Tablul de bord al Uniunii Europene privind justiţia din 2015
Publicat de Monica Slavici, 17 martie 2015, 09:00
Comisia Europeana a dat publicităţii, în data de 9 martie, Tablul de bord al Uniunii Europene privind justiţia din 2015. Acesta conține noi indicatori și noi informații, mai perfecționate, bazate pe noi surse de date, cum ar fi eficacitatea instanțelor în domeniul achizițiilor publice și al drepturilor de proprietate intelectuală.
Vĕra Jourová, comisar pentru justiție, protecția consumatorilor și egalitatea de gen prezintă cîteva dintre obiectivele Tabloului de bord privind justiţia:
Creşterea gradului de încredere reciprocă ale statelor membre europene în sistemele de justiţie şi în justiţie, în general, în Europa. Aceste informaţii pe care noi le furnizăm prin intermediul Tabloului de bord ajută statele membre să aibă o imagine clară asupra propriilor lor sisteme de justiţie şi a restructurărilor care trebuiesc făcute si vom fi alături de ele în acest demers.
Ţelul este de a avea un sistem eficient de justiţie care să susţină investiţiile şi creşterea economică sustenabilă, un sistem de justiţie în care cetăţenii şi mediul de afaceri să aibă totală încredere.Nu ne dorim un concurs de frumuseţe în care să găsim cel mai bun sistem de justiţie din Europa. Avem o diversitate de tardiţii in domeniul legal,care merită să fie păstarate, tablul de bord vine în completare sa ne arate care sunt lipsurileastfel încât sa putem îmbunătăţi calitatea şi eficacitatea sistemelor naţionale de justiţiei.
Informațiile sunt preluate în semestrul european, instrumentul anual al UE de coordonare a politicilor economice. Împreună cu evaluările de țară individuale, tabloul de bord al UE privind justiția contribuie la identificarea eventualelor deficiențe și la încurajarea statelor membre să realizeze, dacă este necesar, reforme structurale în domeniul justiției.
Această a treia ediție a tabloului de bord al UE privind justiția urmărește identificarea tendințelor posibile în trei secțiuni principale:
Eficacitatea, calitatea și independența justiției.
Eficienţa justiţiei include aspecte precum durata procedurilor sau tergiversarea cazurilor. În ceea ce priveşte calitatea justiţiei vorbim despre perfecţionare, monitorizare şi evaluarea activităţii instanţelor de justiţie,despre utilizarea judicioasă a resurselor umane şi bugetare.Indicatorii vizând independenţa sunt furnizaţi în cadrul Forumului Economic Mondial de către raportul global de competitivitate.
Constatările din tabloul de bord sunt luate în considerare la stabilirea priorităților de finanțare în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI) în ceea ce privește reformele în domeniul justiției.