Festivalul de Artă din Techirghiol, care are loc până 4 septembrie, este o inițiativă culturală independentă ce își propune să dea naștere unui context de exprimare a efervescenței de creație pe litoral.
Tematica primei ediții este cea „RETRO” precum un omagiu adus orașului Techirghiol de odinioară, orașul boem și plin de povești numit „acasă” de unii dintre marii artiști ai țării precum Constantin Tănase, Jean Constantin și alții.
Tema aleasă provoacă participanții la sentimentul de nostalgie și interes față de frumosul de altădată, o retrăire a farmecului timpurilor de demult.
Festivalul de Artă din Techirghiol propune o serie de evenimente originale adaptate spațiilor neconvenționale pe care orașul le oferă.
Vizitatorii sunt invitați la proiecții de film în teatrul de vară, spectacole de teatru pe faleză, concerte de chitară, seri de poezie, expoziții, ateliere de teatru de improvizație și film, târg de produse handmade, întâlniri cu personaje de poveste film.
Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Techirghiol, a organizat în premieră, Festivalul Sarayliei, sâmbătă, 12 octombrie, ora 11.00, pe faleza din Techirghiol. Festivalul ea fost organizat în parteneriat cu Primăria Techirghiol şi le-a reunit pe cele mai pricepute doamne în prepararea deliciosului desert turcesc, saraylia, din comunitatea turcă din localitate. Doamnele care au expus cele mai gustoase şi aspectuoase saraylii au primit premii din partea UDTR.
Preşedintele UDTR a declarat: „ UDTR organizează pentru prima dată un festival al Sarayliei, la Techirghiol, localitate dobrogeană unde trăieşte o veche comunitate de etnici turci. Ca în fiecare comunitate de turci, şi la Techirghiol, bucătăria turcească este ridicată la rang de artă, iar saraylia este un desert tradiţional care se prepară după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. Festivalul Sarayliei prefaţează cea de a XIV-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească, care se va desfăşura peste o săptămână, tot la Techirghiol.”
În cadrul festivalului a avut loc un spectacol de dansuri tradiţionale turceşti susţinut de ansamblul folcloric „Sureya” din Techirghiol.
La eveniment au participat: preşedintele UDTR, Fedbi Osman, secretarul general, prof. Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, subprefectul Şenol Ali şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan.
Începând de luni, Casa Judeţeană de Pensii Olt pune în vânzare o nouă serie de bilete de tratament (seria a XVI-a), prezentarea pensionarilor în staţiuni fiind în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2017. Pentru această serie, pensionarilor din Olt le-au fost repartizate nu mai puţin de 197 de bilete în staţiunile balneo-climaterice din ţară. Cele mai multe locuri în staţiuni sunt disponibile la Olăneşti (46 de locuri), Căciulata (35 de locuri), Govora (30 de bilete), 22 de locuri la Herculane şi 16 în staţiunea Călimăneşti. Alte staţiuni solicitate de pensionarii olteni sunt: Covasna (11 locuri), Felix (10 bilete), Mangalia (7 bilete), Pucioasa (5 bilete), Amara sunt rezervate (4 bilete).
Cei care au optat pentru staţiunile Vatra Dornei, Techirghiol, Slănic Prahova, Buziaş, Bala au la dispoziţie câte două bilete pentru fiecare staţiune, respectiv un bilet pentru staţiunea Slănic Moldova.
Persoanele care se regăsesc pe listă pot ridica biletele de tratament de la sediul Casei Judeţene de Pensii Olt în zilele de luni şi miercuri, până în data de 23 octombrie 2017, inclusiv. Biletele de tratament din seria 16 – 2017 rămase disponibile se vor afişa în data de 24 octombrie 2017 şi se vor vinde în data de 25 octombrie 2017.
Demersurile autorităților din Techirghiol în ceea ce privește explorarea și exploatarea nămolului sapropelic din lacul Techirghiol încep să aibă ecouri.
După cea de-a doua dezbatere, care a avut loc pe 28 iunie, la sediul administrativ al Grădinii Botanice, reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale au demarat deja procedurile privind realizarea studiului aprofundat asupra lacului Techirghiol. Astfel, au fost trimise către institutele de cercetare din Constanța solicitări de oferte privind tipul lucrărilor de teren, de laborator și de birou pe care acestea le pot executa, precum și bugetele aferente acestora.
Solicitarea a fost trimiă spre Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologies și Geoecologie Marină, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, Institutul Național de Recuperare, Mediciă Fizică și Balneoclimatologie și Direcția Hidrografică. Toate aceste instituții se vor implica activin studierea Lacului Techirghiol, urmând ca datele obținute să poată fi folosite în viitoarele cercetări științifice.
În urma discuțiilor din 28 iunie, specialiștii au ajuns la concluzia că lucraările de teren se vor executa pe aliniamente Est-Vest la echidistanța de 100 de metri între profile, având puncte de probare la fiecare 250 de metri.
Probele prelevate din cele trei tipuri de nămol vor fi comasate pe fiecare profil și vor fi analizate în vederea stabilirii caracteristicilor necesare utilizării în scop terapeutic.
„Cu siguranță acest studiu aprofundat va oferi cu totul alte perspective în ceea ce privește exploatarea nămolului sapropelic. Primăria Techirghiol își menține în continuare punctul de vedere, în sensul că exploatarea acestei resurse minerale trebuie făcută controlat cu respectarea strictă a regulilor ce se impun, astfel că de beneficiile nămolului sapropelic să poată beneficia și generațiile urmatoare”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Techirghiol.
