Muzica Unei Generații Perene – ALIN OPREA (Talisman) 50! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 noiembrie 2021, 09:25 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:43
Bună ziua, cu drag tuturor celor care parcurg aceste rânduri şi ascultă muzica de suflet a compozitorului şi interpretului Alin Oprea, aniversat astăzi la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene, membru fondator, împreună cu Tavi Colen, al formaţiei TALISMAN!
Talisman – Atât de singur (muz. şi vers. Alin Oprea), o prod. 1998 Intercont Music.
Alin Oprea s-a născut la Turda pe data de 20 noiembrie 1971 şi este semnatar al majorităţii compoziţiilor grupului Talisman. Solistul a studiat vioara şi pianul la Şcoala de Muzică din Cluj iar de la vârsta de 15 ani a cântat în trupele rock „Alpha Rock”, „Compact”, “Sin” din Cluj şi „Sfinx Experience” din Bucureşti. A absolvit, în 1995, Facultatea de Drept din Bucureşti.
Formaţia Talisman s-a înfiinţat pe data de 16 decembrie 1996, când membrii ei, Alin Oprea şi Tavi Colen, au participat la festivalul „Om Bun”, primind Marele Premiu. La doar trei luni de la lansarea single-ului „Atât de singur”, unde s-au înregistrat vânzări record, de 150.000 de exemplare pe casetă audio, grupul a fost răsplatit de producătorul Intercont Music cu „Discul de Platină”. Într-o perioadă destul de scurtă, cam un an şi jumatate de la lansare, trupa a susţinut 250 de concerte. Au urmat turnee de promovare în toată ţara, spectacole, emisiuni radio-tv, articole de presă şi s-a confirmat realizarea unui proiect artistic de succes!
„Întoarce-te la mine” (muz. & vers. Alin Oprea) de pe albumul Talisman (C&P – 1998 Intercont Music) interpretată de Talisman (Alin Oprea & Tavi Colen).
Şi anul 1999 se dovedeşte a fi un an plin de succes pentru trupa Talisman, fiind desemnată Formaţia Pop Rock a anului la premiile „Expres Muzical 1999”, după care se începe colaborarea cu trupa Phoenix. Cu această renumită trupă, Alin Oprea si Tavi Colen, imprimă maxi-single-ul „Ora Hora” şi susţin mai multe concerte în Occident.
Urmează apoi lansări dupa lansări: albumul „De ziua ta” (2000), albumul „Talisman live” (2001), albumul „Balade” (2003) şi albumul „La prima vedere” (2004).
„Bun rămas” (muz. & vers. Alin Oprea)” de pe albumul Talisman (C&P – 1998 Intercont Music) interpretată de Talisman (Alin Oprea & Tavi Colen).
În anul 2006, cand trupa Talisman a împlinit 10 ani de activitate muzicală, a fost lansat albumul intitulat „Pentru prieteni”, iar primul single extras este piesa „Senorita”, melodie ce a cucerit topurile de specialitate. La sfarşitul anului 2006, cei doi membri principali ai trupei Talisman, au hotărât să se despartă, trupa Talisman urmând să fie promovată în formula Alin Oprea şi cei cinci tineri instrumentişti. (http://biografii.famouswhy.ro/alin_oprea/)
foto Alin Oprea si Bogdan Dragomir la Crizantema de Aur 2016 (foto arh. pers. Bogdan Dragomir).1100
După 20 de ani de la debutul Talisman, m-am revăzut cu Alin Oprea la Târgovişte, unde, în cadrul Galei laureaţilor Festivalului Concurs CRIZANTEMA DE AUR, actuala formaţie TALISMAN condusă de Alin Oprea a susţinut un recital extraordinar! Mărturisesc că l-am revăzut cu bucurie şi ne-am amintit cu plăcere momentele de început ale acestei formaţii de succes, prima întâlnire de taină cu Alin în preajma studioului Sfinx Experience (în acea perioadă Alin Oprea era chitarist solo la Sfinx Experience şi eu eram producător muzical şi director artistic al Casei de discuri „Intercont Music”), cu multe întrebări şi multe necunoscute, cu dorinţa unei realizări discografice de excepţie, cu turnee de promovare în toată ţara şi un succes răsunător pe piaţa muzicală! Acum, după 25 de ani, mă bucur să constat că am contribuit şi eu la succesul lor artistic şi că după acea discuţie, Alin Oprea şi Tavi Colen au ales corect şi câştigător „lozul muzical” şi au devenit una dintre cele mai cunoscute şi apreciate formaţii pop-rock ale României!
