În perioada 1 februarie – 15 martie 2023, publicul Teatrului Național din Craiova este invitat la întâlnirea cu celebrele personaje shakespeariene, în cadrul expoziției „Romeo și Julieta de la Cluj”.
În anul 2013, pe parcursul lucrărilor de restaurare-reabilitare a Mănăstirii Franciscane din Piața Muzeului, arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au adus la lumină un mormânt, în care cei găsiți acolo încă se țineau de mână.
Ineditul descoperirii a atras atenția specialiștilor și a presei, fiind semnalat și de prestigioasa publicație britanică The Daily Mail, iar expoziția a primit numele „Romeo și Julieta”, personaje a căror iubire a inspirat scriitori și artiști, de-a lungul vremii.
Publicul care participă la spectacolele și evenimentele organizate sau găzduite de Teatrul Național „Marin Sorescu”, în perioada 1 februarie-15 martie 2023, are șansa de a vizita, în foaierul teatrului, expoziția ce cuprinde imagini și panouri informative, puse la dispoziție de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 19-29 mai 2022 și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.
Ediția de anul acesta cuprinde spectacole de teatru realizate de către mari regizori internaționali – Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, mult așteptata producție „The Tiger Lillies perform Hamlet” dar și premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu în rolul principal, o producție a Festivalului Shakespeare și a Naționalului craiovean.
Peste 100 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalații multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, conferințe și dezbateri vor avea loc în 13 locații din Craiova, într-un eveniment de mare ținută artistică ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internațional cât și publicului larg.
Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” va avea loc în perioada 6 – 10 septembrie, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.
Laureaţi ai festivalului vor urca în seara de gală pe scena Naţionalului craiovean. Astfel, pe 10 septembrie, vor susţine recitaluri Luiza Turcu, Alexandra Chira, Anişoara Popescu, Andreea Chisăliţă, Zorina Bălan, Maria Casandra Hauşi, Gelu Voicu, Olguţa Berbec şi Remus Novac, Constantin Lătăreţu, Constantin Gaciu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian.
Zilele de 8 şi 9 septembrie sunt rezervate concurenţilor. Preselecţia acestora, solişti vocali şi instrumentişti, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, va avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, luni, 6 septembrie, cu începere de la ora 10:00.
Spectacolele vor începe la ora 19:00 şi vor fi transmise live pe paginile Facebook ale instituţiei şi pe undele radio. De asemenea, TVR Craiova va înregistra şi difuza cele trei seri de spectacol.
Biletele se pot procura de la Agenţia Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Preţul unui bilet este de 30 lei / seară (8 – 9 septembrie); 20 lei / în limita a 40 de locuri pe seară – elevi, studenţi pensionari (8 – 9 septembrie); 40 lei / gala (10 septembrie).
Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va deschide stagiunea estivală pe data de 18 august cu cea mai recentă premieră a instituţiei, comedia „Face to face” de Peter Quilter, în regia lui Adrian Andone.
Stagiunea estivală se va desfăşura în perioada 18 august – 12 septembrie, interval în care sunt programate 14 reprezentaţii în aer liber în Grădina TNC şi două reprezentaţii ale spectacolului „Inimă şi alte preparate din carne„ de Dan Coman, regia Radu Afrim, în sala „Amza Pellea” a teatrului.
Producţia „Inimă şi alte preparate din carne” de Dan Coman, regia, video şi univers sonor Radu Afrim, scenografia Irina Moscu, câştigătoare a Premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020, se va juca pe 21 şi pe 22 august, de la ora 19:00.
Spectacolele în aer liber vor avea loc începând cu ora 21:00, în Grădina situată între Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Universitatea din Craiova.
Spectatorii care deţin bilete la spectacolele anulate în stagiunea trecută sunt aşteptaţi la Agenţia teatrală pentru a le schimba cu bilete la spectacolele programate.
La Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova începe în această seară, de la ora 19:00, cel mai lung spectacol de teatru din istorie. Spectacolul „Ziua Hektomeron” va avea o durată de 25 de ore şi 30 de minute. Publicul va putea să urmărească non-stop în sala mare „Amza Pelea” toate cele 100 de episoade ale proiectului „Hektomeron”.
