Peste 500 de bistriţeni și-au petrecut ziua de miercuri, 2 august, la ştrandul Codrişor, în prima zi în care acesta a fost redeschis publicului.
Lucrările de moderizare a bazei de agrement au durat doi ani, iar investiţia realizată de Primărie a depășit 4,7 milioane de lei.
Din cauza unor probleme de execuţie, inaugurarea ştrandului Codrişor, singurul bazin public din Bistriţa, a fost amânată de mai multe ori de autorităţile locale. Recepţia finală ar fi trebuit să aibă loc în luna mai, însă municipalitatea a fost nemulţumită de calitatea lucrărilor realizate de firma care a câştigat licitaţia şi a refuzat de mai multe ori să facă recepţia finală a lucrărilor de la ştrand.
În baza competențelor generale pe care autoritatea publică locală le are în administrarea domeniului public și privat al municipiului Arad, prin hotărârea nr.193 din 8 iunie 2017 a fost adoptat regulamentul de organizare si funcționare a zonelor de agrement ale municipiului, respectiv Ștrandul Neptun și Patinoarul municipiului, ambele administrate prin operatorul SC RECONS SA.
Astfel spațiul de agrement Ștrand Neptun va avea trei zone: I-zona ștrandului adulți și tineret ; II- zona ștrandului pentru copii și vârstnici; III- zona căsuțelor de agrement.
Primele doua zone funcționează în perioada 1 mai – 31 august după programul luni 13.00-21.00 și marți- duminica 09.00-21.00. În aceste zone agenții economici pot lua ultima comanda cu o oră înainte de încheierea programului iar accesul vizitatorilor se face până la ora 20.00. Dacă vremea permite sezonul estival poate fi prelungit până în septembrie. În prima zi a sezonului, 1 mai, accesul este gratuit. Apoi se face prin plata biletului de intrare ori abonament. În zona III accesul este nelimitat în toată perioada anului.
Accesul în cele două zone este exclusiv pietonal pentru vizitatori și auto pentru proprietarii sau chiriașii căsuțelor de agrement în parcările special amenajate. Autovehiculele de aprovizionare (masa maxima autorizată de 3,5 to) au acces de luni până sâmbătă între orele 7.00-12.00. până în parcarea interioară destinată agenților economici de unde marfa va fi transportată la fiecare agent economic. Accesul mijloacelor de transport în incinta parcărilor se face in limita locurilor disponibile, cu plata tarifului de parcare.
Patinoarul artificial va funcționa în perioada 1 noiembrie- 30 martie, funcție de condițiile atmosferice de luni până joi între orele 12.00-21.00 în serii de 1,30 ore. Vineri- sâmbătă, între orele 10.00- 23.30 și duminica între orele 10.00-21.30. În afara sezonului de patinaj zona va funcționa ca bază de agrement. Programări de vor face la Administrația zonelor de agrement de luni până vineri între orele 8.00-16.00.
Lucrările de modernizare a Ștrandului Municipal Lugoj au reînceput. Potrivit administraţiei locale, toate problemele de proiectare care au dus la sistarea lucrărilor au fost rezolvate, iar constructorul poate relua execuția părții finale a proiectului. Lucrările sunt prevăzute să se desfășoare pe o durată de trei luni.
Până atunci, lugojenii vor avea însă reduceri de 20 la sută la Aquaparkul din Mako, Ungaria. Primarul Francisc Boldea spune că demersul a fost posibilă ca urmare a parteneriatul existent între cele două localităţi. Pentru accesul la ştrandul din Ungaria lugojenii trebuie să prezinte un document care să ateste domiciliul.
Proiect ambițios pentru administrația locală din Caransebeș: un ștrand complet transformat.
Primarul Felix Borcean a declarat zilele trecute că ”pentru un oraș ca și Caransebeșul este prematur să se discute despre un Aquaparc complex care să includă zone estivale și hibernale”, așa că municipialitatea a hotărât să investească în actualul ștrand situat în parcul Teiuș.
„Intenţionăm să împărţim bazinul mare, care era costisitor şi prea puţin atrăgător din cauza adâncimii mari a apei. Am făcut un proiect în care bazinul este separat în două părţi, una de 1,2 m şi una de 1,6 m, cu o arie de relaxare, cu şezlonguri care vor flanca bazinul şi în zona mediană. Bazinul va fi prevăzut cu un sistem de filtrare modern. De asemenea, intenţionăm atât pentru zona mai puţin adâncă a bazinului mare, cât şi pentru bazinul de copii, să amplasăm tobogane moderne şi foarte atrăgătoare. Vom avea zona de nisip, umbrele de stuf, încercăm să facem ştrandul cât mai atractiv. Mai mulţ toate zonele din ștrand care acum au bitum vor fi amenajate cu pavele de culoare deschisă, modernizăm terenurile de tenis cu piciorul, de fotbal şi volei pe plajă, de baschet”, a explicat edilul Felix Borcean.
Toate lucrările vor costa 110 mii de euro și deși această investiție nu era preconizată în bugetul local, s-a ajuns la o înțelegere cu firma care va executa lucrarea, banii urmând să fie plătiți eșalonat, până în cursul anului viitor.
