Focar de salmoneloză în Olt
Publicat de Andrei Cretoiu, 12 ianuarie 2015, 10:43
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt încearcă să stopeze un focar de salmoneloză izbucnit la o fermă de păsări aflată în apropierea graniţei cu judeţul Teleorman. Pentru ca focarul să nu se extindă, autorităţile au luat rapid măsuri şi au ucis, la sfârşitul săptămânii trecute, 3.000 de găini. Reprezentanţii DSVSA Olt susţin că focarul ar fi putut izbucni de la furajele contaminate. Directorul adjunct de la DSVSA Olt, Ştefan Nicolae, spune că trei probe au ieşit pozitive. Pagubele suferite sunt mari, însă proprietarul fermei va beneficia de despăgubiri. Comisia formată din reprezentanţi ai mai multor instituții a făcut o evaluare, iar în baza legislaţiei europene, proprietarul va primi 2,2 euro pentru fiecare pasăre ce a fost ucisă. Salmoneloza este infecţia cu bacteria Salmonella, cel mai comun tip de infecţie alimentară. Cele mai multe persoane infectate dezvoltă diaree, febră şi crampe abdominale