Tinerii care suferă de depresie vor avea posibilitatea să se trateze cu ajutorul terapiei prin artă. Un proiect în acest sens a fost lansat ieri, la Iași. O primă etapă presupune identificarea, în școli, a adolescenților cu posibile forme de depresie.
Coordonatorul proiectului, Gheorghiță Rusu-Persic, a subliniat că, în ultimii patru ani, tulburările de depresie la persoanele născute după anul 2010 au cunoscut o traiectorie ascendentă.
„Proiectul constă în identificarea, printr-o metodă de interviu în ceea ce privește 10 școli din Iași și din împrejurimi, a 1.350 de elevi vizați de noi, pentru a completa niște chestionare prin care să identificăm anumite stereotipuri legate de depresie sau alte afecțiuni de ordin psihologic ale copiilor din generația Z. Vorbim de o generație destul de tânără. Aceste cazuri de depresie apar din ce în ce mai mult în ultima perioadă și am zis să încercăm să tragem niște semnale de alarmă și de ce nu, poate și chiar să rezolvăm sau să îndrumăm tinerii și părinții deopotrivă. Că orice copil, cât ar fi el de fraged, are și el personalitatea lui și trebuie accesată cu grijă această personalitate”, a declarat Gheorghiță Rusu-Persic.
La rândul său, managerul acestui proiect, Cezara Sava, a subliniat că la adolescenți se constată o depreciere accentuată față de cei din jur și o agresivitate în comportament:
„Observ că majoritatea spun „nu sunt ascultat, părinții și școala și notele mari pe care trebuie să le iau mă fac să mă simt trist, anxios”. E interesant că majoritatea, ca emoție de bază, simt un amestec de bucurie cu tristețe, dar nu știu să explice de ce. Alții, surprinzător este, simt chiar dezgust față de oameni. E normal să fii trist, nu e normal să fii depresiv, e normal să fii furios, nu-i normal să fii agresiv. Și atunci, cumva, e important pentru ei să înțeleagă în primul rând cum să-și gestioneze emoțiile, furia, fricile și tristețea, chiar”.
Publicat de Andra Radu,
20 iulie 2022, 12:30 / actualizat: 20 iulie 2022, 15:33
Într-o perioadă ca aceasta, plină de dificultăți, îndoieli și conflicte, unii ar putea spune că tot ce putem face este să râdem sau să plângem. Deși uneori plânsul este o reacție sănătoasă, râsul este un ajutor valoros pentru a face față situațiilor dificile. Ne ajută să ne îmbunătățim starea de spirit, să creăm relații pozitive cu ceilalți și chiar să ne îmbunătățim capacitatea de a învăța.
Este adevărat: râsul este un medicament puternic, care declanșează schimbări fizice și emoționale sănătoase în organism. Râsul ne întărește sistemul imunitar, ne stimulează starea de spirit, diminuează durerile și ne protejează de efectele dăunătoare ale stresului, eliberând un val de endorfine care îl elimină.
În opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), nimic nu funcționează mai rapid sau mai sigur pentru a ne aduce mintea și corpul înapoi în echilibru decât un râs bun. Umorul ne ușurează poverile psihice, inspiră speranță, ne conectează cu ceilalți și ne menține ancorați în realitate, concentrați și alerți.
Cu atât de multă putere de vindecare și reînnoire, abilitatea de a râde ușor și frecvent este o resursă extraordinară pentru a depăși problemele, a îmbunătăți relațiile și a susține sănătatea atât fizică, cât și emoțională. Și mai mult, acest medicament neprețuit este distractiv, gratuit și ușor de utilizat.
„În copilărie, obișnuiam să râdem de sute de ori pe zi, dar ca adulți viața tinde să fie mai serioasă și râsul apare mai rar. Dar căutând mai multe oportunități de umor și râs, ne putem îmbunătăți sănătatea emoțională, ne putem întări relațiile, putem găsi o fericire mai mare – și chiar să adăugăm ani vieții noastre. Studiile de până acum au arătat că râsul poate ajuta la ameliorarea durerii, aduce o fericire mai mare și chiar crește imunitatea.
Psihologia pozitivă numește tendința pentru râs și simțul umorului drept unul dintre punctele forte principale pe care le poate poseda. Din păcate, însă, mulți oameni nu râd suficient în viața lor. De fapt, un studiu sugerează că micuții sănătoși pot râde de până la 400 de ori pe zi, dar adulții tind să râdă doar de 15 ori pe zi. Alte studii descoperă că râdem puțin mai mult decât atât, însă, practic tuturor ne-ar putea folosi puțin mai mult râs în viața noastră, având în vedere cât de benefic poate fi de fapt un râs bun pentru micșorarea nivelul nostru de stres și bunăstarea generală”, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.
