Informare M.Ap.N. – restricții de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina
Publicat de gabrielasaksa,
18 septembrie 2023, 16:15
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Începând de pe 13 septembrie sunt restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 30 de kilometri în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 de metri. În zonele restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat și a celor aflate în situații de urgență. Restricții de zbor s-au luat încă din luna mai a anului trecut, după începerea războiului din Ucraina, iar acum acestea au fost extinse pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul de brigadă Constantin Spînu.
Gl. bg. Constantin Spînu:Până la 4.000 de metri interzicem zborurile, astfel încât să putem să detectăm mai ușor orice aeronavă care zboară la înălțimi mici și foarte mici. Atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene se execută la înălțimi mici și foarte mici, adică în spațiile în care orice sistem de radiolocație din lume are limitări constructive, are probleme să detecteze aceste ținte. De aceea vrem să creăm condiții cât mai bune, cât mai eficiente, astfel încât să putem să vedem aceste drone și la înălțimi mici, foarte mici.
26 de oraşe din România vor fi vineri gazda celui mai captivant eveniment despre ştiinţă şi cercetare, Noaptea Cercetătorilor Europeni, care aduce mai aproape de publicul larg cei mai prietenoşi cercetători, alături de care vizitatorii vor învăţa cât de interesantă poate fi munca de cercetare, dar şi cât de utilă este aceasta pentru viaţa de zi cu zi.
Știinţa şi cercetarea îşi dau întâlnire cu publicul larg la București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Bumbeşti-Jiu, Buzău, Călăraşi, Câmpia Turzii, Constanţa, Deva, Galaţi, Hunedoara, Negreşti-Oaş, Oradea, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava, Sulina, Târgu Jiu, Târgu Neamţ, Timişoara, Titu, Tulcea şi Zalău.
Astfel, publicul curios şi dornic de cunoaştere este invitat să exploreze lumea ştiinţei împreună cu cercetătorii. Experimentele inedite îi vor ajuta pe participanţi să-şi însuşească cunoştinţe de bază despre lumea înconjurătoare.
Astronomia îşi va dezvălui toate secretele, prin intermediul telescoapelor ce vor cerceta cerul plin de mistere, iar noile tehnologii îi vor ului pe vizitatori prin beneficiile pe care le aduc vieţii cotidiene.
Educaţia pe teme ecologice nu va lipsi nici ea de la eveniment, publicul având ocazia să conştientizeze mai bine problemele de mediu cu care se confruntă societatea actuală şi să afle cum se pot implementa soluţii utile.
Cele mai premiate invenţii ale cercetătorilor români vor fi la îndemâna vizitatorilor, publicul având ocazia să afle rezultatele muncii de cercetare desfăşurată în diverse muzee, universităţi şi institute din România.
Toate detaliile privind locaţiile şi programul de desfăşurare, precum şi agenda activităţilor din fiecare oraş se găsesc pe www.noapteacercetatorilor.eu.
Sâmbătă, pe 2 octombrie, la Sulina, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a lansat rețeaua Călăuzele Apelor, clubul copiilor care au construit cu mâinile lor câte o canotcă sub îndrumarea marangozului echipei Rowmania, Viorel Gheorghe.
Copiii își propun să contribuie, prin colaborare și schimb de experiențe cu alți copiii din rețeaua națională, la dezvoltarea locală care valorifică moștenirea naturală și culturală a comunităților.
Proiectul include o puternică latură de educaţie non-formală, cu acoperire națională, și a fost lansat în Delta Dunării, unde se află cele mai multe ambarcațiuni realizate de copii.
La evenimentul de lansare a diviziei locale, Călăuzele Deltei, au participat 45 copiii din Chilia Veche, Sfântu Gheorghe și Sulina, alături de profesori, autorități locale și reprezentanți ai comunităților din cele trei localități.
Evenimentul reprezintă o primă întâlnire dintr-o serie prin care Asociația își propune să coaguleze, la nivel național, o rețea de copii – călăuze care vor să protejeze și să valorifice creativ apele ca parte din patrimoniul natural și cultural al României și ca resursă pentru dezvoltare.
„Am pornit rețeaua Călăuzelor Apelor din dorința de a-i atrage pe copii mai aproape de ape, de a-i face să înțeleagă că apa reprezintă o resursă naturală și culturală pe care au primit-o pentru a avea grija de ea și pentru a o folosi în beneficiul propriu și al comunității, în egală măsură. Pe termen lung, ei vor avea ocazia să dobândească abilități noi, utile pentru creșterea personală şi pentru a putea contribui la bunăstarea comună prin activități prietenoase cu natura și mediul, care valorifică specificul local: gastronomie, turism cultural, ecoturism, meșteșuguri și design, activități agricole.”, Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
Copiii au aflat ce înseamnă să fii o călăuză a apelor, cu beneficii și responsabilități și au primit medalii, ca o recunoaștere a calității lor de călăuze. Activitățile propuse pentru rețeaua națională urmăresc să-i încurajeze să devină proactivi pentru găsirea de rezolvări la probleme, implicarea și cooperarea pentru o misiune comună în comunitate.
Micile călăuze au luat parte și la o demonstrație de tur ghidat în Sulina, susținut de Denis Atanase, elev al Liceului Teoretic „Jean Bart” Sulina. Pornind de la exemplul de tur ghidat al peisajului local susținut de Denis, copiii au primit o temă de proiect ca, până la următoarea întâlnire a călăuzelor, să definească câte un traseu de turism cultural și natural în localitățile de care aparțin.
Copiii și-au propus ca împreună să caute soluții și să acționeze pentru protecția și promovarea valorilor Deltei, naturale și culturale, să încurajeze turiștii dornici să descopere Delta Dunării cu grijă față de mediu și viețuitoare, cu interes față de bogățiile culturale și să privească experiența ca pe un prilej de mișcare în aer liber.
