Curmalele sunt o sursă excelentă de minerale și vitamine. Ele conțin enzime esențiale pentru organism și aminoacizi precum riboflavina, tiamina, vitaminele A si K, precum si acid folic.
Acestea sunt bune pentru
stomac : Curmalele au un efect minunat asupra tractului gastrointestinal și îmbunătățesc funcția intestinală. Sunt recomandate pentru consum în probleme de diaree sau constipație.
Curmalele protejează împotriva osteoporozei: Sunt utile în special femeilor predispuse la osteoporoză. Conțin cantități mari de minerale, care întăresc oasele și le îmbunătățesc densitatea. Sunt recomandate și copiilor pentru că întăresc oasele în copilăria timpurie, precum și la pubertate.
sunt recomandate pentru anemie: Curmalele sunt recomandate și femeilor care suferă de sângerări abundente în timpul ciclului menstrual. În această perioadă, se pierde mult fier din cauza pierderilor de sânge și, în consecință, riscul de anemie crește dramatic. Concentrația de fier în compoziția curmalelor este foarte mare și, prin urmare, acestea pot fi o sursă excelentă de nutrienți.
Primul impuls, atunci când ne gândim la prosperitate, este să considerăm că vorbim despre partea financiară. Este un punct de vedere, însă nu complet argumentat. Prosperitatea în sine se referă la a trăi bine, cu împlinire, mulțumire și liniște interioară pe toate cele 3 mari planuri ale existenței: sănătate, relații, bani.
De cealaltă parte, un indicator despre care se discută tot mai des atunci când vorbim despre prosperitatea noastră este strâns legat de “inteligența corporală” sau, prescurtat, BQ. Aceasta reprezintă capacitatea corpului de a înmagazina și de a-și “aminti” emoțiile puternice trăite în timpul experiențelor de viață. Mai departe, prin somatizare, corpul nostru ne transmite prin intermediul neplăcerilor/bolilor etc. suferințe fizice, în ce “loc” nepotrivit stă prea mult mintea noastră cu atenția.
Ne trăim succesul sau eșecul prin … cap, stomac, rinichi și picioare
În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), capul, stomacul, rinichii și picioarele sunt cele 4 părți ale corpului nostru care ne pot asigura eșecul sau succesul, prosperitatea sau nu, dacă le acordăm atenția cuvenită, astfel:
1. Capul – partea din corpul nostru care are legătură cu individualitatea noastră, cu „știu că sunt”, „vreau să fiu”, „aleg să cred despre viață”, cu ceea ce ne este specific nouă și ne diferențiază de restul oamenilor, are legătură cu valorile personale, credințele despre viață și principiile pe care ne propunem să le respectăm.
2. Stomacul: influențează starea de sănătate a sistemului muscular. Stomacul reprezintă centrul energetic al voinței, al puterii personale și al imaginii de sine. Deoarece este organul primar al digestiei, coordonând procesul de digestie a alimentelor, din punct de vedere metaforic, psihicul nostru îl asociază cu “digestia” persoanelor, situațiilor, contextelor.
3. Picioarele – partea din corpul nostru care ne poartă într-acolo unde este direcționată și atenția noastră. Ne vorbesc despre direcția noastră în viață, despre capacitatea de a avansa în viață, de a învăța lucruri noi și de a trăi experiențe noi, despre a produce o schimbare în general, ne vorbesc despre stabilitate, siguranță, atenție la prezent, centrare pe soluții și acțiune.
4. Rinichii: influențează starea de sănătate a sistemului osos și a părului capilar. Rinichii reprezintă centrul stabilității, siguranței, ancorării în prezent și al legăturii cu pământul, tradițiile, apartenența, sănătatea fizică și, în mod foarte direct cu prosperitatea.
Cum putem folosi Inteligența Corporală pentru a prospera?
“După stabilirea obiectivului, pot interveni în continuare vechi obișnuințe și moduri de gândire, o inflexibilitate în a vrea să învățăm ceva nou, să facem lucrurile diferit sau să fim flexibili în a lua în considerare și părerea altor persoane mai experimentate (acolo unde este cazul). Astfel de sentimente ne dau dureri de cap, la propriu (somatizări în această zonă). Să presupunem că, legat de această zonă, gândurile și starea noastră emoțională sunt echilibrate. Pot însă să apară gânduri de genul: “va fi greu”, “ nu mă descurc”, “mă fac de râs”, “nu mă ajută nimeni” etc., și în acest caz va fi afectată încrederea în sine și în exterior, deci stomacul. Sau, sunt dispus să fac o schimbare, am încredere, dar aleg să nu acționez. Conflictul dintre “vreau” și “nu acționez” creează frustrare și afectează picioarele. Mai departe, observăm că nu ne-am atins obiectivul și începem să ne temem că nu știm, nu putem, nu-l vom atinge niciodată și că viața noastră va fi din ce în ce mai urâtă sau chiar că ne pasc tot felul de pericole. Frică afectează rinichii”, explică Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
În astfel de cazuri, observăm ce semnale ne dă corpul nostru, reținem următoarea schemă și o aplicăm:
• Capul: Vreau și permit (și altfel decât știu până acum)
• Stomacul: Am cu ce (am toată puterea interioară și resursele necesare și toată susținerea vieții și a celor din jur)
• Picioarele: Acționez (îmi asum riscuri și-mi dau șansă să mă apropii de obiectiv)
• Rinichii: Renunț la control și permit (permit să înlocuiesc frica cu surpriza și curiozitatea pentru a beneficia de oportunități).