Terapia prin râs
Mai mult decât atât, specialistul crede că terapia prin râs poate fi o cheie pentru vindecarea depresiei, anxietății și a altor tulburări de sănătate mintală. De asemenea, poate ameliora bolile fizice și poate ajuta în procesul vindecării.
„Cu toții am auzit axioma „râsul este cel mai bun medicament”. În multe situații de sănătate mintală, râsul este cheia vindecării problemelor emoționale și psihologice. De asemenea, poate ameliora afecțiunile și durerile fizice, poate îmbunătăți rezultatele și simptomele unor boli și îi poate ajuta pe oameni, în special pe cei în vârstă, să rămână în stare mintală bună. Terapia prin râs folosește umorul pentru a ajuta la îmbunătățirea sentimentului de sănătate și bunăstare al unei persoane. Râsul îi ajută pe pacienți să elibereze anxietatea, furia și plictiseala și să se înțeleagă mai bine cu ceilalți. Când este folosit adecvat, râsul poate permite pacienților să își rezolve rapid problemele”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.
Umorul și râsul ca instrumente de terapie
Umorul și râsul sunt adesea folosite în mod interschimbabil, dar au definiții ușor diferite. Umorul se referă la stimulul, cum ar fi o glumă, care stârnește râsul. Râsul este o reacție fizică caracterizată prin expresii faciale, un sunet și contracția grupelor musculare. Râsul este de cinci tipuri: autentic sau spontan, autoindus sau simulat, stimulat, indus și patologic. Râsul patologic este legat de o tulburare și nu este un instrument terapeutic.
Mișcarea creează teoria emoției (MCTE) presupune că organismul nu știe să facă diferența dintre râsul simulat și râsul spontan și că râsul simulat și râsul spontan echivalează cu aceleași beneficii. Cu toate acestea, alte studii spun că râsul simulat poate fi de fapt mai benefic pentru sănătatea generală decât râsul spontan. Alte teorii spun că beneficiile provin mai mult dintr-o dispoziție pozitivă decât din râs în sine.
„Dovezile sugerează că medicii de asistență medicală primară ar putea îmbunătăți starea de bine a pacienților, având o scurtă conversație pentru a determina ce îi face să râdă și apoi să scrie o rețetă de râs adaptată pacientului. De exemplu, ar putea prescrie pacientului să urmărească un show tv de comedie preferat o dată pe săptămână, cu scopul ca pacientul să râdă.
O rețetă pentru sesiunile de râs de grup, care ar putea include orice, de la participarea la un spectacol la un club de comedie până la o sesiune de yoga de râs, ar putea ajuta, de asemenea, la promovarea sănătății fizice și mentale generale a pacientului. Terapia prin râs folosește atât râsul spontan, cât și râsul simulat. Terapia prin râs are mai multe beneficii care îmbunătățesc sănătatea fizică și mentală și calitatea vieții.
Din perspectiva beneficiilor fizice, râsul provoacă eliberarea mai multor hormoni și substanțe chimice în organism care îmbunătățesc sănătatea, iar acestea include: eliberarea endorfinelor, stimularea neuropeptidelor bune, modificarea comunicatorilor chimici, creșterea numărului de limfocite T și creșterea flexiei musculare. Din perspectiva sănătății mentale și intelectuale, terapiile care induc râsul sunt aplicate mai regulat în ultimii 10 până la 15 ani pentru a trata multe boli și tulburări mintale.
Aceste terapii pot fi rentabile ca terapie principală sau atunci când sunt utilizate împreună cu alte terapii. Unele dintre beneficiile semnificative pe care râsul le oferă sănătății mentale și intelectuale sunt: combaterea depresiei, eliberarea stresului, reducerea sentimentelor neplăcute, creșterea rezilienței, îmbunătățirea funcției cognitive, promovarea unui comportament inovator, promovarea muncii în echipă și creșterea conexiunilor unu-la-unu și a legăturilor”, este de părere psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
Tipuri de terapie prin râs
Există mai multe tipuri de terapie prin râs, inclusiv umorul, terapia cu declanșare, yoga și meditația.
Terapia cu umor. Terapia umorului implică sesiuni de grup care folosesc cărți amuzante, programe TV, povești, filme sau desene animate pentru a stimula râsul. În același timp, terapeutul încurajează participanții să discute despre experiențele lor pline de umor și să se gândească la ceea ce i-a făcut să fie amuzant pentru ei. O provocare a acestui tip de terapie este găsirea de materiale pe care toți cei din grup le consideră amuzante, deoarece gustul pentru umor este personal și poate fi, de asemenea, cultural.