Pe esplanada din faţa teatrului vor fi montate două ecrane imense pe care se vor putea urmări în timp real performance-urile desfăşurate în sală.
Spectatorii vor avea posibilitatea de a urmări acest maraton teatral direct pe web site-ul evenimentului www.hektomeron.com.
Fiecare episod a însemnat de fapt câte o poveste a Decameronului transpusă scenic, la acest proiect lucrând, alături de cei 31 de actori ai Naţionalului craiovean, 100 de regizori din tot atâtea ţări.
În luna decembrie, în Craiova, Teatrul Național Marin Sorescu întinde covorul de dans și, alături de Centrul Național al Dansului București (CNDB), prezintă o ministagiune de dans contemporan. Intitulată „Ministagiunea CNDB@TNC”, aceasta se va desfășura în perioada 13 – 17 decembrie. Patru producții și coproducții CNDB, și un atelier de dans contemporan, susținut de Andreea Novac, vor fi prezentate în cadrul evenimentului. Pe scena mare a Teatrului Național, vor evolua peste 20 de dansatori profesioniști și coregrafi români, vor avea loc spectacole de dans, instalație și muzică, schimburi de idei și expunerea unor noi forme de exprimare.
Ca în fiecare iarnă, Asociaţia CAROUSEL PROJECT organizează târgul de manufactură „Winter Bizarre Bazaar”. Târgul va fi deschis în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, din Craiova, în două etape: prima, începând de ieri până miercuri, 6 decembrie, iar a doua, între 18-22 decembrie, în fiecare zi între orele 10.00-20.00.
Tot ca în fiecare an, Cufărul cu Cadouri îi va aştepta zilnic pe toţi cei care vor dori să ofere o bucurie copiilor nevoiţi să-şi petreacă sărbătorile pe un pat de spital. Anul acesta, campania se va alătura evenimentului „Dăruieşte un zâmbet de sărbători”, iniţiat de Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Craiova şi Asociaţia Medici pentru Viaţa Copiilor. Nu vor lipsi atelierele creative pentru copii, unde micuţii vor meşteri decoraţiuni şi bunătăţi cu care să-l aştepte pe Moş Crăciun!
Acestea vor avea loc în perioada 18- 22 decembrie, între orele 16.00-18.00, în fiecare zi. Participarea este gratuită, iar copiii vor pleca acasă cu obiectele create!
Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea Galeria interpreţilor de muzică populară! Sunt Gabriela Rusu-Păsărin şi vă propun spre audiţie o ediţie dedicate unei personalităţi culturale, care a îmbinat magistral arta interpretării cântecelor populare şi arta spectacolului.
Nataşa Raab este actriţa Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, cunoscută şi din rolurile importante în cinematografia românească (nominalizată la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă în rol principal, ca urmare a interpretării rolului principal din filmul Din dragoste cu cele mai bune intenţii (2011). Prezenţă remarcabilă pe scena Festivalului Naţional de Folclor “Maria Tănase” în calitate de prezentator (nu de puţine ori alternând prezentarea cu interpretarea cântecelor consacrate de Maria Tănase), Nataşa Raab este şi pasionată de culegerea şi interpretarea melodiilor din Ardeal.
În familia sa toţi cântau, iar melodiile din zona Clujului au o rezonanţă specială datorată timbrului vocii sale şi a interpretării cu patos. Nataşa Raab este o prezenţă tonică, domină scena şi transmite cu uşurinţă (şi pentru că este o actriţă remarcabilă) mesajul cântecelor vechi atât din Ardeal, cât şi din Oltenia, unde s-a stabilit după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1988), la clasa profesorului Mircea Albulescu. În anul 2003 lansează albumul de muzică populară „Ardeleanca în Bănie” (20 de piese), fiind acompaniată de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”.
Vă propun să ascultaţi istoria cântecelor pornite din Ardeal şi îmbinate cu melodiile olteneşti, într-un spectacol verbal, actoricesc, menit să personalizeze o prezenţă în Galeria interpreţilor de muzică populară la Radio România Regional.
O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune
Caravana GAUDEAMUS 2015 a debutat la Craiova sub cele mai bune auspicii.
