Publicat de Gabriel Stan,
18 noiembrie 2024, 15:36
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare desfășurate în toată țara. Data a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, în anul 1918, a armistițului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se pune la capăt Primului Război Mondial.
Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că în 2003 a căzut la datorie sublocotenentul postmortem Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în cadrul de operații din Afganistan.
La ceremonia militară și religioasă organizată la sediul Brigăzii 8 Rachete Operativ-Tactice din Focșani a fost prezent și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr:Le prezentăm respectul nostru celor care fie au plătit sacrificiul suprem fie s-au întors din teatrele de operații răniți, oameni care sunt un model pentru noi, ceilalți, din cadrul Armatei României, oameni care ne motivează și care demonstrează că țara merită orice sacrificiu.
Emoția pe care am simțit-o cu toții la Focșani cred că este o emoție pe care au simțit-o și alții în diferitele colțuri ale țării, unde respectul nostru a fost cât se poate de explicit exprimat.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 230 au fost răniți.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a desfășurat joi, 10 iunie, în garnizoanele din țară, precum și la mausoleele eroilor, cimitirele și parcelele de onoare, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora au fost rostite, simbolic, nume ale eroilor români căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operații.
În programul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor s-au mai aflat și depuneri de coroane de flori, momente artistice și concerte ale muzicilor militare, survoluri ale aeronavelor Forțelor Aeriene Române, proiecții video, retrageri cu torțe.
România a participat începând cu anul 1877 la confruntări militare majore desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia – Războiul de Independență, al Doilea Război Balcanic, Primul și Al Doilea Război Mondial și după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak.
Pierderile totale ale Armatei României în aceste acțiuni militare au fost estimate la peste 1,4 milioane de morți, răniți, dispăruţi și invalizi. Ziua Eroilor a fost legiferată în țara noastră în anul 1920, fiind sărbătorită de Înălțarea Domnului, iar în anul 2003, i s-a conferit statutul de sărbătoare națională.
Edi Nicola (realizator rubrică): Contingentul românesc format din aproximativ 100 de militari aparținând Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani își continuă misiunea în Baza Bemowo Piskie.
Militarii participă pentru prima dată la acest tip de misiune, fiind și cea de-a doua rotație din Polonia, care are în înzestrare sistemul antiaerian Ghepard.
Anterior, misiunile românești în cadrul grupului de luptă NATO din Polonia au fost îndeplinite timp de trei ani și jumătate cu complexul antiaerian de tunuri Oerlikon.
Locotenent Mădălina Boboc, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului:Militarii din cadrul detașamentului de apărare antiaeriană rotația a noua au executat şedințe de tragere cu armamentul individual în comun cu partenerii americani, britanici și croați.
Am avut șansa de a ne familiariza cu armamentul celorlalte națiuni. Acest schimb de experiență ne ajută să creștem astfel nivelul de interoperabilitate.
Edi Nicola (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a demarat la începutul lunii mai procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic.
Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forțe.
Planul de retragere este coordonat cu comandanții din teatrul de operații astfel încât procesul să se desfășoare în condiții de siguranță.
Căpitan Andrei Vicol:Duminică 23 mai, un al doilea detașament românesc ajuns în țară la bordul unei aeronave C-17 Globemaster, după ce și-a încheiat misiunea în Afganistan. Batalionul de Protecție a Forței „Jderii” continuă misiunile în Baza Aeriană Baghram conform angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul Misiunii NATO „Resolute Support”.
Planul de retragere a trupelor din Afganistan este sincronizat permanent cu planificările stabilite împreună cu ceilalți membri NATO, însă în acest moment calendarul repatrierii militarilor nu poate fi făcut public.
Edi Nicola (realizator rubrică): În baza rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, NATO desfășoară operația de menținere a păcii KFOR începând cu anul 1999. Obiectivul KFOR este de asigurare a unui mediu de securitate sigur și stabil, precum și a libertății de mișcare în Kosovo.
Odată cu ameliorarea situației din Kosovo, NATO a inițiat un proces de ajustare graduală a KFOR spre o postură de descurajare. Contribuția României la această operație se ridică la 56 de militari, misiunea lor vizând strict menținerea unei situații de securitate stabile.
Căpitanul Alexandra Stroe este ofițerul de protocol în cadrul misiunii și se ocupă, împreună cu partenerii străini, de organizarea vizitelor oficiale.
Căpitan Alexandra Stroe:Mă aflu pentru a doua oară în misiune în Kosovo, motiv pentru care acomodarea a fost una relativ ușoară. Orice misiune are specificul ei – oameni noi, colegi noi, comandați noi -, dar pot spune că după două luni am intrat în ritmul misiunii. Suntem o echipă frumoasă, deja consolidată, timpul parcă trece mai repede.
Ca oricărui militar plecat în misiune, îmi este dor de casă, de prieteni și de colegii din țară, dar și acesta este un aspect asumat.
Camelia Stroiu(corespondent): Miercuri, 28 aprilie, a avut loc o videoconferinţă la care au participat Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu şi echipele de comandă ale structurilor dislocate în teatrele de operaţii din Afganistan, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina, dar şi în misiunea din Polonia.
Militarii români au prezentat analiza situaţiei de securitate din zonele de responsabilitate şi stadiul de îndeplinire a misiunilor, iar conducerea Ministerului Apărării i-a asigurat de tot sprijinul instituţiei pentru activitatea desfăşurată şi le-a urat sărbători fericite.
De asemenea, militarii din Afganistan au fost îndemnaţi să rămână vigilenţi şi să pregătească foarte bine repatrierea. Până la reîntorcerea militarilor în ţară, veştile ne sunt transmise de Andrei Vicol.
