O treime dintre români (33%) preferă să dăruiască de Crăciun produse din categoria home & deco, însă pe lista cadourilor se află şi vacanţele, arată datele unui studiu.
Conform cercetării, a nivel european, 37% din bugetul alocat pentru Crăciun este rezervat cadourilor, iar România se aliniază acestui trend. Astfel, cei mai mulţi români preferă să dăruiască de Crăciun produse din categoria home & deco (33%), dar şi haine, cosmetice sau bijuterii.
Pe de altă parte, tot mai mulţi români pun mai mare preţ pe experienţe decât pe bunurile materiale de Crăciun, în aşa fel încât ofertele de vacanţă sunt căutate cu interes în această perioadă.
Studiul de specialitate relevă, totodată, că 66% dintre cumpărătorii europeni sunt pasionaţi de Crăciun şi consideră că sărbătorile alături de familie şi prieteni sunt foarte importante.
În acelaşi timp, 28% dintre consumatori au declarat că vor fi mai rezervaţi în ceea ce priveşte cheltuielile de Crăciun, semn că inflaţia şi creşterile preţurilor la gaze şi energie, în mod special, i-au determinat să fie mai atenţi cu bugetul lor.
În România, se află pe un trend ascendent capitolul alimente de origine locală, ceea ce înseamnă că românii vor încerca să apeleze mai mult la brandurile din ţară pentru mesele festive, o iniţiativă cu un impact benefic asupra economiei naţionale, susţin reprezentanţii platformei de rezervări online.
Aproape o treime (32%) dintre cumpărători spun că anul acesta vor cumpăra mai multe produse la promoţie, în încercarea de a reduce costurile. De asemenea, anii de pandemie şi dezvoltarea platformelor digitale au schimbat obiceiurile de achiziţie ale consumatorilor, iar în momentul de faţă nouă din zece participanţi sunt de părere că vor utiliza magazinele online pentru a cumpăra cadourile de Crăciun.
Cu toate acestea, pentru cumpărăturile de alimente pentru mesele festive de sărbători şi nu numai, aceştia vor merge mai degrabă în magazinele fizice, o practică devenită deja tradiţie.
Mașinile hibride și electrice sunt preferate de aproape jumătate dintre consumatorii români, care spun că ar alege o astfel de motorizare pentru viitoarea mașină, reiese dintr-un studiu foarte recent, realizat în rândul a peste 26.000 de consumatori din 25 de țări din întreaga lume, inclusiv România.
Dintre aceștia, cei mai mulți, aproximativ 63% ar face o astfel de achiziție datorită costului cu alimentarea, care rămâne încă scăzut față de motorizarea pe benzină sau motorină, aproximativ jumătate sunt motivați de protecția mediului, 47% de sănătatea personală, iar 40% sunt atrași de stimulentele acordate de stat.
În România, procentul celor care rămân fideli unei mașini pe motorină sau benzină este de 50%.
Printre participanții din România care preferă o mașină electrică, cei mai mulți ar opta pentru un model hibrid, în timp ce interesul pentru mașinile pe baterie rămâne încă redus, doar 7% din totalul respondenților români având o astfel de opțiune.
Motivele pentru care consumatorii români rămân reticenți cu privire la mașinile electrice sunt legate de infrastructura publică de încărcare, încă precară, autonomia limitată și prețul ridicat.
Consumatorii europeni care încă preferă motoarele clasice așteaptă ca autonomia motoarelor electrice să crească pentru a își schimba opțiunea. Britanicii sunt cei mai exigenți, așteptând ca autonomia să ajungă la 700 de kilometri.
Cei mai mulți români plănuiesc să își încarce mașina electrică acasă (49%), dar aproape la fel de mulți (45%) spun că vor să apeleze la stațiile publice de încărcare.
Publicat de Andra Radu,
16 iunie 2022, 11:30 / actualizat: 16 iunie 2022, 13:40
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu indici genetici crescuți pentru gustul amar tind să mănânce mai puține cereale integrale decât persoanele cu niveluri mai scăzute.
În același timp, persoanele cu sensibilitate genetică la gustul picant consumă mai puține legume, în special roșii și portocale.
Un studiu, efectuat cu participarea a peste 6.200 de persoane, a descoperit o legătură între anumite gene în privința gusturilor și preferințelor oamenilor pentru unele grupuri de alimente.
Mai mult de un sfert dintre femei au fost victime ale violenţei domestice!
Publicat de Andra Radu,
18 februarie 2022, 11:30 / actualizat: 18 februarie 2022, 19:33
Mai mult de un sfert dintre femeile cu vârsta de sub 50 de ani la nivel mondial au fost victime ale violenţei domestice comise de un partener de sex masculin, conform unui nou studiu, relatează dpa.
Potrivit studiului realizat pe baza a sute de cercetări, publicat în revista „The Lancet”, 27% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost victime ale violenţei fizice şi/sau sexuale comise de partenerul de viaţă.
Aproximativ una din şapte (13%) a afirmat că acest lucru s-a întâmplat în ultimul an – echivalentul a 492 de milioane de femei în întreaga lume.
Potrivit autorilor studiului, cifra reală a femeilor abuzate este probabil mai mare decât estimările, având în vedere stigmatizarea violenţei domestice care poate face mai puţin probabil ca femeile să raporteze abuzurile.
Cercetători de la OMS şi din cadrul altor instituţii au analizat 366 de studii realizate în perioada 2000-2018 şi aflate în Baza de date globală a OMS privind violenţa împotriva femeilor.
Aceste studii au fost efectuate pe două milioane de femei şi fete din 161 de ţări şi regiuni ale lumii, acoperind astfel 90% din populaţia feminină la nivel global cu vârsta de peste 15 ani.
Descoperirile sugerează, de asemenea, că violenţa domestică începe devreme – 24% dintre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au afirmat că au fost victime ale violenţelor comise de partenerul lor intim.
Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conţinut care înfăţişează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet şi 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfăţişeze nud sau într-o ipostază sexuală.
Potrivit studiului realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii „Folosirea internetului de copii şi adolescenţi” în 2021, 37% dintre elevi afirmă că, în anul care a trecut, au fost jigniţi sau deranjaţi pe Internet, iar 49% dintre ei spun că s-a întâmplat să găsească online conţinut care i-a făcut să se simtă inconfortabil.
Situaţia este mai întâlnită în rândul copiilor sub 12 ani (6 din 10 afirmă acest lucru) şi în rândul fetelor (54% vs 42% în rândul băieţilor). Violenţa fizică şi verbală alături de nuditate sunt principalele conţinuturi care i-au făcut pe copii să se simtă inconfortabil.
Vârsta medie la care copiii încep să utilizeze internetul a scăzut comparativ cu datele înregistrate de cercetarea din 2019, când aceasta era de 9 ani. În studiul din 2021, vârsta medie la care copiii (la nivelul întregului eşantion) afirmă că au început să acceseze internetul este de 8,2 ani.
Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenţii sub vârsta de 12 ani (6,8 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) şi la copii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural). Telefonul mobil este dispozitivul principal de pe care copiii accesează internetul – 99%, urmat de laptop – 62%, TV Smart – 42% şi tabletă -24%.
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, prezent la dezbaterea Salvaţi Copiii, a vorbit despre siguranţa pe Internet a copiilor şi despre riscurile educaţiei online. Acesta a precizat că, în acest moment, sunt 163.000 de şcoli care au cursuri online, nu faţă în faţă.
„Dacă anul trecut, la întâlnirea miniştrilor Educaţiei din Europa, lucrurile erau privite cu mai mult optimism din perspectiva digitalizării educaţiei, experienţa ne-a arătat că predarea online, fără a avea pregătirea necesară, are vulnerabilităţi. Educaţia va avea o componentă digitală mai pronunţată, însă ea trebuie făcută cu precauţie. Siguranţa pe internet este un element esenţial. Anul acesta, la întâlnirea miniştrilor Educaţiei, abordarea s-a nuanţat, s-au relevat neajunsurile educaţiei online, în contextul crizei sanitare. (…)
Sunt afectaţi şi părinţii, şi profesorii, întreaga societate e afectată de elementele din studiul Salvaţi Copiii. Pentru persoanele care au deja probleme de sănătate mintală, toată această perioadă de forţare a lucrului pe Internet, 4 ore pe zi, pentru 80% dintre copiii, e mult. Ministerul Educaţiei şi alte autorităţi au distribuit mai mult de 100.000 de tablete, cu internet inclus. Acele tablete nu sunt folosite doar în procesul educaţional.
La finalul săptămânii trecute, erau 163.000 de şcoli în online – doar 1% din şcoli, dar asta înseamnă că 200.000 de copii se bazează exclusiv pe Internet. (…)
Este un termen nou, oboseala online – se referă la sentimentul de epuizare după cursuri online lungi, după videoconferinţe. Mai e un aspect grav: confuzia rolurilor, părinţii se comportă ca profesorii, sunt mai implicaţi în teme. (…) Există o iniţiativă a Ministerului Educaţiei, o aplicaţie prin care copiii să-şi poată auto-evalua nivelul de stres şi de anxietate.”, a precizat ministrul Educaţiei.
Un pahar de suc de portocale pe zi reduce tensiunea arterială sistolică!
Publicat de Andra Radu,
6 februarie 2022, 15:00 / actualizat: 6 februarie 2022, 21:07
Sucul de portocale scade tensiunea arterială, iar consumul regulat al băuturii previne problemele cardiace.
Dr. Carrie Ruxton de la Centrul de Cercetare a Sucurilor de Fructe din Belgia a descris proprietăţile benefice ale băuturii, susţinând că un pahar de suc de portocale pe zi reduce tensiunea arterială sistolică cu trei zecimi şi pe cea diastolică – cu aproape două.
Atât portocalele, cât şi sucul de portocale conţin un polifenol vegetal numit hesperidină, care relaxează vasele de sânge şi facilitează controlul tensiunii arteriale. Acesta este absorbit mai eficient din suc decât din portocalele întregi, deoarece cantitatea mică de fibre din fruct împiedică organismul să absoarbă hesperidina.
„Sucul de portocale este, de asemenea, o sursă de potasiu, care ajută la controlul tensiunii arteriale”, explică Ruxton.
