Publicat de prosavioleta,
11 decembrie 2023, 12:54
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă de 10 lei din argint, la 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I. Tirajul maxim pentru moneda aniversare este de 5000 de piese, iar prețul de vânzare 490 lei. Pe aversă sunt redate clădirea Muzeului Militar Național, inscripția România, stema țării, valoarea nominală și anul de emisiune 2023. Reversul monedei prezintă primul sediu al muzeului, Palatul Artelor din București, portretul Regelui Ferdinand I și inscripțiile Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și 100 ani. Monedele sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile române, engleză și franceză. Monedele aniversare au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea lor în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Timiș și Iași ale Băncii Naționale a României. Muzeul Militar Național Ferdinand I s-a înființat la 18 decembrie 1923.
Astăzi, 5 mai, se împlinesc 67 de ani de la primul semnal emis în eter de Radio România Timişoara, postul regional al Radiodifuziunii.
Radio Timişoara este postul cu cea mai bună acoperire din zona de vest a ţării şi oferă spaţii ample pentru grupaje de ştiri, reportaje, interviuri, transmisiuni de la evenimente, dar şi pentru programe economice, sociale sau culturale referitoare la această zonă a ţării.
Ziua de 5 mai 1955 rămâne una de referinţă, marcând ieşirea în eter a primei emisiuni a studioului teritorial Radio Timişoara. Adevărata renaştere a radiofoniei bănăţene a venit însă în decembrie 1989, odată cu Revoluţia, după o „tăcere” impusă de aproape 5 ani a posturilor regionale din întreaga ţară. Trecerea în noul mileniu a însemnat modernizarea radicală, transformând radioul într-o adevărată aventură multimedia, la care nimeni nu visa.
Radio Timişoara acoperă pe unde medii zona de vest a ţării, fiind recepționat în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Bihor şi Hunedoara, dar și în regiunile limitrofe din Ungaria și Serbia.
Se aude și pe FM la Timișoara, Arad, Petroșani și Făget și în zonele din jurul acestor orașe, inclusiv pe valea Mureșului și a Jiului, dar și prin internet, la www.radiotimisoara.ro sau folosind aplicația Android.
Percheziţii în 7 judeţe într-un dosar privind adeverinţe false de vaccinare anti-COVID!
Publicat de Andra Radu,
27 ianuarie 2022, 10:00 / actualizat: 27 ianuarie 2022, 11:04
56 de percheziţii au loc astăzi în judeţele Mehedinţi, Timiş, Braşov, Hunedoara, Caraş-Severin, Călăraşi şi Tulcea, la persoane bănuite de uz de fals.
Activităţile se desfăşoară în baza delegării procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, într-un dosar în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic.
În perioada mai – iunie 2021, un bărbat din Drobeta-Turnu Severin, în prezent arestat preventiv, ar fi intrat în incinta a două centre de vaccinare din municipiul Drobeta-Turnu Severin, ar fi accesat fără drept evidenţa electronică cu persoanele vaccinate împotriva COVID-19 şi ar fi modificat datele informatice. Bprbatul ar fi suprascris peste datele de identificare ale persoanelor vaccinate datele altor persoane nevaccinate, cărora le-ar fi generat adeverinţe de vaccinare.
Totodată, se efectuează cercetări şi faţă de 95 de persoane, beneficiari ai adeverinţelor false de vaccinare şi complicii bărbatului, dintre care 4 persoane cercetate sub control judiciar.
Vor fi puse în executare 55 de mandate de aducere, pentru audieri şi propunerea măsurilor legale.
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost în luna noiembrie 2021 de 173.636, în creştere cu 0,42% faţă de octombrie, când 172.907 de persoane au primit acest tip de ajutor social.
În noiembrie, 12.966 de beneficiari au fost suspendaţi de la plată, cu 1,3% mai puţini decât în luna anterioară (13.136), conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Indemnizaţiile pentru creşterea copilului plătite în luna noiembrie 2021 au însumat 427,223 milioane de lei, în creştere faţă de luna octombrie, când au fost plătite indemnizaţii de 421.628 milioane de lei. Suma medie plătită a fost de 2.460,46 lei, în creştere faţă de octombrie (2.438,47 lei).