Din rețeaua Călăuzele Apelor fac parte și copiii din Drobeta Turnu Severin, Eșelnița, Piscu, care au construit cu Viorel Gheorghe, între 2018 și 2021, câte o ambarcațiune din lemn, cu vâsle, care poartă numele localității lor. În 2022, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 își propune organizarea unei prime întâlniri a Călăuzelor Apelor la nivel național.
Festivalul pop-rock pentru tineret „Porto Franco” are loc în perioada 17-18 iulie 2021, la Sulina.
„Festivalul se doreşte a fi un instrument motivaţional, menit să catalizeze apariţia de noi tinere valori în sfera interpretării muzicale şi să valorifice acest potenţial interpretativ în sensul promovării muzicii pop-rock. Festivalul va oferi o şansă tinerilor de a-şi ţese singuri un viitor, rolul organizatorilor fiind doar acela de a le facilita întâlnirea pe aceeaşi scenă cu fascinanta lume a muzicii pop-rock. Promovarea tinerelor talente în domeniul artei muzicale, a pop-rockului, la nivel naţional prin crearea unui eveniment cadru concurenţial, cu mare potenţial stimulativ în oraşul Sulina. Acest festival se adresează tinerilor interpreţi cu vârste cuprinse între 12-20 ani”, se arată în comunicatul transmis de Paul Nour, manager Casa de Cultură Sulina.
Se va desfăşura pe următoarele criterii:
interpreţi având vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani;
interpreţi având vârsta cuprinsă între 16 şi 20 ani;
fiecare solist va interpreta două piese din repertoriul pop-rock, una obligatoriu din repertoriul românesc.
Concurenţii admişi la festivalul PORTO FRANCO 2021:
12 – 15 ani
Anghelescu Eduard – Craiova
Holingher Bryana – Craiova
Ciocan Alessia – Bălăbăneşti – Galaţi
Neniţă Daria – Bârlad
Gheoghiţă Irina – Tulcea
16 – 20 ani
Perpelea Iulia – Bucureşti
Andrei Theodor – Bucureşti
Vlasie Andrada – Bârlad
Penghiş Cosmina – Buciumeni – Galaţi
Turtică Lorena – Bârlad
Ciocan Narcisa – Bălăbăneşti – Galaţi
Juriul va fi format din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi mass-media: Eugen Mihăescu, Dan Iliescu, Bogdan Dragomir, Paul Prisada, Valentina Rodinceanu.
Concursul va avea loc în 17 iulie 2021, ora 20:00, iar gala laureaţilor va fi în 18 iulie 2021, ora 20:00, urmată de recitalurile unor invitaţi speciali: Pacifica & Toni Şeicărescu, Alexandra Canareica şi Folk Band Ruskyi Ritm.
Andreea Popescu (realizator rubrică): Elevii din anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” s-au îmbarcat luni, 19 aprilie, la bordul Navei Şcoală „Mircea”, pentru a participa la marșul anual de instrucție planificat să se desfășoare în 24 aprilie pe itinerariul Constanța-Sulina-Mangalia și retur.
Pe durata pregătirii în Marea Neagră, instructorii de la bordul navei-școală au misiunea de a transmite viitorilor maiștri militari deprinderile practice de navigație cu motoare și cu vele, de urcare în arboradă și de folosire a mijloacelor de semnalizare.
Mircea Târhoacă, comandantul Navei Şcoală „Mircea”: Este o formă de pregătire practică, o cunoaștere a ce înseamnă viața pe mare, ce înseamnă viața într-un echipaj, ce înseamnă navigație cu vele, navigație costieră, și pun bazele în viitoarea lor carieră de cadre de marină.
Aceste trei marșuri se desfășoară în zona costieră a României, de la gurile Dunării – Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe – până la Mangalia.
Primul marș este în perioada 24-28 aprilie, următorul este în perioada 10-14 mai și 22-26 mai. În condiții de restricție, s-a ales această variantă mai scurtă, dar totuși necesară pentru a pregăti viitoarele cadre de marină.
Andreea Popescu (realizator rubrică): Anul acesta, Nava Şcoală „Mircea” are planificate trei marșuri: de instrucție, unul pentru elevii Școlii de Maiștri Militari și două cu studenți Academiei Forțelor Navale.
Premiile TINERE TALENTE și RADIO ROMÂNIA la Festivalurile PORTO FRANCO de la Sulina și MAMAIA COPIILOR 2019!
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 octombrie 2019, 15:30 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:31
La sfârșitul lunii Iulie și începutul lunii Septembrie, s-au desfășurat două evenimente muzicale, două festivaluri-concurs pentru copii și adolescenți, tradiționale și deosebit de importante:
La sfârșitul lunii Iulie, o lună „de vacanță”, dar și extrem de aglomerată de frumoase și interesante evenimente artistice, poate, în cel mai frumos loc din Delta Dunării, acolo unde „Dunărea sărută Marea Neagră”, la Sulina, are loc un tradițional (22 de ediții) festival muzical pentru copii și tineri, care, începând de anul trecut și-a schimbat denumirea în PORTO FRANCO, vechea denumire a orașului Sulina, dar și categoriile de vârstă ale participanților – 12-15 și 16-20 ani!
Compact B in recital la Porto Franco – Sulina 2019.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Și la acest eveniment, tot în mod tradițional, cu sprijinul colegilor de la Radio România Regional, am acordat și premiile TINERE TALENTEpentru calități artistice deosebite!
Juriul Festivalului Porto Franco 2019.1100 (foto arh. Paul Prisada/arh.pers.B.Dragomir)
Juriul festivalului: Adrian Ordean – Președintele Juriului, Valentina Rodniceanu, Paul Prisada, Dan Iliescu și Bogdan Dragomir!