„Hai zâmbeşte „(muz. & vers. Alin Oprea) de pe albumul Talisman (C&P – 1998 Intercont Music) interpretată de Talisman (Alin Oprea & Tavi Colen).
La mulţi ani, Alin Oprea, sănătate şi la multe audiţii muzicale pe Radio România Regional!
Surse: wikipedia.org, Intercont Music, Agenţia de Presă RADOR, arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Alin Oprea şi Tavi Colen s-au cunoscut în „Complexul Studenţesc Regie”, pe când le cântau fetelor cu chitara. Înainte de a înfiinţa grupul Talisman, cei doi au mai fost împreună în formaţia Sin, între anii 1992 şi 1994. Talisman a luat naştere în 1996, iar prima apariţie live a trupei s-a consemnat pe 16 decembrie 1996, la Festivalul „Om bun”, unde a şi câştigat marele premiu.
Piesa de rezistenţă a formaţiei este “Atât de singur”, care a fost pe locul întâi în topurile româneşti în anii 1997-1998. Melodia “Atât de singur” este inspirată de o poveste tristă de dragoste, în care chiar Alin Oprea a fost protagonist, lucru care explică fiorul melancolic, romantic şi nostalgic al versurilor celebrului cântec.
Maxi-single-ul “Atât de singur” a fost lansat în 1997 şi a însemnat saltul trupei către celebritate. Ca urmare a uriaşului succes înregistrat cu această piesă, trupa Talisman a fost invitată să susţină recitaluri la festivalurile “Cerbul de Aur” şi “Mamaia”. Un an mai târziu, Talisman este desemnată Formaţia anului la “Superlativele VIP”, primeşte “Discul de Platină” pentru vânzarea EP-ului “Atât de singur” în peste 500.000 de exemplare, lansează albumul “Talisman” şi susţine un număr record de 282 de concerte în ţară.
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
27 februarie 2017, 07:00 / actualizat: 7 martie 2017, 10:09
Venirea primăverii, reînvierea naturii şi mai ales aflarea încă a unui motiv pentru a exterioriza sentimentul de dragoste sunt tot atâtea argumente pentru a consemna în calendarul afectiv şi în cel popular o sărbătoare cu multiple valenţe: Mărţişorul.
Semnificaţiile termenului sunt multiple. Este denumirea populară a lunii Martie, lună dedicată zeului Mars şi planetei Marte. Este accepţiunea cunoscută în Transilvania, Banat, Maramureş, centrul Munteniei, vestul Olteniei, sudul Dobrogei (Ion Ghinoiu). Versurile populare atestă această accepţiune:
Mărţişor ne dă noroaie
Şi frigul începe să-nmoaie.
Se-ncepe primăvara,
Dar tot nu e încă vara.
Musca de-abia zbârnăieşte,
Ea ca vara nu ciupeşte.
Purecile stă, nu mişcă.
Lesne-l prinzi dacă te pişcă.
Este început de primăvară, simbol al vitalităţii şi purităţii ce trebuie să caracterizeze pe toţi membrii comunităţii. Este talismanul oferit cu toată dragostea şi purtat cu dragoste, valoarea apotropaică păstrându-se până astăzi.
Este un obicei, o secvenţă a unui scenariu de înnoire a anului, marcând naşterea şi moartea simbolică a Dochiei, zeiţa maternă, lunară şi echinocţială. Data la care se înmânează Mărţişorul, talismanul cu valenţe apotropaice şi de înfrumuseţare este cunoscută ca fiind prima zi a lunii martie. La sfârşitul secolului al XIX-lea era primit de tineri în dimineaţa zilei de 1 Martie. Informaţiile culese de Adrian Fochi oferă formulări inedite: „când apare luna nouă în martie”, „nu numai la 1 Martie, ci şi într-alte zile, ca să fie copilul curat ca argintul”. Potrivit altor informaţii, acesta se punea la Marţolea, în prima zi din săptămâna albă.