Hipertonia arterială este un sindrom al tensiunii arteriale sistolice ridicate şi simultan sau independent de aceasta al tensiunii arteriale diastolice. Peste 20 de combinaţii din codul genetic uman contribuie la dezvoltarea hipertensiunii arteriale.
Efectele benefice ale ceaiului verde asupra sistemului cardiovascular!
Publicat de Andra Radu,
16 ianuarie 2022, 15:00 / actualizat: 16 ianuarie 2022, 21:10
Oamenii de ştiinţă chinezi au efectuat un studiu privind efectele benefice ale ceaiului verde asupra sistemului cardiovascular.
Pentru că bolile de inimă şi afecţiunile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces din lume, ceaiul este considerat băutura care prelungeşte viaţa. La cercetare au participat peste 100.000 de persoane.
Unul dintre grupurile de participanţi a băut ceai verde de cel puţin trei ori pe zi, iar celălalt nu a consumat băutura deloc. Experimentul a durat şapte ani, timp în care participanţii au fost consultaţi periodic de medici.
Rezultatele consumului regulat de ceai verde au fost vizibile: riscul de deces în rândul membrilor grupului care au băut ceai în mod regulat a scăzut cu 15%, iar riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral s-a diminuat şi mai mult. Reducerea riscului de deces este în mod clar asociată cu acţiunea componentelor ceaiului verde.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că sucul de afine ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Patruzeci și cinci de studii au arătat că persoanele care consumă suc de afine au o tensiune sistolică mai scăzută cu 1,52 puncte şi o tensiune diastolică cu 1,78 milimetri de mercur.
Cercetătorii de la Universitatea Laval susţin că sucul de afine are un efect benefic asupra nivelului de colesterol din sânge. Ei cred că acesta este efectul compuşilor polifenolici din afine, care se găsesc în multe plante şi sunt sintetizaţi. În plus, această băutură este cunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante şi antiinflamatorii.
Cu toate acestea, este necesar un consum echilibrat al sucului de afine, care, anterior, a fost identificat ca principalul pericol al oscilaţiilor de tensiune.
Studiu: Riscul de cancer, în mare măsură independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor!
Publicat de Andra Radu,
23 decembrie 2021, 16:30 / actualizat: 23 decembrie 2021, 19:10
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorul dr. Orsolya Vincze, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, riscul de cancer este, în mare măsură, independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor.
„Cercetător al UBB, autor principal al unui studiu major care arată că riscul de cancer este în mare măsură independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor. Dr. Orsolya Vincze, cercetător colaborator în cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca (UBB), este autorul principal al unui articol apărut recent în unul dintre cele mai prestigioase jurnale academice la nivel mondial, Nature.
Lucrarea prezintă un studiu inovator care oferă dovada că riscul de cancer este în mare măsură independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor. Mai mult, rezultatele obţinute oferă o mai bună înţelegere a riscului şi rezistenţei cancerului la diferite specii de animale. Astfel, contribuie la progrese majore în explorarea apărării naturale împotriva cancerului şi ar putea revoluţiona medicina împotriva cancerului”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB.
Potrivit comunicatului, folosind date despre 191 de specii şi 110.148 de mamifere, „această cercetare demonstrează că cancerul este o boală omniprezentă a mamiferelor” şi că riscul de cancer nu este distribuit uniform de-a lungul filogeniei mamiferelor.
„Tindem să vorbim despre cancer ca despre o problemă strict umană. Deşi este adevărat că diverse tipuri de cancer afectează grav specia umană, nu putem ignora faptul că şi alte animale se confruntă cu această boală, la fel ca noi. Nu doar animalele de companie, ci şi animalele sălbatice.
Cu toate acestea, în ce măsură sunt animalele expuse la cancer şi cât de des este afectată sănătatea lor de această boală a fost un subiect mai puţin studiat până acum. Aceasta nu este o surpriză, deoarece la animalele sălbatice orice boală gravă duce probabil la moartea nerepertoriată a animalului din cauza înfometării sau a prădătorilor. Mai mult, cancerul este o boală asociată cu vârsta, în care indivizii în vârstă sunt mai predispuşi să dezvolte boala.
În consecinţă, riscul de cancer la animalele sălbatice, unde vârsta este rar cunoscută, este dificil de estimat. Prin urmare, pentru a explora cât de des se confruntă animalele cu cancer, această cercetare s-a concentrat pe animalele din grădina zoologică, unde indivizii sunt urmăriţi de-a lungul vieţii.
Studiul abordează, de asemenea, o întrebare evoluţionistă fascinantă. Tumorile sunt boli de origine mutaţională, iar mutaţiile apar de obicei în timpul diviziunii celulare. În consecinţă, animalele cu corpuri mai mari şi durate de viaţă mai lungi care au suferit mai multă diviziune celulară sunt susceptibile de a avea un risc mai mare de a dezvolta tumori.
Această teorie a fost susţinută de mai multe studii la oameni, de exemplu, în cazul în care dimensiunea corporală (înălţimea) mai mare este asociată cu un risc mai mare de cancer. Cu toate acestea, aceste corelaţii nu par să fie valabile între specii, deoarece un elefant şi un şoarece au o probabilitate similară de a dezvolta cancer, chiar dacă durata lor de viaţă şi dimensiunile corpului diferă în ordine de mărime.
Discrepanţa dintre efectul mărimii corpului şi speranţa de viaţă asociată riscului de cancer este cunoscută sub numele de paradoxul lui Peto. Această cercetare oferă acum dovada că riscul de cancer este în mare măsură independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor, oferind astfel dovezi fără echivoc pentru validitatea paradoxului lui Peto. Acest rezultat oferă sprijin pentru afirmaţia că evoluţia a modelat mecanisme de supresie tumorale din ce în ce mai eficiente de-a lungul evoluţiei, pentru cazurile de longevitate extinsă şi/sau a dimensiunilor corporale mai mari”, se menţionează în comunicat.
Obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace, a constatat un nou studiu, relatează The Indepenent marţi.
O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a examinat date colectate de la o cohortă de 88.000 de persoane care au raportat la ce oră au mers la culcare şi s-a ajuns la concluzia că ora optimă este între 22:00 şi 22:59.
Cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%.
Participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare.
Cercetări anterioare au evidenţiat asocierea dintre durata somnului şi riscurile cardiovasculare, însă acesta este primul studiu care analizează momentul la care oamenii adorm şi nu durata somnului.
Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care aceştia adormeau, pe o perioadă de şapte zile.
Cinci ani mai târziu, 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă.
Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar şi după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.
Cu toate acestea, aceste date indică doar o corelaţie între ora de culcare şi bolile de inimă şi nu sunt suficiente pentru a demonstra că orele de culcare târzii sau timpurii cauzează apariţia unor probleme cardiovasculare mai târziu în viaţă.
Jumătate dintre tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani (Generaţia Z) ar încheia o asigurare pentru spitalizare cauzată de boală sau accident, în timp ce aproape un sfert (23%) dintre persoanele incluse în această categorie au deja o asigurare de viaţă, relevă rezultatele unui studiu publicat luni.
Conform cercetării, şapte din zece tineri din Generaţia Z (71%) declară că o asigurare de viaţă reprezintă un instrument financiar util.
De asemenea, 50% dintre participanţii la cercetare ar opta pentru o asigurare de viaţă cu spitalizare provocată de boală sau accident, iar cel mai ridicat interes pentru asigurările de accidente se manifestă în rândul celui mai tânăr segment dintre cei intervievaţi. Astfel, 41% dintre persoanele de 16 – 18 ani s-ar asigura împotriva unui accident rutier, casnic, survenit în timpul diverselor activităţi sportive etc.
În acelaşi timp, tinerii cu vârste cuprinse între 22 şi 24 de ani sunt interesaţi în mod deosebit de cumpărarea unei asigurări cu economisire pentru o planificare financiară pe termen lung.
Studiul „Insights PulseZ” a fost realizat de Romanian Business Leaders (RBL), în parteneriat cu Aegon România, în perioada iunie – iulie 2021, pe un eşantion de circa 1.200 de tineri din România.
Produsele de panificaţie şi mâncărurile pregătite acasă sunt produsele cu cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, deşi tendinţa de risipire s-a diminuat semnificativ în ultimii ani (2020 faţă de 2016) cu 63,8%, respectiv 61,11%, relevă un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă care evaluează percepţia populaţiei privind risipa alimentară în România.
Românii au o percepţie şi un comportament corect în sensul evitării aruncării alimentelor ceea ce înseamnă că „mesajul transmis an de an ajunge unde trebuie”, dar acesta trebuie adaptat modelului comportamental conservator tradiţional din familia românească.
În ceea ce priveşte cantitatea de mâncare care se aruncă într-o gospodărie într-o săptămână, studiul Departamentului pentru Dezvolare Durabilă arată că 71% dintre respondenţi apreciază că, în gospodăria proprie, nu se aruncă „deloc”, sau se aruncă „foarte puţine” alimente. Aproximativ un sfert dintre cei chestionaţi consideră că aruncă o cantitate moderată/rezonabilă de mâncare şi numai 6% admit că aruncă multă sau foarte multă mâncare.
Faţă de statisticile momentului în ţările bogate, modelul românesc este conservator, iar o explicaţie ar fi nivelul general al veniturilor, mai scăzut în România, care face ca alimentele să fie proporţional mai scumpe, la noi în ţară, dar şi un model cultural care atribuie hranei o valoare simbolică.
Procesul de risipă alimentară este legat şi de comportamentul de consum şi de cumpărături, iar cei mai mulţi fac aceste cumpărături o dată pe săptămână, 32% dintre respondenţi afirmând că merg să cumpere mâncare o dată pe săptămână.
Cumpărăturile „săptămânale” sunt o marcă a modelului urban modern. Cei care afirmă că merg „zilnic” să cumpere alimente (15%), împreună cu cei care merg „de câteva ori pe săptămână”, reprezintă urbanul tradiţional (inclusiv cel din perioada comunistă).
Cei care merg la cumpărături alimentare „mai rar de o dată pe săptămână” (20%) ar corespunde cu zona ruralului profund, în care alimentele provin, în mare parte, din propria gospodărie, arată studiul DDD.