DSC_0465.Adrian Ordean – Chitarist, compozitor si Presed. Juriului Sulina 2019.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Director festival: Paul Nour. Felicitări echipei de la Casa de Cultură din Sulina pentru întreaga organizare și desfășurare a evenimentului!
Melania Mihaescu, Bogdan Dragomir si Paul Nour – organizator Festivalul Sulina.1100 (foto arh. Bogdan Dragomir)
Organizator: Casa de Cultură Sulina
Coorganizatori: Consiliul Local Sulina, Primăria orașului Sulina
Parteneri: Asociația EUXINUS Sulina
Parteneri media: Radio România Regional, Radio Constanţa și Radio Vacanța.
Notă: Palmaresul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina de internet a evenimentului!
20190728_191852.Diploma Tinere Talente – Delia Racu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Premiul TINERE TALENTE, oferit de Radio România Regional, a fost acordat pentru calități artistice deosebite interpretei DELIA RACU (Prof. Irina Pashalov – M.Y. Music Art, Moinești)!
DSC_0189.Delia Racu – Premiul Tinere Talente Sulina 2019.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări și mult succes în continuare!
DSC_0186.Delia Racu – Premiul Tinere Talente Sulina 2019.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări organizatorilor și tuturor participanților pentru reușita acestui eveniment artistic deosebit! P.S.: Vom face un Update la acest articol, cu materialele info si audio muzicale, pe măsura primirii acestora de la premianți!
20190907_180828.Trupa ANDANTE – Trofeul Festiv. Mamaia Copiilor 2018 in recital la Gala 2019.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
La începutul lunii Septembrie, în perioada 4-7 iunie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, a avut loc cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Național de Creație și Interpretare MAMAIA COPIILOR!
Juriul evenimentului a fost alcătuit din:
La secțiunea CREAȚIE: Viorel Gavrilă – Dirijor și Compozitor, Adrian Romcescu – Interpret și compozitor, Nicolae Caragia – Compozitor, Cristina Chiș – Președinte Asociația Bim-Bam și Bogdan Dragomir– Muzician și jurnalist.
La secțiunea INTERPRETARE: Liviu Manolache – Actor, regizor și Dir. general al Festivalului, Adrian Romcescu– Interpret și compozitor, Nicolae Caragia – Compozitor, Cristina Chiș– Președinte Asociația Bim-Bam și Bogdan Dragomir– Muzician și jurnalist.
DSC_0909.Oana Mihaela Cercel (actrita si prezentatoarea festival.) si Liviu Manolache (actor, regizor si Director general al festiv. Mamaia Copiilor 2019).1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Organizatori: ASOCIAŢIA CULTURALĂ „MAMAIA COPIILOR”, având ca parteneri: Societatea Română de Radiodifuziune, Radio România Regional, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța. Notă: Palmaresul complet poate fi consultat pe pagina de internet a evenimentului!
Diploma Premiul Radio Romania – Interpretare Mam. Cop. 2019 – Catinca Leu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Premiul RADIO ROMÂNIA, la Secțiunea INTERPRETARE, oferit cu sprijinul rețelei Radio România Regional, a fost acordat pentru calități artistice deosebite interpretei CATINCA LEU (clasa Prof. Alexandrina Boranda, cu piesa „Noi, copiii!” – comp. Viorel Gavrilă, vers. Corina Despot)!
DSC_0489.Catinca Leu – Premiul Radio Romania – Interpretare M.Cop.2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Catinca Leu – Premiul Radio Romania – Interpretare si Premiul I Grupa de varsta 12-14 la Mamaia Copiilor 2019.1100 (foto arh. pers. Catinca Leu)
Comp. Nicolae Caragia, Catinca Leu – Premiul Radio Romania – Interpretare Mamaia Copiilor 2019 si Bogdan Dragomir.1100 (foto arh. pers. Bogdan Dragomir)
Felicitări și mult succes în continuare!
Diploma Premiul Radio Romania – Creație Mam. Cop. 2019 – Compozitor Dragos Gheorghiu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Premiul RADIO ROMÂNIA, la Secțiunea CREAȚIE, oferit cu sprijinul rețelei Radio România Regional, a fost acordat pentru calități artistice deosebite compozitorului DRAGOȘ GHEORGHIU, pentru piesa intitulată „Revino, copilărie!”, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, în interpretarea tânărului artist Theodor Gabriel Stroiu !
Bogdan Dragomir, Theodor Stroiu si Dragos Gheorghiu – Premiul Radio Romania – Creatie la Mamaia Copiilor 2019.1100 (foto arh. Bogdan Dragomir)
Felicitări și mult succes în continuare!
Felicitări organizatorilor și tuturor participanților pentru reușita acestui eveniment artistic deosebit! P.S.: Vom face un Update la acest articol, cu materialele info si audio muzicale, pe măsura primirii acestora de la premianți!
Foto Bogdan Dragomir (arhiva personala)
Bogdan Dragomir – Muzician și Jurnalist la Radio România Regional
(Sursa: Materiale din arhiva personală şi din arh. evenimentelor mai sus menționate. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Mulțumiri speciale Domnului FLORIN BRUȘTEN – Secretar general al Departamentului Studiouri Teritoriale (Rețeaua Radio România Regional) pentru colegialitatea și profesionalismul deosebit din perioada 2000 – 2019 și pentru sprijinul permanent acordat promovării tinerelor talente muzical-artistice din România!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
De când programul ”Școala altfel” se practică în România, profesorii încearcă să găsească metode distractive pentru a-i face pe copii și adolescenți să învețe despre țara în care trăiesc. Fie că vorbim despre cultură artistică (muzică, pictură, sculptură, dans etc.), fie despre istorie și geografie.
