Abaţia de la Cârţa
Publicat de Mihaela Costache, 7 august 2015, 08:40
La circa 40 de kilometri de Sibiu, în localitatea Cârţa se pastreaza ruinele unei mănăstiri cisterciene, unul dintre cele mai vechi şi importante monumente ale stiului gotic timpuriu din Transilvania.
În anii 1205-1206 a sosit în această parte a Transilvaniei un grup de călugări cistercieni veniţi de la mănăstirea Igriş (jud. Timiş), aceasta din urmă fiind prima mănăstire cisterciană de pe teritoriul României, fondată în anul 1179. În localitatea Cârţa de astăzi, pe malul stâng al Oltului, aceştia au ridicat o construcţie simplă din lemn, însă câţiva ani mai târziu au adus maiştrii pietrari din Franţa care au ridicat o adevărată construcţie gotică. De fapt, noua biserică a avut un adevărat rol iniţiator şi de inspiraţie în arhitectura viitoarelor biserici fortificate din Transilvania.
Cistercienii aveau un stil de viaţă plin de restricţii concentrându-şi munca doar în interesul laicilor. Aceştia au adus la Cârţa soiuri de viţă nobilă tocmai din Burgundia…se spune că, datorită restricţiilor la hrană, vinul era singurul care le dădea putere. În anul 1474, regele Matei Corvin a desfiinţat abaţia, deoarece localnicii din împrejurimi se plângeau mereu că aceasta ar fi cauza atacurilor necontenite ale inamicilor. Ansambul abaţiei se află în ruină, doar o capelă fiind folosită până în prezent de comunitatea evanghelică săsească.
Bolţile imensei biserici s-au prăbuşit şi au mai ramas numai cateva ziduri exterioare. Nava principala a bisericii monumentale nu mai are tavan – pe locul ei se află un cimitir în memoria soldaţilor germani căzuţi în primul război mondial.
Mănăstirea se distinge prin ferestrele ovale mai mari spre est şi prin prezenţa spiritului cavalerilor teutoni. Din interior se poate urca până în clopotniţă, de unde admirăm o superbă panoramă a abaţiei iar în depărtare se văd vârfurile semeţe ale crestei Făgăraşului.
Odată ajunşi la Abaţia de la Cârţa vom fi impresionaţi de zidurile impunătoare ale abaţiei, care amintesc de măreţia construcţiei din perioada ei de glorie. Ne lăsăm paşii purtaţi pe aleile pietruite din curtea mănăstirii iar la finalul vizitei putem face o escală pe terasa restaurantului din imediata apropiere, care oferă produse naturale şi proaspete din Ţara Făgăraşului.