Terapia cu declanșare. O altă formă de terapie este cea în care terapeutul va găsi „declanșatorii de râs” specifici pacienților. Terapeutul își construiește apoi un profil de umor și îi învață pe pacient exerciții de bază care ajută la accentuarea importanței relațiilor și a sprijinului social, folosind râsul ca instrument pentru a-i ajuta să facă față stresului emoțional.
Meditația râsului. Meditația râsului este similară cu meditația tradițională; totuși, scopul este de a obține râsul și de a se concentra asupra momentului. Procesul implică stretching, râs sau plâns împreună cu o tăcere meditativă. Pentru unii, râsul ajută la eliberarea stresului și la eliberarea minții. De asemenea, poate servi ca o punte pentru a-i ajuta să pătrundă mai în profunzime în liniștea interioară. În timp ce unii oameni consideră acest lucru util, alții se luptă să producă râs fără stimulare.
Yoga pentru râs. Yoga pentru râs sau Hasya yoga (din sanscrită pentru râs) este similară cu omologul său tradițional și include o combinație de respirație cu yoga, stretching și râs. Exercițiile de râs durează de obicei între 30 și 45 de minute. Unul dintre aceste exerciții este un salut în care participanții se îndreaptă spre ceilalți din cameră cu mâinile apăsate în Namaste și râd, uitându-se în ochii celuilalt. Un altul este râsul leului. Practicanții scot limba, fac ochii mari și întind mâinile ca ghearele în timp ce râd. Cu râs tăcuți, practicanții deschid gura larg și râd fără să scoată niciun sunet. Apoi se uită în ochii altora și fac gesturi amuzante. Bătăile din palme, dansul, jocurile de copii și vocalizarea sunetelor asemănătoare râsului, cum ar fi „hoho-hahaha” sunt alte modalități de a obține beneficiile râsului fără a folosi umorul.
Improvizație. Deși nu este neapărat o terapie oficială de râs, cercetările sugerează că participarea la comedii improvizate sau scenete de comedie jucate fără un scenariu este, de asemenea, terapeutic.
„Pe măsură ce râsul, umorul și jocul devin integrate în viața voastră, creativitatea va înflori și noi oportunități de a râde cu prietenii, colegii de muncă, cunoștințele și cei dragi vor apărea zilnic. Râsul vă duce într-un loc mai înalt, unde puteți privi lumea dintr-o perspectivă mai relaxată, pozitivă și mai veselă”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
Toți copiii au nevoie de îndrumare de la părinți pentru a învăța cum să se comporte și adapteze mai bine la viață. Chiar și copiii cu temperamente liniștite au uneori zile în care sunt agresivi, se simt furioși, frustrați sau emoționați. Dar există unii copii și adolescenți care experimentează un model persistent de furie și rebeliune împotriva figurii autorității.
În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria-Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), atunci când copiii se luptă cu dificultăți de comportament sau emoționale, intervenția în familie se dovedește a fi cele mai de succes forme de terapie. Toate comportamentele și emoțiile există într-un context.
Pentru copii, familia și mediul școlar au un impact atât direct, cât și indirect asupra modului în care gândesc, simt și se comportă.
„Terapia pentru părinții care se luptă cu comportamentul copilului este o resursă eficientă care îi ajută să înțeleagă ce anume contribuie la problemele de comportament ale copilului lor. De asemenea, învață strategii care vor ajuta să scoată tot ce este mai bun în potențialul copilului lor. Terapia de familie este o formă de ghidaj care privește problemele psihologice și tratamentul acestora în termeni de interacțiuni între membrii familiei.
Familiile sunt văzute ca o unitate integrată, interconectată, în care funcționarea psihologică este influențată de fiecare membru al familiei în mod individual și colectiv, ca un sistem întreg. În terapia de familie, nu există o persoană unic identificată ca având nevoie de ghidaj; accentul se pune pe modelele de relație și comunicarea între membrii familiei.
