„Vara pe uliță” la Muzeul Satului din București
Publicat de adinaiftime, 4 iulie 2017, 09:00
La muzeul National al Satului Dimitrie Gusti s-a deschis cea de a 25-a editie a programului „Vara pe ulita” care se va desfasura pana pe 11 august. Devenit de 10 ani un adevarat brand de tara, programul se adreseaza copiilor intre 3 ani si 18 ani si cuprinde ateliere de olărit, modelaj, încondeiat ouă, ţesut, opincărit, sculptură în lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, măşti populare, podoabe populare, împletituri textile, pictură naivă, păpuşi, instrumente muzicale, dansuri populare, jucării din lemn iar din acest an cursuri de teatru si de fotografie. Programul acestor alteliere se va desfasura zilnic, de luni pana vineri intre orele 10.00 si 14.00
De altfel si optiunile copiilor inscrisi la aceste ateliere sunt foarte diferite: Ionut doreste cursuri de olarit pentru ca este placut „sa iasă ceva din mâinile sale”. Obiectele pe care le va face le va da mamei si bunicii cadou. Dana doreste sa invete sa faca instrumente muzicale pentru ca doreste sa si invete sa cante la ocarina dar ea crede ca acesta este si un prilej de a iesi din casa si a-si face prieteni noi. Daria isi doreste de mult sa invete sa incondeieze oua si pentru ca rezultatele la invatatura au fost excelente parintii au adus-o la „Vara pe uliţă”. Andrei doreste sa isi perfectioneze tehnica fotografica pentru ca intotdeauna fotografia scoate la iveala lumi pe care nici nu le banuiesti. Iar motivele copiilor ar putea continua. Unii nu stiu ce ar dori sa invete, au 4 si 5 ani dar parintii au dorit ca ei sa faca si altceva decat sa stea toata ziua la desene animate.
Daca la prima editie au fost doar 9 mesteri populari care au predat copiilor tainele mestesugurilor la aceasta editie sunt organizate peste 20 de ateliere. Unii dintre acesti profesori fara catalog le predau copiilor vara de vara, inca de la prima editie. Unul dintre acestia este si Iulia Corău din comuna Botiza din Maramures care le arata celor mici cate lucruri frumoase se pot face la războiul de tesut. A fost prezenta la Muzeul Satului din Bucuresti inca de la prima editie. Copiii i-au intrat la suflet chiar daca uneori mai fac şotii dar vine pentru ei in fiecare an. La fel ca si ea mai sunt si alti mesteri care vin în fiecare an sa ii initieze pe copii si adolescenti in tainele meştesugurilor care pentru bunicii si strabunicii noştri erau la fel de necesare cum este pentru omul zilelor noastre curentul electric, de pilda. In unele cazuri se intampla ca meşteri care veneau de ani de zile sa nu mai poată veni din cauza varstei sau a faptului ca au trecut la cele veşnice dar meştesugul lor nu se pierde pentru că acum cei care vin sa predea copiilor sunt fii si fiicele lor deveniti adulti si care duc meşteşugul mai departe.
Insa copiii care vin la „Vara pe ulită” nu vor avea parte doar de cursuri ci de mult mai mult. Ei vor avea si o „Pauză de divertisment” intre orele 12.00-14.00 in care vor avea loc activităţi de socializare – jocuri tradiţionale din satul de altădată, concursuri, teatru, poezie, instrumente muzicale, circ, cunoașterea animalelor domestice, activități de prevenție și prim – ajutor, noţiuni de protecţie şi reguli de circulaţie, ateliere de jurnalism, de reciclare deșeuri, ateliere de trasee montane și de gătit pe munte, grădinărit, demonstraţii de gimnastică şi multe alte activităţi menite să îi antreneze pe copii într-o joacă educativă.
Tabăra de creaţie „Vara pe uliţă” reprezintă o alternativă bună în a petrece vacanţa de vară în Bucureşti, într-un mod educativ. Atelierele propuse, dar şi activităţile din pauza de divertisment sunt gândite special pentru toate categoriile de vârste şi au menirea de a promova patrimoniul cultural material şi imaterial al României.