Câteva din vechile practici derulate în ziua de 1 Martie s-au păstrat în Oltenia, dovadă a perenităţii actului magic reprodus în circumstanţe care îl reclamă. La Vârtop (judeţul Dolj), la 1 Martie localnicii se roagă la Dumnezeu să le rodească ţarinile, să le sporească turmele. Mărţişorul se şi pune „la capul locului”, cu funcţie apotropaică. În Romanaţi, la Reşca (Olt) în această zi se fac sfeştanii la casă şi se merge la biserică, iar mărţişorul, după ce este purtat, se pune la icoană. Apa neîncepută de la 1 Martie este eficientă în momentele mai dificile. O informaţie din Comani (jud. Olt) precizează că apa din această zi, luată la răsăritul zorilor nu se strică dacă-i păstrată. Şi dacă trebuie să mergi la judecată, bine-i să te stropeşti cu ea. Vei izbândi, dacă gândul este cel bun.
Mărţişorul – un talisman
Din ce este confecţionat mărţişorul?
Fiind legat de tradiţia Dochiei, mărţişorul era făcut din două fire colorate, răsucite, semnificând iarna şi vara, de care se lega o monedă de aur, argint sau din alt metal. Roşu şi alb reprezentau cromatica specifică. În consemnările lui Iordache Golescu de la începutul secolului al XIX-lea apare imaginea mărţişorului, o aţă alb-roşie pusă la gât sau la mână pentru îndepărtarea farmecelor. Simion Florea Marian se raliază opiniei din 1875 formulată de Nicolae Gane potrivit căreia, „mărţişorul nici nu se prea mai ştie ce este”. S-a avut în vedere practicarea obiceiului în nordul şi nord-vestul ţării. În aria sudică este deosebit de vivace şi în timp dobândeşte noi semnificaţii.
Împletirea celor două fire alb-roşu (în vechime alb-negru) reprezintă în concepţia populară şi „funia anului”, zilele celor două anotimpuri de bază, iarna şi vara.
În Muntenia, de şnur (cu sens de mărţişor) s-a legat o monedă de argint sau de aur, amplificându-se astfel redundant simbolistica mărţişorului.
Mărţişor primeau copiii, tinerii, nu a fost la început un privilegiu exclusiv al fetelor şi al nevestelor. Funcţia apotropaică era evidentă pentru toţi cei ce credeau în virtuţile mărţişorului: în Vâlcea, părinţii dădeau copiilor o monedă de argint cu fir alb-roşu, convinşi fiind de efectul de a-i „feri de ceaţa codrului”, ca să nu se pună pe faţa lor, spre a-i feri de diferite boli.
Mărţişorul se poartă şi din dorinţa de a avea noroc, sănătate, să fie „curaţi ca aurul, ca argintul” din moneda mărţişorului. Pentru a purifica metalul şi pentru a asigura eficienţa ritului, tot în zona Vâlcii, banul se dă prin vin şi prin brânză în credinţa să fie curat. Există şi teama femeilor însărcinate de a nu privi bănuţul până nu e purificat, „pentru a nu se păta”.
Funcţia apotropaică a mărţişorului este potenţată şi prin legarea de firul alb şi negru a unui fir de pelin şi a altuia de busuioc. Asocierea sugerează activarea forţelor malefice, precum şi modalităţile de contracarare a acestora.
Nu-i lipsită de interes funcţia de păstrare a frumuseţii fetelor. Mai ales că la Lăsatul Secului, la strigarea peste sat sunt de neuitat vorbele:
Fetele de la Vâlcele
Se laudă că-s frumuşele,
Dar frumosul nu-i la ele,
E-n cutia cu albele.
(Roşia de Amaradia, Gorj)
Şi nici „bombănitul însurăţelului”:
Am muiere lucrătoare,
Doarme ziua pe picioare
Ea-i mai mândră dintre toate
Când o văd se face noapte.
(Izvorul Rece , Gorj).
De ce este nevoie de un plus de frumuseţe la începutul primăverii?
Pentru că: „De n-ar fi ochi şi sprâncene/ N-ar mai fi păcate grele”. Şi: „Cine nu iubeşte/ Mă mir la popă ce povesteşte”.