De exemplu, atunci când un copil are o problemă de comportament, este probabil ca un terapeut de familie să perceapă dificultățile copilului în contextul mai larg al sistemului familial, mai degrabă decât deficitele sale individuale. În timpul terapiei de familie, terapeuții evită să dea vina pe orice membru al familiei pentru problemă și, în schimb, ajută familia să interacționeze în moduri noi, diferite, care pot îmbunătăți funcționarea”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Totodată, specialistul consideră că terapia de familie poate fi benefică în tratarea unui număr de tulburări prezentate de copil/adolescent, precum: anorexie nervoasă, stări depresive, stimă de sine redusă, probleme de socializare și afirmare în public, abuz de droguri și alcool, obezitate, bulimie, anorexie, tulburări somatice de orice tip, diverse traume survenite în urma unor abuzuri – agresivitate (fizică, verbală, emoțională), nedreptate, viol, bullying, divorț părinți, moartea unei ființe dragi ș.a., susținere în perioada unor examene solicitante.
Care sunt cele mai benefice forme de terapie de familie?
1. Terapia comportamentală bazată pe întreaga familie.
„În tratamentul comportamental bazat pe familie, părinții dau un exemplu pozitiv schimbându-și propriul comportament pentru a-și ajuta copiii să-și schimbe comportamentul pe termen lung. O componentă importantă a acestui tip de terapie este formarea părinților în gestionarea copilului și abilitățile de rezolvare a problemelor”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.
2. Terapia comportamentală bazată pe familie – doar pentru părinți.
„Părinții sunt adesea o parte importantă a terapiei pentru copii, iar în terapia de familie, cercetările au arătat că în tratarea copiilor cu probleme de obezitate, cu anumite tipuri de traume sau atunci când copilul este foarte mic (sub 5 ani), poate fi adesea benefic să includem doar părinții în procesul de terapie.
Adoptarea acestei abordări implică adesea ca părinții să practice modelarea, identificarea recompenselor, implementarea consecințelor și să fie mai atenți la modul în care comportamentele copiilor sunt întărite.
Tratamentul bazat numai pentru părinți s-a dovedit deosebit de eficient atunci când este adăugat la un stil de viață corect și sănătos pentru toți membrii familiei. În prezent, tratamentul comportamental bazat doar pe prezența părinților s-a dovedit a fi bine stabilit numai în cazul copiilor, dar nu și pentru adolescenți”, explică psihologul.
3. Terapia funcțională de familie.
„Terapia funcțională de familie (TFF) este o terapie bazată pe familie care a fost dezvoltată pentru a ajuta tinerii cu probleme de comportament și s-a dovedit eficientă în tratarea tulburărilor legate de consumul de substanțe la adolescenți. Scopul terapiei funcționale de familie este de a motiva adolescenții și familiile lor să reducă negativitatea în familie și să dezvolte abilități în cadrul fiecărui membru al familiei pentru a reduce comportamentele problematice prin utilizarea comunicării, a educației eficiente parentale și a gestionării conflictelor”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.
4. Terapia familială multidimensională.
„Terapia familială multidimensională (TFMD) este un tratament centrat pe familie care se adresează persoanelor, familiei și factorilor de mediu care influențează o varietate de probleme de comportament la tineri. Acest tratament se bazează pe ideea că problemele de comportament la adolescenți sunt cauzate de mulți factori și tratamentul ar trebui să vină dintr-un loc de respect și compasiune.
În TFMD, tinerii învață abilități de adaptare, de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor, iar familia învață modalități de a îmbunătăți funcționarea familiei. Prin cercetări s-a dovedit că TFMD este eficient în mod special în tratarea tulburărilor legate de consumul de substanțe la adolescenți”, explică specialistul.
5. Terapie multisistemică (TMS).
„Terapia multisistemică (TMS) este o intervenție bazată pe dovezi, centrată pe familie, pentru tinerii cu comportamente antisociale semnificative, delincvență și probleme de consum de substanțe. TMS evaluează aceste comportamente în contextul mai larg al sistemelor multiple de influență, incluzând factori socio-ecologici multipli, cum ar fi influențele individuale, familiale, de la egal la egal, școlii și comunității. Într-un cadru rentabil, intervențiile TMS reduc aceste comportamente problematice și îmbunătățesc funcționarea tinerilor și a familiei”, declară psihologul.
Ce este important să știm/să reținem ca părinți?
Psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că, în cursul tratamentului familial cu copiii, ne-am putea întâlni cu orice individ singur, cu un părinte și un copil, un părinte și mai mulți copii, ambii părinți singuri, ambii părinți cu un singur copil sau cu formulări diferite de grupuri de frați (perechi, trei, etc.). Acest lucru oferă terapeutului o serie de opțiuni legate de modalitatea în care pot fi ghidate familiile în mod specific.
„Familia noastră este contextul nostru principal. Mediul de acasă pregătește scena pentru dezvoltarea emoțională, comportamentală, cognitivă și socială a copilului. Deși poate părea că participarea la terapie pentru probleme de comportament sau tulburări emoționale ale copiilor se referă la copii, este important să înțelegem că și părintele are nevoie de sprijin și de conexiune externă.