Raportat la ceea ce se aruncă şi unde ajung resturile alimentare, două treimi (66%) dintre respondenţi declară că resturile alimentare sunt utilizate pentru hrana animalelor. Dacă adăugăm procentul de 4% al celor care declară că le compostează, rezultă că 70% dintre români reciclează, practic, resturile alimentare, potrivit studiului citat.
44% declară că principalul motiv pentru care se aruncă mâncarea este acela că „se găteşte într-o cantitate prea mare”, procente moderate, de 11% şi respectiv 8%, se înregistrează la răspunsurile „merg rar la cumpărături şi cumpăr cantităţi mari” şi „nu fac listă de cumpărături”.
E important de subliniat procentajul foarte mic (1%) al celor care apreciază că „hrana este foarte ieftină şi nu contează cât se cumpără”.
Distribuţia răspunsurilor arată că 50% dintre respondenţi aruncă sub 10% din alimentele pe care le cumpără, în timp ce numai 10% declară că aruncă peste 30% din alimentele cumpărate. Mediana răspunsurilor (cifra cea mai apropiată de comportamentul mediu) este de 5%.
Spre deosebire de întrebările din alte cercetări, care solicitau evaluări cantitative, în cazul de faţă, procentajul de răspunsuri non-valide este mic (6%), ceea ce înseamnă că românii sunt mult mai atenţi cu evaluarea alimentelor decât cu evaluarea cantitativă a unor suprafeţe, volume, mărimi abstracte.
Studiul arată că aproape 40% dintre respondenţi declară că, în medie, cheltuiesc între 500 şi 1.000 lei pe lună pentru alimente, însă, în România, alimentele sunt scumpe faţă de veniturile cetăţenilor. În barometrele anterioare, s-a observat că procentajul celor cu venituri insuficiente în România se ridică la aproximativ 40%.
Concluziile studiului arată că până la 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din oraşe. Cheltuim pe hrană 40% din venituri, iar 33% – 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram.
Muzica influenţează comportamente, stări, reacţii, chiar şi atracția fizică dintre persoanele de sexe diferite. Face ca înfățișarea unui bărbat să devină mai atractivă pentru femei, arată un studiu.
Originea muzicii are la baza sa nenumărate teorii. Una dintre acestea spune că poate influența atracția fizică dintre persoane de sexe diferite. O astfel de ipoteză, emisă printre alții și de Darwin în 1871 în „Originea speciilor”, revine în actualitate.
O echipă de cercetători de la Facultatea de Psihologie a Universității din Viena au vrut să afle dacă muzica influențează atracția sexuală și felul în care decidem că o persoană este sau nu atractivă.
Cercetătorii au luat în calcul „transferul de agreabilitate”, altfel spus faptul că muzica induce o stare de bine, și „atribuirea greșită a stării de excitație” care se referă la cazul în care o situație stresantă pe care o trăim în prezența unei persoane de sex opus ne face să fim atrași mai ușor de acea persoană.
De asemenea, au fost formate trei grupuri din 32 de persoane, un grup format din bărbați și două grupuri de femei, femeile dintr-un grup fiind în perioada fertilă, celălalt grup, în perioada nefertilă.
Mai întâi participanții au ascultat un fragment muzical, după care li s-a arătat o fotografie cu fața unei persoane de sex opus, pentru ca apoi să fie spună dacă sunt atraşi de chipul respectiv și dacă ar putea avea o relație amoroasă cu acea persoană.
Un alt grup de participanți a efectuat același test, dar fără muzică.
Rezultatele au arătat că femeile care au ascultat un fragment muzical mai complex și mai plin de emoție, au apreciat mai mult chipul bărbatului din fotografie și și-au putut imagina cu ușurință o relație cu persoana respectivă, în comparație cu femeile care nu au ascultat muzică.
Teoria lui Darwin susţine că efectul muzicii este valabil atât la femei, cât şi la bărbaţi, însă, de data aceasta, a fost contrariată. Bărbaţii nu au fost afectaţi.
Elevii din România, fruntaşi la studiul limbilor străine!
Publicat de Andra Radu,
24 septembrie 2021, 15:50 / actualizat: 24 septembrie 2021, 17:54
În 2019, 59% dintre elevii din învăţământul general secundar superior au studiat două sau mai multe limbi străine în UE, cea mai ridicată proporţie fiind în Luxemburg, Franţa, Estonia, România, Cehia şi Finlanda, arată datele publicate vineri de Eurostat.
În rândul statelor membre UE, toţi elevii din învăţământul general secundar superior studiau în 2019 două sau mai multe limbi străine în Luxemburg şi Franţa. Urmează, cu o proporţie de 99%, elevii din Estonia, România, Cehia şi Finlanda. Ei sunt urmaţi de elevii din Slovacia (98%), Croaţia (95%) şi Slovenia (92%).
În contrast, în Grecia doar 1% dintre elevii din învăţământul general secundar superior studiau două sau mai multe limbi străine în 2019, un nivel scăzut fiind înregistrat şi în Portugalia (6%), Irlanda (12%), Italia (25%) şi Spania (27%).
În 2019, engleza era în UE cea mai studiată limbă străină în învăţământul general secundar superior (96% din elevi), pe locurile următoare fiind spaniola (26%), franceza (22%), germana (20%) şi italiana (3%).
În rândul limbilor străine din afara UE, cea mai studiată era rusa (3%), în special în Estonia (68%), Letonia (57%), Lituania (30%) şi Bulgaria (24%).
Oamenii de ştiinţă japonezi au descoperit că o anumită mutaţie genetică în combinaţie cu alcoolul creşte riscul de cancer la stomac.
La studiu au participat 513 pacienţi cu cancer de stomac, inclusiv asiatici şi persoane cu diferite origini. În afară de aceasta, specialiştii au colectat 243 de probe de ţesut ale unor voluntari din Japonia pentru secvenţierea întregului genom şi date genetice suplimentare provenite de la 288 de persoane, din baze de date medicale.
S-a demonstrat că mutaţia genei ALDH2, care codifică aldehida dehidrogenază, enzimă responsabilă în principal de metabolizarea alcoolului, este legată de cancerul de stomac.
Pacienţii cu această mutaţie nu au băut alcool atât de activ, după cum indică riscul ridicat de a dezvolta această boală, chiar şi în cazul unui consum moderat de băuturi alcoolice.
În principiu, această legătură a fost remarcată în rândul asiaticilor. Unele tipuri de cancer de stomac, legat de mutaţia genei CDH1 (responsabilă de contactele inercelulare), au fost, de asemenea, mai frecvente la pacienţii din Asia.
Un studiu realizat la nivel global relevă niveluri impresionant de mari de anxietate legate de schimbările climatice în rândul tinerilor.
Majoritatea participanţilor la acest studiu susţin că sunt foarte sau extrem de îngrijoraţi, peste jumătate dintre ei fiind de părere că omenirea este sortită pieirii.
Studiul, efectuat în zece ţări pe un număr de zece mii de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, este considerat cel mai amplu de acest fel.
Dr. Caroline Hickman, principalul coordonator al studiului din cadrul Universităţii Bath din Marea Britanie, a declarat că eco-anxietatea, sau anxietatea climatică la copii şi adolescenţi nu priveşte doar degradarea mediului înconjurător şi probleme legate de degratarea ecologică, tinerii având sentimentul că adulţii, mai cu seamă guvernele şi marile companii, acţionează sau nu acţionează deloc în consecinţă.
Ambalajele de băuturi din sticlă sunt cel mai puţin colectate în gospodăriile din România, cu o pondere de 25% din total, în timp ce, la polul opus, se află recipientele din plastic, în proporţie de 45%, reiese din datele statistice publicate, astăzi de un operator de salubritate.
Dozele din aluminiu sunt colectate în proporţie de 30% din totalul ambalajelor, în gospodăriile din ţară.
Raportul final de colectare de la încheierea celor şapte zile de desfăşurare a Forumului Oraşelor Verzi (FOV) arată că, din cele 36.433 de ambalaje colectate, 16.332 au fost PET-uri, 10.957 doze din aluminiu, iar 9.144 au fost sticle.
Datele statistice au fost obţinute de Brai-Cata în săptămâna 6 – 12 septembrie 2021, ca urmare a contorizării recipientelor depozitate într-un automat de reciclare, cu ocazia Forumului Oraşelor Verzi (FOV), pe trei tipuri de materiale reciclabile.
Conform unor cercetări recente, somnul insuficient poate duce la probleme de sănătate, dar la fel se întâmplă şi cu somnul excesiv. Toate anomaliile legate de somn pot afecta modul în care funcţionează creierul.
Cercetările au inclus peste 40.000 de persoane din întreaga lume care au participat la un sondaj online şi la o serie de teste ale abilităţilor mentale, cum ar fi raţionamentul, memoria şi abilităţile verbale.
Potrivit rezultatelor preliminare, persoanele care dorm şapte până la opt ore pe noapte au avut rezultate mai bune decât cele care dorm mai mult sau mai puţin. Jumătate dintre participanţi au susţinut că de obicei dorm mai puţin de şase ore şi jumătate pe noapte.
Cercetătorii au făcut o serie de descoperiri surprinzătoare. Persoanele care dormeau mai puţin de patru ore păreau cu nouă ani mai în vârstă.
Gândirea şi capacitatea verbală sunt cele două abilităţi mentale grav afectate de anomaliile legate de somn, în timp ce pierderea memoriei este o schimbare care nu este afectată de durata somnului.
Cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au identificat cel mai bun mod de a prepara cafeaua, pentru a reduce riscul apariţiei bolilor de inimă.
La studiu au participat 508.747 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Voluntarii au completat chestionare cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumată și au fost colectate date cu privire la variabilele care pot avea influenţă atât asupra consumului de băuturi, cât și privind bolile de inimă.
Acești factori suplimentari au inclus fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul. Starea de sănătate a voluntarilor a fost monitorizată timp de 20 de ani.
„Cafeaua nefiltrată conține substanțe care cresc colesterolul. Folosirea unui filtru le elimină și este mai puțin probabil să aveți un atac de cord şi moarte prematură”, arată autorul studiului, Doug Tele, profesor la Facultatea pentru Sănătate Publică a Universităţii din Göteborg, Suedia.