Târgul GAUDEAMUS – Radio România, derulat în intervalul 25 februarie – 1 martie sub motto-ul „Cu o carte … se face primăvară!” a ajuns la ora bilanţului cu cifre record: peste 13.000 de vizitatori, 64 de expozanţi reuniţi în 40 de standuri, 82 de evenimente culturale, o suprafaţă de peste 330 mp de standuri (cu 10% mai mult decât la ediţia precedentă).
Evenimentul, ajuns în acest an la cea de a XIV-a ediţie, a fost organizat de Radio România şi s-a desfăşurat în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Partener principal: Radio România Oltenia – Craiova.
Premiile Târgului GAUDEAMUS Craiova 2015, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 1 martie, la ora 12.00, sunt următoarele:
Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului
Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Editura Niculescu, locul 2 – Curtea Veche Publishing şi locul 1 – Editura Humanitas;
Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnată „O scurtă istorie ilustrată a românilor” de Neagu Djuvara, volum publicat de Editura Humanitas;
Trofeul Presei a revenit cotidianului „Cuvântul Libertăţii” – secţiunea publicaţii, postului Radio Sud – secţiunea radio şi postului TVR Craiova – secţiunea TV; deşi posturile Radio România au primit cele mai numeroase voturi, acestea nu au intrat în competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.
Un premiu special, pentru stimularea interesului pentru lectură în rândul studenţilor, a fost acordat Editurii Universitaria (Universitatea din Craiova).
Premiul Educaţia, oferit de către organizatori uneia dintre instituţiile de învăţământ participante, a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Andra Victoria Stoedin, studentă la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Craiova. Premiul constă într-o ţinută vestimentară oferită de Casa de Modă Ilinca. Câştigătorii premiilor acordate la Tombola GAUDEAMUS, derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului au fost: doamna Mihaela Păişanu – un sistem audio oferit de către Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, doamna Paula Eliza Axente – Duligean şi domnul Gheorghe Cazacu – ambii, câte o tabletă oferită de Rotary Club Craiova.
Preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS Craiova 2015 a fost domnul Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.
Proiecte Radio România – GAUDEAMUS
Finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia – Craiova. Câştigătorii concursului, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Olivia Voican (Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova) – locul 3, Anabel Orăscu (Colegiul Naţional „Elena Cuza”) – locul 2 şi Maria Florina Tohăneanu (Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova) – locul 1. Premiile au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din târg, oferite de organizatori. Ocupanta locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediţiei a XXII –a a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 18 – 22 noiembrie a.c.).
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc, cu prilejul evenimentelor din cadrul programului LECTURA. Invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Craiova 2015, elevi din judeţul Dolj şi din judeţele limitrofe, premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline, au fost: Dumitru Călugăru (Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu), Dan Mircea Mirea (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova), Ioan – Laurenţiu Ploscaru (Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea) şi Izabela Tiberiade (Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova). Premiile au fost oferite de Radio România şi Automobile Dacia.
Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor (editurile Casa Radio şi Semne – Artemis) şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Proiectul continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional GAUDEAMUS (Coşul Târgului). Cele circa 1.200 de volume donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Craiova vor avea ca destinaţie un centru pentru bătrâni din Craiova.
Partenerii organizatorilor au fost, la această ediţie: BRD Groupe Société Générale – partener principal al Caravanei GAUDEAMUS 2015, Ministerul Culturii, Automobile Dacia, Rotary Club Craiova, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Hotel Parc, Casa de Modă Ilinca, cotidianul Cuvântul Libertăţii – partener media.
Un eveniment organizat de RADIO ROMÂNIA
Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS 2015 este Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca, eveniment care va avea loc în perioada 22 – 26 aprilie, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.
Pentru detalii suplimentare privind această ediţie a Târgului GAUDEAMUS Craiova, vă rugăm să accesaţi website-ul www.gaudeamus.ro , unde sunt de asemenea disponibile catalogul participanţilor şi programul integral al evenimentelor, sau să vă adresaţi Secretariatului GAUDEAMUS. Persoane de contact: Cornelia Scarlat (tel. 0745 109 648, e-mail cornelia@gaudeamus.ro) şi Ioana Lădaru (0742 107 583, e-mail ioanaladaru@yahoo.com ).
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.