Cum fiecare școală poate să își aleagă când va avea loc ”Școala altfel”, nu este de mirare că excursiile și taberele pot avea loc chiar de 1 mai.
Una dintre aceste tabere este cea de la Sulina ce se va deschide chiar pe 1 mai. Organizatorii se așteaptă să sosească chiar în prima săptămână, prin programul „Şcoala altfel”, două grupe de elevi din Piatra Neamţ.
În vacanţa de vară, peste 3.000 de tineri vor fi găzduiţi în Centrele de agrement de la Sulina şi Babadag.
Despre acesta din urmă, Liviu Urlich, şeful Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Tulcea ne-a declarat:
”Tabăra se află într-o zonă pitorească, cu o priveliște foarte frumoasă, un fel de Sinaia Dobrogei. Ea a fost mulți ani de zile scoasă din circuit, dar în urmă cu 2 ani de zile am reușit să o reabilităm, să obâinem toate avizele de funcționare. Așteptăm și aici în jur de 200 de copii. ei vin, în special pentru a vizita cetatea Enisala. Îi așteaptă excursii în pădurea Babadag, jocuri în grădina pe care o avem acolo și excursii la lacul Razim și cetatea Enisala.”
În tabăra de la Sulina, o zi cu pensiune completă costă 80 de lei, iar la Babadag costul este de 35 de lei pe zi, fără mâncare.
Premiul TINERE TALENTE la prima ediție a Festivalului Concurs de Pop-Rock Autohton Pentru Tineret PORTO FRANCO!
Publicat de Bogdan Dragomir,
18 octombrie 2018, 12:36 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:14
În cel mai estic punct al Uniunii Europene, aflat simultan la Marea Neagră și la Dunăre, în perioada 28-29 iulie, la SULINA, jud. Tulcea a avut loc prima ediție a Festivalului Concurs de Pop-Rock Autohton Pentru Tineret PORTO FRANCO!
Consiliul local și Primăria orașului Sulina, Casa de Cultură SULINA și Asociația EUXINUS SULINA, în calitate de organizatori, au invitat publicul meloman pe faleza din Sulina, jud. Tulcea pentru a-i asculta și viziona pe concurenții calificați în faza finală dar și cele două recitaluri extraordinare susținute de formațiile „Krypton Unplugged” și „Timpuri Noi”!
Au urcat pe scena festivalului în calitate de concurenți: Ela Trandafir, Mihaela Butâlchin, Antonia Raluca Lorenți, Dragoș Luca, Delia Racu, Mădălina Alupoaie, Dimitrie Sevastian Mareș, Costina Elena Crăciun, Andrada Bianca Bratovianu și Trupa „INEDIT 87 Nord” din Satu Mare! (vezi galeria foto pe adresa www.bogdandragomir.ro)
Juriul primei ediții, alcătuit din Bogdan Dragomir (președinte), Eugen Mihăescu, Oana Crețu, Doru Rocker Ionescu, Paul Prisada și Paul Nour, a ascultat concurenții și a hotărât următorul palmares:
COSTINA CRĂCIUN – Trofeul festivalului
DELIA RACU – Premiul I
ANDRADA BRATOVIANU – Premiul II
DRAGOȘ LUCA – Premiul III
SEVASTIAN DIMITRIE MAREȘ – Premiul Special al Juriului
În cadrul Galei de premiere, RADIO ROMÂNIA REGIONAL a acordat Premiul de promovare TINERE TALENTE concurentei ELA TRANDAFIR, pentru calități artistice deosebite! Felicitări Ela!(vom face update cu materialele ce vor fi primite ulterior publicării acestui articol)
Parteneri media: Radio România Regional, Radio Constanța-Radio Vacanța și TVR!
Apreciez că această primă ediție a Festivalului Concurs de Pop-Rock Autohton Pentru Tineret PORTO FRANCO a fost un succes, în primul rând pentru organizatori (Felicitări echipei de la Casa de Cultură Sulina coordonată de Paul Nour – Director!) dar și pentru concurenți și profesorii coordonatori (Felicitări doamnei prof. Irina Pashalov, Școala M.Y. Music Art din Moinești jud. Bacău pentru frumoasele rezultate obținute cu elevii săi la acest festival!) și aș dori să-i felicit pe toți cei care au contribuit la realizarea acestui frumos și deosebit eveniment de la Sulina și mult succes la următoarele ediții!
Sursa: Alexandra Veronica Stroe (foto), Irina Pashalov (foto), Casa de Cultură Sulina (foto și info), Stănel Rotaru (sunet și foto), materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
38085733_10214954882536818_3306345242701070336_o (B.D. foto by Al. Ver. Stroe).1100
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist RADIO ROMÂNIA REGIONAL
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Probleme la alimentarea cu lemne în zonele izolate din Delta Dunării
Publicat de adinaiftime,
23 septembrie 2017, 09:30
În fiecare iarnă, la Sulina, problema încălzirii revine în actualitate.
Oamenii se plâng de prețul ridicat al lemnelor în care este înclus și tariful de transport pe Dunăre.
Primarul localității, Nicolae Răduș, spune că localnicii din Deltă ajung să plătească dublu pentru un metru cub de lemne.
În plus, calitatea acestora este scăzută, pentru că din zona orașului Tulcea, nu pot fi aduse decât buturugi din plop și salcie, a declarat edilul șef pentru Radio Constanța.