Lucrul cu un terapeut care înțelege provocările creșterii copiilor în lumea de astăzi poate fi extrem de benefic pentru sănătatea și bunăstarea părintelui. La rândul său, bunăstarea părintelui creează un mediu sănătos pentru întreaga familie. Dacă înțelegem că toată lumea contribuie, nu înseamnă că evocăm vina.
Terapia de familie este concepută în mod explicit pentru a evita vina, ceea ce este deosebit de important pentru copiii mici care își pot asuma vina, chiar și atunci când nu este intenționat. În schimb, înțelegem provocările cu care se confruntă familiile ca parte a unei dinamici relaționale.
Scopul urmărit este să observăm dacă doresc să repare răceala și să se apropie, să ofere spațiu pentru a identifica modul în care s-au separat și să analizeze cum trebuie să se schimbe lucrurile, astfel încât să poată înlătura barierele din calea unei relații mai apropiate. Un alt beneficiu al terapiei de familie este acela că, intervenția terapeutică poate fi redusă ca timp și poate lua multe forme benefice deoarece, acest lucru oferă posibilitatea de a lucra în afara unui cadru restrâns”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru.
Publicat de Andra Radu,
27 februarie 2022, 15:30 / actualizat: 27 februarie 2022, 19:46
Culoarea este oriunde ne uităm și oriunde nu ne uităm. Ne bucurăm de minunile sale în mod conștient și subconștient. Vedem culoarea tot timpul, dar cât de des ne gândim la originile și efectele ei?
În opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), terapia și vindecarea prin culoare (cunoscută și sub denumirea de cromoterapie sau terapie cu lumină) este un tip de vindecare holistică care utilizează spectrul vizibil de lumină și culoare pentru a influența starea de spirit și sănătatea fizică sau mentală a unei persoane.
Fiecare culoare se încadrează într-o anumită frecvență și vibrație, despre care mulți cred că contribuie la proprietăți specifice care pot fi folosite pentru a afecta energia și frecvențele din corpul nostru.
„Baza terapiei prin culoare este faptul că aceste culori diferite evocă răspunsuri diferite de la fiecare individ. Oamenii consideră că anumite culori sunt terapeutice sau stimulatoare. Experții care cred în această teorie consideră culorile ca având un impact pozitiv în mai multe moduri și putând ajuta într-o serie de situații.
La un moment dat, toți am experimentat premisa terapiei prin culoare. Pentru unii oameni, a vedea verdele din natură este un stimulent instantaneu al dispoziției sau se simt instantaneu puțin mai bine purtând o rochie galbenă preferată, de exemplu. Practica terapiei prin culoare își găsește loc și în aspectele filozofiei indiene, cele șapte culori principale de pe roata culorilor putând îmbunătății centrii energetici (chakrele) ai corpului nostru și aducându-ne starea de sănătate în echilibrul dorit”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Tipuri de terapie prin culoare
În terapia prin culoare, se crede că diferite culori pot trata diverse afecțiuni. Terapeuții în culoare cred că lipsa unei anumite culori în corpul tău ar putea fi responsabilă pentru starea ta de sănătate și vitalitate.
Iată o listă cu cele mai frecvente culori utilizate în timpul terapiei prin culoare și cum le putem folosi.
1. Roșu: Roșul este folosit pentru a energiza sau a revigora o persoană care s-ar putea simți obosită sau defavorizată. Cu toate acestea, roșul poate stimula și oameni care ar putea fi deja tensionați, motiv pentru care este folosit cu atenție în terapia culorilor.
2. Albastru: Cromaterapeuții folosesc albastrul pentru a trata depresia și durerea. Se crede că nuanțele mai închise de albastru au proprietăți sedative și pot fi utile persoanelor care suferă de insomnie sau alte tulburări de somn.
3. Verde: Verdele este culoarea naturii și, potrivit cromaterapeuților, poate ajuta la ameliorarea stresului și la relaxare.
4. Galben: Galbenul poate fi folosit pentru a ne îmbunătăți starea de spirit și pentru a ne face să fim fericiți și optimiști.
5. Portocaliu: Portocaliu, la fel ca și galbenul, poate fi folosit pentru a stimula emoții pozitive. Culoarea caldă strălucitoare este, de asemenea, considerată a fi capabilă să stimuleze apetitul și activitatea mentală.