Andrei Vicol (ofițer de relații publice): Săptămâna Mare a fost onorată de Jderi prin simple gesturi creştine. Avem bucuria că în noaptea sfântă putem lua lumina Învierii de la preotul nostru. De aici, din baza aeriană Bagram, urăm tuturor Hristos a înviat!
Camelia Stroiu(corespondent): În Bosnia şi Herţegovina, operaţiunea condusă de NATO s-a încheiat în 2004, transferând responsabilităţile privind menţinerea securităţii către UE, prin misiunea Althea EUFOR, în care România este al şaptelea stat din cele 19 contributoare.
În schimb, în Kosovo, Alianţa Nord-Atlantică a decis continuarea misiunii KFOR, conlucrând îndeaproape cu misiunea EULEX a UE. România contribuie în teatrul de operaţii din Kosovo cu 51 de militari, deţinând funcţii cheie de Stat Major în cadrul Comandamentului NATO. Despre rolul acestora mai ales în această perioadă, Iuliana Niţă.
Iuliana Niţă (ofițer de relații publice): Rolul nostru aici este ca, împreună cu partenerii strategici, să contribuim la menţinerea unui climat stabil în zonă şi să asigurăm libertatea de mişcare.
Comunitatea sârbă are posibilitatea să participe la slujbele religioase cu ocazia sărbătorilor pascale în mănăstirile creştin-ortodoxe din această regiune.
Unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult este Mănăstirea Dečani, aflată sub patrimoniul UNESCO, dar şi sub protecţia forţelor NATO KFOR.
Atât eu, cât şi colegii mei, militarii români dislocaţi în misiune, le dorim tuturor celor dragi de acasă sărbători luminate!
Camelia Stroiu(corespondent): Militarii rotaţiei a IX-a a Detaşamentului de Apărare Antiaeriană din cadrul Grupului multinaţional de luptă din Polonia au preluat misiunile, iar după îndeplinirea acestora şi-au făcut timp şi pentru altfel de activităţi.
Mădălina Boboc (ofițer de relații publice): În Săptămâna Mare, pe lângă activităţile de instrucţie specifice, am organizat o competiţie care a fost primită cu bucurie şi entuziasm de către militari, deoarece ne oferă susţinerea necesară, atât fizică, cât şi psihică, pentru a ne duce la bun sfârşit sarcinile pe care le avem de îndeplinit împreună cu aliaţii noştri din cadrul Grupului de luptă.
În numele militarilor din cadrul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană, rotaţia a IX-a, un Paşte fericit tuturor şi multă sănătate familiilor acestora!
Publicat de Gabriel Stan,
22 aprilie 2021, 12:39 / actualizat: 22 aprilie 2021, 17:20
Teodora Mazere (realizator rubrică): Demararea procesului de retragere a trupelor NATO din Afganistan va începe la 1 mai 2021, după ce Alianța care grupează 30 de state a fost de acord cu această decizie, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării și de externe, care a avut loc miercuri seara.
Oficialii au decis ca toți militarii din Afganistan să fie retrași până pe 11 septembrie. Procedura va fi demarată în două săptămâni și se va desfășura pe etape. Până atunci, militarii Batalionului 634 Protecție a Forţei Jderii din Piatra Neamț, dislocați în Afganistan, își continuă misiunea.
Competiții sportive Afganistan
Polonia
Bosnia
Andrei Vicol (ofițer de relații publice): “În această săptămână, pe cele două baze se desfăşoară activități sportive, dedicate Zilei Forțelor Terestre Române. Competiția cuprinde mai multe probe, și anume cros, ştafetă, tenis de masă și de picior, şah și trageri cu armamentul din dotare. Săptămâna viitoare vor fi desemnaţi câștigătorii, iar premierea va fi făcută chiar de Ziua Forțelor Terestre”.
Teodora Mazere (corespondent): Prin forţa de implementare IFOR și forța de stabilizare SFOR, Alianța Nord-Atlantică a întârit efortul internațional de a sprijini cetățenii din Bosnia și Herțegovina, în vederea construirii unui stat stabil, unificat și democratic.
Participarea României la operațiunea EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât și al parteneriatului NATO-UE, în același timp reprezentând un element de menținere a securității și stabilității în regiune.
Anca Ciornei (ofițer de protocol în cadrul misiunii EUFOR Althea): În perioada aceasta, contingentul românesc, care şi-a desfășurat misiunea aici, în ultimele șase luni, se pregătește să se întoarcă în țară. Membrii au primit distincții din partea conducerii EUFOR, prin care li s-au apreciat rezultatele pe care le-au avut.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii celei de-a noua rotaţii a Detașamentului de apărare antiaeriană din Polonia și-au intrat pe deplin în drepturi.
Contingentul românesc este generat de Batalionul 288 Apărare antiaeriană Milcov din subordinea Brigăzii 282 blindată Unirea Principatelor din Focșani și participă pentru prima dată la acest tip de misiune, fiind și cea de a doua rotație națională din Polonia, care va avea în înzestrare sistemul antiaerian Gepard.
Liviu Burtică (ofițer de relații publice): Primul zbor de personal către casă a decolat din Polonia, urmând ca până la sfârșitul săptămânii următoare să ajungem cu toții acasă. Începând cu emisiunea următoare vă veți auzi cu colega mea, locotenent Boboc Mădălina, ofițerul de relații publice din cadrul celei de a noua rotații. Dumneavoastră, dragi ascultători, în numele Detașamentului de apărare antiaeriană Gheparzii Transilvani, vă mulțumesc pentru susținerea voastră și pentru că ați fost alături de noi.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.