Nicolae Rădus: Problema încălzirii la Sulina este foarte mare, sprijin nu este mai deloc, mă refer la Consiliul Județean sau Guvern. Fiind o zonă izolată, fiind o zonă cuprinsă în Rezervația Biosferei Delta Dunării, unde nu pot fi tăieri de copaci de pe malul Dunării, de pe malul canalelor, vreau să vă spun că lemnele care sunt folosite la Sulina sunt lemnele de plop și lemnele de salcie. Se aduc în special din zona Tulcei, iar oamenii deja își cumpără lemne, parcă vine iarna cea mai grea de pe lume. Am avea nevoie de un sprijin, să fie un preț cât de cât rezonabil, vorbim acum de 140 de lei metrul ster la plop și 150 de lei metrul ster la salcie. Este un preț mare dacă ne gândim și la puterea calorică a lemnului. Plopul este ultima speță de lemn de foc. Lemnele vin pe gabare, apațin firmelor private. Ar fi nevoie să existe un transport de lemne subvenționat de stat, pentru transportul este foarte scump, îngroașă facturile, aproape le dublează.
Primarul Nicolae Răduș a menționat că persoanele cu venituri mici din Sulina, beneficiază de la stat de un ajutorul minim pentru încălzire, între 30 și 50 de lei lunar.
Festivalul Naţional de Interpretare Muzicală SULINA 2017 – Ediţie aniversară XX
Publicat de Bogdan Dragomir,
19 septembrie 2017, 13:06 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:11
Poster Sulina 2017 (foto by Florentina Dunaev-Facebook/arh.pers.B.Dragomir)
Sâmbătă 5 august 2017, la Sulina (Delta Dunării) a avut loc o mare sărbătoare muzicală – cea de a XX – a ediție a Festivalului Naţional de Muzică pentru tineri interpreți din România!
Florentina Dunaev (Casa de cultura Sulina) despre ediţia aniversară a Festivalului Naţional SULINA 2017, la Radio Vacanţa!
Grupul PITICII al casei de Cultura Sulina in recital la Sulina 2017 (Foto by Bogdan Dragomir)
Este cel mai longeviv festival din România, încă „în picioare şi în desfăşurare”, la care am avut onoarea să particip cu mare drag, în calitate de membru al juriului, alături de oameni minunați – organizatori dar și de colegi artiști – personalităti ale scenei muzicale românești: Adrian Ordean, Eugen Mihăescu, Schimbul 3 by Adrian Ordean, Ank Neacșu (ex A. S. I. A.) dar și de laureați ai celor douăzeci de ediții! Felicitări tuturor! Parteneri media: Radio România Regional şi Radio Constanţa-Radio Vacanţa!
Interviu despre Festivalul Naţional Sulina 2017 difuzat în direct la Radio Vacanţa şi la Radio România Bucureşti FM, realizat de Răzvan Petre (reporter Bogdan Dragomir – 5 august 2017)
Diploma de Onoare pentru Bogdan Dragomir – Membru al Juriului Sulina 2017 oferită de Melania Mihăescu – co-prezentatoare a festivalului (Foto by Stanel Rotaru/facebook /arh.pers.B.Dragomir)
În cadrul Galei aniversare au fost acordate Diplome de Onoare şi Diplome de Excelenţă, o asemenea distincţie – Diploma de Excelenţă din partea Radio România Regional i-a fost acordată domnului Paul Nour, Director al Casei de Cultură din Sulina – Director general al Festivalului Sulina 2017, pentru profesionalismul organizării evenimentelor artistice şi pentru promovarea educaţiei muzicale!
Au susţinut recitaluri:
A fost un regal muzical aniversar şi transmitem încă odată din partea partenerilor media – Radio România Regional, Radio Constanţa – Radio Vacanţa, felicitări organizatorilor – Primăria din Sulina şi Casa de Cultură din Sulina, dar şi echipei de profesionişti condusă de dl. Paul Nour şi mult succes în organizarea următoarelor XX de ediţii!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional
Galerie foto Festivalul SULINA 2017 by Bogdan Dragomir:
Surse info: Paul Nour – comunicat de presa Casa de Cultura Sulina, materiale audio – Radio Constanta, Radio Vacanta, materiale foto – Bogdan Dragomir, Ioana Dragomir, Paula Rotaru, Stanel Rotaru, Florentina Dunaev, material video – Canal Youtube Adrian Ordean! Multumim tuturor pentru sprijinul acordat!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
La Sulina încep „Întâlnirile Teatrale”, un proiect pilot realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.
În cadrul acestuia vor avea loc întâlniri ale reprezentanţilor şcolilor superioare de teatru şi film din ţările riverane Dunării.
În total, la Sulina, sunt aşteptaţi peste 70 de oaspeţi, care vor participa, începând de vineri, la proiecţii de film pe faleza oraşului şi la ateliere de lucru.
„Pe data de 1 septembrie începe întâlnirea cu reprezentanții școlilor europene, prezentarea de școli și metode de lucru. Vor fi proiecții de film pe faleză în sălile din amfiteatrele pe care le mai avem în Sulina la Tabăra Școlară Națională. Proiecțiile vor fi seara, dar în timpul zilei vor fi ateliere de lucru. De exemplu Atelierul numărul 1 se ține la Tabăra Sulina în sala de conferințe, Atelierul numărul 2 se va ține la Liceul Teoretic Jean Bart într-o sală de sport”, a declarat pentru Radio Constanța primarul oraşului, Nicolae Răduş, co-organizator al evenimentului.
„Întâlnirile Teatrale la Sulina”, care se desfăşoară între 31 august şi 4 septembrie, sunt un proiect iniţiat de U.N.A.T.C. Bucureşti şi Academia de Teatru din Passau.
Intenţia este aceea de a crea la Sulina un centru de cercetare şi formare pentru tinerii artişti din ţările riverane Dunării.
Iubitorii muzicii clasice sunt invitaţi astăzi la Sulina, în curtea Farului pentru un concert dedicat împlinirii a 130 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu.