„Studiul ne oferă dovezi convingătoare că există o legătură între prepararea cafelei, ritmul cardiac și longevitate”, a adăugat el.
De asemenea, cafeaua făcută prin fierbere sau într-o presă de cafea crește riscul unor boli de inimă.
„Cafeaua nefiltrată – cum ar fi cafeaua turcească, care se prepară prin fierbere, ori cafeaua care se face în presa franceză conține cantități mai mari de cafestol și caveol – substanțe chimice găsite în petele de grăsime care plutesc pe suprafața cafelei”, a explicat expertul în sănătate şi nutriționistul Lisa Dreyer.
Studiile anterioare au descoperit că acestea duc la creșterea nivelului de trigliceride și colesterol.
Consumul de cafea filtrată printr-un filtru de hârtie, de exemplu, s-a dovedit a fi mai sănătos decât să nu bei cafea deloc. Cafeaua filtrată este asociată cu o reducere de 15% a riscului de deces, o reducere de 12% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare la bărbați și o reducere de 20% la femei comparativ cu întreruperea completă a consumului de cafea.
Ziua mondială a ciocolatei marchează aniversarea zilei în care se presupune că acest desert a fost consumat în Europa, în 1550, sub formă de băutură de cacao.
În această zi, în întreaga lume, magazinele de bomboane şi furnizorii locali scot la vânzare specialităţile atât de îndrăgite, astfel încât toată lumea să se poată bucura de mult râvnitul desert.
Etimologii identifică originea cuvântului „ciocolată” de la cuvântul aztec „xocoatl”, care se referea la o băutură amară preparată din boabe de cacao. De asemenea, numele latin al arborelui cacao, Theobroma cacao, înseamnă „hrana zeilor”, potrivit site-ului www.chocolate.org.
La început, europenii consumau cacaoa sub formă de băutură şi chiar au încercat să recreeze reţetele aztecilor, cu ardei iute şi alte condimente. Spaniolii credeau despre cacao că are proprietăţi medicinale din cauza gustului amar. Abia la începutul secolului al XVII-lea, europenii au început să adauge miere sau alţi îndulcitori în băutură, istoria ciocolatei schimbându-se cu desăvârşire.
În 1828, invenţia presei de ciocolată a revoluţionat fabricarea acestui produs, acest dispozitiv inovator putând stoarce untul de cacao din boabele de cacao prăjite, lăsând în urmă o pulbere fină de cacao. Pulberea era amestecată cu lichide şi turnată într-o matriţă, unde se producea solidificarea ciocolatei, apărând, astfel, batoanele de ciocolată.
Astăzi, producătorii de ciocolată folosesc în mare parte aceleaşi ingrediente de bază pentru prepararea ei: lichior de ciocolată, praf de cacao, unt de cacao, lapte praf, zahăr, lecitină şi arome sau creme.
Dintre sortimentele de ciocolată amintim: ciocolata naturală fără zahăr (se fabrică folosind doar lichior de ciocolată 100%), ciocolata amăruie sau ciocolata neagră (conţine cel puţin 35% praf de cacao şi nu are printre ingrediente laptele praf), ciocolata cu lapte (este o specialitate de ciocolată obţinută prin combinarea laptelui praf cu praf de cacao.
Ciocolata se serveşte astăzi sub o multitudine de forme: ciocolată caldă sau rece, tabletă solidă, bomboane de ciocolată, torturi, prăjituri, lichior de ciocolată, îngheţată etc, conform www.chocolate.org.
Un studiu al revistei „European Journal of Preventive Cardiology”, arată că un consum de ciocolată cel puţin o dată pe săptămână se corelează cu un risc redus de boli cardiovasculare. Consumul de ciocolată mai mult de o dată pe săptămână a fost asociat cu un risc scăzut cu 8% de boală coronariană.
Este important de menţionat că studiul nu a examinat dacă un anumit tip de ciocolată are beneficii superioare şi dacă există o cantitate de consum ideală, fiind nevoie de studii suplimentare care să stabilească aceşti parametri şi să demonstreze un beneficiu clinic clar.
Cu toate acestea, trebuie ţinut cont de faptul că zahărul, caloriile şi grăsimile din produsele disponibile în comerţ trebuie luate în considerare, în special la diabetici şi la persoanele obeze, scrie https://raportuldegarda.ro/.
Bogdan Dinu(realizator rubrică): Marți, 22 iunie, la Universitatea Națională de Apărare Carol I au fost prezentate rezultatele studiului “Relaționarea transatlantică și administrația Biden – implicații pentru Uniunea Europeană și România”, iar la această întâlnire au participat ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.
Studiul, realizat de Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, în colaborare cu Fundația Konrad Adenauer a abordat problematica transatlantică în reala sa complexitate strategică, evidențiind seturi de obiective, valori și principii pe care aliații le împărtășesc.
Ministrul apărării naționale Nicolae Ionel Ciucă:Având în vedere importanța strategică a parteneriatului bilateral cu Statele Unite și postura de stat membru al Uniunii Europene, România a sprijinit constant consolidarea profilului de furnizor de securitate în toate inițiativele și toate deciziile care s-au luat în acest sens, țara noastră având un interes fundamental în dezvoltarea unor relații transatlantice solide și, desigur, în a sprijini fără niciun fel de rezervă relansarea dialogului transatlantic.
De ce ne este frică să discutăm despre feminism? De la această întrebare a pornit studiul pe care Cineclub F-SIDES împreună cu festivalul One World Romania îl lansează luna aceasta.
Cercetarea caută să identifice punctele de tensiune când vine vorba de feminism, de ce o parte din public se ferește de asocierea cu termenul și care sunt principalii factori care stau la baza reticenței față de acesta.
Call-ul a fost deschis în cadrul One World România, a cărei ediție recentă s-a concentrat pe egalitatea de gen, iar rezultatele vor fi anunțate la începutul toamnei.
Inițiatorii își propun să țină chestionarul deschis până la jumătatea lunii iulie, pentru a oferi ocazia unui public cât mai numeros să răspundă la întrebări.
„Feminismul e un cuvânt care pentru fiecare vine la pachet cu alte idei, emoții, anecdote, și cu o doză bună de backfire effect, de orice parte a baricadei ne-am situa. Pe unele persoane le amenință acest cuvânt, pe altele le amenință fix absența lui, iar între ele sunt probabil o mulțime de poziționări în zone gri.
Inclusiv în interiorul mișcării feministe, lucrurile pe care trebuie să le înglobeze acest termen variază. Deci indiferent de unde te poziționezi, vrem să înțelegem mai bine: de ce sunt atâtea emoții în jurul cuvântului”, precizează Alexandra Lulache, cofondatoare F-SIDES.
Completarea chestionarului durează 5-10 minute, fiind vorba despre 18 întrebări, majoritatea deschise. Răspunsurile vor fi anonime și vor fi folosite pentru întocmirea unui raport și prezentări despre valențele și punctele de tensiune ale cuvântului feminism în România anului 2021.
Băuturile cu cofeină revigorează, însă nu pot neutraliza lipsa somnului şi nici nu pot preveni greşelile la locul de muncă sau accidentele rutiere, potrivit oamenilor de ştiinţă americani.
Cercetătorii au studiat 275 de voluntari, care avuseseră o noapte „albă”, îndeplinind o serie de sarcini, de la simpla concentrare, la activităţi care necesitau mai multă atenţie.
Cofeina a ajutat la concentrare, însă nu şi la acţiuni complexe. Potrivit coordonatorului studiului, dr. Kimberly Fenn, profesor de psihologie, lipsa somnului perturbă ambele activităţi.
„Privarea de somn permanentă nu numai că afectează activitatea cognitivă şi modifică starea de spirit, dar poate şi să slăbească imunitatea. Cofeina creşte energia, reduce somnolenţa, poate chiar îmbunătăţi starea de spirit, dar în niciun caz nu poate înlocui un somn bun pe parcursul nopţii”, a subliniat dr.Fenn.
Mascarea somnolenţei cu cofeină poate fi chiar periculoasă pentru persoanele care trebuie să fie foarte precise în activitatea lor, cum ar fi chirurgii, piloţii, ofiţerii de poliţie.
Voluntarii au primit câte 200 de mg de cofeină pură înainte de a se evalua cât de bine se descurcă cu sarcinile atribuite.
Patru din 10 români obişnuiesc să consume cel mai des apă îmbuteliată minerală plată, iar 17,5% apă îmbuteliată minerală carbogazoasă, potrivit unui studiu.
Studiul a descoperit că 52% din români consideră că apa de la chiuvetă nu este complet potabilă, iar consumul acesteia poate dăuna sănătăţii. Al doilea segment este format din 30,4% dintre respondenţi, cred că pot bea direct apă de la chiuvetă fără să o filtreze, iar sănătatea să nu le fie afectată în niciun fel.
O pondere de 18,6% este reprezentat de românii care cred că apa de la chiuvetă este complet dăunătoare şi preferă să bea doar apă îmbuteliată.
Cel mai important atribut în ceea ce privește apa minerală plată, menţionat de 40,6% dintre consumatori, este accesibilitatea preţului. Acesta este urmat de calitatea ridicată a produsului cu 32,6%, apoi atributul referitor la puritatea apei cu 31,3%.
Metoda folosită a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview) şi au fost derulate 1.010 interviuri online cu respondenţi cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban şi rural.
Studiul a fost realizat de Reveal Marketing Research în perioada 23 aprilie – 4 mai 2021. Eroare de eşantionare +/- 3%. Nivel de încredere 95%.
Pictorul Constantin Pacea este prezent în emisiunea Biblioteca de Bucurii pentru a ne descrie tabloul familiei pictat într-un dialog la ceas de seară.
S-a născut într-o familie de artiști – tatăl, pictorul Ion Pacea, unul dintre cei mai mari coloriști ai picturii române moderne, membru de onoare al Academiei Române, mama – Lucreția Pacea, artist plastic profesionist, specializată în tapiserie.
Constantin Pacea își amintește cu drag de copilăria fericită când era fascinat de atmosfera atelierelor de creație ale marilor artiști ai vremii, admirând în primul rând personalitatea și talentul tatălui său.