În luna noiembrie 2021, cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti, respectiv 23.765, precum şi în judeţele Cluj – 9.076, Timiş – 7.968 şi Iaşi – 7.477.
În ceea ce priveşte beneficiarii suspendaţi de la plată, cei mai mulţi se înregistrau în Capitală (2.242) şi în judeţele Cluj (756), Timiş (665) şi Iaşi (639).
Părinţii care, în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor, până când aceştia împlinesc 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.
Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate, nu mai puţin de 2,5 ISR (indicatorul social de referinţă-1.250 lei) şi nici mai mult de 8.500 lei.
Prezenţa la simularea probei scrise la Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a a fost de 90,54%.
6.120 elevi au fost absenţi din cauza ratei incidenţei cumulate la nivelul unităţii mai mare sau egală cu 6/1.000 locuitori, informează Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat.
„În baza datelor preliminare transmise de inspectoratele şcolare judeţene, au fost prezenţi 124.931 de elevi (90.54% din totalul elevilor eligibili să susţină proba). Nu au putut participa 6.120 de elevi din 149 de unităţi de învăţământ, aflate în localităţi în care rata incidenţei cumulate la nivelul unităţii este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori”, precizează ministerul.
Doi elevi din judeţul Călăraşi şi un elev din judeţul Timiş au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă.
Cea mai ridicată rată de participare s-a înregistrat în judeţul Neamţ (96,5%).
În perioada 29 – 31 martie, Ministerul Educaţiei organizează, împreună cu inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile de învăţământ, simularea examenului de Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a.
Trei noi focare COVID-19 au fost anunţate de Direcţia de Sănătate Publică Timiş, la Primăriile din Moşniţa Nouă (11 cazuri), la Primăria Balinţ (5 cazuri) şi la Penitenciarul Timişoara (19 cazuri).
Au fost închise două focare, la Universitatea Politehnica (10 cazuri) şi la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara (27 de cazuri), rămânând active 10 focare COVID-19.
Direcţia de Sănătate Publică Timiş a anunţat 346 noi cazuri confirmate de COVID-19 în judeţ, din care 172 în Timişoara, din care două cadre medicale.
În spitalele din judeţ erau 493 de pacienţi internaţi infectaţi cu SARS-CoV-2, din care 64 în ATI. S-au înregistrat şase decese, în ultimele 24 de ore.
Rata infectare este de 6,08 la nivelul judeţului (uşoară scădere), iar în Timişoara de 8,23 (în scădere). În localităţile periurbane, aceasta este de 10,85 la Moşniţa Nouă (în creştere), de 10,56 la Giroc (în creştere), 7,23 la Ghiroda (în scădere) şi de 6,61 la Dumbrăviţa (în scădere).
Indici ridicaţi de contaminare se menţin în Pădureni (12,97, constant), Jebel (10,86, în scădere), Orţişoara (12,38 constant).
Prefectul judeţului Timiş, Nemeth Zoltan, a anunţat prelungirea cu şapte zile a carantinei pentru municipiul Timişoara şi cele patru comune limitrofe care au fost sub aceeaşi măsură din data de 8 martie.
Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
Hotătârea de carantinare zonală prevede o serie de modificări.
„Se introduce în declarația pe proprie răspundere un paragraf privind deplasarea în scopul vaccinării împotriva SARS-COV 2, cu prezentarea dovezii privind programarea.
O altă modificare se referă la prelungirea cu o oră a programului de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 21:00.
Eliminarea restricțiilor orare pentru persoanele peste 65 de ani.
După ora 22:00 nu se va mai putea ieși din casă pentru activități fizice, ci doar pentru vaccinare, interes profesional, asistență medicală de urgență și nevoile animalelor de companie”, se arată în comunicatul transmis de CJSU.
Primele rezultate ale Evaluării Naționale au fost afișate, astăzi, pe site-ul special creat de Ministerul Educației. Potrivit datelor centralizate, mai mult de jumătate dintre candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5.
În Bucureşti, un număr de 11.684 de candidaţi la Evaluarea Naţională (84,94%) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, potrivit unui centralizator al IŞMB.