Sunt momente în care este extrem de important să alegem cele mai ușor digerabile alimente. Astfel de momente sunt acelea în care avem tulburări stomacale, suntem bolnavi sau ne recuperăm după o boală.
Alimentele descrise mai jos sunt adesea digerate mai ușor și sunt potrivite pentru momentele în care organismul nostru are nevoie de protecţie:
Pâine prăjită (toast)
Pâinea prăjită, probabil nu atât de delicioasă fără unt și condimente dar este un prieten al stomacului, fiind ușor de prelucrat. Calitățile acesteia nu sfârșesc aici; pâinea prăjită poate reduce aciditatea gastrică și greața.
Însă, să nu uităm că tipul de făină din care este făcută este de o importanță majoră. Pâinea integrală, deși cu un conținut ridicat de fibre și recomandat pentru uzul zilnic, adesea îngreunează digestia în cazul stomacurilor mai sensibile. Astfel, încercați să optați pentru pâine prăjită albă, dacă vă confruntați cu tulburări stomacale, pentru a le evita.
Orez alb
Orezul este o sursă minunată de energie pentru corpul nostru. Dar este vreo diferența între consumul de orez alb și consumul de orez brun? În ce privește digestia, răspunsul este “Da, este”. Orezul brun are conținut ridicat de fibre , iar acest fapt poate duce la tulburări alimentare precum balonare și flatulență.
Orezul alb este o soluție mai bună atunci când când suntem în căutarea unor cereale pentru o bună digestie, care, în același timp, ne asigură carbohidrații necesari.
Biscuiți sărați
Biscuiții sărați sunt o alegere minunată în cazul greței și a problemelor de digestie. Aceștia conțint carbohidrați care asigură energia necesară corpului, fiind și moi în același timp, ceea ce îi face ușor de asimilat de către sistemul digestiv.
Banane
Bananele sunt o sursă minunată de carbohidrați, care sunt ușor asimilați de marea majoritate. Ele sunt o alegere potrivită datorită faptului că asigură potasiu organismului, care se pierde cu ușurință în cazul tulburărilor stomacale.
Piure de mere
Nu există un regim sănătos care să nu includă fructe. Însă, acestea conțin fibre care nu sunt mereu preferate de stomacul nostru. Iată de ce ne sare în ajutor piureul de mere, care este sursă de fructe mai ușor de digerat. În pofida faptului că acesta de asemenea conține fibre vegetale, cantitatea lor este cu mult mai mică decât într-un măr întreg. Piureul de mere conține pectină, a cărei fibre sunt solubile, iar aceasta ajută în cazul tulburărilor de stomac. Zahărul și carbohidrații, pe de altă parte, asigură organismului un stimul de energie.
Ouă
Ouăle sunt o sursă de proteine și minerale, esențiale pentru menținerea unui corp sănătos. Papara de ouă este un aliment ușor și rapid asimilat de către organism. Aceasta le face un aliment potrivit pentru persoanele care suferă de virus stomacal sau greață. Atât gălbenușul, cât și albușul sunt ușor asimilate de majoritatea oamenilor.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt o sursă bună de fibre solubile, care sunt mai blânde cu sistemul digestiv decât fibrele insolubile. Pe lângă aceasta, fibrele solubile măresc bacteriile bune din intestine, ceea ce duce la o condiție bună a sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin potasiu, un electrolit care adesea se pierde în timpul procesului de digestie.
Carnea de pui
Carnea de pui ne asigură o proteină curată, care ajută la auto-recuperarea organismului. Puiul nu conține fibre, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele ce se confruntă cu tulburări gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil. Dacă alegeți să consumați pui, optați pentru cel copt, nu prăjit- grăsimea de asemenea poate înrăutăți problemele digestive.
Desigur, nu fiecare stomac reacționează în același mod. Este important să ne cunoaștem propiul organism și să ne încredem specialiștilor, și anume pentru a ne pregăti un regim alimentar personalizat adaptat necesităților corpului nostru.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.