Mărţişorul apare şi în ipostaza de apărător al dragostei. În judeţul Olt poate fi reperat un recitativ:
Eu poteca am călcat,
Eu roua am strecurat,
Eu dragoste am adunat.
Acestea sunt cuvintele magice rostite în dimineaţa de 1 Martie şi astfel norocul, călător în lume, ţi se opreşte în casă.
Muzica Unei Generaţii Perene – ALIN OPREA – Talisman
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 noiembrie 2016, 12:08 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:52
Bună ziua, cu drag tuturor celor care parcurg aceste rânduri şi ascultă muzica de suflet a compozitorului şi interpretului Alin Oprea, aniversat astăzi la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene, membru fondator, împreună cu Tavi Colen, al formaţiei TALISMAN!
Talisman – Atât de singur (muz. şi vers. Alin Oprea), o prod. 1998 Intercont Music.
Alin Oprea s-a născut la Turda pe data de 20 noiembrie 1971 şi este semnatar al majorităţii compoziţiilor grupului Talisman. Solistul a studiat vioara şi pianul la Şcoala de Muzică din Cluj iar de la vârsta de 15 ani a cântat în trupele rock „Alpha Rock”, „Compact”, “Sin” din Cluj şi „Sfinx Experience” din Bucureşti. A absolvit, în 1995, Facultatea de Drept din Bucureşti.
Formaţia Talisman s-a înfiinţat pe data de 16 decembrie 1996, când membrii ei, Alin Oprea şi Tavi Colen, au participat la festivalul „Om Bun”, primind Marele Premiu. La doar trei luni de la lansarea single-ului „Atat de singur”, unde s-au înregistrat vânzări record, de 150.000 de exemplare pe casetă audio, grupul a fost răsplatit de producatorul Intercont Music cu „Discul de Platină”. Într-o perioadă destul de scurtă, cam un an şi jumatate de la lansare, trupa a susţinut 250 de concerte. Au urmat turnee de promovare în toată ţara, spectacole, emisiuni radio-tv, articole de presă şi s-a confirmat realizarea unui proiect artistic de succes!
talisman-foto-q-t-raz/arh.pers.B.Dragomir
„Întoarce-te la mine” (muz. & vers. Alin Oprea) de pe albumul Talisman (P – 1998 Intercont Music) interpretată de Talisman (Alin Oprea & Tavi Colen).
Şi anul 1999 se dovedeşte a fi un an plin de succes pentru trupa Talisman, fiind desemnată Formaţia Pop Rock a anului la premiile „Expres Muzical 1999”, după care se începe colaborarea cu trupa Phoenix. Cu această renumită trupă, Alin Oprea si Tavi Colen, imprimă maxi-single-ul „Ora Hora” şi susţin mai multe concerte în Occident.
Urmează apoi lansări dupa lansări: albumul „De ziua ta” (2000), albumul „Talisman live” (2001), albumul „Balade” (2003) şi albumul „La prima vedere” (2004).
„Bun rămas” (muz. & vers. Alin Oprea)” de pe albumul Talisman (P – 1998 Intercont Music) interpretată de Talisman (Alin Oprea & Tavi Colen).
În anul 2006, cand trupa Talisman a împlinit 10 ani de activitate muzicală, a fost lansat albumul intitulat „Pentru prieteni”, iar primul single extras este piesa „Senorita”, melodie ce a cucerit topurile de specialitate. La sfarşitul anului 2006, cei doi membri principali ai trupei Talisman, au hotărât să se despartă, trupa Talisman urmând să fie promovată în formula Alin Oprea şi cei cinci tineri instrumentişti. (http://biografii.famouswhy.ro/alin_oprea/)
După 20 de ani de la debutul Talisman, m-am revăzut cu Alin Oprea la Târgovişte, unde, în cadrul Galei laureaţilor Festivalului Concurs CRIZANTEMA DE AUR, actuala formaţie TALISMAN condusă de Alin Oprea a susţinut un recital extraordinar! Mărturisesc că l-am revăzut cu bucurie şi ne-am amintit cu plăcere momentele de început ale acestei formaţii de succes, prima întâlnire de taină cu Alin în preajma studioului Sfinx Experience (în acea perioadă Alin Oprea era chitarist solo la Sfinx Experience şi eu eram producător muzical şi director artistic al Casei de discuri „Intercont Music”), cu multe întrebări şi multe necunoscute, cu dorinţa unei realizări discografice de excepţie, cu turnee de promovare în toată ţara şi un succes răsunător pe piaţa muzicală! Mă bucur ca, dupa 20 de ani, să constat că am contribuit şi eu la succesul lor artistic şi că după acea discuţie, Alin Oprea şi Tavi Colen au ales corect şi câştigător „lozul muzical” şi au devenit una dintre cele mai cunoscute şi apreciate formaţii pop-rock ale României!