Conform sursei citate, medii sub 5 au luat 2.073 de candidaţi (15,07%). Un număr de 48 de absolvenţi de gimnaziu au luat media zece, faţă de 55 anul trecut.
Un număr de 24 de elevi au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională susţinută în judeţul Constanţa, examenul fiind trecut de 71,3% din absolvenţii clasei VIII-a, prin obţinerea de medii peste 5, a informat marţi Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Conform ISJ Constanţa, cele mai multe medii de 10 au fost obţinute de elevii Liceului Teoretic Ovidiu (8 elevi) şi ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân (4 elevi). Din totalul de 5.393 de candidaţi care au susţinut Evaluarea Naţională, 1.548 au luat medii sub 5, iar 666 de elevi au obţinut medii cuprinse între 9 şi 9.99.
În județul Suceava, 13 elevi au obţinut media 10 la examenul de evaluare naţională din acest an, iar alţi opt au obţinut la această evaluare medii cuprinse între 9,92 şi 9,95, potrivit primelor date publicate de Ministerul Educaţiei.
Judeţul Iaşi se clasează pe locul doi la nivel naţional în topul judeţelor cu cele mai multe medii de 10 la Evaluarea Naţională, au anunţat marţi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, după ce 35 de elevi au obţinut media 10 înainte de contestaţii.
Pe locul I se clasează Bucureștiul, cu 48 de medii de 10, pe locul II, judeţul Iaşi cu 35 de medii de 10, pe locul III judeţul Cluj cu 28 de medii de 10, urmat de Constanţa, cu 24 de medii de 10, de Timiş cu 22. În Bihor se înregistrează 17 medii de 10, în timp ce în Prahova sunt 12 medii de 10.
Tot mai mulți români preferă să-și petreacă Paștele în România, mai ales că anul acesta
vacanța de Paște se unește cu cea de 1 Mai.
Zeci de mii de turiști sunt așteptați pe litoral în minivacanţa de la sfârșitul lunii. De Paște, la Mamaia sunt anunțate festivaluri de muzică pe plajă, dar nu vor lipsi nici petrecerile din cluburi. Anul trecut, în Constanța, numărul turiștilor a trecut de un milion.
Una dintre zonele preferate de români este Bucovina pentru că aici, potrivit turiștilor, această sărbătoare se simte mult mai intens, iar tradițiile nu sunt uitate.
În perioada respectivă, pensiunile vor fi ocupate aproape în totalitate, anunță autoritățile.
Turiștii preferă zonele din preajma mănăstirilor, la Sucevița și Putna, unde gradul de ocupare depășește 9%, iar la Humor, Vama și Moldovița gradul de ocupare este de 90%.
La Câmpulung și Vatra Dornei, pensiunile vor fi ocupate în proportie de 7%.
Nu putem uita de Capitală. Bucureștiul atrage cei mai mulți turiști, având în vedere că este singurul loc din țară unde anul trecut au fost peste două milioane de turiști, din care mai bine de un milion au fost străini.
Singurul județ care a cunoscut o scădere în 2018 față de anul precedent a fost Timiș. Pe ultimele locuri în clasament se află Călărași, Giurgiu, Olt și Sălaj.
Sunt și persoane care aleg să petreacă Paștele acasă, iar masa tradițională în familie rămâne nelipsită.
Scopul proiectului este de a încuraja şi atrage cât mai mulţi studenti şi elevi spre domeniul roboticii, respectiv de a le oferi şansa de a-şi aprofunda cunoştinţele de programare şi de a le pune în practică. Cu fiecare nouă ediţie a concursului aceasta ţintă este mereu depăşită, ediţia de anul acesta bucurându-se de participanţi din toate colţurile ţării, precum şi din străinătate.
Concursul international RoboTEC, organizat de voluntarii din Liga AC (Liga Studentilor din Facultatea de Automatică şi Calculatoare), în colaborare cu Universitatea Politehnică Timişoara, Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi companiile din sfera IT&C, ajuns la cea de-a V-a editie, câştigator al premiului „Cel mai bun proiect de/pentru tineret desfăşurat în judeţul Timiş în anul 2018, în domeniul educaţiei”, a incheiat înscrierile.