Persoanele care trăiesc până la 105 ani şi mai mult au gene speciale, potrivit unui studiu recent.
Cercetătorii din Italia au comparat genomul oamenilor foarte în vârstă cu cel al persoanelor sănătoase care au peste 70 de ani.
Oamenii de ştiinţă au analizat mai îndeaproape trei gene care sunt legate de îmbătrânire. Ei au descoperit că persoanele foarte vârstnice aveau mult mai puţine mutaţii decât persoanele din grupul de comparaţie.
În plus, s-a constatat că persoanele în vârstă aveau mai multe variante genetice în genomul lor, care le protejează ADN-ul de anumite semne de deteriorare.
Cercetătorii văd acest lucru ca o dovadă a faptului că o viaţă lungă depinde nu numai de cât de sănătos trăim, ci şi de ce gene avem.
Riscul de afecţiuni cardiovasculare poate fi redus semnificativ prin consumul zilnic al unei porţii de legume cu frunze, conform unui studiu condus de oameni de ştiinţă din Australia.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că subiecţii cu un aport ridicat de legume cu frunze bogate în nitraţi prezentau o tensiune arterială sistolică cu 2,5 mmHg mai mică. De asemenea, 12-26% dintre aceste persoane prezentau un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparaţie cu restul populaţiei studiate.
Consumul zilnic a 60 mg (o măsură) de legume cu frunze, bogate în nitraţi, poate reduce în mod semnificativ riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare. Pe de altă parte, s-a constatat că o creştere a acestei cantităţi nu a oferit beneficii suplimentare.
Includerea unei porţii de legume cu frunze în smoothie-uri preparate la blender reprezintă o modalitate accesibilă de a spori consumul de astfel de alimente, pe lângă includerea lor în salate.
În ultimul an românii au gătit cu cel puţin 30% mai mult faţă de anul 2019, din cauza perioadelor lungi petrecute acasă, iar acest lucru a generat şi mult mai multe deşeuri alimentare, potrivit unui studiu realizat de o companie de salubritate, activă şi pe zona de reciclare şi colectare separată.
Acesta precizează că România înregistrează cel mai mare consum de pâine din Europa, care ajunge la o medie anuală de 96 de kilograme, pe persoană, faţă de Spania, cu o medie de 51 de kilograme/persoană, după cum arată un studiu recent realizat de Eurostat.
Peste 240 de milioane de felii de pâine sunt aruncate în fiecare an, în condiţiile în care pâinea se păstrează foarte bine îngheţată sau prăjită sub formă de crutoane, pentru supă. În plus, orice pâine uscată poate fi transformată în pesmet pentru şniţele, găluşte cu prune ori budinci.
Astfel, în cazul mâncării gătite, 24% din hrana pe care o preparăm ajunge să se descompună în gropile de gunoi, în loc să fie preparată în vase mai mici sau pusă la păstrare la congelator, când se constată că este prea multă.
În cazul mâncării gătite, câteva caserole pot fi soluţia ideală de păstrare pentru mai mult timp. Metoda se poate aplica în cazul oricărui preparat gătit, de la ciorbă, la friptură sau legume.
În ceea ce priveşte fructele, al doilea aliment cel mai irosit, în fiecare an sunt aruncate milioane de fructe alterate înainte de a fi consumate.
La capitolul legume, zeci de tone de cartofi ajung anual la gunoi, în condiţiile în care variantele de preparare şi de păstrare ale acestuia sunt foarte numeroase.
În ceea ce priveşte laptele, statistici realizate la nivel european arată că peste 5 milioane de pahare de lapte sunt vărsate în canalizare, în fiecare an, cu toate că şi acest aliment poate fi utilizat în multe feluri înainte de a se strica.
Brânza este, de asemenea, un aliment aruncat frecvent, doar pentru că îşi schimbă culoarea sau mirosul.
Aproximativ 83% dintre români încearcă să economisească mai mulţi bani pentru a se adapta la incertitudinea contextului pandemic, comparativ cu media europeană de 66,5%, potrivit celui mai recent studiu internaţional ING.
Astfel, românii se află în fruntea clasamentului european, fiind urmaţi de polonezi (82%), turci (80%) şi cehi (71%).
Aproape 75% dintre români au luat decizia de a-şi reduce cheltuielile, peste media europeană de 57,5%, ocupând primul loc în topul european. Similar, pe următoarele locuri se situează turcii (73%), polonezii (70%), italienii şi spaniolii (66%).
Decizia conştientă de a economisi mai mulţi bani este corelată şi cu faptul că, la nivel european, românii (52%) se aşteaptă cel mai mult să se confrunte cu dificultăţi financiare, pe fondul pandemiei. La polul opus, se află olandezii (16%), luxemburghezii (20%), belgienii şi germanii (23%).
Pentru a-şi creşte veniturile, 40% dintre români spun că au lucrat mai multe ore la locul de muncă, acesta fiind, de asemenea, cel mai ridicat procentaj la nivel european. Mai mult, 37% dintre români ar fi dispuşi să efectueze muncă suplimentară dacă ar avea această posibilitate, mai arată studiul.
În ceea ce priveşte schimbarea comportamentului de plată, aproximativ 58% dintre români au declarat că folosesc mai puţin numerar, ocupând, astfel, locul trei ca pondere de creştere după englezi (65,4%) şi polonezi (64,5%).
Peste 54% dintre respondenţii români au spus că acum preferă să plătească cu cardul, peste media europeană de 49%.
Deşi românii sunt vizibil mai preocupaţi de economisire, aproape 33% dintre aceştia afirmă că nu au o rutină de economisire (cea mai ridicată pondere la nivel european).
Doar 27% dintre români pun bani deoparte atunci când încasează salariul, aflându-se pe ultimul loc al clasamentului european, iar 22% dintre respondenţi spun că preferă să pună deoparte banii rămaşi la sfârşit de lună.
Aşteptând finalul lunii pentru depunerea economiilor, peste 17% dintre români rămân, însă, întotdeauna fără bani înainte de următorul salariu, situându-se şi aici pe prima poziţie.
Peste 35% dintre români spun, în continuare, că nu au economii. Dintre cei care au un fond de rezervă, aproape 36% spun că are o valoare mai mică decât un salariu lunar, 23% dintre aceştia că reprezintă echivalentul a unul-trei salarii şi doar 14% că este echivalentul a patru-şase salarii. Cu toate acestea, 70% dintre români consideră că îşi gestionează bine banii.
Românii cu vârste între 25 şi 34 de ani sunt cei mai interesaţi de economisire, iar 36% dintre aceştia au răspuns că îşi transferă lunar o parte din salariu în contul de economii, comportament recomandat pentru economisire. Peste 21% dintre respondenţii români care au declarat că nu pot să economisească se află în grupele de vârstă 55-65 ani şi peste 65 ani.
La polul opus, peste 50% dintre luxemburghezi şi aproximativ 42% dintre cehi şi olandezi îşi pun bani în contul de economii în fiecare lună, după încasarea salariului.
România se situează sub media europeană la consumul de droguri în rândul adolescenţilor, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, menţinându-se la nivelul valorii înregistrate în anul 2011, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Cel mai consumat drog ilicit în rândul adolescenţilor continuă să fie canabisul/haşişul, urmat de noile substanţe psihoactive (NSP), remarcându-se scăderi ale consumului de-a lungul vieţii pentru solvenţi/substanţe inhalante, amfetamine, cocaină, droguri injectabile, heroină, ciuperci halucinogene, LSD, ecstasy şi GHB.
Cele mai ridicate riscuri se înregistrează pentru consumul de amfetamine şi de canabis.
Pe de altă parte, consumul de tutun se menţine la valori similare celor observate în studiul anterior (consumul de tutun de-a lungul vieţii: 49,5%, faţă de 41% media europeană).
Diferenţiat pe sexe, se observă valori asemănătoare ale consumului de tutun, atât în rândul băieţilor, cât şi al fetelor, ceea ce înseamnă că fetele tind să adopte acelaşi comportament de consum (49,4% băieţi, faţă de 49,6% fete).
Consumul de alcool prezintă creşteri faţă de studiul anterior, observându-se niveluri ridicate ale consumului mai mari în rândul băieţilor.
De asemenea, proporţia elevilor care au utilizat internetul într-o zi obişnuită de săptămână, pentru a naviga pe reţelele de socializare peste 6 ore, este de 25% în rândul elevilor de 16 ani din România, fiind peste media europeană, de 16%.
Potrivit studiului ANA, proporţia tinerilor care dedică peste 6 ore pe zi reţelelor de socializare creşte atunci când este vorba de o zi obişnuită de sfârşit de săptămână: 36% în rândul elevilor de 16 ani din România.
Totodată, participarea la jocuri de noroc pe bani în ultimele 12 luni înregistrează în rândul adolescenţilor din România o prevalenţă de 25%, situându-se la nivelul mediei europene, de 22%.
Peste 80 % dintre pacienţii care suferă de COVID-19 au o lipsă de vitamina D, iar această insuficienţă este mai frecventă la bărbaţi, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism şi pentru care au fost monitorizaţi 216 pacienţi, relatează marţi EFE.
Bolnavii de COVID-19 care au fost observaţi în cadrul acestui studiu se aflau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander.
Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.
Deficienţa de vitamina D este asociată unei varietăţi de probleme de sănătate, iar comunitatea ştiinţifică cercetează încă motivul.
De asemenea, tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecţiilor.
În acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.
Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular cât şi al celui imunitar”, notează expertul.
Cercetătorii au observat că 82,2 % dintre cei 216 de pacienţi cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile.
Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între concentraţiile sau deficienţa de vitamina D şi gravitatea bolii. Autorii recunosc că studiul are unele limite, având în vedere că a fost realizat într-un singur centru spitalicesc, astfel încât datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau ţări.
Este vorba însă despre un studiu observaţional, iar posibilitatea ca tratamentul cu vitamina D să joace vreun rol în prevenirea acestei maladii sau în ameliorarea pronosticul pacienţilor cu COVID-19 va trebui elucidată în alte cercetări de amploare aleatorii şi controlate.