„Hai zâmbeşte „(muz. & vers. Alin Oprea) de pe albumul Talisman (P – 1998 Intercont Music) interpretată de Talisman (Alin Oprea & Tavi Colen).
La mulţi ani, Alin Oprea, sănătate şi la multe audiţii muzicale pe Radio România Regional!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei Româneşti „Crizantema de Aur” 2016
Publicat de Bogdan Dragomir,
7 octombrie 2016, 11:38 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:59
afis-tehnic-crizantema-de-aur-2016-640-480 (foto Festivalul Crizantema de Aur 2016/arh.pers.B.Dragomir)
crizantena-de-aur-2016-600-foto-bogdan-dragomir
UPDATE la această postare cu menţiunea că acest eveniment a fost o adevărată sărbătoare a romanţei româneşti, la care au participat artişti consacraţi ai genului, dar şi interpreţi de marcă ai muzicii populare, ai muzicii uşoare dar şi ai muzicii clasice vocale româneşti! Pe parcursul celor două seri de concurs am ascultat voci tinere, dornice de afirmare, voci mature dar pline de sensibilitate şi recitaluri de excepţie! În cadrul secţiunii de creaţie am descoperit şi piese muzicale noi, încadrate în genul „romanţă”, cu influenţe ale muzicii uşoare dar care probabil vor cofirma sau infirma nevoia de schimbare şi adaptare la nou şi în acest gen muzical atât de îndrăgit şi apreciat de români – CRIZANTEMA DE AUR!
Gala Crizantema de Aur.600 (foto Bogdan Dragomir)
Premiile acestei ediţii au fost stabilite de 3 jurii de specialitate, juriul secţiunii de interpretare, juriul secţiunii de creaţie şi juriul presei şi rezultatele au fost următoarele:
Secțiunea INTERPRETARE
Juriul a fost compus din: Voicu Enăchescu, Florentina Satmari, Matilda Pascal Cojocăriţa, Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu, Florin Georgescu, Traian Jurchela, Ionuţ Fulea, Alina Mavrodin.
Trofeul „Crizantema de Aur” – Zorina Bălan
Premiul I – Tudor Bărbos
Premiul II – Teodora Manolache
Premiul III – George Cojocărescu
Premiul special „Ioana Radu”- Georgeta Plută
Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Mirela Mihaela Popa
Premiul special al Primăriei Municipiului Târgovişte – Vasilica Dima Tătaru
Gala Creatie Crizantema de Aur 2016.600 (foto Bogdan Dragomir)
Secțiunea CREAȚIE
Juriul a fost compus din: Eugen Doga, Marius Ţeicu, Mircea Drăgan, Dumitru Lupu, Viorel Gavrilă.
Premiul I – Constantin Bardan, „Când ai albit, iubite?”
Premiul II – Jolt Kerestely, „Plec de la tine lăcrimând”
Premiul III – Viorel Covaci, „Din scrisori facem palate”
Premiul special „Ionel Fernic”- Ionel Bratu-Voicescu, „Ochii mamei”
Premiul special Fundația „Henry Mălineanu”- Mugurel Scutăreanu, „Nu te cred, primăvară!”
Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Stelian Apostol, „Ioană, sfântă icoană”
Premiul special al Primăriei Municipiului Târgovişte – Titel Popovici, „Inimă, de ce mă dori?”
Theodora Manolache – Premiul II Interpretare (cea mai tanara concurenta).600 (foto Bogdan Dragomir)
Premiul Presei
Juriul a fost compus din: Gabriela Scraba, Bogdan Pavlică, Adriana Mihai, Bogdan Dragomir, Ileana Vieru, Horia Deliu, Nina Bolboceanu, George Coandă.
