Asociaţia producătorilor de telemea de Sibiu va depune luni, 20 noiembrie 2017, la Ministerul Agriculturii, documentele pentru înregistrarea denumirii de „Telemea de Sibiu” ca indicaţie geografică protejată.
Acesta reprezintă primul pas pentru obţinerea protecţiei la nivel european pentru acest produs tradiţional.
Până acum, România are patru produse protejate la nivelul UE: magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi novacul afumat de Ţara Bârsei.
Alte două produse, cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană pentru obţinerea protecţiei la nivel european.
Ministerul Agriculturii vrea să înregistreze la Bruxelles alte 14 produse româneşti cu indicaţie geografică, pe lângă cele patru pentru care România a obţinut deja recunoaşterea europeană.
Petre Daea a făcut această declaraţie în deschiderea unui târg organizat în Parcul Herăstrău din Capitală, cu ocazia Zilei produselor alimentare româneşti, marcată anul acesta în premieră.
Pe lista de acreditare se află, printre alte produse, cârnaţii de Pleşcoi, scrumbia afumată de Dunăre sau salamul de Nădlac.
Până acum, România a obţinut recunoaşterea europeană pentru patru produse: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti şi novacul afumat din Ţara Bârsei.
La începutul acestei săptămâni, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat un anunț conform căruia se recunoaște denumirea de „denumire de origine protejată” (DOP). pentru telemeaua de Ibănești.
Informația a fost făcută publică de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării rurale. Ministrul a precizat că telemeaua de Ibănești ar fi putut fi protejată mai repede, însă oficialii europeni au avut de rezolvat o contestație a Greciei, referitoare la produsul „telemes”.
În cele din urmă, lucrurile au fost clarificate și s-a căzut de acord asupra unui text final, agreat de părți.
Astfel, „Telemeaua de Ibănești” a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu „denumire de origine protejată” (DOP).
Aceasta arată că alimentul se produce pe un teritoriu delimitat și cu anumite condiții care sunt chiar mai stricte decât indicațiile geografice.
„Telemeaua de Ibănești” este o specialitate de brânză produsă din laptele obținut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenite de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orșova.
Ea poate fi produsă doar în zona localităților Gurghiu, Hodac și Ibănești din județul Mureș.
La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404.
Cele mai multe produse protejate le deține Italia (cu circa 300), Franța (cu aproape 250), Spania (200), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).
Premierul Dacian Cioloş i-a invitat pe miniştrii prezenţi la şedinţa de ieri a Executivului să deguste telemeaua de Ibăneşti, sărbătorind astfel includerea acesteia pe lista produselor cu denumire de origine protejată la nivel european.
Șeful Executivului a ținut să-i felicite pe producătorii mureşeni pentru iniţiativă: „Doresc să-i felicit pentru că au avut această inițiativă, să își protejeze produsul. Cu siguranță sunt și alte produse, inclusiv brânzeturi, care sunt cel puțin la fel de bune ca și telemeaua de Ibănești, însă cei de acolo au luat inițiativa, au pregătit procedura și iată că, zilele acestea, Comisia Europeană a inclus telemeaua de Ibănești pe lista produselor cu denumire de origine protejată la nivel european”.
Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să prezinte în Guvern, în maximum două săptămâni, o notă cu lista tuturor produselor pentru care urmează ca să fie depuse dosare la CE pentru protecţia denumirii de origine sau cu indicaţii geografice.
Ministerul Agriculturii a mai identificat alte șase produse românești care au potențial de a primi recunoaștere europeană, următorul pentru care se fac demersuri în acest sens fiind „novacul afumat”.
De asemenea, se urmărește și omologarea denumirii de „produs montan”, pentru care există deja legislație, a mai precizat ministrul.
Primul produs românesc înregistrat la nivel european a fost magiunul de prune Topoloveni, în 2011, iar în urmă cu 11 zile și salamul de Sibiu a primit și el certificarea de produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP).
Ministrul a explicat că aceste produse vor purta o etichetă care să le certifice valoarea deosebită și nu vor putea fi copiate de alți producători decât în arealul delimitat și cu acceptul asociației care a solicitat recunoașterea lor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.