Sulina este locul, în care în anul 1887, s-a născut celebrul dirijor, fost director al Filarmonicii, dar şi bun prieten al compozitorului şi violonistului George Enescu.
„Vor fi prezentate în concert lucrări ale 12 compozitori celebri. Acestea vor fi interpretate de către maestrul Nicolae Maxim la flaut, Jean Szekaczy la violoncel și Ana Tudose la pian. Avem anul acesta invitată de onoare pe fiica lui George Georgescu, Ioana Rațiu Răileanu“, a dezvăluit bibliotecara Ilinca Mihăilă, pentru Radio Constanța.
Concertul va începe la ora 17:30 de minute.
“Acasă la George Georgescu” este un proiect realizat printr-un parteneriat între primaria oraşului Sulina, Inspectoratul Şcolar Judetean Tulcea, Iinstitutul de Cercetări Eco Muzeale Tulcea şi Direcția Judeţeană pentru Cultură Tulcea.
Bibliotecarul din Petroşani, Avram Iancu, a trecut de borna 1.345 a Dunării. Practic, sportivul înoată acum pe Dunăre în zona de graniţă între Serbia şi Croaţia.
Avram Iancu a înotat, ieri, 37 de kilometri, după ce vineri a străbătut înot 43 de kilometri ai Dunării. Următorul punct important pe hartă este Novi-Sad, unde este aşteptat în următoarele zile.
Bibiliotecarul din Petroşani a plecat înot din Munţii Pădurea Neagră în 20 iunie cu intenţia de a străbate Dunărea de la izvoare la vărsare. Traseul are 2.860 de kilometri şi parcurge zece ţări şi patru capitale europene, iar sosirea la Sulina este estimată la finalul lunii august.
Plajele sălbatice vor putea fi folosite de turişti în mod legal, însă vor funcţiona după reguli bine definite, spune guvernatorul ARBDD, Mălin Muşetescu.
Decizia a fost luată în urma întâlnirilor avute cu primarii localităţilor în care se află acestea:
„Nu vor exista activități economice în fâșia de 150 de metri, practic pe plajă, pe nisip. Există destule facilități în zonele Vadu – Corbu. Am decis, de comun acord cu primăriile, dar și cu cei care au activități economice, să ne ajută și să colaborăm, pentru a oferi serviciile necesare celor care vin acolo, începând cu toaletele ecologice și cu faptul că acele parcări reglementează foarte clar locul în care îți poți lăsa mașina”.
Specificul zonelor Gura Portiţei şi Sulina este diferit, mai spune guvernatorul Deltei, dar chiar şi aşa, am putea vedea salvamari pe aceste plaje anul acesta:
„La Sulina este foarte probabil, și chiar și la Sfântu Gheorghe, să existe salvamari anul acesta. Din ceea ce am discutat cu primarii, dânșii se ocupă de acest lucru și sunt șanse mari să-și găsească și sursele de finanțare pentru a exista un salvamar în acea zonă”.
Din ce în ce mai mulți intelectuali din România sunt interesați să-și achiziționeze o casă țărănească la Sulina sau să-și ridice o clădire nouă. Majoritatea sunt pensionari, atrași de liniștea orașului, de plaja sălbatică, dar și de aerul curat al Deltei. Primarul localității, Nicolae Răduș a spus că numai în ultimele 8 luni a primit zece astfel de cereri pentru case de vacanță.
„Sunt și 2-3 medici care și-au făcut case de vacanță, directori de spitale de la București, de la Cluj și suntem chiar bucuroși să avem parte de intelectuali care încearcă să se stabilească aici. De când sunt eu primar, de 8 luni, pot să vă spun că am primit vreo 10 cereri pentru case de vacanță, însă noi, deocamdată ne luptăm să le dăm utilitățile, curent electric, apă potabilă și canalizare“, a spus, pentru Radio Constanța, primarul de la Sulina.
Potrivit edilului Nicolae Răduș, o casă bătrânească din Sulina amplasată într-o curte de aproximativ 300 de metri pătrați se poate vinde cu un preț cuprins între 20 de mii și 30 de mii de euro.
Echipa Radio Vacanţa şi voluntarii de la Crucea Roşie vor fi din nou, la sfârşit de săptămână, în Delta Dunării, unde vor împărţi brăţări de vacanţă turiştilor şi copiilor din Tabăra ARC de la Sulina.
Campania „Copiii nu se pierd- ajung la Radio Vacanţa ” continuă aşadar până la sfârşitul vacanţei, în luna septembrie.
Copiii primesc brăţări de identificare brandul Radio Vacanţa, jucării şi accesorii de plajă.
Brăţara de Vacanţă ajunge la sfârşitul acestei săptămâni în Delta Dunării, la Sulina, odată cu Programul de tabere „ARC” 2015.
Voluntarii Crucea Roşie şi echipa Radio Vacanţa vor fi prezenţi vineri în centrul de agrement de la Sulina, unde Brăţara de Vacanţă va fi oferită şi românilor din diaspora aflaţi în tabără prin programul de tabere ARC, ediţia 2015.
Deplasarea echipei Radio Vacanţa şi a voluntarilor Crucea Roşie la Sulina se va realiza cu navele Navrom Delta.
Programul de tabere ARC se derulează în perioada 29 iunie – 3 august, în cadrul Centrului de agrement de la Sulina şi în cadrul Taberei Luminiţa, de la Eforie Nord.
Proiectul este finanţat şi organizat de Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului.
Anul acesta, la programul de tabere ARC participă aproximativ 2.000 de copii şi tineri, etnici români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, respectiv Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Ucraina (regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia), Ungaria, Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Albania, Republica Macedonia, precum şi din Italia, Spania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Canada sau din Orientul Mijlociu şi Africa.