Beneficiile terapiei prin culoare
Mai mult, specialistul afirmă că unele beneficii rapide pe care le-am putea primi de la terapia prin culoare includ:
Reducerea stresului: Anumite culori precum albastrul și verdele pot avea efecte liniștitoare asupra persoanelor stresate sau anxioase.
Creșterea apetitului: culorile calde și stimulatoare ne pot stimula apetitul atunci când ne luptăm cu dorința de a mânca.
Atenuarea tulburărilor afective sezoniere: Oamenii suferă în principal de tulburări afective sezoniere pe vreme mai rece din cauza lipsei de lumină solară și trebuie să petreacă perioade mai lungi în interior. Culorile calde precum galbenul și portocaliul ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor acestor afecțiuni.
Stimularea energiei: S-a dovedit că culorile precum roșul și galbenul ne sporesc energia și neajută să ne simțim mai motivați.
Pe lângă aceste beneficii, terapia prin culoare poate îmbunătăți gradul de conștientizare și poate ajuta oamenii să înțeleagă necesitatea includerii anumitor culori în viața lor de zi cu zi. De asemenea, poate ajuta la vindecarea naturală a corpului, permițând bunăstarea generală.
Cum putem experimenta simplu terapia prin culoare:
1. Discutia cu un cromoterapeut autorizat., care ne va ajuta să ne dăm seama ce culori ne echilibrează bunăstarea fizică și mentală.
2. Evitarea device-urilor: cercetările arată că lumina albastră din laptopuri, telefoane și televizoare ne poate afecta ritmul circadian, ceea ce ne afectează calitatea somnului. Purtarea ochelarilor anti-albastru sau schimbarea setărilor gadgeturilor la tonuri galbene mai calde va fi de ajutor.
3. Relaxarea în natură: studiile arată că verdeața frunzelor și a ierbii din natură ne relaxează și încarcă cu energie.
4. Alegerea culorilor: atunci când alegem culori pentru orice, de la culoarea pereților din camera până la culoarea hainelor pe care le purtăm, este indicat să alegem culori care stimulante, relaxante sau care trezesc emoții pozitive, în funcție de context.
„Terapia prin culoare este propusă ca metodă pentru echilibrarea emoțională și fizică. Indiferent dacă alegeți să urmați terapia prin culoare sau o altă terapie, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să discutați cu un terapeut avizat pentru a vă stabili cursul spre sănătate mintală și fericire”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru.
Publicat de Camelia Teodosiu,
25 noiembrie 2021, 09:42 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 11:52
În această ediție a emisiunii, vă propun să vorbim despre relația aparte dintre părinte și copil. Spun aparte pentru că vom aborda aspectele de care trebuie să ținem cont atunci când, la vârstă fragedă, copilul exprimă emoții și trăiri venite din experiențe neplăcute, triste sau chiar traumatizante.
Invitata emisiunii este psiholog Gabriela Maalouf – o persoană dornică să împărtășească din experiența acumulată atât ca specialist în domeniu, cât și mamă.
La 22 septembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională a informării cu privire la leucemia mieloidă cronică, fiind o iniţiativă a organizaţiilor de pacienţi din întreaga lume lansată în 2008.
Potrivit Fundaţiei Internaţionale pentru Leucemia Mieloidă Cronică, din 2011, marcarea acestei zile a devenit un eveniment global.
Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la aprobarea primei terapii ţintite în LMC, care a schimbat speranţa de viaţă pentru mulţi pacienţi cu LMC.
La nivel mondial, accesul la medicamentele de bază şi la diagnosticare, tratamentul conform recomandărilor experţilor, instrumentele de monitorizare precise, gestionarea eficientă a efectelor secundare şi informarea corectă a pacienţilor şi a celor care îi îngrijesc rămân provocări uriaşe pentru mulţi pacienţi cu LMC.
Comunitatea globală a pacienţilor cu LMC – Fundaţia Internaţională pentru Leucemia Mieloidă Cronică – face apel la oamenii de ştiinţă, medici, companii farmaceutice, guverne şi la întreaga societate să i se alăture în angajamentul asumat de aceasta, cu ocazia Ziua Mondială a LMC 2021, pentru obţinerea accesului universal la tratamente şi implicit obţinerea celor mai bune rezultate în materie de sănătate pentru toţi pacienţii cu LMC, indiferent de locul în care trăiesc.
Misiunea Fundației Internaționale pentru Leucemia Mieloidă Cronică este de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale pacienţilor afectaţi de leucemie, precum şi ale rudele acestora.
Fundaţia colaborează cu toate părţile interesate şi implicate în cercetare, tratament şi îngrijirea pacienţilor cu leucemie.
