Parlamentul European cere stoparea evitării plății impozitelor pe profit
Publicat de Andrei Cretoiu, 9 iunie 2016, 10:30
Întruniți în sesiune plenară, la Strasbourg, deputații europeni au dezbătut, la începutul acestei săptămâni, o propunere de directivă a CE pentru combaterea evaziunii fiscale.
Proiectul de directivă pleacă de la principiul că taxele trebuie plătite acolo unde se fac profiturile.
Propunerea vizează, în primul rând, stoparea căilor prin care corporațiile pot comite evaziune fiscală.
La dezbaterea din Parlamentul European au fost prezenți și europarlamentari români.
Reprezentantul Grupului Europa Națiunilor și Libertăților, Laurențiu Rebega, a arătat că evitarea taxelor și impozitelor sub orice formă trebuie împiedicată prin măsuri simple și transparente.
În opinia sa principalul mecanism legal prin care banii ies din economia europeană este utilizarea paradisurilor fiscale, iar scandalul Panama Papers a arătat magnitudinea afacerilor din această zonă.
Cum utilizarea acestor canale contribuie indirect și la subminarea economiilor naționale, eurodeputatul român a cerut măsuri prin care marile companii să nu mai fie tentate de utilizarea paradisurilor fiscale.
Laurențiu Rebega: „Da într-adevăr apărătorii zonei euro sunt de bunăcredință, atunci ar trebui să propună pachete prin care marile companii să nu mai fie tentate de facilitățile din paradisurile fiscale.
Dacă nu, atunci responsabilii europeni trebuie să le lase mână liberă legislațiilor naționale. Trebuie, așadar, găsite soluții prin care societățile multinaționale să fie încurajate să păstreze și să investească profiturile în țările în care le realizează.”
La rândul său, europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, a subliniat că proiectul de directive al CE reprezintă un pas înainte în combaterea evaziunii fiscale, însă a ținut să atragă atenția asupra convenției privind evitarea dublei impozitări:
„În multe cazuri, acest tip de convenție bilaterală a devenit o convenție referitoare la evitarea oricărui tip de impozitare. De exemplu, în țara mea un investitor a vândut acțiuni la o bancă mare și țara mea nu a putut să impoziteze nici măcar un euro din profiturile de capital pentru că cei care dețineau acțiunile erau o companie din Cipru, iar în Cipru aceste profituri de capital nu se impozitează”.
În rezoluția votată ieri, după două zile de dezbateri, deputații europeni au mai cerut, limite mai stricte pentru deducerile din plata dobânzii și reguli mai drastice privind veniturile din străinătate.
Ei au cerut și mai multă transparență din partea fondurilor și fundațiilor, reguli comune pentru reducerile fiscale de tip ”patent” pentru câștigurile din drepturi de proprietate intelectuală.
De asemenea, eurodeputații au cerut și o listă neagră a UE pentru paradisurile fiscale și sancțiuni împotriva jurisdicțiilor care nu cooperează.
Între alte recomandări se regăsesc interzicerea utilizării companiilor de tip cutie poștală și introducerea unei metode comune de calcul a ratei efective pentru impozitul pe profit în fiecare stat membru, pentru a permite comparații în UE.
Se cere elaborarea unui mecanism de rezolvare a conflictelor transfrontaliere în domeniul fiscal, cu reguli și calendare mai clare, mecanism care să fie introdus până în ianuarie 2017.
În fine, se are în vedere crearea unui număr armonizat, comun pentru identificarea contribuabililor europeni, care să fie baza pentru schimbul automat de informații între administrațiile fiscale din statele membre.