Întregul proiect de reabilitare va fi finalizat până în luna mai 2018.
Ştrandurile, piscinele şi bazinele de înot din Caraş-Severin, dar şi unităţile de alimentaţie publică ce funcţionează în incinta acestora au fost verificate în ultimele săptămâni, prin ordin al prefectului Nicolae Miu Ciobanu. Au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale. Cele mai mari amenzi au fost date de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în valoare de 11.500 de lei, dar şi de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Din comisia mixtă de control au mai făcut parte reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Au fost verificate 14 piscine şi 12 unităti de alimentaţie publică. „În total au fost aplicate 16 amenzi contravenţionale, din care: 6 de către DSP Caraş-Severin în valoare de 3.500 lei, 5 de către CJPC Caraş-Severin în valoare de 8.200 de lei, 3 de către ITM Caraş-Severin în valoare de 11.500 de lei şi două de către DSVSA în valoare de 1.800 de lei. La acestea s-au adăugat 25 de avertismente.
La ştranduri, piscine şi bazine, principalele nereguli au fost: lipsa marcaje adâncime şi bare de susţinere; lipsa cursurilor de igienă la angajaţi; evidenţe necorespunzătoare privind periodicitatea primenirii apei, modalităţii de dezinfecţie şi a substanţelor folosite; nerespectarea frecvenţei analizării apei de îmbăiere, prin analize de laborator, lipsa trusei de teste rapide; neanalizarea microbiologică a apelor de îmbăiere; lipsa vestiarelor; lipsa autorizaţie sanitare de funcţionare; tarife neafişate la intrarea în piscină; lipsa unei persoane instruite în vederea acordării primului ajutor; lipsa afişării numărului maxim de persoane admise simultan în bazin; lipsa fişei de aptitudine pentru personalul angajat (control medical periodic); lipsa fişei de aptitudini emisă de medicul de medicina muncii; neevaluarea riscurilor pentru locurile de muncă; neluarea măsurilor de către angajator pentru actualizarea planului de prevenire şi protecţie; nu au fost trimise notificări privind substanţele periculoase utilizate/manipulate; lipsa convenţiei pe linie de securitate şi sănătate în muncă; nesemnalizarea limitării accesului în încăperea centralei termice; lipsa documentelor între persoane angajate şi persoane juridice; neefectuarea controlului psihologic de către agentul control acces care conduce şi autoturism; neluarea măsurilor necesare la centrala termică pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă; lipsa buletinului de verificare a instalaţiei electrice; lipsa controalelor interne la locurile de muncă cu informarea în scris asupra neconformităţilor; lipsa personalului pentru aplicarea măsurilor de prim ajutor în caz de incendii.
Şi la unităţile de alimentaţie publică au fost constatate numeroase deficienţe: lipsa carnetului de sănătate pentru personalul care manipulează alimente; lipsa inregistrării sanitar-veterinare a unităţii de alimentaţie publică; lipsa facturilor, avizelor, certificatelor de calitate, etc., pentru ultimele intrări de produse alimentare; trasabilitate incompletă pentru produsele alimentare de origine animală/ nonanimală refrigerate – congelate; blat de lucru necorespunzator; balanţe semiautomate care nu aveau buletine de verificare metrologică.
Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) va aloca peste 160.000 de lei, echivalentul a 36.700 euro, pentru achiziţionarea, prin licitatie, a serviciilor de amenajare şi decorare a standului României pentru participarea la Târgul Internaţional de Turism Leisure 2015 de la Moscova, potrivit informatiilor publicate, luni, pe site-ul instituţiei.
Criteriul de selecţie îl constituie preţul cel mai scăzut în condiţiile respectării cerinţelor caietului de sarcini.
Oferta va fi deschisă în data de 21 august.
Târgul Internaţional de Turism Leisure 2015 va avea loc în perioada 15-18 septembrie 2015 la Moscova, unde standul României va avea o suprafata de 50 mp.
Inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Covasna au sancţionat conducerea ştrandului şi piscinei pentru neînlocuirea şi nedezinfectarea săptămânală a bazinelor de înot.
Inspectorii au mai sesizat că bazinul mare al ştrandului nu are montat de jur împrejur, la nivelul apei, o bară de susţinere, că prezintă fisuri şi crăpături, iar pavajul este denivelat.
Administratorul celor două baze, Nagy Zoltan, a declarat că dacă s-ar respecta Ordinul Ministerului Sănătăţii, respectiv spălarea săptămânală a fundului bazinului cu jet de apă şi burete, atunci ar trebui evacuată apa în totalitate, prin urmare piscina şi ştrandul ar trebui închise trei zile pe săptămână din cele şase lucrătoare.
Nagy Zoltan a declarat că zilnic se face o primenire a apei din bazine în raport de 1 la 10.
Cât priveşte ştrandul, Nagy a admis că bazinul olimpic prezintă fisuri, precizând că urmează să fie reabilitat. Conducerea bazelor de agrement nu a contestat amenzile.