La nivel mondial, leucemia mieloidă cronică are o incidenţă de 1,6 cazuri la 100.000 de persoane pe an, potrivit www.pfizer.com. Cel mai adesea afectează oamenii de vârstă mijlocie şi înaintată, diagnosticul fiind pus frecvent între 55 şi 60 ani, cu rata de diagnostic la copii de 2%. Este mai frecvent la bărbaţi. LMC reprezintă 15% din toate tipurile de leucemii diagnosticate la adulţi.
Pacienții care suferă de leucemie limfatică acută cu limfocite B în fază avansată ar putea avea acces, de anul viitor, la o terapie revoluționară, o premieră în domeniul cercetării medicale în România.
Colectivul de cercetători de la OncoGen Timișoara, unitate medicală publică, a reușit să pună la punct o tehnologie care are rezultate foarte bune în tratarea acestei boli.
Profesor doctor Virgil Păunescu, coordonatorul proiectului, spune că rezultatele obținute până acum în România permit trecerea în faza următoare, și anume producerea celulelor imune modificate genetic, în vederea tratamentului pacienților care nu mai au nicio șansă terapeutică.
Pacienți care, în momentul de față, nu răspund la tratament, nu au nicio șansă de supraviețuire, pentru că tratamentul disponibil în Statele Unite este între 500 și 800.000 de dolari, iar în Uniunea Europeană începe de la 350.000 de euro, fără complicații și spitalizare.
Proiectul se derulează în colaborare cu Universitatea Tehnică din Dresda și Universitatea Goethe din Frankfurt și are un buget de două milioane de euro.
Medicii americani au inițiat teste clinice pentru a verifica dacă expunerea la lumină intermitentă și sunete de frecvență scăzută poate încetini progresia bolii Alzheimer.
12 pacienți implicați în teste vor fi supuși unor ședințe zilnice de o oră cu această terapie radicală, iar specialiștii speră că vor reuși astfel să inducă o activitate cerebrală care să confere protecție față de această dezordine.
Testele făcute pe animale au demonstrat că expunerea la lumină și unde sonore cu o frecvență de 40 Hz a întărit așa-numitele unde gama din creier.
La șoarecii folosiți pentru modelarea maladiei, acest tratament se pare că a stimulat activitatea celulelor imunitare cerebrale, determinându-le să elimine proteinele aberante care se înmulțesc în cursul bolii Alzheimer.
Alzheimer este o afecțiune neurologica care determina moartea unor celule de la nivelul creierului, care are ca și consecință pierderile de memorie și declinul cognitiv. Este un tip de dementa care debutează cu simptome blânde și evoluează treptat, fiind o afecțiune degenerativa.
Este o afecțiune progresivă, care distruge treptat memoria și alte funcții mentale importante. Este, totodată, cea mai des întâlnită formă de demență. La pacienții cu Alzheimer, celulele creierului se degradează și mor, cauzând un declin la nivelul memoriei și al funcțiilor mentale.
Simptomele bolii Alzheimer:
Pierderea energiei și a entuziasmului;
Pierderea interesului pentru activitățile ce țin de muncă ori cele sociale;
Pierderea memoriei pe termen scurt, apoi și pe cea pe termen lung;
Probleme de vorbire (dificultatea de a purta o conversație ori repetarea unor cuvinte/idei);
Probleme de coordonare;
Stări depresive;
Probleme de orientare;
Incapacitatea de a plănui sau organiza, dar și de a lua o decizie.
Problemele de memorie nu sunt egale cu Alzheimerul.
Astăzi este Ziua Internațională a Conştientizării Autismului. Aceasta va fi marcată prin iluminarea faţadelor, în albastru, a unor clădiri simbol din Capitală şi evenimente de informare şi de strângere de fonduri.
Clădiri, din București, care îşi vor ilumina faţadele în albastru sunt Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti din Piaţa Lahovari, Sala Radio, Sky Tower, Globalworth Tower şi Globalworth Campus, Teatrul Excelsior şi Arcul de Triumf.
Asociaţia Help Autism, care susţine programe de terapie pentru 500 de copii, organizează, în această dimineaţă, Ziua Porţilor Deschise în toate centrele sale din Bucureşti şi Suceava. Cei interesați pot trăi o zi din viața unui copil cu autism.
La ora 12:00, copiii, părinții și vizitatorii vor înălța sute de baloane albastre, iar la orele 18:00 și 19:00, în complexul ParkLake, vor fi flashmob-uri care vor spune povestea copiilor cu autism si vor îndemna spectatorii să doneze pentru recuperarea lor.
Manifestări cu ocazia zilei de 2 aprilie vor avea loc şi în ţară.