„Aceste studii sunt necesare pentru a defini cu precizie rolul suplimentelor cu această vitamină în viitoarele valuri de infecţii cu SARS-CoV-2”, rezumă autorii.
Publicat de Andra Radu,
24 septembrie 2020, 15:00 / actualizat: 24 septembrie 2020, 18:32
Consumul mai multor ceşti de cafea pe zi este asociat cu prelungirea speranţei de viaţă şi reducerea riscului de agravare a stării de sănătate în cazul pacienţilor cu cancer de colon metastatic, indică rezultatele unei cercetări realizate de experţi de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul şi cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts.
Cercetătorii au analizat şi rezumat datele dintr-un studiu amplu care a arătat o legătură între consumul regulat de cafea şi îmbunătăţirea stării de sănătate la pacienţii care sufereau de această boală.
Studiile efectuate pe un număr de 1.171 de pacienţi cu cancer de colon metastatic care au băut două sau trei căni de cafea pe zi au arătat că speranţa lor de viaţă a crescut, la fel ca şi durata de timp înainte ca boala să se agraveze, comparativ cu alţi pacienţi care nu au consumat cafea.
De asemenea, în urma cercetării, s-a constatat că pacienţii care au băut chiar mai mult de trei căni de cafea pe zi s-au simţit şi mai bine. Potrivit autorilor studiului, multe componente ale cafelei au efecte antioxidante şi antiinflamatorii, dar şi alte beneficii pentru sănătate care pot fi active împotriva cancerului.
Bebeluşii şi copiii folosesc ambele emisfere cerebrale pentru a înţelege limbajul, spre deosebire de adulţi, care descifrează limbajul în partea stângă a creierului, potrivit unui studiu desfăşurat de cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Georgetown, relatează EFE.
Studiul arată că, la aproape toţi adulţii, descifrarea frazelor se face în partea stângă a creierului. Studiul s-a bazat pe scanările cerebrale şi pe testele clinice realizate asupra pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) în această emisferă a creierului.
Cercetătorii au analizat în detaliu imaginile surprinse prin procedura rezonanţei magnetice (RMN).
În schimb, la copii este puţin probabil ca un accident cerebral survenit într-una dintre emisfere să afecteze limbajul, având în vedere că mulţi se recuperează chiar şi atunci când partea stângă a creierului este afectată. Prin urmare, cercetătorii au concluzionat că această capacitate se distribuie între ambele emisfere la o vârstă timpurie.
Utilizarea ambelor emisfere furnizează un mecanism de compensare după o leziune neuronală. De exemplu, dacă emisfera stângă este afectată de un accident vascular perinatal, ce survine imediat după naştere, un copil va învăţa să vorbească folosind emisfera dreaptă a creierului, a explicat experta în neurologie de la Universitatea din Georgetown, Elissa Newport.
Ea a precizat că studiul demonstrează că este posibil ca un copil care se naşte cu paralizie cerebrală ce afectează o emisferă a creierului să dezvolte capacităţi cognitive în cealaltă emisferă cerebrală. ‘Este o veste bună pentru copiii mici care sunt afectaţi de o leziune neuronală’, a subliniat cercetătoarea americană.
În cadrul studiului, au fost selectaţi 39 de copii sănătoşi cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani, precum şi adulţi cu vârste între 18 şi 29 de ani, cărora li s-a cerut să înţeleagă propoziţii ‘bine învăţate’. Ulterior au fost analizate punctele de activare din fiecare emisferă, folosind rezonanţa magnetică funcţională, imaginile fiind comparate pe grupuri de vârstă: 4-6; 7-9; 10-13 şi 18-29.
Potrivit studiului, copiii prezintă o activare a limbajului în zona stângă a creierului, însă cei cu vârstă fragedă au demonstrat o activare corespunzătoare şi emisferei cerebrale drepte.
În schimb, la adulţi, emisfera dreaptă se activează la procesarea emoţiilor exprimate prin voce, în timp ce la copiii mici ambele emisfere se dedică, fiecare în parte, descifrării înţelesului frazei şi recunoaşterii efectului emoţional.
Oamenii de ştiinţă din Canada au descoperit că la persoanele romantice, hormonul iubirii are valori crescute datorită unei mutaţii genetice. În urma unei cercetări, ei au constatat că genetica joacă un rol important în conturarea relaţiilor umane.
La studiul realizat de cercetătorii Universităţii McGill şi publicat în revista „Scientific Reports” au participat peste 100 de cupluri heterosexuale cu relaţii de aproximativ cinci ani.
Subiecţii au fost chestionaţi referitor la evenimentele romantice din viaţa lor, cum ar fi cinele într-un restaurant sau descrierea emoţiilor în timpul comunicării cu partenerul.
Cercetătorii au analizat apoi genomii participanţilor. S-a dovedit că persoanele predispuse la un ataşament puternic şi care prezintă adesea o stare de spirit romantică au o mutaţie a genei CD38, care conduce la o secreţie crescută de oxitocină, cunoscută drept „hormonul iubirii”.
Trei din zece români consideră că au mai mult timp decât înainte de pandemia COVID-19, însă dacă ziua ar avea cu două ore în plus, patru din zece români ar dori să doarmă mai mult, conform unui studiu ING Bank, publicat cu ocazia lansării noii direcţii de brand, la nivel local.
Rezultatele sondajului evidenţiază, totodată, faptul că pentru jumătate dintre respondenţi, hobby-urile sunt un prilej de a socializa şi a se simţi incluşi în comunitate. În acelaşi timp, 19% din totalul persoanelor chestionate afirmă că hobby-urile pe care le aleg au scopuri de dezvoltare personală, iar 17% spun că activităţile pe care le practică îi ajută să schimbe în bine lumea din jurul lor şi să se simtă utili. Mai mult, 15% susţin că practică hobby-uri pentru a se simţi mai veseli şi pentru menţinerea echilibrului emoţional.
Întrebaţi despre activităţile care le lipsesc cel mai mult, majoritatea respondenţilor a invocat activităţi de socializare, precum distracţia cu prietenii (64%), aniversările şi ocaziile speciale sărbătorite împreună cu cei dragi (56%), călătoriile (54%), servirea mesei la restaurant (53%), socializarea în baruri şi terase (52%), mersul la cinema (51%), precum şi participarea la concerte şi festivaluri (48%).
În acest context, al lipsei activităţilor de socializare faţă în faţă, 46% dintre români au ales să stea în siguranţa şi confortul propriului cămin pentru a urmări mai multe filme şi seriale. Pe locul doi şi trei în topul preferinţelor s-au clasat petrecerea timpului pe reţelele de socializare (37%) şi mai mult timp petrecut cu partenerul de viaţă şi cu familia (36%). De asemenea, 34% dintre respondenţi s-au odihnit mai mult, sau au ascultat muzică, iar 32% au declarat că au citit cărţi.
Potrivit studiului, doar trei din zece români consideră că au mai mult timp decât înainte, dar dacă ziua ar avea cu două ore în plus, patru din zece români ar dori să doarmă mai mult, în timp ce trei din zece ar opta pentru activităţi recreaţionale (plimbare în natură sau citit).
Cercetarea intitulată „Hobby-uri şi activităţi recreaţionale ale românilor” a fost realizată de Unlock Market Research pe un eşantion naţional, reprezentativ, format din 600 de persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani, care utilizează cel puţin un serviciu financiar. Peste jumătate dintre persoanele chestionate (52%) au fost femei şi 48% bărbaţi. Din numărul total al celor intervievaţi, 69% au studii superioare.
Metodologia folosită a fost CAWI (Computer Assisted Web Interviews).
Cel putin 40 de milioane de copii de vârstă preșcolară din întreaga lume nu au beneficiat de educația timpurie esențială în anul de dinaintea începerii școlii din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat închiderea serviciilor de educație timpurie și de îngrijire a copiilor, conform unui nou studiu publicat astăzi de UNICEF.
Realizat de Biroul de Cercetare UNICEF – Innocenti, studiul analizează situația îngrijirii copiilor și a educației timpurie la nivel global și include o analiză a impactului pe care restricțiile extinse cauzate de COVID-19 l-au avut asupra acestor servicii vitale pentru familii.
„Perturbările în educație cauzate de pandemia de COVID-19 îi împiedică pe copii să își înceapă educația în cel mai bun mod posibil”, a declarat Directorul Executiv UNICEF Henrietta Fore. „Îngrijirea copilului și educația timpurie constituie o fundație care stă la baza tuturor aspectelor ce țin de dezvoltarea copiilor. Pandemia amenință serios această fundație”.
Măsurile de izolare au relevat, de asemenea, o criză accentuată pentru familiile cu copii mici, în special în țările cu venituri medii și mici, multe dintre acestea deja având dificultăți în accesarea serviciilor de protecție socială. Serviciile de îngrijire a copiilor sunt esențiale în oferirea de servicii integrate, afecțiune, protecție, stimulare și nutriție și, în același timp, îi ajută pe cei mici să-și dezvolte aptitudini sociale, emoționale și cognitive.
Înainte de pandemia de COVID-19, serviciile de îngrijire ale copilului prea scumpe, de proastă calitate sau inaccesibile au forțat mulți părinți să-i lase pe cei mici în medii nesigure și n care nu îi încurajau să se dezvolte într-un moment critic viațalor, mai mult de 35 de milioane de copii sub cinci ani din întreaga lume fiindlăsați uneori fără supravegherea unui adult.
Din 166 de țări, mai puțin de jumătate oferă programe preșcolare gratuite timp de cel puțin un an, procentul fiind de doar 15% în rândul țărilor cu venituri mici.
Mulți copii mici care rămân acasă nu beneficiază de joaca și susținerea de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. În 54 de țări cu venituri medii și mici pentru care sunt disponibile date recente, aproximativ 40% din copiii cu vârsta între trei și cinci ani nu aveau parte de stimulare socio-emoțională și cognitivă de la niciun adult din familie.
De asemenea, lipsa opțiunilor de îngrijire și educație timpurie a copiilor determină mulți părinți, în special mame care lucrează fără forme legale, să fie nevoite să își aducă copiii la locul de muncă. Peste 9 din 10 femei din Africa și aproape 7 din 10 femei din Asia și zona Pacificului lucrează fără forme legale și au acces limitat sau nu au acces la o formă de protecție socială. Raportul indică faptul că mulți părinți devin captivi în locuri de muncă nesigure și prost plătite, lucru care contribuie la cicluri de sărăcie pe mai multe generații.