Dupa o perioada de cateva saptamani in care studenti si elevi pasionati de robotica s-au putut inscrie la una dintre cele 7 probe ale concursului, organizatorii se mandresc cu numarul impresionant de inscrieri, si anume 212 participanti din 6 tari (Croatia, Egipt, Italia, Macedonia, Romania si Serbia).
Dintre cele 7 probe la care participantii s-au putut inscrie (Line Follower Clasic, Line Follower Enhanced, Line Follower Turbo, Maze, Mini Sumo, Mega Sumo, Freestyle), cele mai sunt cele de labirint (Maze) si de urmarire a liniei (Line Follower Clasic).
In cadrul concursului, participantilor vor beneficia de premii remarcabile, cazare, masa, transport in comun gratuit. In plus, nu exista nici taxa de participare.
Momentele spectaculoase ale competitiei RoboTEC 2019 vor putea fi urmarite de toti cei interesati la Shopping City Timisoara (23 martie) si la Facultatea de Automatica si Calculatoare (24 martie).
Pe dealul de la Cralovăț, în Timiș, peste 1000 de voluntari au plantat 17.000 pomi, într-o acțiune care face parte din iniţiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat „Plantăm fapte bune în România”.
Deşi vremea nu a fost una foarte bună, pe o ploaie măruntă ce a căzut în reprize, aproximativ 1.200 de voluntari au plantat 17.000 de puieți forestieri, frasin, paltin și cireș, pentru a preveni erodarea și alunecarea dealului în timp, dar și pentru a extinde pădurea din zonă.
“Apreciem efortul tuturor, mai ales pe o astfel de vreme, și mulțumim voluntarilor, unii fideli acțiunii noastre, că nu au renunțat și datorită lor plantația va prinde rădăcini” , a declarat Andreia Schneider, coordonator local Timiş pentru debanat.ro.
Echipa Plantăm fapte bune în România plănuia ca în noiembrie anul trecut, la Cralovăț, în Timiș, să împădurească un teren de 5 hectare cu 25.000 de puieți forestieri de cer, frasin, paltin și cireș, tot cu ajutorul voluntarilor. Planurile au fost însă date peste cap de seceta din aceea perioadă, iar plantarea a fost amânată pentru primăvara aceasta.
Au fost prezente grupuri de voluntari organizați de la diferite instituții de ordine și siguranță publică, instituții pentru situații de urgență, facultăți, multinaționale, firme, ONG-uri și mai ales simpli cetățeni timișoreni, care au venit în număr foarte mare.
La eveniment au participat toţi cei care au dorit din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, Jandarmeria Română, Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara, Facultatea de economie și de Administrare a Afacerilor – UVT, Facultatea de Chimie Biologie – UVT, Flex Romania, Continental Automotive România, Hella România, Mewi, Litens, Daikin, SIXT, UnifiedPost, Wipro, KPMG, Kaufland, Accenture, Cmed Group, BeeSpeed Automatizări, Avery Dennison, Sustainalytics, Artmatch, Sindicat IT, RNSSI, Kathrein România, Infobest România, Autonom, Leman Industry, Kromberg&Schubert, Licos, GEOTIM, ASSEUT, Asociația Little People, Noua Acropolă. Asistența tehnică de specialitate a fost asigurată voluntar de ingineri silvici din cadrul Direcției Silvice Timiș. Organizatorii locali sunt Asociația ECO CLUB Timișoara, Primăria și Consiliul local al comunei Topolovățu Mare.
Râurile mici din bazinul hidrografic Bârzava superior şi mijlociu se află sub atenţionare cod galben de inundaţii.
Potrivit hidrologilor, până la ora 15:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râuri mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.
Sunt vizate râurile mici din bazinul hidrografic Bârzava, în județele Caraş Severin şi Timiş.
Hidrologii avertizează că fenomentele menţionate se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul mijlociu al Bârzavei.
Olimpiada Națională de matematică desfășurată la Timișoara în perioada 19-23 aprilie 2017 i-a adus un rezultat remarcabil unui tânăr din Lugoj.