Secțiunea INTERPRETARE – Zorina Bălan
Secțiunea CREAŢIE – Constantin Bardan
Distincţii de Onoare Crizantema de Aur 2016.600 (foto Bogdan Dragomir)
În cadrul Galei laureaţilor au fost acordate Distincţii de Onoare din partea Comisiei Naţionale a României UNESCO, reprezentantului primăriei şi consiliului local Târgovişte şi preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, pentru susţinerea acestui eveniment şi aportul moral şi financiar la desfăşurarea celor 49 de ediţii ale acestui festival! Apoi, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO, a înmânat domnului Teodor Vasiliu – preşedintele Centrului Cultural UNESCO „Cetatea Romanţei” din Târgovişte distincţia Premiul Special „Crizantema de Aur”, pentru monografia unică „Istoria Crizantemei”. La primirea diplomei pentru monografia „Istoria Crizantemei de Aur”, Teodor Vasiliu a avut un mesaj scurt şi cu tâlc, desprins din poezia marelui Lucian Blaga: „Se pare că strămoşi care au trăit în alte vremi vin, vin să-şi trăiască mai departe în noi viaţa netrăită. Mulţumesc UNESCO!”.
Recital Alina Mavrodin Crizantema de Aur 2016 (foto Bogdan Dragomir)
Distinsa artistă Alina Mavrodin Vasiliu – Director general al festivalului a concluzionat în finalul acestei ediţii: „Într-o lume artistică debusolată, care-și uită adesea menirea estetică, Festivalul Național «Crizantema de Aur» de la Târgoviște oferă în fiecare an, inclusiv prin pilda longevității sale, noi repere de armonie, poezie, tandrețe și noblețe, asociate inspirat cu numele unei flori pe cât de suave, pe atât de rezistente la intemperiile vremii și ale vremurilor.”
Vasilica Dima Tătaru – Premiul special al Primăriei Municipiului Târgovişte la Crizantema de Aur 2016.600 (foto Bogdan Dragomir)
În final, aş mai adăuga doar că am fost onorat de invitaţia de a face parte din juriul presei acestui festival de prestigiu, aş dori să-i felicit pe organizatori pentru tot efortul şi profesionalismul dovedit pe parcursul desfăşurării întregului eveniment, pe marii noştri interpreţi, pe iluştrii compozitori şi nu în ultimul rând pe toţi artiştii participanţi (concurenţi, instrumentişti, dirijori, prezentatori) pentru implicarea de calitate şi seriozitatea cu care s-au pregătit şi cu care ne-au încântat pe parcursul acestui festival-concurs de tradiţie din România!
Vă facem cunoscut că în perioada 20-22 octombrie 2016 se va desfășura în municipiul Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cea de-a 49-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”. Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România.
PROGRAMUL ȘI NOUTĂȚILE EDIȚIEI A 49-A
Festivalul „Crizantema de Aur” va fi transmis integral în direct pe postul TVR 3 în perioada 20-22 octombrie 2016, începând cu ora 18.00, în fiecare seară. Postul TVR 2 va transmite în direct selecțiuni din Seara de Gală, începând cu ora 21.45. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct sâmbătă, 22 octombrie, ora 18.00, Gala Laureaților Concursului de Interpretare și Creație și, de la ora 21.45, recitalul „Romanțe de Aur” cu voci populare și iubite ale scenei muzicale românești.
Pentru prima oară în istoria sa, Festivalul „Crizantema de Aur” se va desfășura sub Patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO ;
În acest an am inițiat procedurile oficiale la Comisia Națională a României pentru UNESCO și la Ministerul Culturii în vederea înscrierii ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO;
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a revenit în calitate de colaborator al Festivalului, în vederea reluării și profesionalizării Concursului de Creație a Romanței;
Ediția a 49-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe trei mari secțiuni: Concursul de Interpretare; Concursul de Creație; Recitaluri extraordinare susținute de mari artiști din România și din Republica Moldova, acompaniați de orchestre și de dirijori profesioniști.
