Misiuni Internaționale
Publicat de gabrielasaksa, 17 decembrie 2024, 16:51
Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe submarinul NRP Arpão al Forțelor Navale ale Portugaliei, unde doi ofițeri români au participat timp de 30 de zile la misiuni de patrulare în Marea Mediterană. S-au îmbarcat în portul Lisabona, au traversat strâmtoarea Gibraltar în imersiune și au navigat de-a lungul coastei de nord a Africii, participând alături de membrii echipajului portughez la operațiunile „Sea Guardian” și „Irini”, unde au executat activități specifice unei platforme navale în cadrul unei grupări permanente NATO.
Lt. Marian Sava, ofițer în cadrul Forțelor Navale Române: La bord am executat carturi de câte şase ore. Pe timpul cartului executăm activități în punctul de comandă al submarinului, activități de supraveghere a mediului hidroacustic folosind stațiile de hidrolocație. Am executat activități de supraveghere de la cotă periscopică cu instalațiile periscopice, activități de convorbiri subacvatice cu navele de suprafață și totodată am avut oportunitatea de a clasifica anumite contacte de suprafață, cum ar fi nave civile sau nave militare, şi să stabilim elemente de mișcare folosind niște stații de hidrolocație foarte performante.
Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Marea Mediterană ajungem în Polonia, mai exact în Baza Bemowo Piskie, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Iron Cheetahs” își desfășoară misiunea și se instruiesc alături de aliații din cadrul Grupului de Luptă NATO, cu scopul de a proteja flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Programul de pregătire al acestora pe timpul desfășurării misiunii este foarte dinamic și complex, iar unul dintre obiectivele principale este menținerea și perfecționarea calităților de trăgători cu armamentul individual.
Lt. Cosmin Marinescu, ofițerul de informare și relații publice: Această săptămână a debutat pentru militarii detașamentului cu executarea mentenanței tehnice și a echipamentelor militare, precum și pregătirea acestora pentru sezonul rece, și au culminat cu executarea unor ședințe de tragere pe timp de noapte în poligonul automatizat Bemowo Piskie din Polonia. Obiectivul principal al ședințelor de tragere a constat în perfecționarea deprinderilor militarilor detașamentului în a descoperi obiectivele din câmpul tactic și a le nimici prin foc.
Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Polonia, coborâm până pe continentul african, mai exact în capitala Bangui a Republicii Centrafricane, unde România participă activ în cadrul misiunii EUTM la implementarea eforturilor europene de reconstrucție a Forțelor Armate centrafricane. An de an, numărul militarilor români care desfășoară activități de comandament, de consiliere strategică, educație și perfecționare profesională, dar și de pregătire operațională a crescut. Săptămâna aceasta, militarii din Detașamentul de Protecție a Forței au ajuns la finalul celor șase luni de misiune, predând zona de responsabilitate și sarcinile colegilor veniți din țară.
Lt. Iulian Iavas, comandantul DPF: La finalul acestei misiuni, aș rezuma toată experiența noastră de șase luni ca fiind un plus pentru cariera noastră – nu doar a mea, de comandant, dar și a trupelor care au fost în teren și au contribuit la protecția forței misiunii EUTM RCA. Colegilor care ne vor prelua acum sarcinile în postura de detașament de protecție a forței în Camp Moana le doresc în primul rând mult succes. Știu că vor face față cu brio, sunt sigur că se vor descurca și își vor atinge și obiectivele cu mult succes.