Sergiu Novac este un tânăr simplu dar cu o mare pasiune pentru științele exacte. Elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ,,Coriolan Brediceanu” din Lugoj a participat la mai multe concursuri școlare și mereu a obținut premii importante.
,,Mă consider un copil normal, nu cred că am nimic special în afară de pasiunea pentru matematică. Din clasa a V-a mi-am dat seama că îmi plac științele exacte. La olimpiadă a fost greu, ca întotdeauna, însă cred că m-am descurcat bine, se pare că pregătirea mea a dat roade. Întotdeauna mi-a plăcut să merg la concursuri, să vad cât de bun sunt și cât de sus pot ajunge. Le datorez acest premiu profesorilor care m-au pregătit și părinților care m-au sprijinit”
Tânărul, pregătit de profesorul Adriana Mariş a obţinut premiul I pe ţară , precum şi medalia de aur oferită de Societatea de Ştiinţe Matematice din România.
Profesorul Adriana Mariș se mândrește că în cariera sa a reușit să cunoască un elev atât de dedicat învățăturii.
,,Sergiu este un elev excepțional. S-a remarcat încă din gimnaziu prin rezultate foarte bune la concursurile școlare. S-a clasat în fiecare an pe locuri fruntașe. Pe lângă calitățile cu care este înzestrat nativ, totul e dublat de muncă și studiu individual. Ca dascăl, nu ai ocazia de multe ori să întâlnești asemenea elevi”
Elevul a mai primit un premiu pentru cea mai frumoasă și originală soluție din partea Asociației Restauro.De asemenea, la proba de baraj (seniori) s-a clasat printre primii elevi din țară reușind astfel să se califice în lotul național de matematică al României. Rezultatul este cu atât mai spectaculos pentru vârsta lui având în vedere faptul că tânărul a concurat la baraj cu elevii claselor IX-XII, a mai precizat inspectorul școlar general, Aura Danielescu.
Trei localități din Timiș vor rămâne fără apă, săptămâna aceasta, pentru igienizarea conductelor de alimentare.
Aquatim întrerupe astăzi, între orele 9:00 și 16:00, furnizarea apei reci în localitățile Balinț și Bodo, pentru spălarea conductelor de alimentare cu apă și a rezervoarelor de înmagazinare. Pentru efectuarea unor operațiuni similare, marți se oprește furnizarea apei, în același interval orar, în localitatea Belinț.
Reprezentanții Aquatim precizează că programul de spălare a rețelelor de apă urmărește să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile.
La reluarea alimentării cu apă rece este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure. Consumatorii sunt sfătuiți să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesitățile pe perioada anunțată.
Angajaţii Agenției pentru Protecția Mediului Timiș şi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş au întrerupt lucrul.
Oamenii se declară solidari cu colegii din cadrul Agențiile de Protecția Mediului din țară și au susținerea Federației Sindicatelor Unite din Mediu. Sindicaliştii timişoreni spun că salariile sunt la un nivel nepermis de mic. Astfel, un referent de specialitate, ajunge să încaseze doar 1162 de lei. mai mult, salariul maxim din instituţie, în care sunt cuprinse toate sporurile şi titlul de doctor, poate ajunge la numai 3.100 de lei.
Şi angajaţii Agenției de Protecția Mediului Arad sunt astăzi, două ore în grevă. Ei sunt nemulţumiţi de dezinteresul guvernanților față de salarizarea personalului din domeniu. Angajaţii APM susțin că, în prezent, sunt remunerați conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar, iar salariile lor nu au fost modificate din anul 2009.
Angajaţii de la mai multe agenţii din ţară au întrerut astăzi lucrul între orele 10:00 şi 12:00. Sindicaliștii din domeniul protecției mediului avertizează că, dacă problemele nu le vor fi rezolvate, sunt decişi să declanşeze conflictul colectiv de muncă întrerupând activitatea pe timp nelimitat.
Bătaie aprigă între două grupări la Săcălaz noaptea trecută. Poliţiştii au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare ca să potolească încăierarea.
