Proprietățile terapeutice ale vișinelor
Publicat de Mihaela Costache, 20 august 2015, 14:00
Vişinele reduc nivelul colesterolului şi al zahărului în sânge, arată un studiu efectuat la Universitatea Michigan (SUA).
Pentru aceasta putem să mâncăm până la 1 kg de vişine zilnic.
Studiul, prezentat la Conferinţa de biologie experimentală 2008, de la San Diego, a arătat că vişinele reduc nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, prevenind astfel bolile cardiovasculare.
Aceste fructe sunt recomandate cu precădere celor care au o dietă bogată în grăsimi de origine animală.
Rezultatele experimentelor efectuate la Centrul de boli cardiovasculare al Universităţii Michigan au demonstrat, de asemenea, că vişinele previn apariţia diabetului.
Aceste proprietăţi se datorează, pe de o parte, fibrelor alimentare din categoria pectinelor, iar pe de altă parte, antocianidinelor (substanţe cu proprietăţi antioxidante).
Pectinele sunt cele mai active fibre alimentare în absorbţia colesterolului şi scăderea glicemiei.
Antocianidinele sunt pigmenţii responsabili pentru culoarea roşie a vişinelor. Antocianidinele împiedică depunerile de colesterol pe vasele sangvine şi formarea cheagurilor de sânge în artere. De asemenea, antocianidinele întăresc pereţii vaselor sangvine, îmbunătăţesc ritmul cardiac şi previn creşterea tensiunii arteriale.
Apropiate de cireşe în ceea ce priveşte proprietăţile terapeutice, vişinele determină o mai mare aciditate a sucului gastric.
Vişinele sunt surse bune de vitamine: B1, B2, B3, B6, B9, C şi E, dar şi minerale: calciu, potasiu, fosfor.
Vişinele sunt de neînlocuit şi în curele de slăbire. Aceste fructe conţin 85%-90% apă şi doar 30 de calorii/100 g.
Conţinutul ridicat de apă şi fibrele alimentare favorizează eliminarea toxinelor. Studiul efectuat la Universitatea Michigan arată că persoanele care mănâncă în jur de un kilogram de vişine zilnic împiedică depunerea grăsimilor inestetice în jurul taliei.