Mai mult decât atât, Priăria Techirghiol a mai transmis faptul că nu se va opune niciunei investiții în ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului blaneo, însă nu va accepta în niciun fel ca namolul să plece din lac spre alte zone în afară de cele din zona de coastă a litoralului românesc.
Firma, care a făcut explorări într-un sector al lacului, consideră că rezultatele sunt secrete, deci nu le va face publice.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Aurel Gheorghe, a declarat că studiile efectuate de Formin S.A. nu pot fi date publicităţii, dar pot fi declasificate în anumite condiţii:
„Sunt proprietatea Statului român prin Agenția Națională de Resurse Minerale. Există niște date tehnice care se referă la rezerve, care sunt documente clasificate, pe lege, în categoria secretului de serviciu“.
Prezent la dezbaterea publică de ieri, pe tema exploatării nămolului, deputatul USR Cristian Ion a declarat pentru Radio Constanţa că va cere desecretizarea documentelor, care fac referire la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol:
„Locuitorii din zonă, mai ales, trebuie să știe care este situația cu acest lac. Nu cred că sunt secrete extraordinare care trebuie ținute sub lacăt. O să-mi exercit atribuțiile pentru a solicita desecretizarea acelor informații legate de lacul Techirghiol“.
Reprezentanţii firmei care intenţionează să exploateze nămolul din lac nu au fost prezenţi la dezbatere.
Primarul oraşului, Iulian Soceanu, crede că doar un referendum mai poate schimba lucrurile.
După ce conflictul dintre angajaţi şi noul manager al sanatoriului balnear din Techirghiol s-a consumat la sfârşitul anului trecut, unitatea medicală şi-a reluat anul acesta activitatea în forţă.
Conducerea unităţii propune pacienţilor săi un nou pachet: o cură de weekend cu proceduri intense sub supraveghere medicală.
Directorul general al sanatoriului Alexandru Georgescu spune că s-a gândit în primul rând la cei care nu îşi pot permite un tratament de lungă durată.
Noul pachet medical se vrea alternativa la mersul în weekend la munte. Pacientul ar putea primi 100 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate şi va plăti cel mult 50 de lei pe zi pentru masă, cazare şi procedurile recomandate
EU aleg ROmania, 80 de locuri pe care TREBUIE sa le vezi!
Un proiect al retelei studiourilor Radio Romania Regional
Techirghiolul de legendă
Povestea paşei Techir
Se spune că pe meleagurile acestea trăia de mult un paşă bătrân, pe nume Techir. După ce turcii au început să se retragă pe tărâmurile lor, cel mai de preţ lucru pe care îl mai avea acest paşă era un măgăruş. Cum sănătatea i se deteriora de la o zi la alta, într-o zi, Techir i-a cerut unui hoge să-i citească din Coran. „Mântuirea se află numai în iubire; să te încrezi celui care te iubeşte şi să te laşi în voia şi dragostea lui, căci numai aşa te vindeci de toate durerile”, i-a spus hogea. Cum fiinţă mai dragă pe lume nu avea, bătrânul a slobozit măgăruşul, care a rupt-o la fugă, cu tot cu căruţa în care era şi paşa, şi nu s-a oprit decât în mijlocul unui lac cu nămol. Murdari de pământul negru şi moale al lacului, au ieşit şi s-au uscat la soare, iar, ca prin minune, durerile bătrânului au dispărut. De atunci, vestea noroiului vindecător s-a răspândit în lume, iar în zilele noastre nămolul de Techirghiol este o carte de vizită pentru turismul balnear.
Atraşi de frumuseţea simplităţii.
Turiştii care ajung la Techirghiol nu caută luxul şi nici confortul, ci curele de sănătate. Căsuțe vechi, cu aer tihnit, ce te poartă în perioada dintre cele două războaie încadrează străzile şerpuite ale oraşului. Casa unde trăgea Constantin Tănase sau imobilul lui Mircea Eliade răspândesc şi astăzi parfumul vremurilor de altădată.
Când istoria se întâlneşte cu noul.
Comunitatea musulmană din Techirghiol este recunoscută drept una dintre cele mai longevive din Dobrogea. Şi, nu-i greu de bănuit, că atunci când treci pe lângă o curte mirosul suberekului proaspăt scos din tigaie sau parfumul delicioaselor baclavale servite lângă o cafea turcească fierbinte îţi gâdilă simţurile.
Plaja, lacul şi nămolul
Dincolo de orice, lucrurile care îi fac pe oameni să aleagă Techirghiol sunt lacul sărat, plaja cu nisip fin şi nămolul sapropelic. În bazele de tratament moderne, mulţi au uitat de dureri, precum bătrânul paşă Techir şi al său măgăruş. O baie în cel mai mare lac salin din România, care te menţine la suprafaţă fără să mişti un deget, este ca o gură de sănătate, după o zi încărcată de muncă. La distanţă de o oră şi jumătate de Capitală, dacă vii pe Autostrada Soarelui, vei găsi şi un loc excelent pentru windsurfing şi yachting. Dar, nu-ţi spun să vii la Techirghiol ca să faci baie în lac sau să te ungi cu nămol, ci ca să vezi că se poate ca Modernul să nu afecteze Trecutul, ci să se armonizeze cu el.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.