Accesul la îngrijire și educație timpurie de calitate este esențial în dezvoltarea familiilor și a societăților în care există coeziune socială. UNICEF pledează pentru o îngrijire accesibilă și de calitate, de la naștere până la intrarea copiilor în clasa întâi.
Raportul oferă un ghid despre cum guvernele și angajatorii pot să îmbunătățească politicile de îngrijire și educație timpurie, inclusiv prin a le oferi copiilor șansa de a beneficia de centre de îngrijire de înaltă calitate, potrivite vârstei lor și accesibile financiar, indiferent de situația familială.
De asemenea, ghidul identifică politici favorabile pentru familii, printre care:
Concediu remunerat pentru creșterea copilului pentru toți părinții astfel încât să nu existe nicio întrerupere între finalul concediului de creștere a copilului și accesul la servicii necostisitoare de îngrijire a copiilor;
Condiții de muncă flexibile care să vină în întâmpinarea părinților care lucrează;
Investiții în pregătirea forței de muncă din serviciile de îngrijire a copiilor, inclusiv cursuri de formare;
Sisteme de protecție socială care să includă sprijin financiar oferit familiilor care lucrează fără forme legale.
„Pandemia de COVID-19 agravează și mai mult criza gobală a serviciilor de îngrijire pentru copii”, a afirmat Fore. „Familiile au nevoie de sprijinul de guvernelor și al angajatorilor pentru a rezista acestei furtuni și pentru a proteja învățarea și dezvoltarea copiilor”.
Conform unui grup de oameni de știință din Germania, apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului.
Specialiștii au efectuat un studiu, în cadrul căruia au monitorizat un grup de voluntari, care consumau zilnic câte un pahar de apă pe stomacul gol. La sfârșitul experimentului s-a remarcat o accelerare cu 20% a metabolismului voluntarilor.
Apa s-a dovedit a fi un aliat bun şi pentru piele, menținând elasticitatea pielii. Participanții la studiu au observat, de asemenea, o ameliorare generală a calităţii tenului, a epidermei în ansamblu, au dispărut petele roşii şi iritaţiile cutanate, iar starea tenulului feței s-a îmbunătățit radical, iar părul a devenit mult mai strălucitor.
Conform unor studii recente, consumul de cafea poate diminua riscul de cancer al ficatului şi endometrului, precum şi al gurii, faringelui, laringelui şi pielii. De asemenea, se crede că băutura scade probabilitatea apariţiei unor boli maligne ale sistemului digestiv.
„Efectele consumului de cafea asupra diferitelor forme de cancer este subiectul unor cercetări active. Unele studii sugerează că un consum moderat de cafea reduce riscul de cancer al ficatului şi endometrului. Există dovezi că această băutură scade riscul de malignităţi ale gurii, faringelui şi laringelui, de carcinom bazocelular (un tip de cancer de piele) la bărbaţi şi femei şi melanom la femei”, a declarat dr. Cheryl Rock, şeful echipei care a efectuat studiile.
Cercetătorii remarcă faptul că motivul efectului protector al cafelei încă nu este înţeles pe deplin.
„Sute de compuşi biologic activi cum ar fi cofeina, flavonoidele, lignanii şi alţi polifenoli se găsesc în cafeaua prăjită. Aceştia, ca şi alţi compuşi din băutură, cresc consumul de energie, suprimă deteriorarea celulelor, reglează genele cu rol în repararea ADN-ului, au proprietăţi antiinflamatorii şi / sau previn metastazele”, explică specialiştii.
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie investighează felul în care hormonii influenţează modul în care reacţionează o persoană la COVID-19.
Aparent, bărbaţii prezintă un risc mai mare decât femeile pentru COVID-19, iar un specialist în probleme de menopauză, dr. Louise Newson, crede că ar putea exista o legătură între nivelurile mai mari de estrogen, hormonul sexual feminin, şi simptome mai puţin grave, de pe urma coronavirusului.
„Femeile au capacitatea de a lupta mult mai eficient împotriva virusului, iar celulele care luptă cu infecţia au receptori de estrogen. Acest lucru înseamnă că ele răspund la estrogen, iar estrogenul poate, practic, să reprogrameze aceste celule, să le facă mai eficiente şi, de asemenea, să le înmulţească.”
COVID-19 ar putea rămâne în plămânii pacienţilor aparent vindecaţi şi care nu mai prezintă simptome, fără ca acest lucru să poată fi depistat prin testele convenţionale, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători chinezi şi publicat de revista ştiinţifică Cell Research, consemnează joi agenţia EFE.
Studiul descrie cazul unei femei care la jumătatea lunii februarie a murit în mod neaşteptat după ce aparent se vindecase de COVID-19 şi a avut rezultat negativ la trei probe de SARS-CoV-2.
Autopsia nu a relevat prezenţa virusului în ficat, inimă, intestine, piele sau măduva osoasă, în schimb acesta a fost descoperit în ţesutul pulmonar care prezenta daunele specifice unei infecţii virale.
Autorii studiului, propun efectuarea de lavaje bronhoalveolare (LBA), respectiv spălarea arborelui respirator, înaintea externării pacienţilor pentru a se depista virusurile ascunse, deşi este o procedură complexă şi costisitoare.
Un copil din cinci are probleme de somn, cum ar fi trezirea frecventă şi adormitul, în primele 12 luni de viaţă. Aceşti bebeluşi au un risc de probleme emoţionale de trei ori mai mare la vârsta de 4 ani şi sunt expuşi de două ori mai mult riscului de depresie, anxietate şi tulburare obsesiv-compulsivă până la vârsta de 10 ani.
Specialiştii Institutului de Cercetare pentru Copii Murdoch din Melbourne, Australia, au monitorizat starea de sănătate a 1.500 de bebeluşi în primul an după naştere, iar mamele lor au completat chestionare când copiii lor aveau 3, 6, 9 şi 12 luni.
S-a constatat că aproximativ 19% au probleme de somn, inclusiv trezirea frecventă noaptea şi dificultăţi de adormire fără ajutorul unui părinte. Alţi 56% au avut probleme de somn moderat şi 25% au avut un somn liniştit.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că bebeluşii care au probleme permanente cu somnul sunt expuşi unui risc de 2,7 ori mai mare de a avea simptome de probleme emoţionale la vârsta de 4 ani şi de 2,4 ori mai mult de a primi un diagnostic de tulburare emoţională, incluzând anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă, depresie, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie la vârsta de 10 ani.
Potrivit unui nou studiu, femeile care vor deveni mame pentru prima dată pot reduce riscul de naștere prematură, luând doze mici de aspirină.
Experții Institutului Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltare Umană din SUA „Eunice Kennedy Shriver” au descoperit că mici doze de aspirină, luate zilnic în săptămâna 6 până în săptămâna 36 de sarcină, au redus riscul de naștere prematură cu 11%.
Aceștia au explicat că nașterea prematură este cauza cea mai frecventă a mortalității infantile.
Studiul clinic a vizat 11.976 de nou-născuți în mai multe țări cu venituri mici și medii. Aproximativ jumătate dintre participante au luat 81 de miligrame de aspirină zilnic, iar restul au primit un placebo. 11,6% dintre participantele care au luat aspirină și 13,1% dintre cele cărora li s-a administrat un placebo au născut înainte de a 37-a săptămână de sarcină.
Nașterea înainte de săptămâna 34 de sarcină a fost înregistrată în cazul a 3,3% dintre femeile care au luat aspirină și la 4% la cele cu tratament placebo.
De asemenea, femeile care au beneficiat de aspirină au prezentat un risc mai mic de mortalitate perinatală, nașteri mortale sau nou-născuți care mor în primele 7 zile de la naștere.
Studii anterioare au demonstrat că doze mici de aspirină reduc riscul de preeclampsie.
Persoanele care renunţă la fumat, chiar dacă fac acest lucru cu doar patru săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală, prezintă un risc mai scăzut de complicaţii post-operatorii, potrivit unui studiu publicat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Potrivit autorilor studiului, pacienţii care renunţă la fumat sunt mai puţin susceptibili de a suferi complicaţii legate de anestezie.
„Noi dovezi dezvăluie că fumătorii care renunţă la fumat cu aproximativ patru săptămâni sau mai mult înainte de o operaţie chirurgicală au un risc de complicaţii mai scăzut”, a precizat într-un comunicat aceeaşi agenţie specializată din cadrul ONU.
Nicotina şi monoxidul de carbon, prezente în ţigarete, pot să scadă nivelurile de oxigen din organism, crescând riscul de complicaţii post-operatorii, precizează OMS.
La şase luni după intervenţia chirurgicală, aceste persoane se recuperau mai bine decât pacienţii care continuau să fumeze.
Studiul, realizat în colaborare de OMS, Universitatea Newcastle din Australia şi Federaţia Mondială a Societăţilor Anesteziştilor (FMSA), arată că, începând cu patru săptămâni de sevraj nicotinic, fiecare săptămână suplimentară petrecută fără a fuma ameliorează cu 19% starea de sănătate a pacientului, graţie unei mai bune circulaţii sangvine.
OMS încurajează ţările lumii să includă programe despre sevraj în campaniile educative implementate de sistemele lor naţionale de sănătate cu scopul de a îi ajuta pe oameni să renunţe la fumat.
„Raportul demonstrează că există avantaje în amânarea unei intervenţii minore sau non-urgente, pentru a oferi pacienţilor posibilitatea de a renunţa la fumat, ceea ce se traduce printr-un rezultat mai bun pentru starea lor de sănătate”, a declarat medicul Vinayak Prasad, directorul Iniţiativei Fără Fumat din cadrul OMS.
Mass media abundă de o serie de clişee atunci când vine vorba despre descrierea cancerului, iar acest lucru este cât se poate de dăunator pentru bolnavi.
Elena Semino, profesor de lingvistică şi arta vorbirii la Universitatea din Lancaster, a realizat un studiu în care a analizat 1,5 milioane de cuvinte din discuţiile pe care le-a purtat cu aproape 200 de persoane care se ocupă de bolnavii de cancer.