Cele două găşti s-au luat la bătaie după un un conflict. Localnicii au chemat în ajutor forţele de ordine. Unul dintre poliţişti a tras foc de avertisment. În urma scandalului, un bărbat de 44 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Potrivit opiniatimisoarei.ro 12 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore şi duse în arestul IPJ Timiş. Sunt cercetate pentru încăierare şi tulburarea liniştii publice.
Tragedie în județul Timiș, la Remetea Mare. O femeie a fost lovită în plin de un tir care circula dinspre Lugoj și se îndrepta spre Timișoara. Potrivit primelor informații se pare că șoferul autotrenului nu a fost atent și a observat-o în ultimul moment pe femeia de 82 de ani care traversa drumul pe trecerea de pietoni.
Un bărbat de 41 de ani conducea un autotren pe raza comunei Remetea Mare, dinspre Lugoj spre Timișoara, iar la un moment dat, a accidentat un pieton angajat în traversare pe marcajul pietonal. În urma accidentului, pietonul, o femeie de 82 de ani, a decedat. În cauza se întocmeste dosar penal pentru ucidere din culpă, a declarat Ancuța Morariu, purtător de cuvânt al IPJ Timiș.
O firma din Austria va realiza studiul de fezabilitate pentru construirea unui pod peste Bega, în zona strazii Jiului, din Timişoara.
Potrivit primarului Nicolae Robu, documentaţia costă vor costa circa 90.000 de lei. Studiul de fezabilitate are termen de finalizare 120 de zile, iar proiectul tehnic 60 de zile.
În urmă cu doi ani, primarul Nicolae Robu anunţa că Timişoara are nevoie de cinci noi poduri care să fie construite peste Bega, pentru fluidizarea traficului.
Deratizarea și dezinsecția de sezon nu pot fi executate în Timiş, chiar daca aleșii județeni au votat un proiect în acest sens încă de la sfârșitul lunii mai. Practic, deşi există solicitări din partea administraţiilor locale, primăriile nu au încheiat contractul de prestări servicii necesar.
Consilierul președintelui Consiliului Județean Timiș, Nicolae Oprea:
Începe operațiunea dacă sunt cereri din partea primăriilor și bineînțeles angajamentul acestora că vor plăti lucrările. Pe banii Consiliului Județean nu se face nicio lucrare. Noi punem la dispoziție, la prețuri rezonabile, aviația. Punem și substanțe. Până nu sunt bani în cont la Direcția de Prestări Servicii nu se face lucrarea. Trebuie încheiat un contract, sunt mai multe proceduri. Până acum au solicitat mai multe primării, dar contract a încheiat doar primăria din Comloșu Mare. Restul, nimic
Consiliul Județean Timiș trebuia să efectueze dezinsecția și în Timișoara deoarece licitația organizată de municipalitate este blocată din cauza contestațiilor.
Lostrița, un pește pe cale de dispariţie în România, iese din legendă şi urmează să repopuleze apele din zonele de munte ale judeţului Caraş-Severin conform unui proiect iniţiat recent de specialiştii Direcţiei silvice judeţene. Aceştia și-au propus înmulțirea speciei în râurile Cerna şi Nera, spune Traian Roşu, şeful biroului vânătoare şi salmonicultură din cadrul Direcţiei silvice cărăşene. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Banat combat însă înmulţirea lostriţei pe cursul râului Nera. Potrivit directorului Ervin Luci, această specie este un peşte răpitor feroce şi va decima în scurt timp fauna acvatică existentă, distrugând ecosistemul celui mai curat curs de apă din România. Specialiştii ABA Banat spun că această specie poate fi introdusă pe oricare alt curs de apă de munte din Banat, precum Bistra, Cerna şi Timiş. Vă reamintim că, specia se află în pragul dispariţiei din cauza pescuitului excesiv, a braconajului şi a limitării habitatului şi este declarat monument al naturii şi protejat de legile în vigoare
Poliţiştii au găsit aproximativ 150.000 de pui vii în urma unor percheziţii efectuate miercuri dimineaţă în cinci judeţe la persoane bănuite de evaziune fiscală şi au ridicat documente, medii de stocare şi sisteme informatice, informează un comunicat de presă al IGPR.
De asemenea, şase persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.