În cadrul campaniei Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanţa, prin intermediul proiectului i-tour.ro, au fost realizate şi 25.000 de hărţi cu staţiunile de pe litoral, dar şi cu traseele turistice din Dobrogea, care vor fi distribuite pe plajă şi la recepţiile unităţilor hoteliere.
De la începutul campaniei Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanta, Bratara de Vacanta şi până în prezent, au fost distribuite peste 3.000 de brăţări de vacanţă, în staţiunile Mamaia şi Eforie Nord.
Pe braţări, părinţii pot trece elemente de identificare pentru a face mai uşoară găsirea copilului dacă se rătăceşte pe plajă: numele copilului, un număr de telefon al părinţilor şi numărul de telefon al Radio Vacanţa.
Radio Vacanţa, Farmaciile Vivat, Acutil şi Crucea Roşie Română – filiala Constanţa au lansat în luna iunie cea de-a şasea ediţie a campaniei Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanţa – Brăţară de Vacanţă.
Anul acesta au fost pregătite 32.000 de brăţări din Supertek 1, material asemănător hârtiei cerate, rezistent la apă, pe care se trec elemente de identificare pentru a face uşoară găsirea copilului dacă se rătăceşte pe plajă: numele copilului, un număr de telefon al părinţilor şi numărul de telefon al Radio Vacanţa.
Brăţările sunt distribuite pe plajă şi prin intermediul farmaciilor independente semnalizate Vivat din toată ţara, dar şi de pe litoral şi de la Tulcea. În staţiunea Mamaia, locaţiile farmaciilor Vivat sunt: Polfides – Farmacia Tomis Mamaia Cazino, Vital Pharm – Pensiunea Victory Mamaia, Farmactiv – Hotel Amiral Mamaia şi Hotel Central Mamaia, Bella Xandra – Hotel Riviera Mamaia, iar în judeţul Tulcea acestea sunt în: Piaţa Nouă, Trident, Pelican, str Potgorilor 36, în incinta Spitalului Judeţean şi în Piaţa Civică, dar şi în Babadag, pe strada Republicii 85, zona Pelican 2 şi în Piaţa Veche.
Totodată, Brăţara de Vacanţă poate fi găsită şi în unităţile hoteliere, la recepţie.
De la începutul campaniei şi până în prezent, au fost distribuite peste 3.000 de brăţări de vacanţă, în staţiunile Mamaia şi Eforie Nord. Următoarea oprire a voluntarilor de la Crucea Roşie şi a echipei Radio Vacanţa va fi în centrul de agrement de la Sulina. Astfel, Brăţara de Vacanţă va fi oferită şi românilor din diaspora care au ales să-şi petreacă vacanţa la Sulina prin programul de tabere ARC, ediţia 2015.
Deplasarea echipei Radio Vacanţa şi a voluntarilor Crucea Roşie la Sulina se va realiza cu navele Navrom Delta.
Programul de tabere ARC se derulează în perioada 29 iunie – 3 august, în cadrul Centrului de agrement de la Sulina şi în cadrul Taberei Luminiţa, de la Eforie Nord. Proiectul este finanţat şi organizat de Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului.
Anul acesta, la programul de tabere ARC participă aproximativ 2.000 de copii şi tineri, etnici români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, respectiv Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Ucraina (regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia), Ungaria, Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Albania, Republica Macedonia, precum şi din Italia, Spania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Canada sau din Orientul Mijlociu şi Africa.
În cadrul campaniei Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanţa, prin intermediul proiectului i-tour.ro, au fost realizate şi 25.000 de hărţi cu staţiunile de pe litoral, dar şi cu traseele turistice din Dobrogea, care vor fi distribuite pe plajă şi la recepţiile unităţilor hoteliere.
Campania se desfăşoară în perioada 1 iunie – 1 septembrie şi presupune ieşiri pe plajă în toate staţiunile cu voluntarii de la Crucea Roşie – filiala Constanţa. Voluntarii vor ieşi pe plajă cu multe surprize pentru cei mici şi părinţii acestora, oferind turiştilor pe lângă utila brăţară de vacanţă şi mingi de plajă, colace, baloane şi multe alte surprize.
Brăţara de Vacanţă este destinată familiilor care ajung în vacanţă în staţiunile de pe Litoral, interesate de siguranţa copiilor lor, grupurilor de copii veniţi în tabără sau cantonament alături de profesori, antrenori sau educatoare. Beneficiarii direcţi ai campaniei sunt copiii cu vârste între 0 şi 7 ani. Campania Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanţa – Brăţara de Vacanţă, o iniţiativă Radio Vacanţa, a fost lansată în 2010.
Partenerii proiectului sunt: Vivat – un program destinat pacienţilor, pe care îl găsiţi în farmaciile independente semnalizate Vivat din toată ţara şi Acutil – un supliment alimentar care îmbunătăţeşte activitatea creierului şi a memoriei menţinând starea de bine mentală.
Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
În porturile de la Marea Neagră sunt organizate mai multe manifestări dedicate acestei zile. Ceremonii militare şi religioase, parade navale şi jocuri marinăreşti tradiţionale vor avea loc astăzi şi în garnizoanele din Brăila, Bucureşti, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea.
În parcul Herăstrău din capitală, între orele 12:00 şi 20:00, vor fi organizate plimbări gratuite pe lac cu cele şapte vaporaşe.
Premiul TINERE TALENTE la Festivalul National de Muzica Pop SULINA 2014
Publicat de Bogdan Dragomir,
5 august 2014, 12:13 / actualizat: 22 iunie 2023, 12:13
Foto din arh.pers. Bogdan Dragomir
Această prezentare necesită JavaScript.
