectivul acestor exerciții este menținerea nivelului înalt al pregătirii militarilor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Părăsim continentul european și ajungem în Republica Centrafricană, unde un detașament de militarii români acționează în cadrul misiunii Uniunii Europene, care contribuie la reforma sectorului apărării din această țară. Începând cu luna octombrie a anului trecut, comanda acestei misiuni este asigurată de către generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan. Uniunea Europeană continuă să dezvolte angajamente și proiecte care includ acțiuni în domeniul educației și consilierii strategice pentru dezvoltarea unui mediu de securitate stabil și de lungă durată. Comandantul misiunii Uniunii Europene în Republica Centrafricană, generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan.
Cornel Tonea-Bălan:În ceea ce privește reforma sectorului de securitate, alături de noi există o misiune a Națiunilor Unite, numită MINUSCA. Există delegația Uniunii Europene, există o altă misiune a Uniunii Europene de consiliere – EUAM. Împreună încercăm să facem astfel încât această reformă să se realizeze și să se treacă peste dificultățile materiale care sunt extrem de mari, sunt importante, pot fi relevante, dar misiunea trebuie să continue.
Publicat de prosavioleta,
12 februarie 2024, 19:55
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Alianța Nord-Atlantică desfășoară până pe 25 februarie exercițiul Dynamic Front 24, destinat instruirii trupelor de artilerie. Exercițiul este condus de Comandamentul 56 Artilerie al Forțelor Terestre Americane în Europa, iar manevrele au loc în Germania, Polonia, Spania și în România. Constantin Herțanu are detalii.
Constantin Hertanu (reporter): Dynamic Front parte din prima fază a celui mai mare exercițiu NATO desfășurat în acest an, Steadfast Defender. La antrenamente iau parte circa 1.000 de militari din 20 de țări aliate și partenere. Comandantul Comandamentului 56 Artilerie, generalul-maior Andrew Gainey, a declarat că exercițiul oferă ocazia consolidării cooperării printr-un proces continuu de pregătire și un schimb constant de idei. Ediția din acest an a exercițiului include pentru prima dată implicarea Comandamentului Corpului de Dislocare Rapidă al NATO din Spania pentru conducerea tuturor forțelor participante. România participă la Dynamic Front cu 100 de militari în Germania și în poligonul de la Smârdan.
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): NATO lansează cel mai mare exercițiu militar de la încheierea războiului rece. În cadrul Steadfast Defender 24 se vor stimula scenarii care își propun să demonstreze capacitatea NATO de a consolida zona de responsabilitate a forțelor aliate din Europa. Adrian Gîtman a urmărit subiectul și vine cu detalii. Adrian Gîtman: Exercițiul va arăta că NATO poate desfășura și susține operațiuni complexe timp de mai multe luni, în orice condiții, pe mii de kilometri din nordul Atlanticului până în Europa Centrală și de Est, se arată într-un comunicat de presă al alianței. Steadfast Defender este compus dintr-o serie de exerciții militare individuale mai mici, în care vor fi implicate 50 de nave militare, 80 de avioane și peste 1100 de vehicule de luptă. Manevrele se vor desfășura până la sfârșitul lunii mai și vor implica militari din toate cele 31 de țări membre NATO, a declarat generalul american Christopher Cavoli, comandatul suprem al Forțelor Aliate din Europa. „Steadfast Defender 24 va fi cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii, cu participarea a aproximativ 90.000 de militari, a tuturor celor 31 de aliați și a partenerilor din Suedia. Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euroatlantică prin dislocarea forțelor din America de Nord. Această consolidare va avea loc în cadrul unui scenariu de conflict emergent, simulat împotriva unui adversar din vecinătate”. Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Generalul Christopher Cavoli s-a aflat pe 22 și pe 23 ianuarie la București, pentru reuniunea oficialilor americani din regiune. În context, generalul american s-a întâlnit la sediul Ministerului Apărării Naționale cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cu care a discutat, printre altele, despre proiectele de modernizare a bazelor aeriene de la Câmpia Târzii și Mihail Kogălniceanu.
Cornelia Mihăilă(realizator rubrică): Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, și președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, au vizitat structurile multinaționale puse la dispoziție de România Alianței Nord-Atlantice, structuri implicate în această perioadă în exerciții pe teritoriul național.
Nicolae Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale:Prin rotație, într-o abordare de 360 de grade, NATO planifică și execută exerciții majore cu o vizibilitate ridicată. Anul acesta a fost rândul regiunii Mării Negre. O întreagă serie de exerciții ale NATO și multinaționale majore, precum „Defender”, „Steadfast Defender”, „Noble Jump 2” şi „Dacia 21”, sunt conectate într-un continuum acțional, aflându-se în diferite faze de execuție.
Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, președintele Comitetului Militar al NATO:Continuăm să desfășurăm exerciții pe întregul teritoriu aliat, suntem pregătiți. Este important de precizat că testăm sistemul integrat de comandă din Ulm, Germania, și Norfolk, Statele Unite ale Americii. Astăzi am putut observat forța întrunită cu nivel de reacție foarte ridicat aici, în România. Am putut vedea și auzi întreaga plajă de activități conduse de România și este o oportunitate extraordinară de antrenament.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Ştim că Federația Rusă urmărește îndeaproape tot ceea ce facem. Toate aceasta sunt parte a mesajului public pe care îl transmitem: NATO este pregătită să apere întregul teritoriu aliat. Cred că exercițiul „Steadfast Defender” este o altă excelentă ocazie să demonstrăm interoperabilitatea și capacitatea de transport pe distanțe lungi a personalului și echipamentelor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.