În urma celor 13 percheziţii domiciliare desfăşurate de poliţişti în Prahova, Tulcea, Suceava, Dolj şi Timiş, s-a constatat că pentru aceşti pui nu existau documente justificative.
Cei în cauză ar fi comercializat pui vii şi furaje fără a înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor administrate toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale.
Totodată, în urma investigaţiilor derulate de poliţişti a rezultat faptul că o parte dintre achiziţii ar proveni din spaţiul intracomunitar iar livrările de pui vii şi furaje ar fi avut loc, la nivel naţional, cu precădere atunci când exista certitudinea unor vânzări în termen scurt, fără emiterea de documente fiscale.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat, prin activitatea infracţională desfăşurată, doar în perioadă mai – iunie, este estimat, la acest moment, la aproximativ 40.000 de lei.
La acţiune au participat 45 de poliţişti, fiind vizate şapte sedii ale unor societăţi comerciale şi şase domicilii ale unor persoane bănuite de evaziune fiscală, arată IGPR.
Activităţile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova
Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă a trimis o solicitare pentru înlocuirea acestor autospeciale şi noile autovehicule ar trebui primite până la sfârşitul anului.
Autospecialele trebuie îlocuite din cauza uzării şi kilometrajului mare, unele având la bord peste patru sute de mii de km.
Serviciul Județean de Ambulanță Timiş funcţionează cu 73 de maşini care nu au fost înlocuite de ani de zile, deşi legislaţia actuală prevede înlocuirea a zece ambulanţe anual.
Camera Agricolă din Timiş a lansat o propunere legislativă prin care fermierii afectaţi de inundaţiile din această vară să fie scutiţi parţial sau total de la plata unor obligaţii către stat
Consilierului pe probleme de agricultură al preşedintelui Consiliului Judetean, Nicolae Oprea, a explicat care este principala prevedere a proiectului de act normativ înaintat Ministerului Agriculturii şi Finanţelor.
În Mehedinţi autorităţile locale întârzie să trimită evaluările pagubelor produse de vremea rea luna trecută, deşi marii cultivatori de cereale din judeţ s-au plâns că ploile şi grindina au distrus peste 70% din culturile de grâu în multe localităţi din zona de sud a judeţului.
Mai puţin de un sfert din primării au răspuns acestei solicitări, autorităţile agricole judeţene erau îngrijorate că a fost depăşit termenul de depunere a documentelor cerute de la Bucureşti.
Cele mai multe, aproape 440 au fost la limba română. La matematică sunt puţin peste 190 de contestatari, la biologie – 145, la geografie – 107, iar la istorie – o sută.
La celelalte materii, numărul contestaţiilor a fost sub o sută.
Lucrările vor fi trimise spre recorectare în centre din alte judeţe, iar notele se vor modifica doar dacă va exista o diferenţă de peste 50 de sutimi.
Rata de promovare la examenul de bacalaureat în Timiş este, în prezent, de 56,09 la sută, respectiv poziţia a treia în vestul ţării.
Bihorul şi Hunedoara se clasează pe primele două locuri cu 57,85 la sută şi, respectiv, 56,21 la sută.
Aradul este pe locul al patrulea, cu un grad de promovare de 50,66 la sută, în vreme ce, pe regiunea de vest a ţării, Caraş Severinul se află pe ultimul loc – cu doar 49,27 la sută.
Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din Caraş-Severin şi Mureş, a demarat implementarea proiectului „Profesionişti pe piaţa muncii prin calificare”.
Proiectul este elaborat astfel încât să asigure îndeplinirea scopului principal pe termen lung, şi anume accesul şi participarea la programe de formare profesională continuă. Obiectivele specifice vizate sunt: acordarea de sprijin, în vederea creşterii angajării durabile şi adaptabilităţii la evoluţiile pieţei muncii pentru 700 de persoane din judeţele Vâlcea, Mureş, Caraş Severin, Gorj, Timiş şi Covasna; promovarea beneficiilor formării profesionale continue în rândul angajaţilor şi întreprinderilor, prin organizarea unei serii de vizite la firme din sectoarele comerţ, servicii, construcţii şi prelucrări industriale
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.