În perioada 8 – 10 August 2014, la Sulina, jud. Tulcea a avut loc cea de a XVII-a editie a Festivalului National de Muzică Pop SULINA 2014! Festivalul a fost organizat de Casa de Cultură si Primăria oraşului Sulina şi este un eveniment recomandat şi susţinut de Radio România Regional în colaborare cu colegii de la Studiourile Regionale Radio România Constanţa-Radio Vacanţa, Radio România Cluj, Radio România Iaşi si Radio România Cultural!
Aflat deja la cea de XVII-a ediţie, festivalul îşi propune să fie un instrument motivaţional menit să catalizeze apariţia de noi valori în sfera interpretării muzicale (muzică dance – muzică uşoară) propunându-şi, de asemenea, valorificarea acestui potenţial interpretativ în sensul promovării noilor producţii de gen în mediile locale şi naţionale.
Anul acesta concursul a fost structurat pe două categorii de vârstă şi anume copii cu vârsta cuprinsă între 13 – 15 ani şi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 – 25 ani. „Vor fi selectaţi pentru festivalul din acest an un număr de 20 de concurenţi care şi-au manifestat dorinţa de a participa la acest eveniment de tradiţie, jurizarea urmând să fie făcută de compozitorul Adrian Ordean – ca de obicei preşedinte al juriului – şi de personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi mass-media: Eugen Mihăescu, Dan Iliescu, Mihaela Trifu şi Bogdan Dragomir” – ne-a declarat Paul Nour, Director Casa de Cultură din Sulina şi organizator al evenimentului.Trofeul Festivalului SULINA 2014 a fost acordat interpretei Irina Ionescu – 16 ani din Bucureşti, laureată a Premiului Radio România la Festivalul de Muzică Uşoară MAMAIA 2012! La categoria 13-15 ani s-au acordat următoarele premii:Doru Ciutacu – Premiul TINERE TALENTE (Radio România Regional) şi Premiul I Ilinca Băcilă – Premiul II Giulia Beiliciu– Premiul III La categoria 16-25 ani s-au acordat următoarele premii:Alexandru Cucu – Premiul TINERE TALENTE (Radio România Regional) şi Premiul I Bianca Bârgău – Premiul II, Iulia Constandin – Premiul III!
Mulţumiri speciale pentru interviurile audio realizate de colegii Magdalena Tara (Radio România Cultural), Rodica Tulbure (Radio România Cluj), Cristina Spânu şi George Vanvu (Radio România Iaşi)!
Bogdan Dragomir – Realizator Radio România Regional
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
EU aleg ROmania, 80 de locuri pe care TREBUIE sa le vezi!
Dacă Babilonul nu ar fi apărut mai devreme, cu siguranţă l-am fi întâlnit la Sulina. Patru biserici ortodoxe, un templu evreiesc, o biserică anglicană, una catolică, alta protestantă şi două moschei convieţuiesc de secole pe acest petec de pământ, înconjurat de apă. Pe vremuri, în oraş, funcţionau nu mai puţin de nouă reprezentanţe consulare. Localitatea are o poveste fascinantă, care începe prin anii 913 – 915 d.Hr., în vremea împăratului bizantin Constantin Porfirogenetul.
Dar, Sulina îşi ia cu adevărat avânt după semnarea Tratatului de la Paris din 1856, când se înfiinţează Comisia Europeană a Dunării (CED), care dă undă verde tuturor statelor să circule pe Dunăre.
După ce să te uiţi în Sulina, oraşul cel mai aproape de mare
Una dintre cele mai vechi aşezări din România, situată la cea mai joasă altitudine, doar 4 metri deasupra nivelului mării, Sulina provoacă turistul, ce păşeşte pentru prima dată acolo, să-i descopere tainele. Muzeul şi Farul de aterizare, turnul de apă, pe care armata germană a încercat să-l arunce în aer, fără izbândă, şi casele vechi cu acoperişuri din stuf sunt lucruri care ajung pentru totdeauna la sufletul turistului căutător de comori.
Locul de unde răsare Soarele
Când ajungi la Sulina, nu rata niciun răsărit sau apus. Fie că mergi în port sau, pur şi simplu, îţi arunci o privire de pe chei, spectacolul exploziei de lumină şi culoare este mereu altul. Când soarele apune şi întunericul se lasă încet peste lotcile pescarilor osteniţi de drumurile pe mare, alege prispa unei case bătrâneşti şi savurează liniştea, cu ochii la orizontul albastru, care se pierde între mare şi cer. Ai ajuns la Sulina.
Guvernatorul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, Edward Bratfanof, spune că valoarea totală a lucrărilor este de peste 2 milioane de euro iar centrul va fi dat în funcţiune la finele anului viitor.
Centrul de informare face parte dintr-un proiect mai amplu, care constă în realizarea de materiale informative şi ghiduri turistice care au fost deja tipărite şi distribuite vizitatorilor.
În momentul de faţă, în judeţul Tulcea, ARBDD are cinci centre de informare şi educaţie ecologică la Chilia Veche, Crişan, Sulina, Sfântu Gheorghe şi Murighiol.
Alte puncte de informare mai sunt la Caraorman, C.A. Rosetti şi Istria – acesta din urmă fiind în judeţul Constanţa.
La Sulina va avea loc în acest sfârşit de săptămână Festivalul Minorităţilor Naţionale, intitulat Serbările Deltei.
Ajunsă la a cincisprezecea ediţie, manifestarea îşi propune să promoveze cultura, dansurile şi cântecele minorităţilor naţionale care trăiesc în această zonă.
Spectacolele vor avea loc pe scena amenajată pe faleza din Sulina şi vor începe vineri seara, la ora 20.00. A doua zi va fi organizată o parada a portului popular, iar festivalul se va încheia seara, cu gala laureaţilor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.