Departamentul de dieto-terapie din cadrul Clinicii de Recuperare Oncologică de la Slatina Nera, singura din ţară, va fi dotat cu banii strânşi de Radio Reşiţa şi Crucea Roşie Caraş-Severin, în urma campaniei umanitare Muzică pentru Viaţă.
Vă reamintim că au fost adunate cu ajutorul oamenilor cu suflet peste două miliarde de lei vechi. Clinica de la Slatina Nera, va fi inaugurată în toamna acestui an, deoarece unitatea medicală a mai primit şi alte sume importante din diverse proiecte.
„Această sumă pe care am primit-o prin eforturile dumneavostră, o parte din ea este în aşteptare pentru a dota departamentul de dieto-terapie cu aparatura necesară şi o altă parte am folosit-o pentru întreţinerea RMN-ului care este montat acolo”, a precizat pentru Radio România Reşiţa, profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă.
Lucrările la departamentul de cercetare au fost finalizate şi toată aparatura a fost instalată. Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală de tip sanatoriu şi va avea 42 de saloane. Pacienţii vor fi gazduiţi în saloane moderne, cu un pat şi grup sanitar propriu. De asemenea, de jur împrejurul clinicii va fi amenajată şi o gradină botanică.
Clinica Nera va fi dedicată în totalitate pacienţilor bolnavi de cancer. Pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară dar şi de personal specializat. Pâna în prezent în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul. Judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică având în vedere statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că judeţul ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon.
La Iaşi, a fost inaugurat, ieri, centrul de zi „Echilibru” pentru copii cu handicap şi pentru părinţii acestora.
Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Iaşi, Ion Florin, a precizat că au fost selectaţi 25 de copii cu dizabilităţi din 390. Copii au vârse de până la 7 ani. Părinţii beneficiază de consiliere, iar copiii de terapie:
Turiştii se vor putea distra la mare nu numai vara, ci şi iarna.
În acest moment, la Năvodari, se construieşte primul parc acvatic acoperit de pe litoral.
Suprafaţa totală a centrului de agrement este de aproximativ 17.000 de metri pătraţi.
Pe cele patru niveluri ale clădirii vor fi amenajate diverse cabinete de terapie, săli de sport şi bazine de înot.
În plus, vizitatorii vor avea posibilitatea să meargă la şedinte de masaj, să facă saună, fitness sau aerobic.
De asemenea, vor avea la dispoziţie bazine de înot, iar cei mai curajoşi pot lua lecţii de scufundări.
În zilele călduroare, turiştii vor putea să înoate în bazinele exterioare, să joace tenis sau minifotbal.
Parcul acvatic se construieşte pe locul fostei tabere de pionieri din Năvodari şi va putea găzdui 600 de persoane.
Data limită de finalizare este 31 decembrie anul acesta.
Biblioteca pentru copii din cadrul SCJU Târgu Mureş a fost inaugurată vineri, crearea ei fiind posibilă printr-o donaţie de peste 700 de volume a editurilor prezente la Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureș, care a avut loc la sfârşit de săptămână.
Potrivit directorului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Ovidiu Butuc, micii pacienţi se vor bucura acum de poveştile copilăriei.
Directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, este de părere că, în acest fel, scopul cărţilor este valorificat.
Editorii nu au ezitat să le ofere celor mici o colecţie cu cele mai valoroase lucrări.
Asociaţia Editurilor ar putea aduce copiilor din spital şi tablete pentru a citi cărţi electronice.
Din această săptămână, Clinica de Neurologie II,condusă de conf. dr. Szatmari Szabolcs, a devenit unul dintre cele 5 centre naţionale în care se realizează această terapie. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Mariana Negoiţă, a subliniat că tratamentul este gratuit.
Tratamentul le permite pacienţilor reluarea parţială a activitaţilor fizice şi chiar revenirea la un program normal de muncă.
Simptomele bolii Parkinson sunt tremurul mâinilor, picioarelor, mandibulei şi feţei, rigiditatea braţelor, picioarelor şi trunchiului, dar şi afectarea echilibrului şi coordonării.
În ţara noastră sunt aproape doua milioane de persoane infectate cu virusul hepatic C sau B, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Actualizarea listelor de medicamente oferite populaţiei în regim compensat este una dintre soluţiile la problema numărului mare de cazuri de hepatite virale din România – a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
În ceea ce priveşte noua terapie aprobată recent în tratarea hepatitei C, ministrul Bănicioiu a declarat că este nevoie de o abordare comună la nivel european care să facă posibil accesul pacienţilor la tratament.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.