Cercetătorul a ajuns la concluzia că atât de des folosita metaforă a „luptei împotriva cancerului” nu ajută cu nimic bolnavii, nu îi menajează, ba, mai mult, le afectează respectul de sine şi moralul, ajungând să se perceapă pe sine ca pe nişte perdanţi, care nu depun destul efort pentru a învinge boala.
Folosirea acestui gen de metafore de către organizaţiile caritabile în campaniile lor poate motiva oamenii să doneze bani, dar în nici un caz nu face bine pacienţilor, la nivel individual.
O altă metaforă des folosită compară cancerul cu un „drum greu”, dar se pare că ea este totuşi mai puţin nocivă atunci când vine vorba de a induce sentimente de vină sau de eşec personal.
Prof. Semino lucrează acum cu autorităţile medicale din Marea Britanie pentru elaborarea unui ghid cu astfel de expresii.
Personalul din sistemul de sănătate este destul de conştient de aceste lucruri, dar se lasă atras fără să vrea pe această pantă a clişeelor. Dacă, însă, un pacient foloseşte chiar el aceste metafore şi afirmă, de exemplu că „se simte un ratat pentru că nu poate câştiga lupta cu cancerul”, atunci doctorii ar trebui să ştie cum să întoarcă aceste cuvinte în favoarea lui: „Nu e o luptă şi nu eşti tu cel care pierde, ştim doar că nu există medicaţia care să te poată ajuta”.
În presă, a devenit deja ceva obişnuit să se spună că cineva „a pierdut lupta cu cancerul”, deşi există atâtea exemple de bolnavi care şi-au trăit viaţa demn şi frumos, fără să merite această catalogare după moarte.
Este important aşadar să schimbăm felul în care vorbim sau scriem despre această boală.
Nutriţioniştii americani recomandă un consum de cel mult trei porţii de produse lactate pe zi. De asemenea, sunt de preferat produsele lactate cu conţinut scăzut de grăsimi.
Aceste recomandări se bazează pe studii care arată că grăsimile saturate din produsele lactate din lapte integral cresc nivelul colesterolului rău. Însă cercetări anterioare au indicat că produsele lactate conţin calciu, potasiu, magneziu, vitamine K1 şi K2 şi probiotice care contribuie la o alimentație sănătoasă.
Alte studii au descoperit că un consum echilibrat de lactate, în special de brânză şi iaurt, este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Universitatea Vanderbilt a analizat rezultatele a 10 studii care au implicat peste 1,4 milioane de persoane din Statele Unite, Europa şi Asia. Aceştia au examinat consumul de fibre dietetice şi iaurt în râdul participanţilor şi au urmărit apoi câţi dintre ei au dezvoltat cancer pulmonar.
Rezultatele arată că pentru un consum de circa o cană de iaurt pe zi, riscul de cancer pulmonar este cu 19% mai scăzut. În plus, o dietă bogată în fibre, inclusiv fructe, legume, pâine, reduce riscul de cancer pulmonar cu aproximativ 15%, indiferent de consumul de iaurt.
Când participanții au trecut la o dietă care includea un consum regulat de fibre şi iaurt, riscul de cancer pulmonar a scăzut cu 33%. Oamenii de ştiinţă cred că efectul benefic se datorează fibrelor şi probioticelor din iaurt.
Studiul „Barometrul oboselii” arată că 92% dintre românii din mediul urban se plâng de oboseală și doar 39% dintre ei au apelat la medic pentru această problemă.
Cât despre soluții pentru oboseală, românii recurg la mai multă odihnă (64%) și vitamine/suplimente alimentare (45%).
Oboseala crește de la an la an: mai mult de jumătate dintre cei intervievați au spus că se simt cel puțin la fel sau mult mai obosiți decât anul precedent (64%), categoriile profesionale care resimt cel mai mult această diferență fiind patronii/ managerii, angajații cu studii superioare și studenții/elevii.
Când vine vorba de simptomele oboselii de orice cauză, românii pun pe primul loc slăbiciunea fizică, extenuarea (49%), urmate de nervozitate (47%) și lipsa răbdării (44%). Topul este completat de migrene (39%) și de dificultăți de concentrare (39%).
Legat de percepția românilor despre oboseală, aceasta este mai degrabă diferită de realitate. Astfel, românii consideră că, în medie, doar unul din doi oameni din jurul lor suferă de oboseală. Profesiile percepute ca fiind cele mai afectate de oboseală sunt profesor (34%), șofer (30%) și pilot (26%).
Printre tipurile de oboseli (astenii) cel mai frecvent întâlnite se remarcă oboseala funcțională.
Oboseala funcțională nu se datorează unei boli, ci este efectul unor factori psihosociali, fizici sau psihologici (de exemplu, stres, surmenaj profesional, familial sau social, suprasolicitări fizice și/sau mentale prelungite, diete alimentare dezechilibrate etc). Ea se resimte sub diferite aspecte, afectând sfera psihică, cea fizică, cea intelectuală și cea motivațională.
De multe ori însă, simptomele oboselii sunt considerate ca fiind normale, fiindcă toată lumea din jur se plânge de așa ceva. Aproape 2 milioane de persoane suferă de oboseală funcțională. Printre cei care o resimt cel mai mult se numără angajații cu studii superioare (37%) și liber profesioniștii (30%).
Potrivit „Barometrului”, cei care lucrează în domeniul financiar, adică au funcții de bancheri, auditori și contabili, sunt „campioni” la oboseală – 98% dintre cei incluși în studiu au declarat că suferă de ea și 42% au identificat forma de oboseală funcțională/sindrom astenic. Aceasta le afectează diferit activitățile cotidiene: cei mai mulți nu mai au dorința de a face lucruri sau activități.
Simptomul oboselii cel mai des întâlnit la această categorie profesională în România este slăbiciunea fizică.
Un studiu realizat în Marea Britanie a constatat că oamenii consumă prea mult calorii suplimentare la serviciu. Experții recomandă evitarea anumitor produse la locul de muncă, pentru a nu acumula kilograme în plus.
Pe primul loc în acest top „periculos” se află biscuiții, deoarece rareori ne putem limita la o singură gustare de acest fel. Biscuiții conțin grăsimi vegetale, zahăr și făină albă, care pot afecta silueta.
Persoanele care beau mai multe cafele pe zi ar trebui să știe că o ceașcă de cafea cu lapte adăugat poate conține între 80 și 100 de calorii. Experții recomandă doar cafeaua neagră, fără zahăr sau lapte ori înlocuirea acesteia cu un ceai din plante.
Ciocolata este o altă gustare cu urmări asupra siluetei. Astfel, este de preferat ciocolata neagră cu un conținut ridicat de cacao, însă și aceasta cu măsură.
Este binecunoscut faptul că un pumn de nuci și fructe uscate oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, nucile sunt bogate în grăsimi și adesea la procesul de prelucrare a fructelor uscate se adaugă zahăr.
O singură felie de tort consumată cu ocazia aniversărilor unor colegi poate conține între 300 și 400 de calorii, echivalentul unei farfurii de paste sau al unei porții de pui cu orez și legume.
Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului față de activitățile care vă bucurau cândva. Simultan, denumită și tulburare depresivă majoră, aceasta afectează modul în care vă simțiți, vă gândiți și vă comportați și poate duce la o varietate de probleme, atât emoționale, cât și fizice.
S-ar putea să experimentați dificultăți în desfășurrea activităților de zi cu zi și uneori puteți simți că viața nu merită trăită.
Mai puternică decât o tristețe obișnuită, depresia nu este o slăbiciune și nu puteți pur și simplu „să scăpați de ea”.
Anxietatea este răspunsul natural al corpului dvs. la stres, fiind un sentiment de frică sau de teamă în legătură cu evenimente viitoare în viața dumneavoastră.
Prima zi de școală, participarea în cadrul unui interviu de angajare sau situații în care trebuie să țineți o prezentare în public. Toate acestea pot determina majoritatea oamenilor să se simtă temători și stresați.
Dar dacă senzația de anxietate este extremă, durează mai mult de șase luni și interferează cu viața de zi cu zi, puteți experimenta o tulburare de anxietate.
Cercetătorii au stabilit că exercițiile de yoga sunt extrem de eficiente în lupta cu depresia, combaterea anxietății și atacurilor de panică.
Antidepresivele sunt folosite în tratamentul depresiei majore și a altor tulburări de acest gen, dar acestea nu dau rezultate la 10-30% dintre pacienții cu depresie, care nu reacționează la tratamentul cu aceste medicamente sau au avut parte de efecte nedorite. Având în vedere aceste informații, cercetătorii au decis să afle dacă yoga ajută la tratarea depresiei.
Popularitatea exercițiilor yoga a crescut în ultimii ani. Yoga contribuie la reducerea durerilor din zona spatelui și la reducerea stresului la care sunt expuși zilnic oamenii.
S-a constatat că cele mai mai mari beneficii în tratamentul depresiei le are Hatha yoga. Hatha înseamnă „hotarât” sau „puternic”. Hatha yoga se referă la un set de exerciții fizice, cunoscut sub numele de asane sau posturi și exerciții de respirație și meditație. Acestea trebuie urmate cel puțin opt săptămâni pentru a da rezultate, iar simptomele depresiei se reduc considerabil după practicarea lor.
Conectarea între minte, trup și respirație a ajutat persoanele bolnave de depresie să își îndrepte atenția spre conștientizarea prezentului. Practica yoga are drept scop depășirea limitelor corpului.
Hatha yoga arată că scopul vieții fiecărui individ este de a urma călătoria interioară a sufletului. Extrem de eficientă în combaterea depresiei a fost și Bikram yoga dacă este practicată cel puțin de două ori, timp de opt săptămâni.
Cercetătorii consideră că yoga poate reprezenta o variantă alternativă în tratamentul depresiei.
”Putem să vă recomandăm yoga drept o alternativă în corelare cu metodele moderne de tratament. Evident că yoga nu reprezintă un panaceu, dar ținând cont de datele empirice, yoga dispune de un potențial uriaș în lupta împotriva depresiei”, susține cercetătoarea Lindsey Hopkins.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.