Pentru creșterea calității artistice a Concursului de Interpretare, am realizat, în perioada mai-iunie 2016, preselecții regionale cu jurii de specialitate, formate din reprezentanți ai studiourilor regionale ale TVR, ale Radio România, laureați ai Trofeului „Crizantema de Aur” și alte personalități muzicale, la: Opera din Craiova – 23 mai; TVR Cluj – 25 mai; TVR Iași – 28 mai; Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța – 20 iunie; Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” din București – 23 iunie; Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște – 25 iunie.
Concursul de interpretare va aduce la rampă 14 concurenți selecționați în urma preselecțiilor regionale;
Pentru creșterea calității artistice a Concursului de Creație, am realizat, în data de 16 iunie 2016, în colaborare cu UCMR, preselecția națională, jurizată de compozitori desemnați de UCMR;
Concursul de Creație va îmbogăți patrimoniul muzical al festivalului cu 10 romanțe în primă audiție;
Programul festivalului cuprinde și 4 Medalioane componistice dedicate creației de succes a compozitorilor Henry Mălineanu, Aurel Giroveanu, Dan Mizrahy și Ioan Tomescu, ale căror romanțe vor fi interpretate de laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur”: Domnica Sorescu, Corina Dragomir, Geanina Munteanu, Ina Elena Dincă, Pavel Păușan, Vasile Topârceanu, Cristian Lorand, Bogdan Hrestic;
După Concursul de Interpretare, vor susține Micro-recitaluri deținători ai Trofeului „Crizantema de Aur”: Rodica Pop-Seling (Trofeul 2015), Constantin Florescu (Trofeul 1978);
Un medalion inedit va fi realizat de Elvira Gocz – „50 de ani cu romanța prin lume”;
Recitalurile extraordinare din acest an vor fi difuzate în fiecare seară în direct pe TVR 3 începând cu ora 21.45, după următorul program:
Joi, 20 octombrie: Recital „Surorile romanței” – romanțe, șansonete, canțonete și fado-uri interpretate de Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Sorin Lupu și Daniel Pop (ultimii doi – laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur”);
Vineri, 21 octombrie:Recital „De amorul romanței” – cu Alina Mavrodin și Florin Georgescu; Recital „Romanța ca un Talisman” – cu Alin Oprea și trupa „Talisman”;
Sâmbătă, 22 octombrie: Recital extraordinar „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău”, cu participarea extraordinară a compozitorului Eugen Doga. În program: romanțe pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle, interpretate de laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur” și de artiști consacrați ai scenei lirice românești, alternate cu piese orchestrale celebre din creația compozitorului Eugen Doga;
Recital extraordinar „Romanțe de aur” cu: Matilda Pascal Cojocărița, Mirela Spînu, Traian Jurchela și Ionuț Fulea;
Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu, „Romanța” – dirijor Lucian Vlădescu și „Arkadia” – dirijor Marius Hristescu;
Prezentatori: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu; Miruna Ionescu și Silviu Biriș;
Juriul Concursului de Creație (desemnat de UCMR): Eugen Doga (Președinte), Marius Țeicu, Mircea Drăgan, Dumitru Lupu și Viorel Gavrilă;
Juriul Presei: reprezentanți ai TVR, Radio România, ai presei de specialitate.
Regulamentul oficial al festivalului prevede în acest an ca toți concurenții de la secțiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs și o romanță dintre cele lansate și premiate la concursurile de Creație ale Festivalului Național „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor, pentru creșterea calității artistice a Concursului de Interpretare și pentru promovarea creației de romanțe;
Realizarea culegerii muzicale „100 de romanțe lansate la Crizantema de Aur”, în vederea actualizării, îmbogățirii și promovării repertoriului național de romanțe românești, lansate și premiate la Concursurile de Creație ale Festivalului Național „Crizantema de Aur”;
Sâmbătă, 22 octombrie, ora 19.30, va avea loc evenimentul dedicat aniversării a 60 de ani de la intrarea României în UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură).
Zilnic vor avea loc, în pauzele dintre secțiuni, evenimente dedicate lansărilor de albume, monografii, culegeri de romanțe și CD-uri.
Sursa: Comunicatul de Presă al Festivalului „Crizantema de Aur” Târgoviște din 06.10.2016.
Mult succes tuturor participanţilor şi organizatorilor acestui eveniment deosebit!
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.